Ангиоспазм съдове: на главния мозък, на долните крайници, причини, симптоми, лечение

Какво е ангиоспазм на кръвоносните съдове

Спазми на кръвоносните съдове – опасно явление, което носи заплаха за здравето на човека. Причина за заболяване – прекомерно сократительные движения на стените на кръвоносните съдове. Продължава ангиоспазм съдове на главния мозък, на долните крайници 20-25 минути, въпреки кратковременность процес, той може да стане причина за развитие на тежки заболявания.

Причини

Ангиоспазм съдове на кръвоносната система електромеханични характер, причинен от нарушение на процеса на транспортиране на кръвоносната система тези макронутриенти, като магнезий, калий и натрий. Тяхното недостатъчно количество провокира произволно намаляване на стените на кръвоносните съдове, което води съдове до повишен тон.

Заболяването има локална природа, спазми се наблюдават на мястото на огнището на възпалението, наличието на тромба, или аневризми. Не се простира по цялата дължина на плавателния съд. Въпреки това, механизъм за нарушения на гладката мускулатура на съда води до нарушаване на работата на всички вътрешни органи. Вазоспазъм, възникнал в единия от неговия сайт, пречи на нормалното преминаване на кръв, означава, че в рамките на цялата продължителност на спазми, клетките не получават необходимото количество кислород и хранителни елементи.

Физиологичен

В зависимост от причината, която е довела до свиване на стените, ангиоспазм съдове може да бъде болезнено и физиологичен. Физиологичен спазъм на кръвоносен съд е нормален процес, който предпазва организма от кръвоизливи. Навреме се свиват стените на вените или артериите предотвратяват голяма кровопотерю. Възниква спазъм и по време на експозицията, за да се намали загубата на топлина. При силен переживании, или стресова ситуация, навреме съкратена стена на кръвоносен съд води до високо налягане и се активира бързо производството на адреналин.

Патологична

Патологична ангиоспазм съдове възниква по причина на експозиция на дразнещи фактори. Когато човек замръзва, той белеет кожа, ниска телесна температура, посиняване на устните, вазоспазъм е физиологично явление. При патологическом проявление на тази картина се наблюдава независимо от температурата на въздуха, във всеки един момент.

Ангиоспазм – първият признак за нарушение на работата на кръвоносната система. Ако не се обърне внимание на това проявление, болестта ще прогресира и може да доведе до много тежки последици, включително и нарушения на работата на мозъка.

Усложнения

Възможни усложнения при ангиоспазме на кръвоносните съдове:

 • Силен оток на тъканите на вътрешните органи. Нарушена пропускливост на кръвоносните съдове, възниква недостиг на протеини, се образуват тромбы в съдовете.
 • Стените на малките кръвоносни съдове – венул, отслабват, се разтягат и губят тонус. Резултат – нарушение на процеса на кръвообращение, хипоксия на вътрешните органи.
 • Развива исхемична атака на сърдечния мускул и главния мозък. Възниква некроза на тъканите, разбива работата на вътрешните органи.
READ  Кой лекар лекува хемороиди при жените: подготовка за приемане на проктолога

Видове и причини за възникване

В зависимост от мястото адрес спазъм, отделят следните видове ангиоспазм съдове:

 • Спазъм на стените на периферните съдове – се разпространява на по-малки съдове на системата – венолы и капилярите. В повечето случаи симптомите се проявяват по ръцете и пръстите на ръцете.
 • Свиване на стените на опорна част на кръвоносната система – виена. Заболяване от този тип води до хипоксия (кислороден глад) на клетките на вътрешните органи.
 • Спазъм на коронарните кръвоносни съдове.
 • Мозъчен спазъм.

Развитие на клиничната картина зависи от това, кой вътрешен орган е бил повреден.

Фактори, основание за намаляване на стените на кръвоносните съдове, до края не са проучени, и те могат да бъдат съвсем различни за всяка група съдове.

Най-честите причини за ангиоспазма на кръвоносните съдове:

 • Честото пушене – най-често срещаният фактор. При контакт никотинового дим и катран в тялото, руслото на кръвоносните съдове инстинктивно се свива. По-късно, при най-малкото отслабване на имунната система, по време на настинки или инфекциозни заболявания, вазоспазъм ще придобие болестния характер.
 • Силно отравяне на организма с продукти на олово и сероуглерода. Този фактор случва изключително рядко, тъй като е свързана само с работата си върху вредните производства, при постоянен контакт с вредни вещества.
 • Развитието на атеросклероза. В повечето случаи са хора, които имат повишено ниво на холестерола в кръвта, и запушени съдове, ангиоспазм възниква много по-често.
 • Възпаление на кръвоносните съдове от различен характер.
 • Нарушаване на работата на ендокринната на централната нервна система, неврози.

Симптоми

Симптоми ангиоспазм съдове, които имат външно проявление, видими при увреждане на малките кръвоносни съдове – капилярите. Участък от кожата, под което се случва спазъм на стените на кръвоносните съдове, придобива бял цвят. Спазми на мускулатурата на стените на вените и артериите се проявяват в нарушение на функционирането им.

READ  Артериална хипертония: причини, симптоми, 1, 2, 3 степен, диагностика, лечение, профилактика

Общи признаци ангиоспазма:

 • Това побеляват ръка, по причина на лоша циркулация на кръвта. Върховете на пръстите са бели, не са чувствителни на студено.
 • Развитието на окото ливедо – кожата на бедрата или в областта на глезените става синя, област наоколо става студена, бледа. Син цвят — акроцианоз на кожата е свързано с временна парализа на малките кръвоносни съдове.
 • Отоци на меките тъкани.
 • При спазме опорна група съдове, засегнати от кръвоносната система на долните крайници. Те започват да белеть, наблюдава ги обескровление, студени ръце и крака. При по-нататъшното развитие на болестта се кожна покривка придобива син оттенък.
 • Нарушения на функционирането на коронарните кръвоносни съдове се изразява болевым синдром в областта на гърдата, когато човек се намира в едно пасивно състояние. Болката е с характер на кратко пристъпи.
 • Ангиоспазм церебрална тип – развитието на атеросклероза на мозъка. По-нататъшната симптоматична картина зависи от това коя област на мозъка удивена. Отбелязва промяна в структурата на ретината на окото, е нарушен слух.

Лечение на

Самостоятелно лечение ангиоспазмов съдове, като се използват методите на традиционната медицина, е строго забранено. Прием на лекарства, които не са назначени от лекуващия лекар, е изключен.

Ангиоспазм кръвоносните съдове не е самостоятелно заболяване. Възниква в резултат на развитие в организма патологични процеси и на различни болести. На първо място, трябва да разкрие причината.

При липса на усложнения, лечението се провежда консервативно. Прием на лекарства е насочена към лечение на основната причина. На пациента се предписват медицински средства, които подобряват кръвообращението и подмладяващи стените на кръвоносните съдове. При наличие на исхемия временно, трябва да се отървете от нейните последици.

READ  Изтръпване на крайниците: краката, ръцете, по време на сън, при неврози, причини, симптоми

За облекчаване на спазми на кръвоносните съдове предписваните лекарства спазмолитической група – папаверин, но-spa. Ако заболяването води до спазму коронарный на артериите, е необходимо приемане на нитроглицерина. В особено тежки случаи и при липса на положителна динамика от приема на медикаменти, се провежда малоинвазивная хирургична операция.

Освен основното лечение, пациентите трябва да започнат да водят активен начин на живот, който включва умерени физически натоварвания. Преработва храната. Изключва приемът на храни с високо ниво на холестерол.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00092 sec