Усещане за тежест в стомаха след хранене и се оригват

Тежест в стомаха след хранене и се оригват – симптоми, познати на всеки човек, независимо от възрастта. Обикновено хората смятат, че причината за този дискомфорт служи преяждане или консумация на твърде високо-калорични храни, мазни ястия. Но не може в този случай да прояви небрежност, тъй като симптом може да бъде показател за разстройство на стомаха и на сериозно заболяване, особено когато е придружен от гадене и повръщане. Бързо да се отърве от тежестта и оригване, човек приема медикаментозные медикаменти, намиращи се под ръка, но това е грешка. Състоянието често изисква разглеждане на лекар и назначаване на консервативно лечение.

Основни причини

За да разберете източник на тежестта в корема, трябва да се вслушат в своя организъм. Оригване – това внезапно постъпването на газ от стомаха през устната кухина. Нормално въздух в храносмилателната система допринася за стимулиране на двигателната и отделителната дейност. При прекомерно съдържание, се увеличава вътрешното налягане, става свиване на мускулите, като едновременно расслаблением кардиального и пръстен и контролиран достъп. В зависимост от нивото на дискомфорт и свързаните с тях прояви определят причината за:

1. Когато заедно с храната в организма прониква въздуха, се появява оригване, без мирис. Особено често това явление се наблюдава при деца, които веднага след хранене започва да скача и да играе. Също така често при твърде темпераментных хора по време на емоционален разговор. Ако въздухът излиза дори и в спокойно състояние и на фона на възникне гадене или повръщане, това може да е сигнал за заболяване или отравяне, което трябва да се лекува.

2. Тежест и оригване са след преяждане. Обикновено човек се оплаква от неприятни усещания като последици от тежък празник, по време на който се използва мазни, пикантни и солени храни. Понякога спазму се предшества от запек, който увеличава налягането в стомаха. Това е доказателство за нарушаване на храносмилането, за да се отървем от тези причини е достатъчно просто: трябва да поголодать един ден, след като се придържаме към диета. При това по-добре да не се пуши и не пие алкохолни напитки.

3. Горчив оригване се появява при силно отпускане на стомашния сок, я с киселини в стомаха. Обвиняем може да бъде на високо ниво на киселинност. Ако пациентът се оплаква от болки в корема, тежест, по-голяма температура, повръщане, горчивина в устата, е необходимо спешно да предизвика лекар. Този симптом е показателно за редица заболявания на стомаха, които трябва да се лекува.

4. Причина за оригване с жлъчка е тежко отравяне или заболяване на черния дроб. Понякога въздухът излиза с жировым вкус, което се случва след злоупотреба с пушени месни продукти. Признаци: пристъп на болка в левия подреберье, колики, тежест, горчивина в устата, запек или диария.

READ  Признаци на заразяване с човек по говедата цепнем

5. Ако няма повишена температура, главоболие и слабост, може да се говори за диспепсия (синдром на мързелив стомаха). Тази болест почти винаги започва по причина на неправилно хранене. Първо човек се чувства тежестта на храната лошо се усвоява, настъпват процеси на ферментация. Ако навреме не се обърне внимание на недомоганию, са възможни усложнения: загуба на телесна маса, хранителните вещества не се усвояват. Това състояние изисква незабавна намеса на специалисти и консервативно лечение.

6. По време на бременност оригване се празнува, защото от фантомни органи нарастващата матката. Също така и хормонални промени, които настъпват в организма, често служат като източник на тежест в стомаха.

Знак заболявания

Случаи, когато неприятните усещания са предвестник на сериозно заболяване, доста често срещано. В такива ситуации тежест в стомаха има съпътстващи признаци и изисква незабавно лечение при лекар и лечение:

1. Гастрит се характеризира с възпаление на стените, вследствие на стрес, неправилно хранене, излишък или недостиг на солна киселина или заразяване с вируса на Хеликобактер пилори. Проявява отрыжкой с неприятна миризма, гадене след хранене, тежест в стомаха, устойчиви тъпи болки в эпигастральной област.

2. Язва на стомаха се развива с образуване на вътрешни възпаления. Опасността е в това, че заболяване може да доведе до усложнения, които се нуждаят от хирургична операция: кървене, прободение, злокачествени тумори. За патология се характеризира с тежест, често повръщане, силна болка, сезонни влошаване. Бързо да се отървете от рани много трудно, но е възможно, ако навреме се лекува и да изпълни всички препоръки на д-р.

3. Панкреатит – негативен процес в панкреаса, вследствие на неправилно хранене, злоупотреба с алкохолни напитки, вирусен или травматично увреждане. Орган прекратява отделят номинално количество ензими за храносмилане на храната, се появява тежест в стомаха, метеоризъм, дозиран болки в левия подреберье, разпространяващи се върху гърба си. При това, основният симптом определят по вид на изпражненията, които имат характерен мазен вид.

4. Камъни болест и патология на черния дроб се проявяват гадене, желтушностью кожата покрива и склерата, в нарушение на изпражненията, болка в горния десен квадрант. Особено опасни хепатит и цироза, алкохолна произход, при които пациентът се оплаква от увеличаване на обиколката на корема, свързани със съдържанието на течност в коремната кухина, липса на апетит, тежест, постоянна горчивина в устата.

Когато трябва да се обърне към лекар?

Ако тежестта се наблюдава дълго време, не минава и се придружава от допълнителни симптоми, посещение на специалист ще е неизбежен. Особено важно е, когато пациентът изключени всички възможни безвредни източници на дискомфорт. В никакъв случай не може самостоятелно да се вземат лекарства, за лечение на тежест в стомаха трябва да се извършва само след пълното проучване, което е необходимо при съпътстващи признаци:

  • интензивни болки в областта на корема, носещи различен характер.
  • рязкото намаляване на апетита, намаляване на телесната маса, бледност на кожата покрива, умора, акцент diffused.
  • честото повръщане със застойна храна.
  • диария, стол зелен на цвят, който дава свидетелство за вирусна патология.
  • висока температура.
READ  Защо възпаление, апендицит? Основни причини

Характеристики терапия

Ако симптомите са рядкост, тежестта възниква единоразово, можете да се отървете от тях в домашни условия. За това е необходимо да се спазват някои правила:

1. Напълно премахване на перекусы и консумация на бързи храни, газирана вода, много сладки, мазни и солени ястия. Гладно дни помагат на тялото да се очисти и мобилизира.

2. Не си струва да яде преди лягане, най-добре да изпиете чаша мляко и малко топла вода с лъжичка мед. Стомахът не е в състояние да работи ден и нощ в натоварен режим. Той трябва да се даде време за почивка и рециклиране на дневния хранителен прием.

3. Правилното хранене не е само в избора на полезните продукти, но и в начин на поведение на масата по време на хранене не може да говори и эмоционировать. Бавно дъвченето на храната ще помогне на органи за по-ефективно да се справят с надпис: «не се допуска претоварване. Ястия не трябва да се пие вода или други напитки, течности, класирани в стомаха, разрежда концентрацията на сок.

4. Неправилно изпразване на червата осигурява налягане на все по-близо разположени органи. В резултат на това се образуват газове, които излизат от устата си заедно с неприятна миризма. Лекува такова явление е възможно, чрез контролиране на стол, не се допуска на запек. В храната се въвеждат храни, богати на фибри.

5. Ако род дейност е свързана с чести стресове, може да се обърнете за помощ към терапевт, тъй като тежестта в стомаха се наблюдава при нервно пренапрежение. Курс успокоительных лекарства ще бъде от полза не само за храносмилането, но и оказват съдействие в работата на сърдечно-съдовата система.

Медикаментозные лекарства

Ако дискомфорт и неприятни усещания не преминават в продължение на няколко дни, трябва да се консултирате с местен терапевт. Когато основните признаци да потвърди подозренията на някакво заболяване, медик насочи към гастроэнтерологу, който ще ви предпише изследване. Традиционно диагностика се състои в процедурата фиброгастроскопии. Проверка помага да се изведат всички нарушения в работата на храносмилателните органи и ще определи каква точно патология трябва да се лекува. Консервативен подход се състои в прилагането на следните средства:

READ  От облекчаване на спазми в стомаха и причините за появата им

1. Лекарство, показан при различни нарушения на храносмилането – Празнични, за да ви помогне да се отървете от дискомфорт, газове и тежест в краката. Ефективен за премахване на запек, метеоризма. Допринася за разделяне и усвояването на храни, съдържащи голямо количество мазнини. Противопоказан при гепатитах и запушване на жлъчните канали. Приемат три пъти на ден след хранене. Лекарства от тази група: Mezim, Панкреатин, Пензитал.

2. Смекту предписват дори на малки деца, тъй като това е прах от естествен произход, ефрр адсорбирующее действие. Стабилизира бариерни функции, подобрява гастропротекторные свойства, не се отразява на подвижността на червата, се екскретира в непроменено формата. Справя се добре с лечението оригване след хранене.

3. Мотилак оказва основно влияние върху перисталтиката на стомаха. Показан при рефлюксе, метеоризъм, киселини в стомаха, чувство на тежест, болки. Ускорява изход на хранително бучка, има противорвотный ефект чрез увеличаване на мускулния кардиального сфинктер. Да не се използва при перфорациях и механична обструкция.

4. Ранитидин намалява нивото на киселината в лигавицата, избирателно блокиране на H2 –рецептори, намалява обема на мастната секреция и пепсин. Хапчета за засилване на микроциркулацията на кръвта, способстват за зарастване на язви на стомаха и дванадесетопръстника. Преди започване на лечение изключват наличието на туморните образувания. Препоръчва се да се консумират след хранене два пъти на ден. Бременни жени и деца лекарството не е подходящо.

5. Де-Нол помага да се отървете от Хеликобакетр пилори, възстановява увредени клетки. Лекарството се отнася към групата на васкуларни средства, има многопластов въздействие. Прилага се за белези язви, образува защитен филм върху лигавицата, намалява до минимум риска от повторно извършване на престъпление, подобрява обмяната на веществата на клетъчно ниво. Ефективен при язва заболявания, функционални диспепсиях.

Тежестта в стомаха и оригване въздух най-често са знак за претоварване на храносмилателната система. В обикновените случаи помага съхраняващи диета с консумация на здравословна храна и отказ от вредните навици. Ако симптомите се повтарят в продължение на няколко дни, са придружени от допълнителни негативни признаци, трябва незабавно да се обърнете към лекар. Навременна диагностика и адекватно лечение ще гарантират бързото възстановяване и за избягване на усложнения и рецидиви на тежест в стомаха.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00131 sec