Причините за появата на запек и как да го лекува?

Запек или констипация – това е състояние, което се характеризира с пълна липса на дефекация (процес на изпражненията) или частично дефекацией с усещането за непълно прочистване на червата. Подуване на корема, метеоризъм, трудности при справлении «голяма нужда». Това неприятному състояние са изложени на абсолютно всички – бременни жени и новородени деца, младежи и възрастни хора, деца и младежи, хора в зряла възраст.

По форма има моментно, временно и хроничен запек. Моментно често не изискват намесата на лекари, да го лекува, е възможно в домашни условия – аптечными лекарства или средства на хората. Временни и хронични форми – повод за проучване, което помага да се определи причината и да назначи подходящо лечение. Причини за появата на запек са свързани с най-различни фактори. Констипация може да бъде резултат от неправилно хранене, хирургическа намеса, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, малоподвижного начин на живот, пренесени на стрес. Лечението се предписва в зависимост от причините, а също и форми на заболяването. Защо се случва запек и това, което характеризира? Как да се отървете от нея в дома си?

Причината за деца и възрастни

Констипация възниква по различни причини. Към тях се отнасят:

 • Неправилно хранене (липса в диетата си продукти с високо съдържание на фибри, по броя на тежките храни от животински произход).
 • Заседнал начин на живот.
 • Недостатъчното количество на течности в организма.
 • Последици оперативни интервенции (премахване на жлъчния мехур, операция на червата).
 • Хронични заболявания на стомаха или червата (язва, гастрит, панкреатит, хемороиди, възпаление на ректума).
 • Продължително лечение с антибиотици.
 • Вродени или придобити аномалии на червата.
 • Стресови състояния.

Тези фактори, както и небрежно отношение към здравето си може да стане причина за развитието на хроничен запек.

1. Констипация при възрастни.

Тъй като проучванията показват, основният контингент от хора, страдащи от запек, по – възрастните хора и мъжете и жените на възраст от 25 до 40 години. В развитите страни констипация – една от най-често срещаните проблеми. Там хората се хранят с рафинированными низкокалорийными продукти, често са изложени на стрес у дома и на работното място, не се притеснява физически натоварвания. Според изследвания, възрастните хора страдат от запек в 4-5 пъти по-често от младите хора. Причината за това е стареенето на организма, развитие на хронични заболявания, мъжки и женски климакс.

За запек са характерни следните симптоми:

 • Усещане за тапите в ректума.
 • Подуване на корема.
 • Гадене, повръщане.
 • Метеоризъм.
 • Силни опити при опит за движение на червата.
 • Трудности при испражнении.
 • Продължителната липса на дефекация.
 • Малко количество изпражнения, последващо усещане непълно изпразване на червата.

Ако тези симптоми са се появили за първи път, то най-вероятно това е краткосрочната констипация, която може да се лекува в домашни условия. Ако тези симптоми се появят, постоянно или не спират за дълго време – това е хроничен запек и трябва да се лекува под наблюдението на лекар. Ненавременно лечение изпълнен силна интоксикация на организма.

READ  Какво да правя при повишаване на нивата на киселинност в стомаха?

2. Болест, при грудничков.

За констипации при новородени може да се посочи следните симптоми:

 • неприятна миризма на изпражненията;
 • подуване на корема;
 • загуба на апетит и повишена тревожност;
 • зачервяване и опити по време на опитите за дефекация;
 • поджимание на краката по време на хранене.

Когато майката видяла детето такива прояви, първото нещо, което тя трябва да направите е да се обърнете към лекар-педиатър. Причините констипации новороденото носи съвсем различен характер, и да се определят техните може само специалист. Това може да бъде и заболявания на стомашно-чревния тракт, както и неправилно хранене на майката, и нестандартни млечни смеси. Още една от причините – незрели от нервната система. Голям процент от бебетата се появява на светлина с недоразвившимися на нервни окончания стените на стомаха, в резултат на това храната е лошо проталкивается в червата.

Това явление не се счита за патология, и, като правило, двухмесячному възраст на храносмилателния процес се нормализира. Ако детето е над два месеца се наблюдава хронична форма на констипации, това говори или за заболявания на стомашно-чревния тракт или хормонални нарушения, или за неправилна диета на майката. Ако причината е в хранителния режим, жената трябва да се изключат от него храни, които причиняват запек при бебето. Както и при заболявания на лекар ще предпише подходящо лечение, устраняющее и самата проблема с изхождането, и я причината за него.

3. Запек при жените.

Една от причините за появата на запек, при жени е обидно плодородните си на възрастта и хормонални промени в организма. Често проблеми с испражнением придружени от предменструален синдром – тогава как някои жени в този период страдат от разстройство на стола, други, обратно, се оплакват от подуване на корема и констипацию. Причината за това е промяната на хормоналните нива по време на менструалния цикъл. Поради това от запек страдат и бъдещи майки. Освен хормони запек при бременни може да бъде причинено от натиска на матката върху червата. Докато е в интересна позиция, жената трябва да се възможно по-скоро започне лечението, тъй като запек – явление, не само неприятно, но и провоцирующее на стреса, който има отрицателно, може да окаже влияние върху здравето на бъдещото дете.

Освен това, констипация, увеличава риска от интоксикация, и това също не е в полза за развитието на плода. Тъй като бременни жени са ограничени в избора на лекарствата, те по-добре да не рискувам и да не се лекуват сами в къщи, а се консултирайте с вашия лекар и той ще ви предпише най-правилното лечение, не заплашително здравето на майката и детето. Дори и растителни, често нямат противопоказания при бременност, за предпочитане е да се използва само след посещение при специалист.

Медикаментозные лекарства

Лечение на запек се състои в отстраняване на симптомите и по-нататъшно премахване на първопричините. Краткосрочната констипацию може да се лекува у дома, без да се обръща в медучреждение. За да се избавите от симптоми има много лаксативи, които има в следните категории:

 • дразнещи;
 • осмотические;
 • неусваиваемые въглехидрати;
 • обемни;
 • детергенты.
READ  Защо колит ляво под ребрата?

1. Дразнещи средства (Регулакс, Гуталакс), произведени на базата на естествени растителни съставки, които чрез механично дразнене на рецепторите на дебелото черво я стимулират перисталтиката. Действие – еднократно, помага при остра (краткосрочна) констипации.

2. Осмотические лекарства (Форлакс) съдържа полиетилен гликол, спомага за задържане на течности в организма, омекване на каловых масите и свободното излизане навън. Тези инструменти са показани и при остри хранителни отравяния.

3. Неусваиваемые въглехидрати, те са едни и същи лаксативи пребиотици (Прелакс, Дюфалак) не се усвоява в стомаха и класирането в червата, създават там благоприятни условия за формиране на полезна кисломолочной микрофлора. Те се отнасят към леко слабително действие, които се използват не само при запек, но и преди хирургични операции. За меко действие пребиотици често се използва за лечение на запек възрастните хора, чийто организъм лошо възприема мощни лекарства.

4. Обемна лаксативи (хидроксипропил, семена флеаворта) представляват синтетични вещества, притежаващи високи сорбирующими свойства. Усвояването на влагата, те се разширяват стените на червата, възниква рефлекс реакция за намаляване и каловые маса излизат навън. Категорично противопоказно за хората с хронични заболявания и възпаления на червата.

5. Детергенты (минерално масло, течен парафин) имат смазывающий ефект, размягчающий каловые маса и осигуряване на тяхната летенето в червата. Действат на нивото на дебелото черво, така че резултатът идва след 4-5 часа след приема.

Преди прием на лаксативи от констипации внимателно изучавайте указанията и обърнете внимание на противопоказанията. Ако възникнат съмнения по отношение на това или онова лекарство, по-добре да се въздържат от употребата му и се консултирайте с вашия лекар за препоръка.

Лечение на хронични или остри болест, едно слабително невъзможно. Аптечные лекарства, стимулиращи дефекацию, премахване на симптомите, но не и причината за него. Хора не борещи се за лечение на запек и ограничаване на себе си редовен прием на лаксативи, рискуват здравето: редовната употреба на такива средства води до редица заболявания на червата, и тогава лечението ще бъде по-дълго и по-скъпо, отколкото е било при констипации. За лечение на основната причина за запек е необходимо да се консултирате със специалист, който ще ви предпише допълнителна терапия в зависимост от основния източник на заболяванията.

Терапия на запек нетрадиционни средства

«Бабини рецепти» са добри, защото често лечението тях не е от тези противопоказания, които са на разположение при аптеки лекарства, така че да ги използвате може и бременните жени и възрастните хора. Те не само помагат да се отървете от запек в домашни условия, но и като цяло имат положително въздействие върху организма, укрепване на имунната система, спомагат за нормализиране на обмяната на веществата.

READ  Причините газообразования в стомаха след хранене и начини за лечение

1. Тъй като констипация, свързани с недостатък на течности в организма, един от най-ефективните средства е чай от растителни компоненти. Това могат да бъдат и специални билкови такси, които се продават в аптеките, и настойки, приготвени от семена на лен, или копър. Между другото, укропный чай и укропная вода са много полезни за бременни и кърмещи жени – копър помага на развитието на зрението на бебето, стимулира производството на мляко и влияе положително на продължителността на кърмене.

2. За полезните свойства на меда е известно от незапомнени времена. Ефективен мед и при запек. А може и да се яде (под формата на смеси или ароматични), и направи клизма с меден разтвор.

3. Ефективна стимулация на дефекация е за масаж. Можете да го направите дома си – от дясната илиачните страна чрез дясното и лявото подреберья към лявата страна на илиачните. Започнете масаж трябва да се удари, след това да се пристъпи към кръгово растираниям и непостоянно надавливаниям, а в края отново се върна към поглаживаниям. Важен момент е самостоятелно тяло трябва да е в напълно отпуснато състояние, а преди сесия е желателно да се направи клизма.

4. Лечение констипации клизма – може би, най-ефикасно средство от тези, които можете да използвате в домашни условия. Тази процедура не само ще премахне проблема, но и ще помогне за прочистване на червата.

Профилактика на запек

Както вече беше посочено по-горе, лечението констипации се състои не толкова в отстраняване на симптомите и за стимулиране на изхождането, колко за премахване на първопричините. Каква е точно причината на заболяването – може да се каже само специалистът. Така че в случай на продължаващи проблеми с испражнением не си струва да се отложи посещението на лекар – чест запек е сигнал за сериозни заболявания на стомаха или червата. Ако една и съща сделка, в неправилното хранене, гастроентеролог ще предпише подходящ хранителен режим и най-вероятно ще ви препоръча физически натоварвания.

Както и всякакви други заболявания, констипацию много по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Най-добрата профилактика е балансирана диета, която включва зеленчуци, плодове, елда или овесено брашно, млечни продукти, достатъчно количество течности. Също така не трябва да забравяме за траен режим на деня, физически натоварвания (при минимум 20 минути на ден да отида на открито – вече в полза на) и, разбира се, и на елементарните норми за хигиена, като: измиване на ръцете преди хранене и зеленчуци-плодове – преди употреба в храната.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec