Операция за премахване на хемороиди: ревюта, цена, хранителен режим след операция

Операция за премахване на хемороиди – радикален метод за лечение на тази неприятна болест, която се прилага при хронични форми на разширени вени на ректума и остър процес, сопровождающемся силни болки. Специалисти-проктологи в повечето случаи препоръчват на пациентите консервативни методи за лечение на хемороиди, но ако те не носят облекчение, а пациентът се намира в състояние на ремисия, може да се мисли за оперативно премахване на възлите.

При остри хемороиди значително се увеличават рисковете, свързани с хирургическа намеса, затова на пациентите се препоръчва да не се бърза с операцията и да мине всички терапевтични дейности. След премахване на възпаление и стабилизиране на състоянието приема се решение за целесъобразността на операцията.

Показания на оперативното отстраняване на хемороиди

Хемороиди средна форма на тежестта не е индикация за операция. Хирургия е необходима в случай, когато възникнат сериозни усложнения:

 • загубата на възела;
 • притискане и тромбоза на хемороиди възли;
 • често подкравливание възпалени вени;
 • рядко, но обилно кървене.

Постоянното отделяне на кръв води до риск от развитие на анемия. Изпъкнали възли създава благоприятна среда за възпаления на кожната покривка в перианални област. Слуз, затруднен от повърхността на възела, досадно и намалява защитните свойства на кожата, която става податлива на микробна инфекция.

Освен това пациентът може да изпита силна болка и мъчителен сърбеж, които го натиснете на драстични мерки по отношение на болестта. Пациентът сам настоява за операция, тъй като за да се отървем от хемороиди е готов да прехвърлите цялата тежест на хирургическа намеса.

Видове операции по отстраняване на хемороиди

Днес голямо разпространение са получили малоинвазивные техника за хирургично лечение на хемороиди, които хората са получили името «щадящее изтриване». Това е влиянието на възлите с помощта на:

 • склеротерапии хемороиди възли (въведение спринцовка в основата възел склеивающего вещество, което «спаивает» венозни стени);
 • криодеструкции («замразяване» на течен азот изключително ниска температура);
 • лазерни и радио вълни (унищожаване на възли);
 • IR-лъчи (фокусная инфрачервена коагулация);
 • перевязывания латексными пръстени (лигирование, в резултат на което възел отпадне).

Тези операции се провеждат в амбулаторни условия и не изискват обща анестезия, веднага след лечението пациентът може да бъдат изпратени у дома. Обаче физическото отстраняване на възли не означава излекуване от болестта. Слабостта на съдовите стени и вътрешен варикоз по този начин се премахне не може. Изброените методи е препоръчително да се прилага в началните стадии на заболяването.

При традиционните операции се извършва ексцизия на болните тъкани с помощта на лазер. Това е сериозна хирургическа намеса, с всички рискове и тежък възстановителен период.

1. Геморроидоэктомия, или операция Миллигана-Морган – най-старият и травматичный метод за отстраняване на хемороиди. След тази процедура пациентът остава негоден за няколко седмици и трябва внимателно да се справят с постоперативна рана до пълно оздравяване. Метод Миллигана-Морган е оправдано, когато пациентът има големи хемороидалната възли и риск от масивно кървене. Венозни неравности се отстраняват напълно, заедно с засегнатата лигавица. Очевидно предимството на този метод е възможността да освободи пациента от причините за заболяването. Но недостатъците на операция съществени, това е:

 • продължителността на процедурата, необходимостта от дълго време да бъдат подложени на анестезия;
 • обилно кровопотеря;
 • множество усложнения;
 • продължителното присъствие в болница и в болница;
 • усилена рехабилитация.

2. Метод Паркса – един от вариантите на операцията геморроидэктомии Миллигана-Морган, по-малко травматичный и болезнена за пациента. В процес на манипулация иссекается геморроидальный възел, без това да повлияе на лигавицата. Операцията е сложна техника, но позволява на пациента без силни болки в восстановительном период.

READ  Натрий в кръвта: норма, анализ, повишаване и понижаване на

3.

Операцията по метода Лонго се счита за най-ефективният начин за хирургично лечение на хемороиди. Резултатът се постига за сметка на дезартеризации хемороиди възли. Оперативно оборудване се въвежда в дебелото черво под УЛТРАЗВУК контрол, където е разчленено и перетягивается парче артерия, социални хемороидалната възли. Операцията се извършва в амбулаторни условия в продължение на 15-20 минути, под местно обезболиванием. Предимства на този метод:

 • позволява да изтриете множество вътрешни възли;
 • безкръвен и безболезнена процедура;
 • бързото провеждане и възстановяване (до 5 дни);
 • кратката хоспитализация (1 ден), или липсата;
 • не остава постоперативна рана.

Операция Лонго има един съществен недостатък – тя не се използва за премахване на външни хемороиди.

Премахване на хемороиди: подготовка за операция и възстановяване

Подготвителен етап от операцията е в съответствие с общехирургических изисквания:

 • провеждане на необходимите анализи;
 • диагностика на съпътстващи заболявания;
 • идентифициране на противопоказания и рискови фактори.

Специфичната подготовка за проктологическим манипулирана от – това, преди всичко, почистване на червата. Очистительные дейности се извършват не само в навечерието на намеса (прием на лаксативи или медицинска клизма), но и в продължение на няколко седмици преди него. Важно е да се спазва диета, която ще позволи да се нормализира работата на червата, премахване на нарушения на стола, често провокира развитието на хемороиди. Неправилно хранене, запек може да усложни възстановяване и да доведе до усложнения, така че без този важен етап от операция да направя безсмислено.

Задължително трябва да се оттегли възпаление в областта на задния проход, ако то е там. Възпаление, язви, отоци трябва да се сведе до минимум с помощта на медикаментозна терапия и народни средства за защита.

За следоперативен период зависи от избрания метод на лечение и на общото здраве на пациента. В повечето случаи на пациента се препоръчва спазването на специална диета, не нагружающей червата, в първия ден е желателно да се въздържат от дефекация. Послеоперационная раната подлежи на щателна обработка на тези средства, които ще ви препоръча хирург-проктолог.

За намаляване на болезнени усещания лекарят може да предпише прием на аналгетици и накладывание на област на интервенция нитроглицериновой мазила. Усложнения след операция по отстраняване на хемороиди могат да бъдат достатъчно сериозни, така че основната задача на пациента – да спазва всички предписания на д-р и не се отдадете на аматьор.

Следоперативни усложнения

За съжаление, вероятността за развитие на усложнения след операцията е доста висока. Това е свързано с травматичностью самите манипулации и разпределение на оперативното поле (на голям брой бактериални на съдържанието). Правилната техника на изпълнение на процедурата и цялостна хигиена след нея ще се избегнат неприятни последици, като например:

 1. Нагноение – едно от най-честите усложнения при контакт с раната на патогенни микроби, че в перианални област не е изненадващо. При възникване на гнойного възпаление на пациента се предписва антибиотикотерапию и противовъзпалителни лекарства, в случай на образуване на абсцес – го вскрывают и вычищают гнойное съдържанието.
 2. Свищ (фистула) – едно от най-сериозните последици на операцията, която се оформя през няколко месеца след нея. На чревна фистула представлява канал, който се открива в стената на ректума и тя се свързва с дупка на повърхността на кожата, или в съседни на кухи органи (например, във вътрешността на влагалището). Лечение за тази болест е оперативно.
 3. Свиване на аналния канал – се случва при нарушаване на техниката на операцията. Причина за усложнения – неправилно наложен шев. Разширяване на пътеката произвеждат с помощта на специални устройства, в сложни случаи показва пластмаса.
 4. Кървене – голяма кровопотеря в следоперативния период е причинено от лошо прижиганием съдове по време на хирургични манипулации и травмированием тъкани при налагане на фуги.
 5. Забавено уриниране – нередкое усложнение в ранния следоперативния период, което се крие в невъзможността за самостоятелно изпразване на пикочния мехур. Да се лекува с помощта на сърдечна катетеризация.
 6. Тежко психическо състояние – болка, страх и други чувства, съпътстващи престоя на операционната маса и в болничната стая, може да се отрази неблагоприятно на настроението на пациента. Това е съвсем естествено и бързо минава. Въпреки това съществува опасност, че и психологическа травма, за да предизвика неврогенный запек. За профилактика се препоръчва лаксативи и успокоителни.
 7. Пролапс на ректума, слабост на аналния сфинктер – редки усложнения, които се появяват при увреждане на нервните канали на червата по време на операцията. Лечение – консервативно, насочени към възстановяване на чувствителността в леки случаи, в противен случай – хирургична намеса.
READ  Анален цепка при деца (задния проход): симптоми, лечение

Разходите за отстраняване на хемороиди възли

Обикновено операция за премахване на хемороиди, предвидени полица за задължителна медицинска застраховка (т.е. за пациента безплатно), се извършват най-радикални методи. Така че повечето страдащи от хемороиди предпочитат съхраняващи хирургически начини, обръщайки се за лечение за собствените си пари. Стойността на тези операции може да варира от няколко хиляди до петдесет.

Цените на хемороиди лечение зависят от вида на операциите, квалификацията на хирурга, на ниво клиника, нейната принадлежност към търговски или на държавната медицина. Но най-важното, което се отразява на цената – това е намеса и степента на тежест на заболяването.

Средната реда на цените в Москва за вида на операцията е:

 • лигирование латексными пръстени — 5 – 7 хиляди рубли за 1 възел.;
 • класическа hemorrhoidectomy по Моллигану-Моргану – от 20 хил. руб.;
 • дезартеризация по метода на Лонго – от 30 хиляди евро.;
 • электрокоагуляция възли, лазерно премахване на хемороиди — от 30 хиляди евро.;
 • склеротерапия – 3 хил. руб. за всеки възел.

Към разходите за директно изтриване на възли трябва да се добавят консултация проктолога в Москва (от 1 рубли.), изследване на ректума (сигмоидоскопия – от 3 хиляди евро.) анестезия (5 – 7 хиляди евро.), престой в болница.

Да се определи приблизително на разходите за операция може да е само след разглеждане на хирург, тъй като разликата между премахването на хемороиди начален етап и движението на процеса на 3-4 степен на тежест, могат да се различават в пъти. Така че проктологи препоръчват да не се забави, и ако консервативното лечение не дава забележими резултати, заболяването често рецидивирует, може би си струва да помислите за радикални методи. Колкото по-рано е направена операция, толкова по-добре ще е нейната ефективност и по-ниска вероятността от повтарящи се възпаления.

Отзиви на операция за отстраняване на хемороиди

Често пациентите се изпращат на операция, отчаяна лекува хемороиди и много намучавшись с болки и кървене. По-голямата част от коментарите за хирургичното отстраняване на възли – в положителен смисъл, тъй като се възприема вчерашните болни как да се отървем от омраза болест. Ето няколко примера.

READ  Миро Бепантен при хемороиди: как помага, мнения

Съвет №1

Възраст на моя хемороиди – 9 години, започна много преди раждането, но само 4 години по-късно след появата на бебето, аз се решавах на операцията. Ако по-рано е допустим, и аз спасалась свещи, а след раждането възли започнаха да падат и кровить, сърбеж и болка – постоянно. Правили обикновена геморроидэктомию – лекар посъветвал точно е класически метод, като най-ефективен и евтин.

Самата операция е за плот тип гинекологични столове, с уколами новокаина в свещеника. Управились за половин час. От усещания – не боли, само главата му се върти от упойка, и неприятно е да се чуе звук отстригаемой плът. Към момента зашиване на анестезия началото се отдалечава, чувствовалось изтръпване. След операция от болкоуспокояващи бях отказал от себе си, беше съвсем поносимо. 3 пъти на ден трябва да се седи в леген с разтвор на калиев перманганат, след това нанесете на тампон, напоен с левомеколем.

Първия път, когато ходех до тоалетната, да се говори не ще, дори и спомените не искам. Шевовете са отстранени частично на 4-ти ден, на 7-ия ден, останалите, и ги пуснаха вкъщи. Нищо особено страшно в операция не, все повече жени може изобщо да не се страхуваме – в сравнение с родовете премахване на хемороиди – изобщо нищо. Резултатът е отличен, още повече в името на здравето може и да се изчака. Между другото, един полезен съвет: в тоалетната по-добре да ходи в леген с вода, много по-лесно!.

Юлия, Москва

Съвет №2

Моите следоперативни дни бяха истински кошмар, едва издържа на Кетаноле, а за тоалетна като цяло е страшно да си спомнят. Но самата операция е напълно безболезнена, ако са готови да преживеят 7-8 дни адски мъки след нея, а след това отиди без колебание. Ами направи, за да се лекуват-това е необходимо.

При мен не е имало възможности вече, хемороиди 3 стадий с некроза на тъканите и тромбами в шишках. Отне 35 шевове, за да се шият, всичко това е отвратително! Плаща около 1500 долара, ако не се счита за първата седмица, никога не съжалява за това, което е направил.

Анелия, Санкт-Петербург

Съвет №3

По време на бременност се превърна в почувствате дискомфорт в областта на задния проход, който всички израсъл с нарастването на корема, а след раждането е станало още по-лошо. Когато отидох на лекар, диагноза са поставили на хемороиди 4 етапа, вътрешни и външни възли. Операцията е направено срещу заплащане, с лазер. Това беше преди 5 години и струваше тогава около 10 000 рубли (аз не съм в Москва, имаме по-малко).

Напразно съм забелязала в безболезненность тази операция – беше болезнено и по време, и след това. Особено дълго ме преследва миризмата на печено месо. Но със сигурност мога да кажа, че всички тези страдания не са били напразно, от хемороиди аз се отървах напълно.

Мария, Новосибирск

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec