Свищ на ректума: симптоми, лечение, операция иссечению, мнения

Свищ на ректума или по друг начин фистула – това е патологична канал, възникващи в подкожната тъкан на дебелото черво и минавайки през заобикалящите го тъкани. Фистулы са външни и вътрешни. Външен свищ започва от вътрешната страна на устната и излиза навън в лумена на аналния канал или върху повърхността на перинеума, вътрешно — свързва кухи органи вътре в организма.

По някаква причина се образуват фистули?

Почти при 90% от пациентите появата на свища провокира крайната фаза на остър парапроктита. Често пациентът със симптоми на остър парапроктита стяга обръщане към лекар. В резултат на гнойник, произвеждан в подкожната тъкан, спонтанно телевизията, а го гнойное съдържанието излиза навън.

Пациентът се чувства значително облекчение, неговото самочувствие се подобрява, той смята, че е напълно излекувана. Но това далеч не е така. В стената на ректума остава воспаленная анален криптата, чрез която в околните тъкани попадне инфекция и възпалителен процес продължава. При това започват да тъкан започва да расплавляться, и се образува фистула, излиза на повърхността.

Фистули се формират, докато продължава възпалителен процес. Затова често фистулы се нарича хроничен парапроктитом. В някои случаи причина за появата на фистули става грешка на хирурга при операция. Това се случва, ако гнойник вскрывают и дренируют, но радикална операция не се изпълняват. Или по време на операция за премахване на хемороидалната възли, хирург по време на зашиване на лигавицата улавя мускулни влакна, в резултат на което се развива възпаление, последвано от присъединяването на инфекция.

Фистулы може да се образува, като послеоперационное усложнение при хирургичното лечение на движението и осложненного хемороиди. Понякога фистули могат да бъдат следствие от увреждане раждане или се появят след груби гинекологични манипулации. Освен това причина за възникването им могат да бъдат:

 • хламидия
 • болест на Крон
 • злокачествени образувания в ректума
 • сифилис
 • туберкулоза на червата
 • дивертикулит заболяване на червата

Видове фистула

Пълен. При фистули на този тип вход се намира в стената на ректума, а изходната дупка на повърхността на кожата в слабините или аналната област. Понякога в областта на ректума може да се образува множество на входните отвори, които по-нататък в подкожната тъкан се сливат в един канал и образуват едно изходната дупка в кожата. Основната отличителна черта на пълни фистул е, че те излизат навън, на повърхността на тялото.

По време на медицинското изследване е лекар с помощта на специална сонда може лесно да проникне в простите свищевые ходове. Ако канали, криволичещи, е почти невъзможно и специалист не може да получи достъп до вътрешния дупката. В този случай медицинските специалисти предполагат, че тя се намира на мястото, където се е случило на първичното въвеждане на инфекция.

Непълни. Тази форма на фистули на правото черво не е изходен отвор на повърхността на тялото, т.е това е вътрешна фистулы. Такъв тип свищевых ходове се диагностицира рядко и много лекари се счита за временно вариант на развитие пълно свища. Непълни фистулы може да се появи при развитието на прямокишечного, седалищно-чревния или подслизистого парапроктита. При тези форми парапроктита гнойник често се ликвидира спонтанно, или телевизията е хирургично.

Пациентите могат дори да не гадаем за това, което е вътре в тялото е такава свищ, той обикновено е кратък и е насочена в гнойную област. Понякога фистула се открива във формата на две вътрешни дупки. Опитен специалист може да предположи за наличието му по характерен жалби на пациенти. Болните се оплакват от периодична болка в долната част на корема, появата на гной в каловых масите и неприятна миризма.
Според това, как вътрешно дупка в стената на ректума фистули разделени в странични, задни и предни. По локализация фистулы са класифицирани в зависимост от това, как се намира sviŝëvoj канал към анальному сфинктеру.

Транссфинктерный свищ на дебелото черво е най-често му се диагностицира в около половината от случаите. Казват, че sviŝëvoj канал се намира в някоя област сфинктер (на повърхността, дълбоко вътре в или под кожата). При този свищевые канали могат разветвляться, в тъкан се отбелязва присъствието на гнойников, а в околните тъкани протичат рубцовые процеси. Такава свищ обикновено се намира значително по-горе аналния сфинктер, в това е неговата функция и се дължи на разработената форма.

READ  Лечение на цистит при жени хроничен и остър: симптоми, лекарства, хапчета, антибиотици

Интрасфинктерный свищ на дебелото черво се счита за най-лесен от подобни патологични образувания и се диагностицират около 30% от случаите. По различен начин тези фистулы могат да се обадя на подкожно — мазен или край свищами. Основните отличителни характеристики на този тип: последните продължителност на възпалителния процес, директен sviŝëvoj канал и невыраженный характер рубцовых прояви. Външно свищевое дупка обикновено се намира в непосредствена близост до ануса, а вътрешен ход може да бъде в някоя от чревни крипт.

Диагностика на тези фистули не представлява особена сложност, можете да направите това при пальпировании перианални област. Сондата в тези случаи свободно да влиза във външно свищевое дупка и лесно преминава към вътрешното дупката черво.

Пациентите с такава диагноза често се налага провеждането на допълнителни изследвания. Това могат да бъдат най-разнообразни методи за инструментален и клинични проучвания. Те ще ви помогнат да се разграничат хронична форма на парапроктита от други заболявания, които причиняват образуването на фистул. Освен гореизброените видове фистул, има класификация, която подразделяет прямокишечные фистули на 4 степен на трудност:

 • 1-аз съм. Основната характеристика – директен sviŝëvoj напредъка в областта на вътрешния дупки липсват рубцовые промени, в параректальной тъкан не инфилтрати и гной.
 • 2-аз съм. Гнойни джобове и инфилтрати не, но около вътрешния дупки се появяват белези.
 • 3-ти. Различава тесен отвор вход свищевого канал, с гнойного съдържанието и инфилтрати в мазнини не.
 • 4-аз съм. В параректальной тъкан се появяват гнойники и инфилтрати, около широк вход дупки са разположени множество белези.

При тази локализация свищевого канал не е от особено значение на симптомите при всеки от неговото разположение са едни и същи.

Симптоми свища ректума

За неприятните последици осложнении болният се досеща при поява на свищевых дупки в перианални област. От тези рани периодично се открояват гной и сукровица, които пачкают бельо и принуждават пациента постоянно да се ползват тампони и често преследват хигиена на перинеума. Ако маркирате стават обилни, те причиняват зачервяване и дразнене на кожата, сърбеж, придружени от неприятна миризма.

Немският фистули, които лесно дренируются, рядко предизвикват силни болкови симптоми. Но непълни вътрешни фистули могат да бъдат много болезнени, поради хроничен възпалителен процес. При това болката може да се засили при ходене, кашляне, по време на дефекация. При запушени свищевого канал гнойной маса или гранулиране кърпа може да настъпи влошаване, се формира абсцес, се повишава температурата, появяват признаци на интоксикация на организма.

След аутопсия на гнойника обикновено настъпва облекчение, остри прояви отшумяват, но тъй като заздравяване на свища не се случва, болестта се връща рецидиви. По време на ремисия, пациентът се чувства добре и при внимателно спазване на хигиена могат да водят обикновен живот. Ако заболяването е продължително и фистули на правото черво непрекъснато напомня за себе си решетка, има съпътстващи симптоми:

 • Слабост, безсъние
 • Намаляване на работоспособността
 • Периодично повишаване на температурата
 • Нервно изтощение
 • Сексуални разстройства

Ако сложни фистули съществуват от дълго време, са възможни тежки местни промени: деформация на аналния канал, недостатъчност на сфинктера, рубцовые промени на мускулите на сфинктера.

Диагностика на заболяването

В началния етап се провежда проучване на пациента, по време на който се разкриват характерни за тази патология оплаквания. Диагностирование фистулы обикновено не предизвиква затруднения, тъй като вече при проверка на лекар открива едно или няколко дупки в аналната област, при натискане на които се отделя гнойное съдържанието. При пальцевом проучване на специалист може да открие вътрешния отвор свища.

Освен разглеждане и събиране в медицинската история на пациента се предписва анализи: биохимичен анализ на кръвта, общ анализ на кръвта и урината, анализ на изпражнения за скрита кръв. Това се прави, за да се потвърди диагнозата и да се изключи наличието на други заболявания. Освен това, прекарват микробиологический анализ гнойного отделяемого за определяне на микроб, който ви нагноение. Цитологический анализ на отделяния ще определи, дали тези симптоми са признак на рак на заболяването.

Решаващ фактор за диагностициране на това заболяване са инструментални методи на изследване:

 1. Наблюдение. С помощта на специална сонда, която се вкарва във външно дупка фистулы, лекарят определя дължината и степента на извитости болестно канал.
 2. Ирригоскопия. Този метод позволява да се проучат дебелото черво с помощта на рентген, за което предварително в нея се инжектира разлика материал.
 3. Ултрасонография. Информативен и достъпен метод за диагностика за откриване на прямокишечных фистули. Процедурата е безболезнена и безвредни, позволяваща да се получи изображение на органи от вътре с помощта на ултразвук. Това е същото УЛТРАЗВУК, само изследването се провежда с помощта на влагалищного сонда, а не обикновен сензор.
 4. Колоноскопия. Метод позволява да се проучат дебели черва и дори да взема парче от лигавицата за изследване (биопсия). За провеждане на процедурата се използват ендоскоп, която се вкарва в дебелото черво. По време на проучването бъдат установени местоположение патологични свищевых канали, им дължина и други дефекти на лигавицата.

 5. Фистулография. Проучване на фистули рентгенологическим начин, след като ги попълните контрастни вещества. След процедурата съдържала радио-непрозрачна субстанция се отстранява от свищевого канал, отсасывая го с помощта на спринцовка.
 6. Сигмоидоскопия. Тази процедура дава възможност да се изследва отвътре пряка и сигмовидную черво за откриване на патологични промени. Изследването се извършва с помощта на ендоскоп.
 7. КТ (компютърна томография). Се извършва при съмнение за усложнения, предизвикани от прямокишечными свищами. По време на изследването се провежда оценка на състоянието на всички органи на коремната кухина, за навременно откриване на патологични промени.
 8. Сфинктерометрия. Позволява обективно да се оцени функционирането на сфинктера на правото черво

Всички инструментални методи на изследване се провеждат в клиниката и се извършва от опитни и квалифицирани специалисти. Преди да ги провеждането на пациент, консултации и дават съвети за това, как правилно да се подготвят за изследване.

Тези методи на диагностика ще се изключи други заболявания, при които също е възможно образуването на дупки в аноректални област. Това могат да бъдат такива заболявания, като туберкулоза, болест на Крон, кисти на фибри, остеомиелит тазовите кости.

Лечение на фистула на ректума

Понякога, преди провеждане на хирургическа интервенция, специалист може да предпише на пациента, на терапия с антибиотици, лечението на болката и местните заживляющими средства. Това е направено за облекчаване на състоянието, в повечето случаи и консервативна терапия е неефективна. Физиотерапевтични процедури, могат да бъдат предвидени по време на подготовката на оперативното вмешателство.

Това е направено за намаляване на риска от следоперативни усложнения. Не се опитвайте за лечение на фистули народни методи. Може би тези средства ще помогне за постигане временно облекчение, но главния проблем не реши, а времето ще бъде свенливо.

Основен метод на лечение на фистули пряк канал за хирургическа. Премахване на свища на ректума – единственият радикален метод за лечение на патология. Специалистите дефинират, че хирургични интервенции по време на ремисия непрактично, тъй като в този период свищевые проходи са затворени и липсват видими и ясни критерии. В резултат на това, хирургът може да се извърши премахване на свища ректума не напълно и повреди при този близлежайшие здрави тъкани.

Избор на техники на намеса, ще зависи от вида на фистули, тяхната локализация, степен рубцовых промени, наличието на гнойников или инфилтрати в параректальных тъканите. Хирургът трябва правилно да изпълни ексцизия свища на дебелото черво, когато е необходимо за дисекция и по-нататъшно изтичане на пиърсинг гнойни джобове, задръжте зашиване на сфинктера, затворете вътрешния отвор фистулы лигавицата мышечным кожа.

Всички необходими действия по време на операцията ще се определя от индивидуалните особености на възникване на патологичния процес. Ексцизия свища на ректума се провежда в стационар с прилагането на обща анестезия. След операцията пациентът е минимум една седмица трябва да остане в болницата под наблюдението на лекар.

Характеристики на следоперативен период: диета

Обикновено в рамките на няколко часа след операцията пациента позволяват да пият течности. По малко отклонение от анестезия е възможно възникването на дискомфорт и достатъчно интензивни болезнени усещания. Така че в продължение на първите три дни на пациентите се предписват болкоуспокояващи лекарства.

На мястото на операционната раната превръзка, в аналния отвор се вкарва газоотводную телефона и гемостатическую гъба. Те се отстраняват един ден след операцията по време на първата превръзка. Лигиране достатъчно болезнени, за да се улесни процедурата на пациента се предписва обработка на местните болката лекарства (мехлеми, гелями). В този период вашият лекар трябва внимателно да следи за процеса на заздравяване, важно е да ръбове на рани не се разделят и в него не са се образували недренируемые джобове.

Ако е проведено премахването на сложни фистули, една седмица след операцията ще трябва тръбите под упойка. По време на нея се прави дълбока ревизия на раната и затягане на лигатуру. За по-бързо заздравяване на раните и намаляването на неприятните усещания лекар може да назначи седящи вани с отвара от лайка или слаб разтвор на калиев перманганат.

В първите два дни след операцията пациентът е назначена специална течна диета (кисело мляко, вода, малко варен ориз). Това се прави, за да на пациента за няколко дни след оперативна намеса не е дефекация. При липса на стола послеоперационная раната не ще се заразят каловыми масите, и лечебния процес върви по-бързо.

В следоперативния период за пациента е важно да се спазва правилната и балансирана диета, храната трябва да бъде частична, има нужда от малки порции 5-6 пъти на ден. От диетата се изключват мазни, пържени, пикантни, кисели ястия, пушени меса, подправки, газирана вода. Трябва да се даде предпочитание на продукти с голямо съдържание на фибри (зеленчуци, плодове), да включат в менюто си зърнени храни, зърно, хляб, млечни продукти и пият повече течности.

Това ще помогне за постигане на мек стол и се синхронизира работата на червата. Трябва да се избягва запек и при необходимост да лаксативи са лекарства.
След изписването от стационара пациент трябва да бъде особено внимателен към своя самочувствию и незабавно се обърнете към лекар при появата на следните симптоми:

 • Рязкото повишаване на температурата
 • Постоянна болка в областта на корема
 • Инконтиненция на фекалии, излишната газообразование
 • Болезнена дефекация или уриниране
 • Появата на задния проход гнойни или кровянистых секрети

Тези прояви показват развитието на усложнения, не трябва да отлагаме обръщането към специалист и не се отдаде на самолечение. При липса на усложнения на пациента в рамките на две-три седмици може да се върне към нормалния живот. Пълното възстановяване и зарастване на рани се случва шест седмици след операцията. При изписване от стационара задължително обсъдете с вашия лекар, когато дойде в кутията за контролния преглед.

Възможни усложнения

Какви усложнения могат да възникнат след премахването на свища на ректума? В някои случаи е възможно появата на кръвоизливи. В тези случаи, когато прямокишечный свищ имаше дълго и периодично обострялся, са явления на интоксикация и общо лошо здравословно състояние на пациента. Постоянен възпалителен процес допринесъл за формирането на белези и в тъканите около sviŝëvoj канал.

Рубцовые промени пълзят в стената на дебелото черво, анален канал и около сфинктера. Това може да доведе до развитие на такива усложнения, като недостатъчност на аналния сфинктер и недержанию на изпражнения и газове. В някои случаи може да има рецидив (за заболяване). Най-сериозни и тежки последици прямокишечных фистула може да ги злокачественное прераждането.

Профилактика

За превенция на появата на фистул ректума играе важна роля за навременното отстраняване на причините, да ги смути, т.е. лечение парапроктита. Освен това трябва да се изключат тези фактори, които водят до травматическому увреждане на правото черво, навреме се лекува това заболяване, като хемороиди и да не допуска неговото преминаване в отворения форма. Пациентите, страдащи от хемороиди, полипи на ректума, доброкачествени тумори, трябва да се помни за необходимостта от намеса.

Навременното лечение ще попречи на развитието на парапроктита, ще намали риска от поява на фистули и ще бъде добра профилактика за появата на различни видове усложнения. При възникване на неблагоприятни симптоми в областта на ректума своевременно се обръщайте за медицинската помощ, това ще ви помогне да се справят с болестта и да се избегнат тежки усложнения.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00135 sec