Хемангиоми на черния дроб: това, причини, лечение

Хемангиоми на черния дроб – вродена патология, защото тя произхожда още по време на развитието на плода кръвоносната система, това означава, че до раждането на човека. Този тумор се образува от кръвоносните съдове на черния дроб в етап на формирането им по причина на някакво нарушение на эмбриогенеза. Че служи като изходна точка за образуване на дефект, защо трясък, какви фактори обръщане на процеса на развитие на неправилно русло – в повечето случаи си остава загадка. Далеч не винаги, е в черния дроб, това е вродено доброкачествени образование, като нещо, което се проявява.

Ако размерът на тумора е малък, а за вродена патология човек не може да предположи или да научите само след 40-50 години и тогава, ако туморът изведнъж започва интензивно да расте. Хемангиоми на черния дроб с еднаква вероятност могат да бъдат открити в черния дроб и деца, и възрастни.

Мистериозна болест – хемангиоми на черния дроб

Някои смятат, че тази патология тумор, други твърдят, че това образование е само аномалия на развитието на кръвоносните съдове и не повече. Въпреки това, не разбра гемангиому на черния дроб, като до момента онкологичен процес (доброкачествени за липса на склонност към малигнизации), не трябва да забравяме за способността си на нарастване, което дава основание да го наречем все пак тумор.

Причини за появата на хемангиоми, освен очакваното развитие на кръвоносните съдове на някакъв етап эмбриогенеза, автентично никой не знае, затова към тях се отнасят всички неблагоприятни фактори, които могат да се провокира срив в процеса на маркиране на органи и системи на плода (в този случай — формиране на кръвоносните съдове, на черния дроб).

Често като причини за тази патология се нарича:

 • Вредни навици (тютюнопушене);
 • Прием на някои лекарства, по-специално, на орални контрацептиви;
 • Радиоактивно излъчване;
 • Влиянието на генетичния фактор е под голям въпрос (няма нито едно пряко доказателство за принадлежност хемангиоми на черния дроб на наследствена патология, въпреки че друг път се празнува някаква връзка поколения).

Туморът е по-често присъства като единичен алопеция хемангиоми, рядко може да има две и още по-рядко – няколко. Новороденото бебе образование обикновено са малки: едва ли тя може да достигне до 3 см в диаметър, така че е малко вероятно, което ще бъде установено при проверка на бебето. Това обаче съвсем не означава, че сформировавшись по време на развитието на плода, тя ще присъства, както дефект, при възрастни, като остава в първоначалния му размер. Тумор понякога проявява лошо свойство — да растат заедно с черния дроб на човека, но при това, никога не растат в нейната паренхиму. Хемангиоми не е склонност към инфильтративному растеж, увеличиваясь в размери, тя само сдавливает околните структури, нарушаване на техните функционални способности. Но ето защо тя се отдава на растеж – това е вече един Бог знае: теории много, преки виновници няма.

Хемангиоми малки размери (2-4 см), обикновено не ги притеснява «магистър» и се установява като случайни находки при клиничен. Доросшие до 5-7 см тумор малко по малко започват да се усеща, а десятисантиметровые образование са доста специфични клинични проявления.

Съдовата тумор, локализирана в черния дроб, се наричат мистериозната болест, тъй като причината за появата, нейното поведение и темпът на растеж е невъзможно предварително да се изчисли и предвиди. Но не погледна към «мистика и стелт», за гемангиоме известно, не са толкова малко:

READ  Флеболиты: причини, симптоми, диагностика, профилактика и лечение
 1. От две чернодробни пазарен тя предимно избира десния дял;

 2. Дава предпочитание на женската черния дроб (при лица от женски пол, тези тумори се срещат 5-6 пъти по-често);
 3. Като субстрат «се опитва» да използва венозни елементи;
 4. Тя има «любим» възраст (20-30 години);
 5. Намираща съдова тумор в черния дроб на възрастни определено принадлежи към периода на развитието на плода техните «собственици»;
 6. Тя вече е «избрал» за самота, отколкото за съществуване «в дружеството»;
 7. По непознат причина хемангиоми е в състояние да се отдаде на растежа и, за щастие, неинфильтративный.

Междувременно, не е изключено, че хемангиоми могат да растат в черния дроб мъжете се покаже детето (включително, на новороденото) или да «изчакаме», не показват до 50-60 години. Това е благоприятен образование не малигнизируется, но тук не е съвсем уместно ще бъде употребата на наречия «абсолютно», тъй като някои (мизерный) риск от злокачествена трансформация все пак остава.

Освен това, се различава хемангиоми на черния дроб от други тумори и лечение. Ако повечето не са присъщи на нормалното за човешкия организъм образувания коренно се заличава, а след това по отношение на «нашата» тумори на такава хирургически метод, като премахване, се прилага от 2 до 10% от случаите, останалите 90 — 98% са наблюдението и медикаментозным лечение.

Те също имат своите разновидности

Хемангиоми на черния дроб, не всички «са едни и същи с лицето», така че те се разделят на два вида:

 • Кавернозная (лакунарная) на тумора;
 • Капилярни хемангиоми.

Кавернозная хемангиоми се състои от няколко (или много) с венозна кръв сърдечни кухини, които при определени обстоятелства (бременност, например) може да се разшири за сметка на увеличаване на обема на кръвта. В други случаи кухина се сливат и образуват една по-голяма каверну, която често «наровит» да отнеме колкото се може по-голяма площ на пазарния орган. Такива образувания в повечето случаи имат огромни размери, достигащи размерите на самата акция, т.е., на практика лишават човека от половината от черния дроб. Освен това, тази форма, плаши със своите размери, често се поставя от лекар в затруднение при диагностициране, тъй като дава известни основания има съмнения за метастатическую тумор или първоначална гепатокарциному, че при по-подробно проучване, за щастие, не се потвърждава. По-често кавернозная хемангиоми се намира в десния лоб, отколкото в лявата, защо това се случва — също едва ли някой ще отговори.

Капилярни хемангиоми честота на поява значително превъзхожда кавернозную, но е много малък по размери. Нейният диаметър в диапазона 1,3-3 см, и представлява тя е плетеница от малки тънкостенни съдове, защо се нарича капилярна. Някои автори смятат, че началото на този вид дава прием на естрогени или ги повишено ниво по различни причини по време на бременност. Капилярни хемангиоми също защо-то място на локализация на по-често избира десния дял на черния дроб.

Определено се губят при диагностични търсене кавернозен гемангиоме по-трудно, отколкото капилярна, защото колкото повече образование, толкова по-лесно да го намерите. Освен това, симптомите при огромен тумор, обикновено винаги са на място.

Симптомите на загадъчен тумори

Не са открити при раждането на хемангиоми на черния дроб може да се прояви симптоми в детството, отрочестве, юношеството или в зряла възраст. Често тя е от наблюдавани при клиничен възрастни хора, които не налагат никакви оплаквания и абсолютно сигурни в липсата на каквато и да е патология в организма им, а още повече, макар и да е на вид, но cancer процес. И все пак, ако симптомите са се появили, и по какъв начин може да ги разпознае и да се разграничи от друга патология на стомашно-чревния тракт?

Предварителна диагноза се основава на оплакванията на пациента, които едновременно са косвени признаци съдови тумори, локализирани в черния дроб:

 1. Тъпи, ноющие болка в горния десен квадрант;
 2. Чувство сдавления на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника и на всички свързани с тях структури, разположени в гепатодуоденальной зона;
 3. Нарушения диария (нестабилен стол, метеоризъм, гадене, тежест в стомаха след хранене);
 4. Възможно поява на жълтеница;
 5. Рядко е интензивен, изведнъж което настъпва болка, която обикновено се посочва, че в гемангиоме се случват определени събития: инфаркт или некроза си тъкан, кръвоизлив, тумор.

При гемангиомах на черния дроб, които са достигнали опасни размери, възможно е развитие на симптоми на портална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Поради доброкачественного характер на този образование, неприятни «изненади» от него, обикновено не чакат. Заедно с това, не бива все пак да забравяме, че могат да възникнат усложнения на тумора:

 • Вероятността от разкъсване при травми и големи физически натоварвания;
 • Опасността от тромбоза на кръвоносните съдове, захранващи гемангиому.

Малко лошо качество на тумори правят депонирующий кръв орган уязвими, защото разликата може да доведе до опасното за живота на масивно кървене. По този начин черния дроб с гемангиомой трябва да се спретнат и да се грижиш, да се отнасяме с него внимателно, нито за секунда не забравяме, че тя много се страхува от излишното напрежение и механични въздействия.

Диагностика на тумори

Като откриват тумор в черния дроб? Случайно, ако процесът протича без симптоми, или с помощта на различни инструментални методи, ако човек започва да подават жалби. Така че, най-вероятно, по пътя на пациента ще е:

 1. Първо го изпраща в лаборатория, където му ще направят общ анализ на кръвта, ще определят активността на чернодробните ензими (Alt, Ast), нивото на билирубин и други показатели, които ще заинтересува лекар;
 2. Следващият етап ще бъде екскурзия за ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) органи на коремната кухина, където лекар, за да открият признаци на хемангиоми на черния дроб, ще ви препоръча изясняване на диагнозата чрез провеждане на допълнителни изследвания (КТ, ЯМР);
 3. КТ (компютърна томография), която има редица предимства пред УЛТРАЗВУК и/или ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс), притежаващ висока чувствителност и особеност, обикновено завършват диагностика за търсене;
 4. В ангиография рядко възниква необходимостта, освен, че КАТ и ЯМР не успя да даде ясен отговор на вълнуващ въпрос.

Биопсия на черния дроб, при съмнение за гемангиому, като правило, не се извършва: в нея няма остра нужда, освен това прилагането на подобна процедура може да доведе до животозастрашаващо усложнение — масивно кървене.

Лечение на хемангиоми на черния дроб

Хемангиоми на черния дроб често протича без никакви клинични прояви, далеч не винаги се започва интензивен растеж, почти не може да открие склонност към малигнизации (злокачественное прераждането могат да бъдат отнесени към категорията изключения), така че и да се лекува хирургически метод не е особено бърза.

Една твърде малка част от риска от руптура на тумора е достатъчно основание за намеса, като правило, не вярват, затова обикновено оставят гемангиому просто под наблюдение, при това съветват да се пази орган, придържайки се към щадящей черния дроб диета, с изключение на някои видове спорт и тежка физическа работа.

В някои случаи се опитват да третират образование медикаменти (хормонална с индивидуален избор на дози и продължителността на курса), при необходимост – са се обърнали към други малоинвазивным техники на въздействие върху тумора. В общи линии това е:

 • Прилагането на лазерна технология (втвърдяване на засегнатите кръвоносни съдове на черния дроб);
 • Използването на сверхвысокочастотного (МИКРОВЪЛНОВА) радиация, провеждане на радиолучевой терапия;
 • Въздействие ультранизких температури (криодеструкция);
 • Электрокоагуляция.

Индикация за радикална операция е богата симптоматика, пречи на кълняемост не само пълноценно да живеят и работят на пациента, но и която създава заплаха за живота, вследствие на развитие на усложнения. Най-предпочитаните хирургично вмешателство в момента призната энуклеация, която предпазва от масивно кровопотерю и максимално щади тъканта на черния дроб, като го поддържа здрави по-голям, отколкото резекция, обеми. Энуклеация се извършва чрез преминаване между образованието и здрави паренхимой на черния дроб, на околната тумор. Лапароскопический достъп все още остава метод на избор.

В някои случаи, не търси в наличието на показания за операция на намесата, гемангиому на черния дроб оставят без работа. Това се случва в следните случаи:

 1. Когато има доказателства за поражение на основните венозных съдове орган;
 2. Когато чернодробна паренхим на пациента заместилась на съединителната тъкан (цироза);
 3. Ако от по-големите тумори са засегнати и двете дела (не е премахване на една целия орган изцяло?).

Като народни средства при гемангиоме на черния дроб при някои пациенти пият липов чай и тинктура от пелин, овес се вари и яде сурови картофи. Малко вероятно е, че от този лечение на тумор някъде ще изчезнат, но продукти-това са годни за консумация, тъй като те помагат на пациента, това няма смисъл да се убеждаваме в обратното – нека приема. Въпреки това до лечение в домашни условия би било хубаво да добавите диета, обогащенную витамини и микроелементи и исключающую тежки за черния дроб на храна (солена, пушена, пържена, мазна).

Видео: хемангиоми на черния дроб — програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec