Признаците на присъствие на паразити в организма и начини за лечение

Сухата статистика казва, че половината от населението на Земята е носител на червеи-паразити. В днешно време учените са им повече от 200 вида. Човек живее дълги години, без да обръща внимание на симптомите и не подозира за наличието у себе си неканени «гости». Но по-често се случва обратното: тялото, поза в присъствието на паразити, се превръща в лесна «плячка» за различен вид заболявания, до онкологията. Някои от червеи се отстранява медикаментозными средства, но има и такива, отрича от които само оперативен път.

Видове паразити и начини на заразяване

За успешна борба срещу врага трябва да се знае в лицето. Какви са паразити в организма на човека, и къде точно да ги търсите?

1. Най-често срещана група – кръгли червеи. Към тях се отнасят pinworms, ascaris, токсокар, власоглавов, скребней. Живеят в храносмилателната система на хората. Заразяването става при консумация на храна немити зеленчуци, плодове, зеленина. При това трябва да се измие всички продукти, дори и от градината си. Също така има опасност да се сдобият с обезпаразитяване, кръщеването осолена риба, бекон и лошо свършена месо. В групата на риска са и тези, които имат домашни любимци – котки и кучета. Някои паразити да се размножават в организма на животните, но последните са активни носители.

2. Лента – свински и бичи цепни, эхинококк, широка лентец. Това са най-големите представители на червеи – лентец, например, достига до 25 м на дължина. Те притежават уникалната способност да се хранят на цялото тяло. Освен това, те могат да се движат в организма на хората, включително мозъка и гръбначния мозък. Червеи от този клас се заразяват при консумация на недобре сварено месо и риба – източник на вкусни ястия, може да се окаже болен човек. Трябва да се закупят продукти, които са преминали строг ветеринарен контрол.

3. Подкожната – дирофилярия, нитевидная нематод, ришта. Размножават в подкожната тъкан домакин. Най-разпространените паразити от този тип са получили в тропическите страни – Индия, Ирак, Африка. Раздават инфекция кръв плачещо насекоми – комари, мухи, дървеници. Основен симптом става малко образование, което при натискане върху него се движи.

4. Трематоды (метили) – фасциола (черен дроб сосальщик), шистосома, фасцилопсис. Живеят в черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и червата. Причина за заразяване става полусырая, лошо просоленная или недожаренная риба. Употребата на некипяченой на вода и спомага за придобиването на паразити.

5. Ръкавни – трипаносомы, финландците живеят в мозъка и гръбначния мозък, саркоспоридии – в напречно-шарени мускулите, а микроспоридии – в съединителните тъкани. Този клас съдържа в различни тъкани на организма. В основата на носители са диви и домашни животни и птици, коне, овце, прасета, пилета, патици, кучета, котки. През недобре изпечено месо паразити правят в човешкото тяло.

Симптоми на заразяване

Не винаги реално с лекота да се определи, че в организма се установява «гостите». На заразения човек е в състояние в продължение на няколко години и не подозира за тяхното наличие. Много често признаците на присъствие на паразити много сходни със симптомите на едни или други заболявания. Има цял списък на сигналите, които организмът подава при опасност:

READ  Характеристики на лечение гастродуоденита при деца и възрастни

1. анемия – прекомерно количество от най-простите провокира по-голяма кровопотерю, което е причина за недостиг на желязо;

2. гадене, болки в корема – червеи дразни и увреждане на стените на вътрешните органи, в резултат на което се образуват рани, пукнатини и възпаления;

3. редуване на запек и диария – първият симптом възниква по причина голямо количество или прекомерно размер на паразити в организма, което допринася за запушване на лумена на червата. Появата на диария провокира излъчена най-простите специални вещества, способни да унищожат хлориди и натрий;

4. метеоризъм (повишено газоотделение) и подуване на корема са причинени от възпалителни процеси в храносмилателния тракт, повредената червеи. Поради това в тънките черва, не става изсмукване на мазнини, които веднага попадат в мазнини;

5. скърцане със зъби (скрипение зъбите) – ясен знак за нападение. Така нервна система реагира на определен дразнител;

6. проблеми с кожата – лющене, акне, циреи, екземи, папиломи, брадавици, промяна на структурата на косата и ноктите, алергични прояви. Тези симптоми се дължат на това, че най-простите отделят много токсини, с разплодни които черния дроб не успява да се справи. Съответно, всички те се натрупват вътре в човека. Тялото се опитва да се отърве от тази мръсотия по никакъв начин, включително пускайки я през кожата;

7. драстичен спад или покачване на тегло – «благодарение» на усвояването на червеи на полезни вещества от човешкото тяло изпитва им недостатък е, че води до намаляване на маса; набор от същото тегло се дължи на спад на кръвната захар, което увеличава чувството на глад, което пациентът е принуден постоянно утолять;

8. болки в ставите и мускулите се случва, поради преместване на паразити от организма и обосноваването им в мускулите и ставна течност. Този знак говори за възпаление на тъканите;

9. влошаване на имунитета, защо има постоянни трудно диагностируемые болест. Причината за това служи борбата на имунната система на човека с червеи. При този симптоме количество имуноглобулин намалява, а тялото ви става безпомощен пред атаките на вируси и инфекции;

10. проблясващи кашлица, обилно отделяне на храчките, хрема, повишена температура се дължат на факта, че в процеса на миграция червеи попадат в дихателните пътища. Паразити в организма може да доведе до развитието на астма и пневмония;

11. повишена умора, нервност, раздразнителност причинени от факта, че червеите да консумират необходими за човека хранителни вещества, които тялото недополучает – магнезий, калий, калций, желязо и др.;

12. при заразяване на острицами към изброените симптоми на наличието на паразити, се добавя силен сърбеж в аналната отверстии. Това се дължи на факта, че женските pinworms към нощта пълзи навън снасят яйца, което причинява понякога нестерпимое парене.

READ  Какво е эрозивный гастрит и методи на лечение

Обръщане към лекар

Ако от горните симптоми при човек са открити поне 3-4, а след това възможно най-скоро трябва да се консултирате с лекар и да се подложи на лечение.

В такива случаи се обръщат към следните специалисти:

 • паразитолог;
 • гельминтолог;
 • инфекционист;
 • педиатър;
 • терапевт.

Специалист трябва да даде посока на анализи и резултатите от тях ще вземе оптимална терапия. В зависимост от симптомите и лечението трябва да бъде подходящо. Само едно проучване едва ли ще даде точен отговор за наличието или липсата на паразити. Анализи на някои видове червеи преминават по 7-8 пъти.

Още един важен нюанс: ако инфекцията се потвърди, а след това са подложени на лечение и профилактика на паразити всички членове на семейството. Повечето от най-простите бързо се разпространява домакинството чрез: чрез съдове, предмети на бита.

Причина да отидете на лекар, ще бъде следното:

 • едно скорошно завръщане от пътуване в чужбина, особено от африканските или азиатските страни;
 • наличност в кале различни примеси – слуз, кръв;
 • остра загуба на тегло;
 • сърбеж в аналната област;
 • продължителна диария или редуване на запек с поносом;
 • чести настинки или други заболявания.

В групата на риска са любители на сушени и полусырого месо, термично необработени месо, прясна риба. Тук се включват деца от предучилищна възраст и началното училище, собственици на домашни любимци, служителите на ветеринарните клиники и тези, които в професионална или друга дейност често се работи със земята. Например, шофьори на камиони.

За предпазване от заразяване с паразитни червеи, трябва да се спазват някои правила:

 • по-често миене на ръцете, особено на деца и възрастни след контакт с животни;
 • унищожаване на домашни насекоми – мухи, комари, хлебарки;
 • внимателно измиване на зеленчуци и плодове, за предпочитане с топла преварена вода.

Медикаментозные средства за лечение

За борба с паразити представен най-широк спектър на фармацевтични продукти. Които искат да получат добър резултат в борбата с вътрешния враг, трябва да се знае срещу кого е войната. Оказва се това е само след посещение на лекар и за отдаване анализи.

Разбира се, има лекарства, които са в състояние успешно да се лекува незабавно от няколко вида червеи. Въпреки това, те убиват не само паразити, но и полезна микрофлору хора. След техния прием се провежда курс восстанавливающей терапия.

1. Вермокс.

Неговото действие се състои в подтискане при паразити в червата на човека процеса на усвояване на глюкозата, в резултат на което те загиват. Това лекарство се използва при смесена паразитози, при откриване на пациента за няколко различни вида червеи. Лечение на ascariasis, энтеробиоз, трихоцефалез, тениоз. След време лекарството напълно се елиминира от организма, това е болестно въздействие върху здравето на човека, той не е имал.

2. Албендазол.

Има широк спектър на действие и се назначава при смесени гельминтозах. Успешно лекува энтеробиоз, эхинококкоз, лямблиоз, гнатостомоз, ascariasis, strongyloidiasis, нейроцистеркоз. Въпреки това има множество странични реакции: виене на свят, треска, повишаване на кръвното налягане, обриви и други алергични реакции, алопеция (оплешивяване).

READ  Преглед на лекарства срещу ascaris

3. Декарис.

Освен антихистамин има иммуномодулирующими свойства. В състояние да се отърве от ascariasis, некатороза. Курсът на лечение се състои в однократном прием на 1 таблетка. За определяне на резултата се консумират средство за пореден път през 1-2 седмици. В деня на приема на лекарството не трябва да пиете алкохол.

В никакъв случай не могат да се лекуват сами. Всички антихистамини – това синтетичните лекарства, които могат да имат токсичен ефект върху черния дроб, клетките на кръвта и имунната система. По тази причина не се консумират без да се налага и препоръка на лекар. За профилактика е по-добре да се възползват от народни рецепти за лечение на глисти у човека.

Народни средства за защита

Дори ако симптомите паразити липсват, веднъж на половин година се извършва профилактика. Отдавна е известно, че червеите не се толерират ароматни билки и растения: лук, чесън, вратига, пелин. Най-старият известен средство за обезпаразитяване са тиквени семки. Достатъчно е в някоя аптека или магазин за закупуване на опаковката на този продукт, внимателно почистване (но така че да не се отстранят зелена обвивка) и да се яде.

Има много народни начини да се отървете от червеи. Ето най-простите от тях:

1. през пролетта и лятото изяждат на гладно няколко листа от киселец;

2. през зимата е много добре да се вземат вани с добавка инфузия на анасон. Това вещество е лесно прониква в тялото през порите на кожата. И тъй като той има остър мирис, паразити не го понасят;

3. средство, което може да си позволи абсолютно всичко, дори бременни и кърмещи жени – тиквени семки;

4. 200 мл залейте 2 супени лъжици дъбови кори. Настояват в затворения термос – толкова водата е по-добре насытится фитонцидами;

5. 1 супена лъжица. л. цветя от вратига залейте с чаша вряла вода, след което настояват под капак в продължение на 4 часа. След това се прецежда и се пие по 1 супена лъжица. л. 4 пъти на ден половин час преди хранене;

6. смесват 150 мл алкохол и 1 супена лъжица. л. пелин. Настояват смес от 2 седмици, след което се приемат по 20 капки 3 пъти на ден 30 мин преди хранене.

Не трябва да се колебаеш и лигавене на случайността проблем заразяване с хелминти. Ако се обърнем към специалист при появата на първите признаци на болестта и да премине курс на лечение може да се избегне много болести. След получаване отървете от паразити спазват елементарните правила за хигиена и червеи никога повече няма да се появи в организма. В края на краищата по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото после дълго и мъчително да го лекува.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec