Цистостома на пикочния мехур при мъжете: какво е това?

Какво е цистостома? Цистостома на пикочния мехур при мъжете — това е процедура, при която урината се слива чрез поставяне на тръбата директно през коремната стена на пикочния мехур. Този тип урологична операция може да се използва, когато е невъзможно да се оттича урината от пикочния мехур, като се използва по-често срещаният метод, при който тръбичка (катетър) се вкарва в пикочния канал.

Хирурзите могат да извършват надлобковые цистостомы, в хода на оперативните интервенции, когато се отваря коремната кухина и се вкарва тръба в пикочния мехур. Като алтернатива, хирурзи могат пункция на пикочния мехур и поставете тръбата директно през кожата на корема, използване на медицински методи за визуализация. Цистостома на пикочния мехур при мъжете, понякога се споменават в медицинската литература като эпицистостомия или везикостомия.

Има редица причини, които хирурзи могат да решат да използват надлобковую цистостому.

Показания за провеждане на цистотомии

Показания за провеждане на операция:

 1. Симптоми на обструкция на пикочния мехур (уголемена простата пречи на ефективността на урина);
 2. Клиничните признаци и лабораторните данни потвърждават на пациента за развитието на бъбречна недостатъчност (като резултат от затруднено поток на урината);
 3. Появата на кръв в урината (хематурия);
 4. Образуването на камъни в пикочния мехур.
 5. Липсата на ефективност от проведената консервативна терапия;
 6. Хронично гнойно — възпалителни процеси в пикочните пътища;
 7. Оплаквания на пациента в постоянна болка ноющего характер в тазовата област;
 8. Постоянно чувство за тежест в областта на перинеума и постоянно чувство прелива пикочния мехур с фалшиви позывами на уриниране.

Имплантация на цистотомии

Начини за подготовка за провеждане на цистотомии почти не се различава от обучението на други видове оперативни интервенции. Седмица преди хирургична интервенция е необходимо да спрете приема на медикаментозных лекарства, влияещи на съсирването на кръвта. В деня на операцията на пациента е забранено да се храни. Анестезиолог вечерта преди операцията трябва да се даде на пациента, на една таблетка успокоително лекарство.

READ  Диета при камъни в бъбреците при мъже: меню

Подготовка за операцията

Оперативната намеса се провежда в урологическом отделение в болница. Преди операцията пациентът трябва да се подложи на изследване.

Лабораторни изследвания преди операцията:

 1. Общ анализ на кръвта;
 2. Кръвта на хепатит, ХИВ, сифилис;
 3. Общ анализ на урината;
 4. Намазка от уретрата;
 5. Засаждане на урината;
 6. Биохимията на кръвта;
 7. Коагулограмма;
 8. Определяне на нивото на PSA (простат-специфичен антиген).

Противопоказания за провеждане на цистостомии

 • Общи противопоказания за хирургично вмешательствам (нарушение на кръвосъсирването система, несигурното състояние на пациента, тежка степен на сърдечна недостатъчност);
 • Остро заболяване на отделителната система;
 • Подозрение в травматично разкъсване на пикочния мехур;
 • Тумори на пикочния мехур;
 • Липсата на адекватно достъп до операционному поле (ограничени възможности за въвеждане на инструмент в пикочния мехур, нараняване и заболяване на тазобедрените стави).

Методика на провеждане

Ако цистома на пикочния мехур при мъжете се провежда през кожата на корема, предимството е, че може да се извършва и в амбулаторни условия. Тази хирургична манипулация се извършва, когато пациентът лежи на гърба си, при това тазът му трябва да бъде малко по-високо от нивото на тялото и долните крайници. Има няколко различни начини за изпълнение на процедурата. Един от методите е да мине през игла през коремната стена на пикочния мехур, а след това преминаване в нея на водещата тел. Цистотомия се извършва при изпълнен с пикочния мехур. Преди цистотомией мъж трябва да пие много течности. След инсталиране на тръба, тя е хваната към кожата на две малки рани от всяка страна и се наслагва асептическая превръзка.

Иглата се отстранява, оставяйки ръководство проводник на място. Това позволява на лекарите правилно да отводняване тръба в пикочния мехур по тел. Тъй като понякога е много трудно да се визуализира процес, са разработени методи, като ултразвукова управлява надлобковая цистостомия, която позволява на лекарите да разглеждате изображения процедури в реално време.

READ  Косопад при мъже в по-млада възраст: какво да правя?

Грижа за цистостомой в домашни условия

Пациентите с надлобковой цистостомией получават инструкции за това, как да се грижим за нея. Има два различни вида торбички за събиране на урина, които могат да бъдат прикрепени към дренажна тръба — едно за нощен и по-малка за дневна употреба.

Хигиена след проведената цистотомии много важно, така че пациентите лекар, се препоръчва измиване на ръцете преди промяната на чанта или превръзки, която затваря телефона. Също така е важно да внимавате, за да не се случи запушване на пикочния поток чрез перекручивания или изстискайте тръба.

Цистома на пикочния мехур: грижа

След инсталиране на тръба в пикочния мехур на пациента се предписват антибиотици и болкоуспокояващи.

Препоръки:

 • Да се ограничи консумацията на алкохол (особено бира);
 • Следват диета (изключи пържените, пикантни и солени храни);
 • Избягване на запек;
 • Се избегне хипотермия;
 • Редовно изпразване на пикочния мехур;
 • Се проведе на профилактични прегледи при уролог на всеки 6 месеца.

Лекарите препоръчват на мъжете след цистотомии включват в диетата си плодове, зеленчуци и други продукти със съдържание на фибри. Фибри помага за облекчаване на запек. Запек може да блокира катетър и увеличаване на налягането в пикочния мехур, което води до изтичане на урината.

Питейна режим

Мъжете на 19 години и по-възрастните трябва да се пият около 3,0 литра течности всеки ден. Уролози препоръчват да се пие вода, сок, мляко. Трябва да избегайть напитки, съдържащи алкохол или кофеин. Алкохол и кофеин може да предизвика дразнене на пикочния мехур.

Изпразването на мочеотводящего чанта

Необходимо изпразване на торбата за събиране на урина, когато той е изпълнен с 50-70%.Най-добре е да намали торба за събиране на урина и на всеки осем часа.

READ  Еректилната дисфункция: лечението в домашни условия

Правила за изпразване на торбата:

 1. Поставете голям съд на пода, близо до един стол. Можете също така да го държа над тоалетната;
 2. Извадете източване врата от ръкавите в долната част на чантата за изследване на урината, без да я докосва върха. Отворете вентил на носике;
 3. Нека урината произтича от торбата с урината в контейнер или тоалетна. Да Не се допуска допир на дренажна тръба;
 4. Почистете края на тоалетното патрубка, когато чантата е празна;
 5. Затворете золотниковый клапан и поставете източване врата в ръкав в долната част на урината. Запишете колко урината се в чантата, ако вашият лекар е поискал да водят счетоводство.

Усложнения

Достатъчно често след цистостомии възникват инфекционно-възпалителни усложнения с развитието на остър пиелонефрит, простатит, эпидидимита, деферентита. В този случай на пациента се предписват антибиотици. Често усложнение след извършената манипулация е стеснение на пикочния канал и склеротические промени в шийката на пикочния мехур.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec