Лечение на разширени вени на краката: лазер, с операция, склеротерапия, профилактика

Лечение на разширени вени на краката

Варикоз – това е опасно заболяване, несущее за себе си много патологични процеси. Лечение на разширени вени по краката започват с промяна на начина на живот и медицински процедури. Те могат да се: за облекчаване на симптомите на разширени вени, предотвратяване на усложнения, подобряване на външния вид на долните крайници.

Лекарят може да препоръча да преминете към хранителна диета, за да отслабнете, ако разширените вени на краката не предизвиква много симптоми. Когато има сериозни признаци за разширяване на вените на краката, се назначава терапевтично и хирургично лечение.

Компрессионный трико

Компрессионный трикотаж от разширени вени оказва полезно въздействие върху натиск върху вените.

Видове компрессионного трикотаж при варикозе:

 • Поддържащи чорапогащи. Имат най-малък брой натиск върху вените. Надеждно се фиксират на крак, не се плъзне. Степента се разпределя равномерно.
 • Чорапогащи. Могат да се носят, както от мъжете, така и жените. Степента се разпределя равномерно и в долната част на крайниците.
 • Еластична превръзка. Степента се разпределя неравномерно, така че налягането не е на виена може да бъде силен или слаб. Въпреки това, много хора използват този вид лечебен трикотаж, тъй като той е на разположение на ценова категория.

Склеротерапия

Склеротерапия вени на краката (склерата-за-Ther-а-пи) е най-разпространеният метод на лечение на разширени вени и разширени вени. Лекарят използва игла за инжектиране на течни химически вещества във виена. Химичен агент се предизвиква подуване на стените на вените, те се слепват, и се затваря. Това пречи на притока на кръв и виена се превръща в белег тъкан. След няколко седмици, варикоз трябва да изчезне. Тази процедура не се изисква анестезия и може да бъде направено в кабинета на лекаря. Можете да се върнете към обичайните си дейности веднага след лечението.

Лечение на разширени вени на краката си, обикновено се провеждат на всеки 4-6 седмици. След склеротерапии могат да се носят компресия чорапи, за да помогне за заздравяването и намаляване на подуване. Тази процедура е много ефективна, когато всичко е направено правилно.

Възможни усложнения след склеротерапии:

 • Парене, червени петна по кожата, синини, където е била направена инжекция. Петна, с кафяви очертания или група от малки червени кръвни съдове около третираната вена.
 • Кръвни съсиреци, които попадат във виена и причиняват възпаление. Това не е опасно. За облекчаване на подпухналостта е възможно чрез прилагане на топлина и аспирин. Лекарят може да кръвни съсиреци с помощта на малка пункция при повторно посещение.
READ  Коронарното стентирование съдове на сърцето: показания, предимства, усложнения, рехабилитация

Всички усложнения, обикновено си отиде скоро след лечението.

Има ултразвукова склеротерапия при варикозе (или ехо-склеротерапия). Този метод се използва ултразвуково изследване за правилното водене на игла. Той може да бъде полезен при лечение на вените на долните крайници, които не могат да се видят на повърхността на кожата.

Възможни странични ефекти: язви на кожата, подуване или тромбоза на дълбоките вени (потенциално опасен кръвен съсирек).

Лазер

В някои случаи, лазер може ефективно лечение на съдови звезди и малки разширени вени. Лазерно лечение на разширени разширяване на краката си изпраща много силни струи светлина през кожата на виена. Нито игли, нито разрези не се използват, но топлината от лазера може да бъде доста болезнено. Охлаждането помага за намаляване на болката.

Лазерно лечение на разширени вени на краката си трае от 15 до 20 минути. Обикновено от 2 до 5 процедури е необходимо за отстраняване на разширени вени на краката си. Можете да се върнете към обичайните си дейности веднага след лечението.

Лазерна коагулация не е ефективен начин за разширени вени на краката повече от 3 mm.

Противопоказания: не всички типове кожа могат да се лекуват с помощта на лазери.

Възможни странични ефекти на полето лазерно лечение на разширени вени:

 • Зачервяване или подуване на кожата веднага след лечението, което изчезва в рамките на няколко дни.
 • На светлата кожа, странични ефекти изчезват в рамките на 1-2 месеца.
 • Изгаряния и белези от зле свършената лазерна хирургия, въпреки че това се случва рядко.

Подкожната методи

Подкожната методи (SAF-ем-nuhs) заменя операция за повечето пациенти с тежки форми на разширени вени.

Лекарят поставя в много малка тръбичка, наречена катетър, във виена. Малка сонда се поставя чрез тръба. Устройство на върха на сондата се загрява на вътрешната част на виена и се затваря в нея. Устройството използва радиочестотен или лазерна енергия, за да се запечата виена. Тази процедура може да бъде направена с прилагането само на местна упойка.

Здрави вени около затворени, поемат на нормалния поток на кръвта. Симптоми на разширени вени се подобрява.

Операция

Хирургия се използва главно за лечение на много големи разширени вени.

Видове операции за разширени вени са:

 • Хирургическа намеса. При това лечение, проблемните вени напълно се отстраняват от крака през малки разрези на кожата. Премахването на вените не влияе върху циркулацията на кръвта в долните крайници. Тази операция, която изисква обща упойка и трябва да се прави в операционна зала. Възстановяване на вените след операцията отнема от 1 до 4 седмици. Такава хирургическа намеса, обикновено е безопасно. Болката в крака е най-честият страничен ефект. Други възможни проблеми са:
  • Проблеми с дишането, поради анестезия.
  • Кръвотечение и натрупването на кръв.
  • Инфекция на раната, възпаление, подуване и зачервяване.
  • Увреждане на нервната тъкан около третираната вена. Това увреждане може да предизвика изтръпване, парене, или промяна на чувствителност около белега.
  • Образуването на кръвни съсиреци. Тези съсиреци могат да пътуват в белите дробове и сърцето. Лекарство хепарин може да се използва за намаляване на вероятността от тези опасни кръвни съсиреци. Но, хепарин може да предизвика кървене.
 • ПИН почистване. При тази обработка на инструмент, наречен ПИН код стриппер се вмъква във виена. На върха на ПИН гребец пришит към края на виена, и когато тя се отдалечава, виена изтеглени. Тази процедура може да се извърши в операционна или амбулаторном центъра.
 • Процедура флебэктомии. При флебэктомии (AM-byoo-Luh-Тор-e-e Flüh-BEHK-Тох-mii), се правят малки разрези в кожата, се използват куки, за да се извади от крака разширени вени. Пациентите могат да се върнат към нормалната дейност на следващия ден след лечението. Възможните странични ефекти включват малки синини и временно изтръпване.

Профилактика

За да не се появяват първите признаци на разширени вени – съдови звездички на краката си, има много ефективни превантивни дейности:

 • Редовно правете физически упражнения за подобряване на мускулния тонус, кръвообращението и еластичността на вените. Извършване на специална гимнастика за кръвоносните съдове, правете редовно лечебна ходене или джогинг.
 • Контролирайте теглото си, за да се избегне твърде голям натиск върху долните крайници.
 • Не прекоси краката си в продължение на дълго време, когато седнете.
 • Опитайте се да се избегне нараняване, което може да увеличи риска от разширени вени.
 • Повдигайте краката си по време на почивка в максимално възможна степен.
 • Не стойте и не седят дълго време. Ако трябва да престои в продължение на дълго време, промяна на теглото с един крак на друг, на всеки няколко минути. След дълго места трябва да се изправи и малко подвигаться или да си направите приятна разходка.
 • Не носете тесни дрехи, който се стеснява на талията, сдавливает слабините и краката.
 • Опитайте се да не обувать обувки на висок ток в продължение на дълги периоди от време.
 • Яжте здравословни храни, богати на високо съдържание на фибри. Употребата на фибри намалява риска от запек, които могат да допринесат за варикозному разширяване на вените. Диетата трябва да се състои от пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, трици. Безсолевая диета ще помогне за предотвратяване на отоци, които водят до варикозному разширяване на вените.

Съвременни методи на лечение на разширени вени и разширени вени на крака имат много висок процент на успех в сравнение с традиционните хирургични процедури. Постоянно лечение и профилактика, могат да помогнат на този проблем под контрол.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00105 sec