Заради това, което се появява ерозия на стомаха и как да го лекува?

Ерозията на стомаха се нарича устойчиво язви на лигавицата, не достигающее мускулния слой. В повечето случаи тя е симптом на заболявания, един от създателите на корема или местно отравяне, нараняване. Здрав стомах напълно освежава эпителиальный слой в продължение на 1-5 дни, така че за ерозия, както за заболяването, изискващо отделен лечение, казват, ако тя произхожда без видима външна причина или продължава по-дълго от седмица. За разлика от подобна зарастването на рани минава без белег и непоправима вреда за лигавицата.

Отделна област на ерозия представлява зона с диаметър 2-5 мм, уязвима за химични повреди вследствие на отслоившегося епител. Остра форма на болестта може да доведе дори 1-3 такова място в горната част на региона, за хронични форми е характерно наличието на новообразувания в антральной област. Повърхността на лигавицата, особено уязвима за онкологией.

Симптоми и признаци

Гастроэнтерологи отделят два основни типа – хеморагичен и язвенноподобный. Всички форми са придружени от болезненностью эпигастральной областта на корема при палпация.

1. Хеморагична се нарича ерозия остра форма, основният симптом на която е наличието на кръв в изпражненията, анемия. Често това заболяване е знак за проблеми с вътрешните органи, които причиняват проблеми в съдове, или на остри отравяния. Значителна част от геморрагических лезии не е придружено от болевыми усещания или други външни симптоми и може да бъде разкрита само при анализа на изпражнения за скрита кръв.

2. Язвенноподобная придружени от симптоми, свидетельствующими за химично и физическо увреждане на лигавицата – киселини, болка, гадене, отрыжкой, понякога повръщане, генериращи облекчение. Болки в стомаха, възникват по-често, отколкото при язва – не само след хранене, но и на празен стомах, като при гастрит с повишена киселинност. За хронична форма на заболяването – эрозивного гастрит, са характерни множество щети антрального отдел.

3. При комбинация язвенноподобных и геморрагических симптоми говорят за эрозивно-геморрагическом гастрит, хроничен или остър тип. Неговите специфични признаци – черно или с жилки кръв изпражнения, повръщане с кръв, се нуждаят от незабавно търсене на медицинска помощ. Такъв гастрит може да бъде последната стъпка в развитието на язви и трябва да бъде залечен в максимално бързи срокове. Обилно кровопотеря вследствие на кървене води до допълнително изтощение на организма и влошаване на възстановителните способности на лигавицата.

По причини на болестта се разделя на първична, вторична и злокачествен. Към първоначалните причини са:

READ  Преглед на суспензии от обезпаразитяване за бебето

1. Вирусно или бактериално инжектиране, включително и за първоначално бессимптомное поражението на Helicobacter pylori.

2. Излишно е кисела, остра, гореща, слабо пережеванную, механично груба храна или напитки.

3. Пиенето или вдишване на отровни или опасни химически вещества, по-специално на алкохол, цигари и лекарства от групата на неопиоиден аналгетик и нестероидни противовъзпалителни лекарства, радиоактивно поражение.

4. Гастрит с повишена киселинност, панкреатит, дуоденогастральный отлив и нарушения в работата на жлъчните пътища.

5. Тъпа травма на корема, последиците от хирургическа намеса.

Най-често се появяват ерозия на фона на язва на стомаха.

Средно ерозията се нарича поражение, което се случва като симптом на нарушение на регенеративни процеси и кръвообращението, поради които не са свързани пряко със стомаха фактори, като например:

  • Заболявания на сърдечно-съдовата система и белите дробове, което води до хипоксия или прекомерно налягане в съдовете.
  • Дисфункция на черния дроб, цироза. Предизвиква токсични щети и разширени разширяване на кръвоносните съдове.
  • Нарушения на обмяната на веществата, в това число диабет.
  • Постоянните стресови нервни разстройства.

Злокачествени ерозия е резултат от распадения онкологични новообразувания под въздействието на стомашния сок и най-често се образува след работеща хронична ерозия на друг вид или язви. За точно определяне на диагнозата и причините на заболяването се извършва всестранна диагностика, задължително включваща эндоскопию-ЧРЕВНИ и биопсия на засегнатото място.

Характеристики терапия

Лечението се провежда само след инсталиране на точна диагноза и причините на заболяването. Основната част от курса, а в леки случаи и единствената, е на диета. При язвенноподобной хронична форма на ерозия на стените на стомаха се назначава амбулаторна терапия, геморрагические симптоми показват необходимост от настаняване на пациента в стационар. Лечението е насочено към премахване на причините, осигуряване на оптимални условия за възстановяване на лигавицата, премахване на болката симптоматика и може да се състои от такива части:

1. Специална диета, подобна на храна за болни от язва.

2. Поддържането на здравословен начин на живот, забрана на употребата на алкохол и тютюнопушенето.

3. Лечение с народни средства. Допълва ефекта на диети, намалява необходимостта от прилагането на лекарствата.

4. Прием на лекарства, които намаляват секрецията на солна киселина – блокери H2-гистаминовых рецептори (Фамотидин, Ранитидин), инхибитори на протонната помпа (Омепразол, Пантопразол).

5. Прием на антиациди, допълват ефекта на антисекреторных лекарства и бързо снимающих болка, като Рени, Гастал, Алмагель, Маалокс.

READ  Какво е гипоацидная форма на гастрит?

6. Предписване на лекарства, поддържащи регенеративную функция на стомашния епител и защищающих си от агресията на солна киселина. Това могат да бъдат слизеобразующие, обгръща, пленкообразующие средства, цитопротекторы на базата на простагландини, стимулатори на клетъчната регенерация и ускорен метаболизъм.

7. Определяне на средствата за ускоряване на стомашната перистальтики на базата на домперидона (Мотилиум, Моторикс). Лечението се извършва когато оплакванията на болния на гнилостную избухвания и тежестта.

8. Терапия с антибиотици при откриване на Helicobacter pylori.

9. Курс на лечение на основното заболяване – хепатит, цироза, панкреатит, холецистит, нервни разстройства, нарушения на дейността на сърцето и белите дробове.

Тези методи са подходящи за лечение на хронични язвенноподобных и геморрагических ерозии, остра и съща форма, придружени от силни желудочными кървене, повръщане свернувшейся кръв, изисква прилагането на кровоостанавливающих лекарства, промиване на стомаха студена вода, ендоскопска коагулация кровоточащих съдове. При лечението на множество ерозии с обилно кървене, застрашаващи живота на пациента, може да се показва хирургическа операция и се извършва премахване на засегнатата новообразованиями част.

Всички аптечные лекарства трябва да се използва след предварителна консултация с лекар. Някои от тях имат взаимна несъвместимост или противопоказания към едно или друго заболяване. Прилагането на средства от народната медицина и функции на диета също е желателно да обсъдите с вашия лекар. В случай на тежки болки в горната част на коремната област преди инсталацията на диагнозата е разрешено за еднократна употреба да предприеме хелатори (активен въглен, Смекта), антиацидни средства и спазмолитици (no-spa). Категорично е противопоказан прием на неопиоиден аналгетик – болка, те могат да бъдат временно и ще намалят габаритните, но ще увеличат увреждане на лигавицата, чак до кръстовището язвенноподобной форми в вирусно.

Лекува ерозия, открита в ранен стадий, без съпътстващи усложнения, може да бъде в продължение на 1-2 седмици. Хронични видове, придружаващи гастрит или язва, също имат благоприятна прогноза, въпреки че се налага да прекарват години в пълното им излекуване. Без лечение на леки форми се развиват по-опасен за живота на геморрагические, онкологические, язва. Разширяване на засегнатата област, на целия антральный отдел на стомаха води до дегенерация на лигавицата.

Препоръки за хранене при ерозия

При стационарно лечение на пациента се хранят според здравното масата 1, предназначенному за пациенти с язва на стомаха и дванадесетопръстника в период на нерезкого влошаване или възстановяване след рязко влошаване. За извънболнична помощ е подходящ такава диета:

READ  Което ще покаже ФГДС при изследване на стомаха?

1. Изключват се продукти, причиняващи физически, химически или щети, или стимулиране на стомаха: кафе, шоколад, алкохол, газирани напитки, квас, черен хляб, грубите зеленчуци, пикантни, прекалено мазни, солени, пържени и пушени ястия, подправки, оцет, кисели плодове, маринати, туршии, консерви, бобови растения, зърнени храни на базата на ечемик, просо.

2. Ограничава храната, богата на прости въглехидрати, месни бульони, сол, сладкиши и бял хляб, млечни продукти. За употребата на бял хляб му е необходимо предварително да престои 1 ден или сухи.

3. Препоръчват се храни, богати на протеини, които осигуряват нормалната обмяна на веществата, при спазване на ограниченията – яйца(рохко или бъркани яйца без мазнина), некислые настъргани сирена, варени на пара зеленчуци, зеленчукови супи, месо и риба нежирных сортове, полу-течна каша с мляко, масло, сметана, рафинирано растително масло, пудинг, мляко (преди лягане, ако няма противопоказания друг вид).

Трябва 6 пъти на ден, е строго по график, внимателно да дъвче храната или предварително перетерев си. Не може да има гореща или студена храна.

Народни средства за защита

1. Един от най-лесните и ефективни начини да се помогне на желудку се справят с эрозиями е да се консумира мед с прополис. Мед яде сутрин на гладно, 1 чаена лъжица, не е, се разрежда и без да го загрява. Също така добре се отразява върху състоянието на лигавицата на прием на прополис тинктура, разредена в млякото.

2. Морски зърнастец масло. Я и приемайте по 1 чаена лъжичка на гладно. Тинктура от морски зърнастец, не са толкова изразен ефект.

3. Полезно е да използвате билкови чайове от смес от лайка, бессмертника, невен. В чаша вряла вода се приема 1 чаена лъжица сухи билки и заваривается изстине.

4. Най-доброто естествено лекарство при ерозия на стомаха се счита за инфузия жълтурчета, приготвена размер на 1 супена лъжица на чаша вряла вода. Поради известна токсичност преди употреба задължително трябва да се консултирате с вашия лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec