Рентгенова диагностика на състоянието на стомаха

Рентгеноскопия на стомаха – широко разпространен в медицинската практика метод на обучение, основаващи се на изучаване на структура, морфологични и функционални промени на органите на храносмилателната система чрез рентгенови лъчи. Се проведе тя може 2-ма начини: рентгенографией и рентгеноскопией. В първия случай патологични отклонения, идентифицирани според рентгенография – сянка на фигурата, получено на фоточувствителни филм. При втория вариант изчислим оптично изображението се извежда на екрана на монитора с възможност за увеличаване на размера и запис на електронни носители на информация. По този начин, рентгеноскопия има редица предимства пред рентгенографией на стомаха и, за разлика от нея, позволява да видим, как функционира орган в реално време, и дори да се проследи при необходимост за хода на операцията.

Но въпреки че е толкова голяма разликата, и двата метода са неразделимыми един от друг и се осъществяват от един специалист – рентгологом, който освен това съветва пациента в края на изследването.

Как се провежда и какво показва?

За визуализация на вътрешните органи, храносмилателната система е максимално висока, в стомаха лекарите прилагат специално за разлика материал – бариев сулфат. Този бял прах, който няма вкус и мирис, готви със сигурност преди да изследва, смесено с топла вода в съотношение 2:1 или 4:1. Ако рентгеноскопия се прави на детето, това съотношение се взема различен – 1:2. Сместа внимателно хомогенизирани чрез дълго (не по-малко от 4-5 минути) и се разбърква. Дозата на лекарството също се определя според възрастта на пациента. Така, например, на възрастен човек каша от бариев се вкарва през устата или сонда в размер 250-300 мл., детето количеството на използваната смес на 3 пъти е намалена.

Откъс сулфат бариев по пищеводу се извършва незабавно. Осев в стомаха, минути след 30 част от контрастни вещества, го напуска, а по-късно още един час се елиминира напълно. Що се отнася до червата, а след това след половин минута, след като средство за защита е взето, започва да се напълва барием го първия сегмент – дванадесетопръстник. Други отдели на тънкото черво лекарството достига в рамките на 15-60 минути, получаване в дебели черва се случва още по-късно (в зависимост от положението на тялото, обследуемого, хидростатичното налягане на тъканната течност и на кръвта в тялото, вискозитет приготвената суспензия). В резултат на преминаване на бариев сулфат в стомашно-стомашно-чревния тракт, исследуемые органи се правят отличителните от съседните тъкани, което ви позволява да се разглеждат ги на екрана, а в бъдеще и на филм.

READ  Използването на масло от морски зърнастец при гастрит

По този начин, рентгенови лъчи на стомаха може да се показва:

  • разположението на органите (нормални или смещенное), техния размер и форма;
  • структурата и еластичността на стените;
  • книжарници слуз слой;
  • ниво на моторен эвакуаторной функция на червата;
  • наличието на промени (стесняване/разширяване) на лумена на хранопровода, стомаха и червата.

Често началната фаза на флуороскопия се извършва без прием на контрастирования. Необходимо е специалисти, с цел откриване на свободния въздух на коремната кухина, който възниква на фона на разрушаването на стените и наличието на дефекти заетостта.

Показания и противопоказания

Определяне флуороскопия на стомаха и рентген, необходими при наследствено предразположение към новообразованиям, както и когато има симптоми на заболяване на храносмилателната система, а именно:

1. честото повръщане и гадене (при жените с изключение на бременност);

2. болка в эпигастральной област и зад гръдната кост, свързани с хранене;

3. затруднено преглъщане (дисфагия);

4. разстройство на акт на изхождането (запек, води упорита диария);

5. оригване, киселини в стомаха, лош дъх (е гнил, кисел);

6. примеси на кръв в урина и изпражнения, повръщане масите;

7. бързото намаляване на телесното тегло;

8. тимпанит (толкова силно подуване на корема, че при удар върху него дланта се получава силен звук, подобен звук при игра на барабана).

Благодарение на флуороскопия на органите на стомашно-чревния тракт, което е в състояние да се показва и динамиката на потока патология, става възможно диагностика на такива заболявания като ахалазия на хранопровода (неспособността на долния сфинктер се отпуснете мускулите при преглъщане), тумори с различна етиология, пилоростеноз (стесняване на прохода, свързващ стомаха и на първия отдел на дванадесетопръстника), язва, ерозия, полипоза (разрастване на полипи на лигавицата и стените). С помощта на флуороскопия и да получавате информация за ефективността на провежданата терапия и за тяхното хирургично лечение.

Противопоказан при тази методика на изследване на стомаха в следните случаи:

  • когато пациентът е в изключително тежко състояние;
  • когато се чества на продължаващото вътрешно кървене;
  • при бременност, особено през първия триместър.

Освен това от провеждане на процедурата флуороскопия лекарите могат да се откаже, ако не са спазени условията на подготовка.

Какво да направя преди процедурата?

Подготовка преди рентгеном на стомаха и червата, които към момента на изследването трябва да бъдат празни, е на диета и очистительных своите «сесии». Освен това, независимо в кое време е определена процедура на пациента за 7 часа преди нейното провеждане е забранено някакъв прием на храни, включително напитки, както и тютюнопушенето, приемането на лекарства и дори дъвченето на дъвка.

За получаване на максимално обективни данни на пациента трябва да бъде за 2-3 дни до флуороскопия кух орган, язва на дванадесетопръстника и други участъци на тънките и дебелото черво, да се придържаме към специална 3-дневна диета, която обязует:

  • изключи от менюто си продукти и ястия от тях, провокира развитието на метеоризма (например, боб, сирене, зеле, лук, газировку, молочку, ябълки, черен хляб, зелени чушки, броколи);
  • да се даде предимство на блудкав кашам, постна варена риба и месо, бяло черствому хляб, некрепкому чай.

В случай на пребиваване в стомаха на пациента наднорменото количество течност (поради стесняване на лумена или повишена секреция), той се показва в продължение на няколко дни процедурата за промиване. А при запек в навечерието на рентгена с барием трябва да клизмотерапию.

Като средство за прочистване на червата от токсини и замърсяване могат да се прилагат лекарствени продукти. Според прегледи, преглед на най-добрите от тях е, че:

1. Фортранс – слабително, бързо разжижающее чревно съдържание, като по този начин по-лесно дефекацию.

2. Эспумизан – ефикасно лекарство от метеоризма; приема му предотвратява появата на дефекти на изображението, причинени от мехурчета газ, при флуороскопия на стомаха и дванадесетопръстника.

3. Активен въглен – хапчета природен произход адсорбирующего действия.

За флуороскопия и рентгенография на хранопровода подготовка върви подобна, тъй като при разглеждането на тази част на храносмилателния канал са често възниква необходимост от разглеждане на стомаха, например, във връзка с присъствието на тумора, язва, стеноза в областта на вход на кух орган. Непосредствено преди най-рентгеноскопией на стомаха трябва да се оттегли елементи, които оказват отрицателно влияние върху качеството на изображението. Това протези, бижута, часовници, колани, дрехи.

Само при правилна подготовка на рентгенова снимка на стомаха, червата и други органи, може да покаже добри резултати. При това пациентите не трябва да се страхуват от облъчване: рентгенологические лъчи носят в себе си никакъв нежеланите ефекти върху здравето на човека.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00067 sec