Воднянка в тестисите при мъжете: лечение, причини

При представителите на силната половина на човечеството може да се наблюдава образуването на патология — воднянка в тестисите, предизвикани от събиране на серозна течност, лимфата, кръвта. В медицината това нарушение носи името на хидроцеле, ако е придружен от гнойными моменти – пиоцеле. Патология-често се наблюдава при новородени деца, по – рядко- хората на зряла възраст, обикновено след 40 години.

Воднянка в тестисите при мъжете се счита за урологическим нарушение, със събирането на течност различен обем между части на париеталния, висцералната яйчни черупки. В детската възрастова група период на тази патология е вроден характер, за възрастни, тя е придобит в нарушение.

Много мъже днес се занимават с въпроса – Как да се лекува водянку?

Причините за патология

Фактори, провокира развитието на тази болест при новороденото дете, на дете до 1 година, възрастен представител на силния пол значително се различават.

Формирането на половата структура на плода започва още по внутриутробном града, тестисите се намират тогава в зоната на корема на парцела. До раждането на бебето се случва опущение на тестисите в кухината на скротума чрез коремен процес, при него не затваряне течност дума за тестисите, се формира хидроцефалия. Затова лекарят извършва наблюдение на първо място, съществуването на грудничка за да го скротума, обикновено по-късно някакъв ускорен подуване на себе си изчезва.

Воднянка в тестисите при мъжете и се проявява поради повреда в оттоке лимфата. Предизвикват този процес на следните фактори:

 • Наличието на болестно момента в зоната на тестисите, придатъци – епидидимит, орхоэпидидимит, орхит, възпаление на семенната връв;
 • Травмата;
 • Инфекциозни заболявания, причинени от специфичной микрофлора (туберкулоза, гонорея);
 • Тежка форма на сърдечна недостатъчност;
 • Развитието на филяриоза – инфекция на лимфните възли, разположени в слабините зона, вредни, паразитни елементи, от които започва отлив на лимфите, се появява патология;
 • Тумори в устната скротума;
 • Следоперативни усложнения (лечение пазовой херния);
 • Чернодробна недостатъчност – цироза на черния дроб.
READ  Пиелонефрит: лечение с антибиотици - какви? Лекарства от последно поколение

Също така е възможна и друга ситуация — воднянка в тестисите след операция от варикоцеле.

Процедурата

Наличието на определени симптоми се дължи на вида на хидропс, също има общи признаци на патология:

 • Липсата на болезненост при палпация органи;
 • Увеличаване на размера на скротума.

Вроден вид патология се характеризира с промяна на размера на скротума, произтичащи от определен времеви отрезком – ден на течността навлиза в кухината на скротума, през нощта тя си отива.

Хидроцеле е в състояние да носят едностранен характер – на развитието на хидропс се случва на фона на възпалителен момент в зоната на тестисите, придатках, двустранен – проява на хронични заболявания на пикочно-половата структура, подпухналост, която се образува вследствие на чернодробна, сърдечна патология.

Остър вид нарушения се различава внезапен характер се появява силна болка в зоната на скротума, се наблюдава увеличаване. Възможна интоксикация – слабост, повишаване на температурата.

Във връзка с липсата на излекуване остър вид заболяване преминава в хронично – болни говори за проява на тежестта в областта на скротума, се различават го тримерно представяне: ден тя се увеличава, през нощта – намалява.

Хроничният тип на болестта, без лечебния процес се развива, мошонка в тази ситуация достига големи размери, например, като футболна топка. Това ще затрудни процеса на уриниране, не ще даде възможност за нормален сексуален контакт, да се намесва в процеса на разходка, ще създаде трудности при чорап бельо. Голямо увеличаване на обема на скротума ще доведе до срив в сперматогенезе, гипертрофию. Хроничен вид патология се различава слаба болезненностью ноющего характер, и може би липсата на болка.

При първите признаци на хидропс на тестисите, трябва веднага да се консултирате с вашия лекар. Последиците от развитие на болестта:

 • Атрофия на тестисите;
 • Натрупването на кръв между мембраната;
 • Мошоночная херния;
 • Эректильное нарушение;
 • Натрупване на гной в зоната на скротума;
 • Разликата яйчни черупки;
 • Безплодие.
READ  Нитрофунгин: инструкция за употреба, цена, отзиви

Диагностични мерки и лечение

Патология се открива при преглед, палпация на скротума, изпълнението на проби с цел установяване на венозна състояние. При повечето пациенти венозно нарушение на значително визуално, при напрежение на коремните парцела. Анализът на урината показва функционални бъбречни заболявания при хидроцеле.

Тези данни медицински специалист заяви, че чрез провеждане на:

 • УЛТРАЗВУК;
 • Доплер.

Как се лекува водянку тестисите при мъжете? Днес има 2 варианта вылечивания патология:

 • Лечение на хидропс на тестисите без операция;
 • Оперативни методи.

Лекува водянку тестисите без хирургическа намеса могат да бъдат:

 • Пунктированием;
 • Склерозированием.

Лечение без операция също е възможно при инфекциозен характер хидропс – ще антибиотици, противоспалительные средства. При подпухналостта на скротума се дължи на нараняване следва да се нормализира кръвоснабдяването, ускоряване на процеса на резорбция на хематом. Лекарят предписва масажното терапия масаж, лечебни гимнастически упражнения.

Прием на лекарствата допринася за подобряване на репродукцията, качествените характеристики на спермата.

Как да се лекува водянку? Специалистите определят два основни начина:

 • Набоде – бърз, достатъчно прост метод вылечивания тази патология. Лекарят след обезболяване на кожата на скротума прави пункция, въвежда игла, премахва течност. Тази процедура се признава сигурният вариант за лечение на заболяване, се характеризира с ниска степен на вероятност на образованието усложнения, например, хематом, неговото вземане. Но също така се отбелязва малка ефективността на този метод – с течение на времето течност се събира отново. Този метод се извършва при наличието на противопоказания за операция, бързо облекчаване на състоянието на пациента;
 • Склеротерапия – отстраняване на течност от яйчни черупки, въвеждане в кухината на скротума склерозирующих средства (алкохол, бетадин) с цел провоцирования създаване на асептична възпалителен момент в областта на черупки орган, тяхното снаждане. По този начин, парцел, където по-рано щеше течност, ще изчезне. Този лечебен вариант има малка вероятност за рецидив (около 1%).
READ  Тъпа ефикасност: причини и лечение

Също така специалистите съветват пациентите да се въздържат от физически упражнения, да не се носят стегнати предмети бельо.

Хидропс на тестисите след операцията на варикоцеле може да се прояви в период от 1 месец до 2 години. Вероятността от развитие на патология се дължи на изглед бърз начин, обикновено те се разделят на традиционни и микрохирургические намеса.

Лечение на народни средства за защита

Ако патология не е в тежка форма, тогава може да се прилагат различни народни начини за нейното вылечивания. Лечение на хидропс на тестисите на народни средства за защита се извършва под контрола на медицински специалист, за да се предотврати влошаване на ситуацията.

Пациентите се съветват консумацията на вегетариански храни – ще бъде полезно да се използват в диетата си храни, зеле, краставици, магданоз, патладжан, тиква, а също и мед с лимон. Да се откаже от прекомерната употреба на сол, течности. Вместо чай може да се приема отвара от кори от диня.

Народни рецепти:

 • Вылечивание на болестта чрез прием на различни сокосодержащих напитки – сок от лук (на нощ нарязаните на филийки лук засыпаются захар, сутрин выпиваются 2 супени лъжици от получената течност), сок от черна ряпа (приет с мед, увеличаване на дозата – от 1/3 чаша до 2 чаши на ден), тиквен сок (1/2 чаша на ден);
 • Отвара от кора на черен бъз – 8 г нарязана кора се изсипва вряща вода (2 чаши), изпращат във фурната в продължение на 6 часа. Използва се отвара от 6 пъти на ден по ½ чаша;
 • Смес от хрян (150 г), лимонов сок (3 броя) – пияни на гладно 2 пъти на ден.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00096 sec