Признаци и лечение на дисбактериоза при бебето

Дисбактериоза на червата – това е състояние, при което в даден орган е нарушен баланса на полезните и патогенните микроорганизми. Такава ситуация може да възникне във всяка възраст, по различни причини. Понякога нарушения са с преходен характер и микрофлора се възстановява по естествен път. Ако това не се случи, се прилагат специални лекарства.

Причини дисбактериоза

Към момента На раждане На храносмилателната система на човека стерилна. Микроорганизмите започват да се заселват в стомашно-чревния тракт на детето, след като тя се появи на светлината. Това се случва в родилния канал на майката. Получени тук микробите се размножават в тялото на детето и го защитава от болестотворни бактерии околната среда. Те участват в процеса на храносмилане и усвояване на храната. Полезни микроорганизми отделят вещества, стимулиращи клетките на имунната система, предотвратяват развитието на хранителни алергии. Освен това те синтезират някои хормони и витамини, необходими за нормалната жизнена дейност.

Начална микрофлора на червата е далеч от нормата. Тя е представена както полезни, така и патогенните микроби. Тази ситуация се запазва до три седмици, докато бифидобактерии не размножатся и не вземат първостепенната положение. За това им е необходима определена хранителна среда – млякото на майката. Дисбактериоза при кърмачета най-често се развива при изкуствено формула хранене. Смеси са по-малко подходяща храна за бифидус, тяхната популация расте по-бавно. Това допринася за засилване на инфлуенца микрофлора на бебето, че може да стане причина за много заболявания. Деца, не получаващи майчиното мляко, имат всички признаци на нарушения на бактериален баланс. Те страдат от повишено газообразования, който е придружен от колики и чести срыгиванием. Такива деца спят лошо, бавно наддава на тегло, по-често и по-дълго се разболяват.

Изкуствено кърменето – не е единствената причина за нарушаване баланса на полезните и патогенните микроорганизми в червата на бебетата. При деца до една година дисбактериоза е причинена от усложнения по време на раждането. Появата на светлината чрез цезарово сечение не дава възможност на детето да придобие микрофлору на майката. В резултат на това той получава набор от враждебни на бактериите, намиращи се във въздуха и ръцете медперсонала. Генетични заболявания също оказва влияние върху състава на микрофлора. Най-разпространените сред тях се отнася липса или недостиг на ензими (лактаза), расщепляющих мляко – основна храна за бебета. Той не се абсорбира и сбраживается във вътрешността на тялото, чрез създаване на благоприятна среда за размножаване на патогенни микроорганизми.

Храносмилателната система на детето се формира постепенно и завършва своето развитие до 3 години. До това време някои храни не могат да расщепляться поради липса на необходимите ензими и гниене в червата. Така че да започне прикармливать детето трябва правилно. Лечение с антибиотици негативно се отразява върху състоянието на микрофлора. Тези лекарства унищожават не само патогените, но и полезните микроорганизми. Децата, които са на кърменето, могат да получават антибиотици с млякото на майката, приемащата си.

Развитие на дисбактериоза при децата се отбелязва в резултат на:

1. възпалителни заболявания на храносмилателни органи;

2. наличието на червеи (те са подбрани хранителни вещества от полезни бактерии);

3. нарушения на хранителния режим и режим на хранене;

READ  Ефективността на вратига в борбата с червеи

4. хормоналната или лъчетерапия;

5. хранителни алергии;

6. отравяне;

7. действието на неблагоприятни фактори на околната среда;

8. нервни разстройства;

9. продължителна диария или запек;

10. инфекциозни заболявания.

Качествени и количествени промени микрофлора причинява прекъсване на храносмилателния процес. Постоянен недостатък необходими на организма витамини и микроелементи отразява отрицателно на здравето на детето.

При първите признаци на дисбактериоза трябва да се обърнете към педиатър, а тийнейджърите – на терапевт. Лекарят ще предпише лечение и насочи за консултация с други специалисти.

Как навреме да разпознаем първите признаци на

Чревна флора включва повече от 500 вида различни микроорганизми. Те създават особена биологична филм върху лигавицата. Голяма част (90 %) – това е полезно задължителни (облигатные) бактерии. Към тях се отнасят:

1. Бифидобактерии – основните и най-важни микроорганизми. Именно те са отговорни за синтеза на витамини от група B и усвояването им за производство на биологично активни вещества, които регулират обменните процеси. Тези бактерии образуват органични киселини, които пречат на разпространението на инфлуенца микрофлора, и допринасят за усвояването на калций.

2. Лактобактерии помага за формирането на силен имунитет, играят важна роля в борбата с чревни инфекции и активно участват в храносмилането.

3. Пептострептококки отговарят за разграждането и усвояването на протеин, регулират киселинно-алкален баланс.

4. Пропионовокислые бактерии се активират защитните сили на организма и метаболитните процеси.

5. Энтерококки поддържат нормална ферментация и разделяне на полезни вещества.

Значително намаляване на броя на облигатных микроорганизми води до дисбактериозу. Това се проявява следните симптоми:

 • метеоризъм (повишено газообразование);
 • появата на лош дъх;
 • диария или запек;
 • гадене, понякога повръщане;
 • бърза умора;
 • болки в областта на корема по време на почивките между храненията;
 • алергични реакции;
 • кожни обриви;
 • главоболие.

В каловых масите се намират парченца несмляна храна, храчки. Стол придобива остър зловонен мирис, променя цвета си, става с променлив успех. Децата, при които е нарушена микрофлора, често се разболяват и дълго време да се възстанови. Верни признаци при грудничков е честото повръщане, колики, възпаление на кожата покрива, чести редки изпражнения с кичури створоженного мляко. Деца спят лошо и често капризничают.

Диагноза гуша въз основа на лабораторни изследвания на изпражнения, в хода на които определят наличието в него на различни микроорганизми и ги броят. Такъв анализ може да се отдава по посока на лекар или по своя собствена инициатива. Фекалиите се събират в стерилен контейнер (продава се в аптеките) и се доставят в лабораторията в продължение на 3 часа. Преди това, да се спре приемът на лекарства и използването на ректума свещи (минимум за 3 дни). Полученият резултат ще покаже кои бактерии са налице, и техния брой. Да се постави окончателна диагноза и да назначи лечение трябва лекар.

Безграмотное намеса във вътрешните процеси, свързани с формирането микрофлора, могат да влошат ситуацията и да доведе до нежелани последици.

Лечение и профилактика на dysbiosis дете

Дисбактериоза не се диагностицира като отделно заболяване. Той е клиничен признак на редица заболявания. Така че, на първо място трябва да се отстрани причината за нарушение на микрофлора.

1. Ако дисбактериоза – в следствие на чревната инфекция, се предписват антибиотици. Това утежнява ситуацията, но е принудителна мярка при лечението на този вид заболявания. Смъртта на полезните микроорганизми позволява да доминират болезнетворным. За тяхното потискане на предписват на бактериофаги (дизентерийный, стафилококковый, сальмонеллезный, коли-протейный). Това са вируси, не представляващи опасност за човека. Те убиват само определен вид вредни бактерии.

READ  Признаци на влошаване на язвена болест на стомаха

2. Паралелно предписват пробиотици. Това са лекарства, състоящ се от вещества микробен произход и живи микроорганизми. Най-често това е лакто-, коли — и бифидобактерии. Понякога в състава на лекарствени средства влизат представители на микробни общности, не са характерни за микрофлора на червата – споровые пръчки или мая (Бактисубтил, Споробактерин, Биоспорин). Те имат способността да потискат болестните организми.

Пробиотиците са показани в комплексно лечение. Те са напълно безвредни и могат да се прилагат от момента на раждането. Избирате си трябва лекар, тъй като микрофлора на бебетата има своите особености. Децата до 3 месеца се прилага в основата на лекарства с бифидобактериями. Има моно — и поликомпонентные пробиотици. Първите се състоят от отделни клетки на бактерии от един вид. Към тях принадлежат медикаменти първо поколение: Бифидумбактерин, Колибактерин, Лактобактерин. Използват се за лечение на леки форми на дисбактериоза.

Поликомпонентные съдържат няколко вида микроорганизми, характерни за нормална микрофлора на червата: Аципол, Ацилакт, Linex, Бифолонг, Бифилиз. Те се прилагат при лечение на дисбактериоза, предизвикана от локални възпаления на храносмилателната. Последното постижение на фармацията е създаването на пробиотици, състоящи се от цялата колония от бактерии. Те се отглеждат за известно време сорбента и попадат в червата заедно с него, запазване на жизнеността. Тези лекарства се използват при хранителни отравяния, причиняващи сериозни промени микрофлора. Към тях се отнасят: Пробифор, Бифидумбактерин форте, Экофлор.

Освен сухи пробиотици има течни форми. Те са по-ефективни, тъй като микроорганизми в тях са активни (не са в летаргия) и по-бързо се размножават в червата. В техния състав освен живи бактерии и хранителна среда за тях включва различни витамини и микроелементи. Те могат да вземат не само перорално приложение, но и да влиза директно в дебелото черво.

3. Заедно с пробиотиками се използва пребиотици. Последните са съставени от органични съединения, осигуряващи благоприятни условия за съществуването на бактериите здравословна микрофлора. Те са изработени предимно от олигосахаров (лактулоза, инулин). Типични представители – Дюфалак, Лактусан, Гудлак, Нормазе, Прелакс, Порталак.

Използване на едно или друго средство за нормализиране на микрофлора на бебето по своя собствена инициатива, не си струва. Това изисква използването на определен комплекс от лекарства, компетентно да вземем които може само специалист.

Да при деца не пълзят проблеми с червата, трябва да се грижи за здравето на новороденото бебе още по време на бременността. Бъдещата майка трябва да се поддържа в норма собствена микрофлору, защото това е набор от нейните бактерии ще получи бебето при раждане.

Основната храна на деца до една година, е майчиното мляко. Правилното хранене на майката в този период и стриктно спазване на хигиена помагат да се избегне дисбактериоза на червата при бебето. Ако естественото кърмене е невъзможно, трябва да изберете подходяща смес. Въведение прикорма трябва да се извършва в поставени срокове, в пълно съответствие с препоръките на педиатър. Диета за деца до 3 години се различава значително от тази на възрастен. Нейната основа са зърнени храни, супи, зеленчуци, плодове, обезмаслени видове месо и млечни продукти.

READ  Лекарствени средства от гастрит на стомаха и киселини в стомаха

Нетрадиционни средства за нормализиране на микрофлора

Народните лечители препоръчват за лечение на различни симптоми и форми дисбактериоза с помощта на диета, мляко и млечни продукти и отвари от лечебните растения. Се използват такива методи, по отношение на грудничков не може да бъде. Деца на възраст над 3 години и тийнейджъри да се опита да се лекува, не да се прибягва до лекарствата, съвети на лекар, но също така е необходима.

Хранене зависи от симптомите, които съпътстват нарушена микрофлора. При диария трябва да се включат в диетата:

 • мазен отвари (ориз, овес);
 • варени и задушени зеленчуци (моркови, картофи);
 • галета от бял хляб;
 • желе от сушени плодове;
 • печени ябълки;
 • варено риба и пиле.

Ако симптом е запек, а след това в основата на храненето трябва да се превърне в млечните продукти. Те съдържат голямо количество lactobacillus и мая, които нормализират чревната микрофлора, доминира патогени. Особено ефективен кисело мляко, обогатени с бифидобактериями (биокефир и бифидок).

Полезен е при дисбактериозе суроватка. Я се получава чрез загряване на кисело мляко, докато не отделится извара. Серум има леко слабително действие. Въз основа На него се произвежда известното лекарство – Дюфалак. Ежедневната консумация на серум в рамките на месец, значително подобрява микробный състав на червата.

Добро средство е и чесън. Този естествен антисептик избавя не само от болестотворни бактерии, но и от паразити, живеещи в червата. Те са подбрани хранителни вещества от полезни микроорганизми и отделят токсини, при унищожаването им. Ако мляно чесън и се разбърква с кисело мляко, ще се окаже ефективно средство за защита. Лекува глистные нашествия и за нормализиране на микрофлору ще излезе, ако се консумира по 1 чаша сутрин на гладно и вечер преди лягане в продължение на 2 седмици.

Много билки имат противовъзпалително и антибактериално действие. Към тях се отнасят: лайка, невен, градински чай, бял равнец, жълт кантарион, корен от тръстика и разваленка. Отвари и запарки от тези растения се използват за лечение на възпалителни и инфекциозни заболявания на червата. Бактерии са беззащитни пред продукти на пчеларството. Мед и в по-голяма степен на прополис са естествени антибиотици.

За деца може да се готви вкусно лекарство от 1 чаша настойка от шипки с добавка на 1 чаена л мед и прополис (малко парченце с големината на грахово зърно). Такава напитка дава на детето си през деня между храненията по 0,3 чаши. Курсът на лечение – 2 седмици.

Лечение на червата деца от бактериален дисбаланс много по-трудно, отколкото да се спазват определени правила на хранене и хигиена. Но ако дисбактериоза се е появил, трябва да се обърнете за помощ към професионалистите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec