Защо възпаление, апендицит? Основни причини

Червеобразный отломък е анатомическое името на апендицит, който е представител на една тръба, в непосредствена близост до цекума. Тя вътре е празно, външно прилича на червей, че и да беше причината за неговото име. Механизъм на развитие на възпаление на апендицит е сключен в запушени дупки между чл и отростком.

Този орган не играе някаква важна роля в процеса на храносмилането. Дълго време той обикновено се смяташе за излишно, често се маха при деца за защита от евентуално възпаление в бъдеще. Но тази практика води до лоша работа на имунната система на организма. Отломък разполага лимфоидната тъкан, сходна с бадемова, че представлява част от имунитета.

Освен това, към основните функции аппендикса включват:

1. Червеобразный отломък на дубликати на чревната пръчка и расселяет си орган.

2. Се занимава с изработката на амилаза.

3. Синтезира перистальтический хормон.

4. И има антимикробно действие, отдавайки специално вещество.

Заедно с това лимфоидная материя се намира в органа в малко количество, така че премахването процес, при възпаление – най-добрият изход от ситуацията.

Заболяването се разделя на остра форма и хронична. Първата от своя страна се разделя на:

  • На поверхностную или проста.
  • Разрушителна – флегмонозную и гангренозную.
  • И осложненную – с перитонит, абсцессом и сепсисом.

Втората е на първо място — и средно-хронична, подразделяющейся на резидуальную и рецидивирующую.

Причини и симптоми

В зависимост от възрастта, особено що се отнася до дете и един възрастен човек, ще се различават и да причини развитие на остър апендицит (повече информация за симптомите на възпаление аппендикса тук). Страдащи от язва на стомаха може и да не знае за тази болест, а абсолютно здрави – ще се окаже на операционната маса. В отговор на въпрос за причините за появата на остра форми на апендицит, отделят няколко рискови фактори:

1. Възможност за запушване на лумена на изпражненията – ръчна обтурация. Т.е. наличието на човек постоянни проблеми с един стол във формата на запек може да повлияе на развитието на възпаление appendicular. Същото се отнася и за неговото натрупване в червата каловых камъни, появата на глисти или образувания (тумори, кисти и така нататък).

2. Остър апендицит възниква в резултат на попадане в червата инфекции – коремен тиф, туберкулоза и други. При това е възможно развитието на заболяването поради проблеми със съдове, въпреки че е до края не се учи.

3. От това, което се случва апендицит още – най-често срещаният фактор се счита за хранене. Човек, употребляющий редовно вредни продукти, които са мазни, пикантни, пържени, мариновани и пушени ястия, в по-голяма степен податливи на развитието на остър апендицит.

Например, ако често се мъча семена, се отнася особено за бебето, това може да стане причина за появата на възпаление процес.

Stty форма

Заради това, което се появява апендицит? Отговорът е прост – края на доставените диагноза и отложенная операция. А това вече е опасно за живота.

READ  Преглед на лекарства срещу ascaris

Хроничен апендицит се разделя на видове:

1. Има такава категория, като на първо място-хронична, причините за който все още не е точно намерени. Се диагностицира само с провеждането на задълбочени проучвания на всички вътрешни органи, разположени в коремната област.

2. Вид на втори-на хроничен апендицит, разделени на остатъчни, появяващ се след прекаран остър апендицит без хирургическа намеса. И рецидивирующий, развиващ се по-късно, известно време след операцията за отстраняване на процес, причинени от остър удар. Това се отнася до случаи на изоставяне на пъна размер на излишък на 2 см.

Тласък на развитието на хроничен апендицит може да стане на киста, огъвайте процес и сраствания с гиперплазией тъкан (лимфоидната).

Симптомите при възрастни

Появата на апендицит започва със спонтанна болка в средата на корема, или над пъпа. Тя е като ноющей, така и рязко непоносима. След известно време – около 1 час до 5, тя «се» надолу в дясната страна. Сложността на диагностициране на болестта е болката могат да бъдат навсякъде, включително и дясното подреберье, област придатъци, на пикочния мехур и бъбреците. Възможно засилване на болка по време на движение.

Лоши признаци на проява на заболяването е усиливающаяся болка или, обратното, намаляването му. Причината за това – наличие на гной в отростке, разкъсване или смърт на тъкани. Всичко това се нуждае от незабавна хирургическа намеса. Още симптоми се счита за леко повишена температура (37 °C), отпадналост и понижен апетит. Също така може да се появят гадене с повръщане, диария или запек.

Диагностични методи

Наличието или липсата на възпаление в тялото, независимо от това, остър или хроничен апендицит, се определя на първо място внимателно разглеждане и опросом на пациента. Нататък е взета кръв за анализ за преброяване на броя на белите кръвни клетки.

Урината се проверява на бактериите, включително и на бели и червени кръвни клетки. Рентгенологическим изследване се извършва проверка на корема на запушване процес изпражнения. С помощта на УЛТРАЗВУК се определя от размера на тялото.

Лапароскопията дава възможност на място да премахнете възпалителен процес с разглеждане на близките на вътрешните органи. Този метод на диагноза се определя със 100% гаранция.

Апендицит при деца

Апендицит детето, въз основа на статистически данни, по-често възниква през зимата и пролетта. Причината за това – понижен имунитет в този период, поради което организмът не е в състояние да се справят с вируси. Много често при децата се появява възпаление процес, поради попадане в тялото люспи от слънчогледови семки, малки рибни кости или играчки. Още възможни причини апендицит може да бъде глисти и силен удар по време на активните игри, което не е рядкост. Но независимо от причините за появата на апендицит е задължително да се потърси помощта на лекари, като в спешно.

READ  Защо възниква киселите диспепсия и нейните последици

Проблемът на това заболяване с малки деца – невъзможност за определяне на мястото на болката. Дете, както обикновено, започва да плаче, приема легнало положение на своята страна с поджиманием крака към корема. А при опит за възрастен да го вземе на ръце плаче, само се засилва. Трябва да знаете, че болката може да се появи в горната част на корема, с течение на времето, слезе в долната част. При този дискомфорт се случва в лумбалната област, ануса и дори половите органи.

Болка обикновено трае няколко часа, да се движат на «не». Но дори и в този случай се успокоявам че не е необходимо, тъй като своевременно предоставената помощ от специалисти може да стане причина за поява на перитонит. Симптоми за това са:

  • Разрастването на болка из цялата коремна кухина.
  • Подуване на корема.
  • Газообразование и запек.
  • Повишаване на температурата на тялото до най-високите нива (40°C).
  • Бледност на кожата покрива и слабост.

Заболяването апендицит при деца се диагностицира ограда на кръв от пръста, изследвания на секрети и прощупыванием ръце на мястото на болката. При нежелание на детето да изложи себе си на изследване на всички манипулации се провеждат по време на сън. Напрегнатите мускули ще се говори за непрестанни болки. В някои случаи за точното поставяне на диагнозата е необходима хоспитализация, за да се види динамиката на болестта в продължение на няколко часа. И вече педиатър съвместно с хирург взема решение за необходимостта от операция.

Отделно определение заболявания

Препоръчани напред начини дават възможност предварително да се диагностицира, преди да дойдат лекарите разреши проблема в организма. Но в никакъв случай това не трябва да бъде повод за отказ от повикване за Спешна помощ. При извършване на манипулации трябва да се внимава, те да не са на повод до спукване на стената на:

1. Трябва да пръст на ръката да чукам на дясната страна на корема, в областта на илиачните. Усилване на болката при това ще означава наличието на възпаление appendicular. За сравнение може същото да тръгна от лявата страна – болка в този случай не става повече.

READ  Терапия при гастроэнтерите в остра форма

2. Вторият начин – покашлять. Болка, отдающая в дясното рамо, означава възпалителен процес.

3. Трябва да е лесно и в бавно темпо с помощта на дланите окаже натиск върху най-болезнено място – при наличие на неприятни усещания ще изчезнат.

4. И още един симптом на апендицит, ще се счита за засилване на болка в изправено положение лежи на лявата страна. При завой на дясно с подтягиванием краката към корема дискомфорт намалява.

Лечение на възпалението

Да се пази от усложнения на заболяванията и други негативни последици ще помогне за навременното обръщане към лекари. Защото много често, появата на болка за човека не е повод за тревожно, пренебрегвайки я и се надяват на това, че «сам ще мине».

Се случва и самоисцеление, но доста рядко и предимно, когато се приема в големи количества антибиотици. Това все още се среща при хора на пенсионна възраст. Много страшит мисълта за операция, което е повод за оттягиванию на повикване на Спешна помощ.

Не винаги, да се приведат човек в стационар, веднага се изпраща в операционната. Първо е необходимо пълно изследване за изключване на други заболявания с подобна симптоматикой. След това последва наблюдение в продължение на известно време и едва след всичко това при необходимост се извършва хирургическа намеса. Има два начина за отстраняване на апендицит:

  • Традиционният – с цепка над проблематично място и премахването на болен орган.
  • Эндоскопический – с въвеждането на тръба, оборудвана с камера, кухина. След такава операция фуста ще остане незабележим, и на възстановителния период минава много по-бързо и по-лесно.

Ако заболяването осложнилось разкъсване на орган, след неговото премахване трябва да прекара в болницата 7 дни от получаването на антибиотици.

Тялото на човек, който има силна имунна система, способна да се справи с възпалението. Но ако си отслабване или за получаване на силно физическо натоварване на стомаха, болестта може да се появи отново. И това вече ще се счита за хронична форма. При болки се появяват периодично, кара всеки път да търсят помощ от лекар.

За да се предпазите от възможни негативни последици, струва своевременно и правилно да отговори на появяващите се симптоми, без да пренебрегва дори слаба болка и неразположение. Плюс водят здравословен начин на живот, да се отдадете на физическа култура и да се откажат от вредни навици, което е полезно за всеки човек.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00126 sec