Сраствания след операция на апендицит — какво е това?

Операцията в много случаи спасява живота на човек, но понякога последиците не донесе по-малко проблеми, отколкото самата операция. Причини усложнения могат да бъдат грешки от страна на лекаря или безотговорност на пациента. Малка роля играе генетичната предразположеност, факт увреждане на тъканите. Не може напълно да предотврати развитието на болестта, но свеждане до минимум на проявите ще посочени в член препоръки.

По време на операцията, лекарят травмирует клетки, част от тях изтрива. За да имате достъп до аппендиксу, той плячкосване перитонеума. С течение на времето епитела на мястото на увреждане заменя съединителна тъкан, тя е неспособна за разтягане. Защото се случва «лепене» серозных мембрани, в процеса участва линия на червата, маточни тръби при жените, което предотвратява появата на бременността. Сраствания след операция на апендицит да има сериозни последствия. Основната задача на д – навременно лечение.

Причини

Има редица фактори, които водят до появата на това усложнение:

1. Операция. Приблизително половината от пациентите, които се подлагат на отстраняване на апендицит, се образуват сраствания на червата. В случай лапароскопического достъп (чрез малък разрез се вкарва видеоаппаратура и да се осъществява намеса) случи се среща по-рядко, отколкото при отворена операция.

2. Възпаление. Клетките на перитонеума, червата засегнати от токсини, бактерии. При закъсняло диагностициране на апендицит възниква перитонит. Също така самият червеобразный отломък често се разкъсва, цялото съдържание попада в коремната кухина.

3. Наследственост. При някои хора се повишава образуването на съединителна тъкан, сраствания, образувани след апендицит много бързо. Този феномен се дължи на прекомерна активност на ензими.

4. Ако в раната остава памучен тампон, парче ръкавици или мокри кърпички, възниква огнище на хронично възпаление.

READ  Как да се подготвим за колоноскопия с помощта на Фортранса

5. За спиране на кървенето се използват уреди за коагулация, с помощта на висока температура или лазер съд прижигается, но в същото време се случва травматизация на околните тъкани. Това е честа причина за сраствания на червата.

Симптоми

Няколко дни след хирургично лечение започва подмяна на увредени клетки съединителна тъкан. Много хора имат липсват, пациентът оздравява и се връща към обичайния си режим на живот. Ако има отягощающие фактори: перитонит, разликата appendicular, лекарски грешки, първите симптоми на образуване на сраствания се появяват в рамките на няколко месеца.

Основните признаци:

1. Болковият синдром. В областта на следоперативен белег се появяват неприятни теглене усещания. Степента на выраженности може да бъде различна, всичко зависи от разпространението на процеса. Характер на болката ноющий, тъп. Резки обрати на тялото, физическо натоварване засилват прояви.

2. Симптомите на сраствания на червата включват намаляване на апетита, телесното тегло, слабост, бърза умора.

3. Често признак на болест е запек. Стол липсва 3 дни и повече. В болестния процес се смучат линия на червата, което създава пречка в нея каловых масите. Ако актът на дефекация не се случва, се случва интоксикация на организма продукти на разпадане.

4. Освен симптомите на болка се намират диспептические прояви: чувство на препълване, гадене, подуване на корема. При тежка чревна непроходимост се наблюдава повръщане каловыми на масите.

Диагностика

Да признае на сраствания на червата до появата на първите признаци на заболяването е почти невъзможно. Пациентът дори не подозира за наличието на рубцовых промени. Най-често пациентите се обръщат с оплаквания, че наталкивают лекар на диагнозата чревна непроходимост. Допълнително се организират:

READ  Колко са вредни за човека глисти?

1. Промени в анализа на кръвта може да се посочи воспалительной реакция. Увеличаване на левкоцитите, СОЯТА, протеини на острата фаза потвърждават диагнозата. След това лечението спаечной болест се допълва с антибиотици, противовъзпалителни средства.

2. За УЛТРАЗВУК на съединителната тъкан лошо визуализира, подуване на газ линия на червата се влоши диагностика търсене. Само при изразени симптоми на запушване на този метод на изследване ще бъде информативен.

3. Радиография с контрастированием определя проходимостта на всички участъци, структура, наличието на сужений.

4. Диагностична лапароскопия често се предшества от лечение открити след апендицит сраствания. С помощта на видеокамера успява да разгледа парцели поражението, да се определи необходимостта от хирургическа намеса.

Характеристики терапия

Операция е метод на избор. Консервативно същото лечение е възможно, ако болката в корема слабо изразени признаци на запушване на червата липсват. Лекарят може да предпише следните процедури:

1. Електрофореза с новокаином, магнезий, цинк.

2. Парафинови апликации в областта на предната коремна стена. Пациентът трябва да бъде под надзор, влошаване на състоянието е индикация за операция за лечение.

3. Лапароскопический достъп се извършва чрез разрез в няколко сантиметра, в който се въвежда специална апаратура (камера с осветление, инструменти за дисекция на сраствания). Ако жената се оплаква от липсата на бременност, заслужава да се види маточните тръби. Често разрастването на съединителната тъкан засяга репродуктивната система.

4. Лапаротомия предвижда обширен достъп до органи на коремната кухина. Той се използва при честите промени, когато с помощта на лапароскопа невъзможно премахване на сраствания. Перитонит, възпаление, некроза на червата са причини за използване на директен достъп.

Дори при силна болка в корема приемате лекарства, които улесняват състоянието, не може до разглеждане на д-р. Това може да утруднить диагностика, нарушаване на клиничната картина.

Наличието на сраствания по време на бременност усложнява нейното продължение. При жената се наблюдават теглене на болки в долната част на корема. Ако в процеса на въвлечен матката, при растежа на неприятните усещания ще се влоши. Лечението започва с нормализиране на храненето, консервативна терапия. Лапароскопията показва, когато посочените по-горе мерки не дават резултат, защото оперативната намеса по време на бременност е изключително нежелателно.

READ  Как да се подготвим за фиброгастродуоденоскопии на стомаха

Усложнения

Забава диагностика или дългоочаквана в болницата може да доведе до опасни за живота последствия.

  • Чревна непроходимост. Ако се случи докосна линии, често припокриване на тяхното оформяне. Първият признак за това състояние е липсата на изпражненията, подуване на корема.
  • Некроза. При заместването на съединителната тъкан сдавливаются съдове, което кровоснабжают парцел на червата. Продължително отсъствие на постъпване на кислород води до смърт на тъканите. Както пациентите, така и лекарите трябва отговорно да се отнасяме към лечение на сраствания след апендицит.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec