Видове червеи при човека и техните снимка

Както е известно, най-устойчиви организми от въздействията на външната среда, смятат за паразити. Към днешна дата, хелминти, може да удари на човека, с което е признато около 250 viewports представители. Всички те носят в себе си заплаха за здравето, а в по-тежки случаи – живот на заразения. Знания за видове червеи при човека и техните характеристики значително улесняват лечение и помагат да съставят ефективен превантивен план.

Какви глисти са човек?

Напълно да се запознаете с различните видове глисти, трябва да прекарат доста време. Факт е, че досега учените не могат да предоставят максимално детайлна информация за класирането на паразити. Това се дължи в голяма степен на факта, че определена местност е характерно присъствието на специфични глистных на клиентите. Във връзка с това, за да получите данните за всички видове обезпаразитяване на човека, съществуващи на Земята, е почти невъзможно.

Така, глисти, най-често диагностируемые в южния пояс, почти не се срещат сред населението на северните географски райони. За умерения климатичен пояс и средни ширини (Европа, страните от ОНД) най-често срещаните са признати около 20 разновидности на глисти. Условно те могат да бъдат разделени на 3 основни категории:

 • Кръгли паразитните червеи (нематоди).
 • Лента хелминти (а cestode).
 • Плоски червеи (трематоды).

1. Кръгли и плоски хелминти.

Във всяка от посочените групи включва огромно разнообразие от паразитирующих организми, изискващи кратко описание. При деца и възрастни, най-често трябва да лекуват такива представители на глисти, принадлежащи към клас а метил:

 • двуустку китайска;
 • двуустку кошачью;
 • двуустку печеночную.

Сред нематоди могат да се разграничат 7 най-известните и често срещаните видове паразити, поселяющихся в тялото на всяка възраст. Кръгли червеи, передающимися всички възможни средства, са:

 • pinworms;
 • кръгли червеи;
 • угрицы чревни;
 • whipworm;
 • трихинела;
 • трихостронгилиды;
 • анкилостомиды.

2. Цестодные нашествия.

Лентовите глисти (или а cestode) – паразитните червеи, които представляват най-голяма опасност за организма. Диагностика на такива глистных вредители се случва много по-рядко от заразяване на кръгли паразити при деца и възрастни, но въпреки това вземане следните видове червеи изпълнен с най-тежки последствия:

 • бичи цепень;
 • джудже цепень;
 • свински цепень;
 • широк лентец;
 • эхинококк;
 • сърдит цепень.

Един от най-странните видове глистных на клиентите може да се нарече акантоцефалы. Към тях се отнасят скребня-гиганта и четковидного скребня. Такива глисти са в състояние да проникне в тялото и в най-нечастых случаи, например, при съедении от насекоми или червеи, заразени от паразити.

По-опасни за човека глисти?

За да може адекватно да се прецени степента на заплаха на здравето на пациента, в случай на спорове обезпаразитяване, първо си струва да се определи какви видове червеи те се отнасят. В зависимост от сорта червеи се определя от лечение и неговата продължителност. Основната вреда от наличието в организма паразити чувства в себе си червата – преимущественная част от всички обезпаразитяване локализуется в този орган. Всички хранителни вещества, които трябва да се абсорбира и да отидат в полза на лице, избрани глисти.

READ  Отколкото да се лекува газове и подуване? Списък на лекарства

Междувременно, други видове червеи не просто живеят в червата и «крадат» човек на всички необходими ценни микроелементи. Те активно се размножават и удари други жизнено важни човешки органи и системи. Освен сърдечния мускул, черния дроб и белите дробове огромна вреда на глисти могат да причинят тяло главата на мозъка и на кръвоносните съдове. Червеи може да удари дори и на очите.

Основните начини за заразяване с червеи

Защити себе си и своите близки от поява на болестта е възможно, ако знаете как хелминти, специфични за вида проникват в тялото. Само така може своевременно да предприеме всички необходими мерки и да се сведе до минимум риска от инфекция. За основните пътища на предаване на инфекцията е известно, че:

1. Заразяването става чрез почвата и водата. При обращение повече по земята на боса на риска от въвеждане на яйца вътре се увеличава в няколко пъти. Непроверенный източник на пиене и в често срещаните случаи дори водата от общо водопроводного канал може да съдържа ларви, на червеи.

2. Яйца обезпаразитяване попадат в организма заедно с продукти от животински произход. В резултат на глистных на клиентите е недостатъчно или некачествена обработка на месо, риба, морски дарове, яйца. Рискуват да се заразят с червеи хора, които предпочитат екзотична азиатска кухня. В основата хе, суши, сашими е сурова риба и месо.

3. Да се установят в червата на някои видове паразити могат да се удря в него, заедно с неизмити зеленчуци и плодове. Отказ от животински продукти не решава проблема на вероятността от развитие на гельминтоза. Яйца от червеи, както казах, могат да се съдържат в почвата. Всеки плод се препоръчва обдавать вряща вода преди употреба.

4. Се предават глисти човека и от животните. Домашни любимци не често се превръщат в източник на зараза за своите господари. Обаче глисти може да бъде и вътре в животното, и на неговата вълна. От кучета и котки, яйца на паразити, попаднали в почвата, разносясь по-късно от стопи вода.

Прехвърляне на паразити от болни хора

Преминете червеи може и от един човек, инфектиран, към друг. Начини на предаване на глистных на клиентите са няколко:

 • чрез невымытые ръцете (например при рукопожатии, прегръдка);
 • при ползване на общи прибори;
 • при носенето на чуждо бельо;
 • групово прилагане на индивидуални средства за лична хигиена няколко души.

От човек на човек най-често се яйцата pinworms, които често попадат под ногтевые плоча, остана там за дълго. Разпространението на този вид глисти при децата се дължи на пренебрегване на елементарни правила за чистота. Детето може просто да използвате ръцете си в устата или гризане на ноктите, така че преди да острицами да не възникнат трудности за навлизане в нов човешкия организъм. Задача на родителите на този етап – навреме да разпознаете признаците на гельминтоза и да се предотврати развитието на глистных на клиентите си дете, незабавно започване на лечение на болестта.

READ  Като излизат хелминти при хората след курс на терапия?

Симптоматика на остра фаза на гельминтоза

Възрастен човек или дете да открие признаци на заразяване с паразитни особями на по-ранен етап не е лесно. Диагностициране на наличието на глисти се усложнява и от факта, че инкубационният период при някои видове може да продължи до година и половина.

Обикновено, първите симптоми на поражение на хелминти се проявяват по-късно с различни срокове. Освен това, за гельминтоза може да бъде разделен на 2 етапа:

1. остра фаза (трае средно не повече от два месеца след инкубационен период);

2. хронична (характеризира с все зрели паразити и може да продължи в продължение на десетилетия).

В острата фаза на основните паразитози, ясно изразен признак може да се нарече алергична реакция. Като резултат от производство на антитела на миграция на паразитни ларви, патологични прояви по кожата трябва да бъдат предупредени. Показател за инфекция всеки вид червеи хората са симптоми:

 • гиперемия кожата покрива;
 • усещане за парене и сърбеж;
 • малки обриви по повърхността на епидермиса или лигавиците;
 • незначително увеличение на лимфните възли;
 • локална подпухналостта;
 • болка в гръдната кост (до пристъпи на задух);
 • повръщане и постоянно гадене;
 • диария или запек.

Освен това, появата на усложнения в организма на други същества могат да станат такива опасни заболявания като пневмония, менингоэнцефалит, хепатит и др

Достоверно потвърждение на наличието на червеи във вътрешните органи е показател за еозинофилите в клинично анализ на кръвта. Повишено значение на тези частици, причинени диспротеинемией – нарушение на нормалната цифрови съотношение между фракции на протеин.

Видове на симптомите при хронична форма на болестта

Признаци на хроничен гельминтоза хората предопределяются локализация заселването на паразитите. Казано с прости думи: прояви на заболяването зависят от това, кой орган ще се превърне в основно място за живеене за определен вид червеи.

В частност, най-широко разпространено паразитирование в червата кръгли червеи може и изобщо протече без никакви симптоми. При тежки случаи, изядени от по-големите видове признаци на заболяване стават видими, след като хелминти достигнат полова зрялост. Диспепсические нарушения на възрастен човек и дете, болковият синдром и невротични прояви – техните характерни черти. Аскаридозу често е характерен за развитие на чревна непроходимост и панкреатит, повишава риска от образуване на ракови заболявания.

READ  Остри болезнени спазми в стомаха

Медикаменти срещу паразити

Преминат на лечение гельминтоза трябва да е на възможно най-ранен етап. Ефективна терапия ще бъде в този случай, ако преди да започнете да се знае точно какъв вид паразити се установява в организма. Лекарства противогельминтного действия днес са в изобилие.

Те представляват различни видове лекарства, които могат да оказват целенасочено въздействие върху даден вид червеи. По-силни лекарства от червеи са медикаменти широк спектър на действие и е подходящ при лечение на комбинирани гельминтоза. И едните, и другите се считат за токсични, притежават маса странични ефекти и противопоказания. Прилагането на тези лекарства трябва да се извършва с повишено внимание, само след лекарските препоръки.

Повечето видове червеи, възрастен човек трябва да се лекува дълго и трудно. Често паразитологи предписват едновременен прием на няколко противоглистных лекарствени средства. За бързо постигане на положителна динамика използват лекарства, задължително включващи в състава си такива активни вещества:

 • албендазол;
 • mebendazole;
 • пирвиний эмбонат;
 • пирантел;
 • пиперазин;
 • левамизол;
 • карбендацим.

Схемата на прием и доза специално лекарство трябва да се състои единствено от специалист. Това ще помогне да се избегне появата на алергии и сериозни разновидности на странични ефекти. При някои видове гельминтозного заразяване лечението трябва да се извършва повторно. Това се дължи най-често с това, че при първата терапия голяма част от възрастните червеи е неутрализирани, но някои форми на ларви и глистных яйца все още остават в тялото на пациента. Ако не се проведе лечение за пореден път, глисти отново ще се върнат.

Основни мерки за превенция

Лекарствена терапия, без съмнение, е важен компонент на процеса, да се отърват, а в някои случаи и профилактика на паразити. Въпреки това, за да се справят с инвазивни видове увреждания на хелминти, трябва да се спазват прости правила предупреждение червеи. Лечението не ще доведе до резултати, ако се пренебрегне изпълнението на представените по-долу правила:

 • Често миене на ръцете, особено след ползване на тоалетна и преди консумация на храна.
 • В случай на липса на възможности за почистване на кожата на ръцете с помощта на сапун е желателно да се използват мокри антибактериални кърпички.
 • Всички хранителни продукти трябва внимателно промываться преди готвене.
 • Месо и риба, е важно да се излага продължително от топлинното влияние.
 • За пиене се използва само вода от доказани източници.
 • Поне 1 път в годината е изключително важно да се проведе скрининг за наличието на глисти.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec