Счупен съд в окото: причини, какво да правя, капки, симптоми, превенция

Какво да правим, ако се спука съд в окото

Съществуващата проблем поне веднъж, но да посетя всеки един от нас. Честотата на появата на симптома се случва при различните хора по различен начин. Как да се процедира, ако се спука съд в окото, какви капки са необходими и как се лекува? Дали да се притеснява или не всичко е толкова ужасно? Тази статия е посветена на проблема на капилярите на очите, тяхната чупливост, причините за болестта и начин за тяхното лечение.

Причини

Възможни причини за появата на този въпрос много. Някои от тях са важни, а други могат да служат като причина за сериозно заболяване.

Основните симптоми на това, което се спука съд в очите:

 • Повишено налягане (хипертонична болест на сърцето).

Една от основните причини, поради които се спука съд в окото, е високо кръвно налягане. При гипертоническом кризе и рязък, а така също и скачкообразном повишаване на налягането на очните съдове не могат да издържат на налягането на кръвта, което води до тяхното разкъсване, и, като следствие, червени очи. На пациента е толкова често отива кръв от носа. Въпреки това, ако при пристъп на хипертония настъпили разкъсване на кръвоносните съдове в очите – това е добър знак, защото в другия случай корабът може да се пръснат вътре мозъчен тръст, което води до по-голяма вероятността от увреждане и смърт в някои случаи.

Така че, лопнувший съд в очите – своеобразно предупреждение от тялото, което винаги трябва да се обърне внимание, за да се избегне по-сериозни проблеми.

 • Повишено внутричерепное налягане. Травма на главата.

Причина за слабите съдове на окото може да се крие не само високо кръвно, но и вътречерепна хипертония. Се проявява в чести мигренях, при вродени аномалиях череп, туморите, оток на мозъка и др. от Толкова различни травми на черепа доведе до повишаване на интракраниального налягане и нарушаване на чуплива очните съдове. Обикновено симптомите на спукването на съда в окото се вижда веднага, или на тях се посочва от самия пациент.

 • Захарен диабет.

Диабет е известен поражение на капилярите на тялото. За очите на болестта води до ретинопатию. Това заболяване се проявява в прогресивен спад точка и разкъсване на очните съдове. Последното може случатьсянезависимо от външни фактори, сама по себе си, но така също и от физически натоварвания, понякога незначителни. Ако замечается такава реакция на организма, изисква прием при ендокринолог.

 • Умора на очните мускули.

Тази причина е заплаха за организма на пациента. Основната причина за умора на очите е продължителна работа пред монитора на компютъра, четене, хоби, което предполага дълго напрежение в непосредствена близост на очите.

Откриване на капилярите — това е доста крехка и чуплива система, при продължително натоварване с които започва принудително намаляване на очните мускули, което води до запълване на капилярите с кръв и, като резултат, разликата е фина клетъчна стена и кървене от очите.

Не си струва да се провокира собствени съдове на синдроми на сухо и компютърен очите. За отстраняване на проблеми по-горе причина, да се отпуснете зрението и даде зареждане на очите. Достатъчно е на всеки 10 – 15 минути време в час се обърне прости упражнения, както за почивка със затворени очи.

 • Физически сверхнагрузки или пълното им отсъствие.

Сверхнагрузки предполагат повишаване на налягането в кровеносном канал при вдигане на тежки предмети, тяхното транспортиране. В тази категория попадат хамали, строители, шампиони на вдигане на тежести, силов на екстремните спортове и т.н.

Толкова кръвоизлив на съдове на окото може да се случи при съвсем един необучен човек по причина на липса на физически упражнения в живота изобщо. Ако тялото не получава съвсем никакви натоварвания в собственото си тяло, тогава обикновен завой на главата, на кратко позиция в зддфл поза предизвиква проблема с увреждане на кръвоносните съдове в окото.

 • Болести на кръвта.

Много гематологические болестта се проявява в повишена кървене на тъкани и може да се окаже възможна причина за кръвоизлив на очните съдове. Симптоми на проблема са не само чупливи съдове на очите, но и продължително кървене дори и незначителни рани, множество синини и натъртвания, които могат да се появят както при обикновенните ушибе, така и изобщо на себе си. Често причините липнувших очните кръвоносни съдове, които се намират в черния хемофилия, лимфом, левкемия кръв, тромбоцитопении.

 • Патология на кръвоносните съдове и очна патология.

Болести на кръвоносните съдове могат да станат причина за разкъсване на ретината на очите. Офталмологични отклонения са голям спектър очни заболявания, които водят до загуба на кръвоносните съдове на очите и техните участъци. Към тях се отнасят образование, както злокачествени, така и доброкачествени, инфекции и възпалителни заболявания на очите и на защитния апарат.

Други възможни фактори, които не са натоварващи сериозни последствия за здравето на пациента:

 • Антикоагуланти;
 • Различни алергии;
 • Алкохол;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Зависимостта от метеорологичните промени;
 • Липса на витамини C и A;
 • Посещение на сауна;
 • Силна кашлица.

Причини, поради което отпадна съд в очите голямо разнообразие. Някои от тях са достатъчно пустяковые и не носят никаква опасност за организма ни, други пък карат да се замисля за посещение на лекар. Във всеки случай е по-добре да се потърси квалифицирана помощ, за да се избегне евентуална предстояща болест.

Симптоми

Ако е счупен съд в окото, основните външни симптом е появата на кървава петна на белтък на окото. Петно може да бъде малък, и в които случаи доста богат, ако избяга достатъчно много капиляри. В повечето случай на кръвоизлив, не е ярко изразена болка регионална синдром, но може би чувството на дискомфорт и натиск в зрителния апарат.

За определяне на други симптоми, които са невидими с невъоръжено око, трябва да мине през санаториум проверка на маточното дъно. В кабинета На лекаря трябва да се даде подробна информация за кровоизлиянии, да обясни при какви обстоятелства се е случило това, да ви кажа, ако са били други симптоми, случвало ли се е по-рано, налични заболявания, наследственост и т.н. Всичко това ще помогне на специалист идентифицира проблема, диагноза и да предпише лечение на очите.

При деца

Проблемът разорвавшихся на очните съдове може да влияе дори и на бебето. Това се случи на 2 пъти от 10 при естествени раждането и до 5 пъти в случай на секцио. Най-често кръвоизлив се случва само в един изглеждащ, в редки случаи след раждането на пропастта това се случва в двете очи на детето. Ако това се случи, непременно трябва да се обърне към лекар и да разберете каква е причината.

Най-често, родителите няма за какво да се притеснява: кръвоизлив резорбира от само себе си, не като на дете дискомфорт. При по-големите деца причини за появата на същите, както и при възрастни.

Какво да правя

Какво да правим, ако се спука съд в очите? Тъй като е предвиден по-горе случаи на проява на заболяването може да бъде несерьезными, които се поддават на лечение и профилактика на дома, така и доста опасни за здравето. Например, ако преди сте работили на компютъра, и переутомились, зачервяване на очите, лесно ще мине от само себе си, след като добре си починете. Въпреки това, ако причината за спукването на кръвоносните съдове неизвестен, задължително трябва да отидете на лекар, за да се мине на диагноза и да назначи възможно лечение.

Лечение на

Най-често се лекува сама кръвоизлив в окото, не се изисква, тялото се възстановява от себе си, преди всичко друго трябва да се обърне към източника на възникване на заболяването. Докато не е известен диагноза, сами да вземат лекарства, не си струва категорично, а така също и народни средства за защита, шампоан чай и особено капки, сужающие на кръвоносните съдове. При алергичен конюнктивит това ще помогне за отстраняване на проблема, но ако е настъпила руптура на съда, капки могат да влошат положението, като се превърне в източник на петна на очната ябълка.

Спешни случаи

Има случаи, не терпящие забавяне при скъсване на капилярите. Ако в подходящ момент няма да окаже спешна помощ, а след това ситуацията може да свърши зле.

Остър пристъп на глаукома

Глаукома е обширна група очни заболявания, при липса на лечение на глаукома на очите прогресира и води до пълна слепота. Глаукома е хронична болест, която е придружена от високо внутриглазным налягане и остри пристъпи в някои случаи. Ако е имало удар, трябва незабавно да се намали вътреочното налягане в продължение на 3-4 часа, иначе се случва нарушение на кръвообращението, което води до атрофия на зрителния нерв, което води до неисцелимой слепота.

Спешна помощ:

 • 1%-пилокарпин по 2 капки на всеки 15 минути;
 • Венозно се инжектира лекарства, които потискат болевую чувствителност, в спешни случаи се приемат наркотични противоболевые лекарства, тъй като пристъп е придружен от силна очна болка;
 • вътре приемат диуретици (40-60 мг на фуросемида);
 • показана хоспитализация.

Хипертонична криза

При рязко повишаване на налягането, сопровождающемся болевыми усещания в областта на сърцето, шум в ушите, виене на свят и слабост. Това е извънредно състояние, което е опасно за живота.

В случай гипертонического криза трябва да:

 • Се обадя на бърза помощ;
 • Вземат лекарства за намаляване на кръвното налягане, предписани от лекуващия лекар (например, 50 мг каптоприла, 2-3 капки на нифедипина).

Предозирането на лекарствата

Передозировкой антикоагуланти може да бъде признак на кървене от венците, маточно кървене, а така също и разкъсвания на очните съдове. Ако тези симптоми се случват често, трябва да се консултирате с лекар, който скорректирует на дозата на лекарството.

Капки

Капки за бързо лечение на спукването на съда в глазе може да се прилага, ако сте сигурни, че причина за кръвоизлив в окото на неопасна и не представлява заплаха за здравето. Какви капки да купя ако се спука съд в очите?

 • Визин – премахва неприятните усещания в очите.
 • Эмоксипин — капки за бързо отстраняване на кръвоизлив.
 • Дефислез – капки изкуствени сълзи.
 • Тауфон – разрешена за приложение дори и при глаукома.

Профилактика

Да проблем кръвоизливи в очите никога няма да се тревожила, трябва да се спазват някои превантивни правила:

 • При работа на компютър дълго време трябва на всеки час да дава почивка на очите си в продължение на 10-15 минути, това ще се отпуснете мускулите на очите. Полезно ще бъде да се отпуснете, затворете очи за известно време;
 • Направи лесно зареждане: да насочи своя поглед върху определен обект, да се съсредоточи върху него 2-3 секунди, след това отпуснете мускулите на очите, като погледна към фон за предмет. Това упражнение е много лесно да направи стои на прозореца и като поглед първо върху стъклото, а след това на пейзажа, който се разкрива зад прозореца. Така ще бъде полезно за разходка на открито, не само за очите, но и за целия организъм като цяло;
 • Условията за работа в офиса или в стаята, трябва да бъдат максимално удобни — добро осветление, нормална влажност на въздуха, нормално разстояние и положение на компютъра за окото;
 • Задължителен прием на витамини, прием на сламка за премахване на синдрома на сухо око (ако има такъв), е спазването на хигиена на очите, не бива да се допират и трият очите мръсни ръце;
 • Контрол на кръвното налягане, на кръвната захар, на вътреочното налягане;
 • Задължително преминаването на годишните профилактични разглеждане на очен лекар;
 • Да се ограничи употребата на алкохол и никотин, а така също кафе;
 • Не вдигам големи тежести, а така също и да се провалят, за да спортува или да правите упражнения.

В заключение трябва да се отбележи, че причините за появата на описания проблем може да бъде определен. Някои от тях пустяковые и при изпълнение на препоръките, посочени в статията, ще минат от само себе си, и други, които изискват по-голямо внимание, за наблюдение при лекар и лечение.

Ако навреме се замислите за здравето си, да намери причината за спукването на очната съда, и да проведе необходимото лечение, а така също и превенцията, това може да спаси здравето на собствените си очи и добро зрение за дълги години.

READ  Свещи Релиф от хемороиди: инструкции, препоръки за лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00103 sec