Пролапс на ректума при деца, жени и мъже: причини, лечение, снимка

Под пролапс на ректума, иначе ректальным пролапсом, разбира такова болестно състояние, при което ректум частично или изцяло извън ануса. При този долен, терминал отдел на червата става подвижна, опъната и в крайна сметка започва да излиза от аналния отвор. Дължина падащото парцела на ректума може да бъде от 3 до 20 виж Дори при тежко протичане на това заболяване не е заплаха за живота на пациента, но придружени с изключително неприятни, инвалидизиращи симптоми и трудно се отразява на психическото състояние на пациента.

Пролапс на ректума — доста рядка патология, тя се среща само 0,5% от всички проктологических пациенти. Болестта може да удиви всички възрастови групи, дори и от деца, и диагностицира при представителите на двата пола, като мъжете страдат им два пъти по-често, отколкото жените. Това се дължи на тежки физически натоварвания, на които са изложени на представители на силния пол. При жени развитието на болестта пречат на анатомични особености в малкия таз, които допринасят за запазване на ректума в нормално положение. Преди да помисли какво да правя и как за лечение на пролапс на ректума, научаваме какви са причините за появата на болестта, нейната форма и стадий, а също и как да се диагностицира заболяване.

Какви фактори може да доведе до загуба на правото черво — причини за възникване на заболяването

Загубата на дебелото черво при човека, може да предизвика редица фактори. Това е непрекъснато, силно натуживание по време на изпразване на червата, просеки тежки, трудно раждане (руптура на перинеума травма на мускулите на задния проход). Причина може да стане пренесени по-рано оперативна намеса, както и редица индивидуални анатомични особености на структурата на червата и таза, които включват:

 • Патологични изменения на мускулите на тазовото дъно
 • Повишено налягане внутрибрюшное
 • Намаляване на тонуса на мускулите на аналния сфинктер
 • Излишно е дълбоко прямокишечно — царското кладенче
 • Разтягане мускулите, задържащи на дебелото черво
 • По-дълги сигмовидная червата и брызжейка
 • Вертикалното положение на опашната кост и кръста

Проктологи говори за това, че ректален пролапс може да възникне в резултат на генетична предразположеност или зависи от сексуалната ориентация на човека. Казват, че нетрадиционен секс често става причина за наранявания на дебелото черво, които по-късно водят до загуба на орган.

Патология може да доведе до обща дисфункция на органите в малкия таз, за която са характерни инконтиненция на урина и загуба на други органи. Още една причина — болест на неврологичен характер, свързани с увреждане или патология на гръбначния мозък и води до частична или пълна загуба на червата.

В повечето случаи не може да се задели някоя причина, предизвиква развитието на патология, това може да допринесе за комбинация от най-различни фактори.

Форми и етапи на

Проктологи има следните характерни фаза на съответното заболяване:

 • От задния проход пада само лигавицата на червата, незначителна част от нейната черупка выворачивается по време на дефекация

 • Падат всички слоеве на анален отдел на дебелото черво
 • Става пълна загуба на ректума без загуба на задния проход
 • Пада не само ректум, но и ануса

По механизма на развитие на отделят няколко степени на ректален пролапс:

 1. Леко завъртане на място на лигавицата се случва по време на изхождане, след което ректум веднага себе си се връща на мястото си.
 2. Лигавицата на выворачивается по време на изпразване на дебелото черво, на ректума се връща обратно на себе си, но много бавно, при това може да се празнува от малки анално кървене.

 3. Ректум пада не само, когато човек тужится, но и при всяко физическо натоварване и напрежение, дори кихане или кашляне. Анално кървене става често, се появява незадържане на газове и изпражнения. Запис некроза и ерозия площи черво, анален сфинктер дълго време остава в отпуснато състояние. Ректум себе си няма да се намали, това да се налага ръчно.
 4. Загубата на червата се празнува по време на ходене или дори в изправено положение. При него освен на дебелото черво се пада част от сигмовидной. По лигавицата На преминаване некротические процеси, се появява сърбеж в аналната област, е нарушена неговата чувствителност. Ректум да се намали обратно с голяма мъка.

Следва да се уточни, че за ректален пролапс и хемороиди са характерни сходни симптоми. И в това и в другия случай се честват кървене и загуба на тъкани от задния проход. Но при хемороиди се случва загуба на възли на ректума, които се образуват в близост до ануса.

А при пролапсе пада част на дебелото черво, намиращи се над аналния канал. Да се разграничат едно състояние от друго лесно от това как са разположени гънки на лигавицата. При хемороиди те надлъжни, след като пролапс на черво се наблюдават напречни гънки.

Симптоми

Клиничните прояви на ректален пролапс може да се развива постепенно, или да се прояви изведнъж. Внезапна загуба на ректума често е свързано с рязко покачване на корема налягане при прекомерно физическо натоварване, силно натуживании, кихане или кашляне. Епизод загуба придружени от толкова рязка болка в корема, поради напрежение брыжейки, което може да доведе болния до състояние на шок или колапс.

По-често пролапс се развива постепенно, първо пролапс на лигавицата на ректума се отбелязва само при натуживании по време на стола, и лесно да се намали от себе си. С течение на времето болестта прогресира, дебелото черво трябва да ми изправят на ръка, тя лесно пада при най-малкото напрежение или физическо натоварване.

 1. Симптомите на заболяването се проявяват в непрекъснато чувство на чуждо тяло в областта на задния проход
 2. периодични неверни позывами на дефекацию,
 3. неприятни болезнени усещания и дискомфорта, към когото впоследствие се присъединява и невъзможност за задържане на газове и каловых масите.

Болезнен синдром може да се засили при физически натоварвания, разходки, по време на изпразване на червата и да избледняват, след като выпавшую черво вправят обратно.

При загуба на възпалени места на лигавицата се случва травматизация съдове, придружени от кървене и отделяне на слуз. По стените На червата могат да се появят язви, се наблюдават огнища на зачервяване и подуване на лигавицата. Ако болестния процес не се лекува дълго време, се включват нарушения в работата на отделителната система (чести позиви и затруднено, мигът на уриниране). По-късно симптомите се натрупва, и прогресията на заболяването води до недержанию изпражнения и газове, което е най-отрицателно се отразява на психическото състояние на пациента.

При несвоевременном или грешна вправлении черво, може да я нарушава. В такива случаи се случва нарушение на кръвообращението, бързото увеличаване на отока и възниква риск от некроза на тъканите. При защемлении линия на тънките черва е възможно развитието на такива опасни за живота състояния, като перитонит и остра чревна непроходимост.

Загубата на червата може да доведе до хроничен запек. Ето на пациентите при опит опорожниться трябва силно тласък, което значително повишава налягането в коремната кухина и води до развитието на заболяването.

Неприятна болест значително влошава качеството на живот на пациента, отслабва имунната система и го прави уязвим за други заболявания. В тези условия и значително намалява работоспособността, човек става нервен и раздразнителен, или апатични, загубила интерес към живота.

Диагноза пролапс на ректума

При изследването на пациента с характерните оплаквания, важна роля играе външен оглед аноректални област, ви позволява да видите выпавшую черво. Тази клинична картина е характерна за напреднал стадий на заболяването. В началните стадии На червата не се вижда, затова на пациента предлагат натужиться в положение «клекнал», чрез симулиране на акт на дефекация. Ако червата се появи от задния проход, лекар с увереност потвърждава диагнозата.

Трябва да прегледа пациента в смотровом стол. С помощта на пальцевого изследвания лекар може да диагностицира незабележимо визуално вътрешно загуба на червата. При тази оценка на еластичността и релеф лигавица, мускулен тонус и способността на сфинктера към намаляване. На пролапс ще покаже увеличаване на обема на червата при натуживании и намаляването му при вземането на болни коленно-лакътната поза.
За потвърждаване на диагнозата в редица случаи са необходими инструментални методи на изследване:

 1. Дефектография (визуален контрол проучване). С помощта на оценка на анатомични характеристики и функциониране на дебелото черво, състоянието на мускулите и тонуса на чревната стена. Снимките се извършват по време на симулиране на науката в акта на дефекация.
 2. Сигмоидоскопия. Дава възможност да се оцени състоянието на лигавицата визуално и откриване на усложнения на вътрешния загуба на червата.
 3. Колоноскопия. Извършва се с цел откриване на заболявания, водещи до загуба на правото черво. При откриване на язви се извършва биопсия (ограда, парчета плат) с последващо изследване биоптата за изключване на рак на заболяването.
 4. Манометрия аноректальная. Позволява да се оцени сократительную способността на аналния сфинктер и оценка на неговите функции при дефекация.

Лечение на пролапс на ректума — какво да правя при заболяване

Лечение на ректален пролапс може да бъде консервативно и хирургично. Консервативното лечение се прилага в началния стадий на заболяването при пациенти млади и на средна възраст. Терапия се свежда до отстраняване на причините, причиняващи развитието на болестта. Запис и се лекуват заболявания на дебелото черво, се вземат мерки за нормализиране на изпражненията и отстраняване на запек, се изключват силни физически натоварвания, вдигане на тежести, се коригира сексуален живот (отказ от анален секс).

На пациентите се назначава курс на лечебната на физическото възпитание и изпълнението на специални упражнения за укрепване на перинеума и тазовото дъно. Други консервативни методи за лечение са сведени до инъекциям склерозирующих лекарства, специален курс масаж, работата чрез ректума и терапия, по време на което мускулите стимулира с електрически ток.

Консервативни методи на лечение позволяват да се постигне ефект само при една трета от болните. Във всички останали случаи единственият радикален метод за премахване на патология е хирургическа намеса. И колкото по-рано бъде управляван пациентът страда пролапсом, толкова по-голям шанс да се избегне развитието на усложнения и да се постигне излекуване.

В проктологии има повече от 50 различни видове и модификации на операции, извършвани при ректальном пролапсе. В зависимост от предотвратим задачи, хирургични методи могат да се разделят на няколко основни групи:

 • Резекция, насочени към премахване на падащото парцела черво
 • Резекция, извършени за отстраняване на част от дебелото черво
 • Пластична хирургия, подразумевающие подшивание на ректума или пластику на мускулите на тазовото дъно и канал черво
 • Комбинираната операция

Най-голямо разпространение са получили операции, насочени към подшивание черво. Те са по-малко травматичны и по-лесно се прехвърлят пациенти. Техника операция може да бъде различна, черво подшивают до позвоночной връзка или да определят специална тефлонова мрежа към крестцу. Методика на провеждане на операцията ще зависи от степента на развитие на заболяването, индивидуалните особености, възрастта и състоянието на пациента.

Разнообразие от техники предполага проникване през коремната кухина, слабините или изпълнението на операция безкръвна лапароскопическим чрез значително ускоряющим възстановителен период и уменьшающий риск от усложнения.

Правилният избор на операция за пролапс на ректума дава възможност за радикално премахване на причината за болестта и да се възстанови функцията на дебелото черво, при по-голямата част от пациентите. Те отбелязват пълното изчезване на симптомите и значително подобряване на общото благосъстояние. Ако преди операцията функция на аналния сфинктер е недостатъчна, а след нея се отбелязва постепенно възстановяване на тонуса и нормализиране на цялата работа на стомашно-чревния тракт. Резултат от намеса, се оценява в рамките на една година, в това време пациентът трябва да следи стол, избягване на запека и да се придържаме към специална диета.

Характеристики на лечение при някои категории пациенти

Лечение на ректален пролапс при бременни жени, възрастни хора и деца изисква специален подход. Методи на консервативната терапия не е ефективна по отношение на хората в напреднала възраст, така че за лечението им се използват най-малко травматичные техники за хирургическа интервенция, по-специално операция Делорма.

По отношение на бременни жени се прилага поддържаща консервативна терапия, въпросът с оперативната намеса се решава след раждането. Пролапс на ректума детето основно се лекува консервативно, отличава се с дълъг живот и се извършва с оглед на всички провокиращи фактори. Помислете метод на лечение на патология при децата повече.

Лечение на пролапс на ректума при деца

Ректален пролапс, както и при деца се наблюдава най-често на възраст от една до четири години. Патология на два пъти по-често се диагностицира при момчетата и възниква като усложнение стомашно-ЧРЕВНИ заболявания, придружени от повишаване на корема налягане (запек, диария). Голяма роля в развитието на заболяванията играят генетично предразположение, тежки заболявания или недостатъчен и нерационалното хранене, което води до дистрофические промяна на фибри и на мускулите на тазовото дъно.

Първоначалните симптоми при децата често остават незабелязани, по време на стола лигавица може да выворачиваться от задния проход, но след изпразване веднага се скрива. Внимателно родители могат да забележат червения контакт на лигавицата, обслужващи от ануса на детето по време на стола. А това е вече повод да звъни и да си помисля какво да правя пролапс на ректума при бебето.

С напредването на заболяването симптоматика ще се засили, ще се създаде и развие хипотония тазовите мускули, червата ще бъде лесно падат при всяко изхождане и родителите трябва да ми изправят нейните ръце. В сложни случаи черво може да попадне в цялата възрастова дължина при най-малкото усилие, кашляне или кихане. Може да има инконтиненция на фекалии, причинено от слабост на мускулите на сфинктера. Има риск от появата на опасна за живота на детето, ситуацията при ущемлении паднал черво. В тези случаи е необходима спешна хирургическа операция.

В основата на лекарите се опитват да се избегне операция и лечение на тази патология при деца консервативни методи или с помощта на склерозирующей терапия. Консервативната терапия е насочена към нормализиране на стола, възстановяване на функциониране на червата и правилното пълноценно хранене. Избран съответния вид диета (релаксиращ или закрепляющая), лекарства, които улесняват възстановяването на чревната лигавица.

Необходимо условие е премахването на постоянни позывов на дефекацию, което ще позволи да се възстанови функцията на тазовата мускулатура. Опитайте се максимално да се изключи натуживание, за което детето не е засадена в саксия, както са били научени пречиствам лежи на страна или по гръб.

Този момент ще изискват от родителите си голямо постоянство и търпение, но именно той е най-важен етап. При спазване на този режим в продължение на три-четири месеца, се случва самоизлечение за сметка на това, че се укрепяват и укорачиваются мускулни структури и загубата на червата, се елиминира.

Метод склерозирующей терапия предполага дозираното въведение склерозирующих вещества в фибри, околната дебелото черво. Това предизвиква възпалителен процес, подуване и частична некроза на клетките. Това, което се случва замяна на тези на съединителната тъкан, изплашване и втвърдяване на тъканите, което дава възможност на здраво улови дебелото черво.

Този метод е много хирурзи прилагат с повишено внимание, тъй като трябва да се направи много болезнени инжекции и съществува риск от развитие на тежки усложнения. Като профилактика лекарите съветват да се лекува навреме нарушения на стола, за да се осигури правилното и балансирано хранене и изключва продължителното седене на бебето в тоалетната.

Реши каква медицинска тактика ще излезе точно във вашия случай може само от специалист след задълбочено проучване. За съвет, трябва да се обърнат към проктологу, хирург. Една жена може да види гинеколог, ако загубата се дължи на родовыми наранявания. Не допускайте заболяване, навреме се обръщайте за медицинската помощ и не се опитвайте за лечение на загубата на народни средства за защита. При тази патология те няма да ви помогнат. Колкото по-рано се обърнете за помощ към специалист, толкова по-голям шанс за пълно възстановяване.

READ  Миро Ръководството при хемороиди: лечение, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec