Хеморагичен диатез: какво е това, при деца, при възрастни, причини, симптоми, класификация, лечение и профилактика

Хеморагичен диатез кръвоносната система

Основна система за поддържане на живота на човешкия организъм — в кръвоносната. Точно от правилното му функциониране и липса на патологични процеси в рамките на системата, ще зависи работата на всички вътрешни органи. Един от основните проблеми, който възниква в кръвоносната система на човека — за нарушаване на регулирането на процеса на сворачиваемости на кръв и нейното навременно спиране по време на кървене. Данни явление е изключително опасно, и при откриване на първите признаци на такива нарушения, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ. Хеморагичен диатез — това е заболяване, за което силно кървене и не сворачиваемость кръвта са основните признаци.

Причините диатеза

В зависимост от факторите, които са довели до развитие на заболяването, хеморагичен диатез при деца и възрастни може да бъде първичен или вторичен. Начална диатез хеморагичен вид възниква вследствие на вродени аномалии на кръвоносната система.

До развитието на вторична форма диатеза водят редица фактори, както външни, така и вътрешни:

 • Използването на химиотерапия за лечение на различни ракови заболявания, вследствие на което у човека възниква лъчева болест.
 • Нарушения в имунната система.
 • Интоксикация на организма от тежки токсични продукти.
 • Недостигът на витамин групи Към С.
 • Дълготрайна употреба на някои лекарства — антикоагуланти и кортикостероиди.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Заболявания, водещи до нарушаване на функционирането на черния дроб — цироза, хепатит, жълтеница.
 • Левкемия кръв.
 • Онкологические тумори.
 • Развитие на сепсис, различни форми на менингит.
 • Алергични реакции на организма.
 • Развитието на захарен диабет.

Произходът на геморрагических диатеза

Основните причини за хеморагичен диатеза, които водят до кървене, свързани със следните патологическими нарушения в кръвоносната система:

 1. Хемофилия — нарушение на съсирването на кръвта, в повечето случаи е фатално при липсата на навременна медицинска помощ.
 2. Промяна на биохимични състава на кръвоносната система. В повечето случаи, става дума за намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта, има ли нарушение на процеса на размножаване и растеж.
 3. Прекалено пропускателна способност на кръвоносните съдове (хеморагичен васкулит, хемангиоми, еритема).
READ  Билирубин в кръвта: какво е това, норма, при новородени, възрастни, мъже, какво да направя, ако обновен

Изброените нередности могат да се проявяват едновременно, или е налице само един вид хеморагичен диатеза.

Клинична картина

Първите симптоми на хеморагичен диатеза се появяват в първите два, три дни от датата на раждане. Децата дълго време не минава кървене с перевязанного пъпа, при по-големи деца, в периода на никнене на млечни първите зъби, постоянно кървят венците. По-късно, при най-малкото раняването или порезе на кожата, започва кървене, което е изключително трудно да се спре средствата за първична медицинска помощ.

Обикновено, хеморагичен диатез на дете и на възрастен човек води до развитие на желязодефицитна анемия, поради постоянна кръвно загуба.

Кървене се наблюдава не само при отворени рани. Прости им, на мястото на които при здрави хора се образуват синини по тялото си, човек с увреден сворачиваемости кръвта е оформена голяма хематом с вътрешен кръвоизлив, често обилно.

Общо отделят 5 основни вида геморрагических диатеза, в зависимост от това, кое кървене те предизвикват:

 • Микроциркулярный хеморагичен диатез (капилярна вид). Присъства при патологични процеси в кръв, свързани с образуването и развитието на тромбоцитите. При този вид диатеза при пациента се наблюдава обрив по кожата в областта на ханша, голеностопа, в отделни случаи обривът може да се на раменна зона. Обриви се различават симметричностью и имат ярко червено или червено на цвят. При обостряне на заболявания на място прыщиков се появяват малки рани. Етиологията на явлението — за нарушаване на процеса на капилярна пропускливост на стените. Стените на малките кръвоносни съдове стават прекалено тънки, и чрез тях започват да проникне тромбоцити. Червен обрив се проявява и на мукозните мембрани на вътрешните органи.

 • Гематомный диатез, свързани с проява на хемофилия. При деца и при възрастни, основните характеристики на хемофилия е обилно кървене при съкращения, вътрешно кървене на коремната кухина, кръвоизливи в ставите, мускулна система, подкожната тъкан. Кръвоизлив в ставите, винаги придружени от повишение на телесната температура, силни болки в увредената област, отечностью, ограничение на подвижността на крайниците. При хемофилия, как само стои необходимостта да прекарат се подложи на операция, или в процедура на стоматологично характер, на пациента трябва да се въведе лекарства, които помагат на кръвта сворачиваться.
 • Класификация диатеза включва смесен вид, за които е характерен са признаци на хемофилия и микроциркулярного диатеза. Признаци на заболяването — поява на кожни покровах малки кръвоизливи, както и вътрешни кръвоизливи — от матката, венците, носа на синусите.
 • Магента хеморагичен диатез — какво е това, и какво е това име? Този вид диатеза се характеризира с обрив, червено на цвят, което се появява на крайниците, симетрично от двете страни.
 • Микроангимотозный вид — увреждане на стените на малките кръвоносни съдове. — Различно формирането на малки кръвоизливи локален характер.
READ  Детралекс при хемороиди: инструкция за прилагането на таблетки, ревюта, цена

Етиологията на остър хеморагичен диатеза

Признаци на хеморагичен диатеза кожата:

 • Силна, внезапна болка в областта на корема. В повечето случаи е придружено с повръщане. В повръщане масите са видими жилки кръв.
 • Кървене в стомаха и черния дроб.
 • Подуване на лицето, горните крайници, кожни обриви.
 • В места, където поставени ваксини, се появява обрив.
 • Лопнувшие съдове на очната ябълка. При този симптоме трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, тъй като е възможно риска от кръвоизлив на мозъка.

Интересен факт е, че жените, които имат хеморагичен диатез, кръвоизлив при родова дейност не се появява никога. Но, след раждане могат да възникнат редица усложнения, когато животът на майката е под голяма заплаха.

Диагностика на заболяването

Диагнозата се установява въз основа на оплакванията на пациента, учат го в медицинската история и декриптиране на резултатите. Основните тестове, при геморрагическом диатеза които трябва да преминат на пациента — общ анализ на кръвта, урината, анализ на изпражненията.

Допълнителни изследвания при диатеза, които помагат за изясняване на предполагаем диагноза — биохимичен анализ на кръв, ЕХОГРАФИЯ на черния дроб и бъбреците. Задължително диагностично-метод е рентгенова снимка на ставите, ако у пациента е налице болковият синдром в тях.

Методи на лечение

Лечението се назначава индивидуално, в зависимост от физиологични и биологични особености на организма на пациента. При липса на фактори на кръвосъсирването, се използва метод на заместителна терапия, преливане на кръв, наситена тромбоцитами. При наличието на малки, но чести кръвоизливи от носната кухина, венците, се използва тампонада, прикладывается лед, и други студени предмети, турникет.

При развитието на обширни хематоми, които се появяват на места на контузии и да предизвика кървене, трябва да ги анализирам. Кръвта, която запеклась, се отстранява, кухината се обработва с антисептични препарати. При проливни кървене се отстранява част от повредения плавателен съд. За удължаване на живота на телец кръв се извършва операция за отстраняване на далака. При необходимост се отстранява повреден от честите кръвоизливи, става, го заместват медицински имплантом.

Допуска лечение на хеморагичен диатеза средства на народната медицина. Използват се отвари на базата на коприва, калина, птичи polygonum, които укрепват стените на кръвоносните съдове.

Превантивни мерки

Профилактика на кръвоизливи при хора, които имат проблеми със съсирване на кръвта, включва занимания по специална лечебна пластика за предотвратяване на наранявания. Задължително е правилното хранене, редовен прием на витаминни комплекси. Пациентите трябва да се придържат стриктно към правилата за лична хигиена, за да се избегне сепсис.

Хеморагичен диатез при деца и възрастни е много тежко заболяване, което може да доведе до летален изход. За да защитят своя живот и да имат възможност да водят нормален, активен начин на живот, трябва да се придържат стриктно към мерките за превенция и постоянно да се вземат лекарства, които допринасят за сворачиваемости кръв.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00076 sec