Аденом на слюнчените жлези: класификация, причини, симптоми и лечение

Аденом на слюнчените жлези представлява железистую тумор доброкачественного характер. Често се срещат един стелаж, множество са доста рядко.

В групата на риска влизат хора на възраст между 50 и 60 години. За жените тази патология е по-често явление, отколкото за мъжете. Най-често аденом се диагностицира в областта на околоушной слюнной жлеза.

Наличието на проблеми може да се определи по външния им вид, — се появява ясно очерченный бум, който представлява белесоватого цвят дольчатый възел с жлезиста прозрачна структура.

Че може да предизвика развитие на процеса?

В днешно време истинските причини за появата на заболяването не е установена, но експертите са редица фактори, които увеличават риска от появата на аденом на слюнной гърдата:

 • излъчване на облъчване на шийния отдел;
 • за пушене;
 • продължителната употреба на мобилен телефон.

Разбира се, нито един от горните фактори не казва за това, че аденом непременно ще се появи. Въпреки това, учените са уверени, че да се откаже от тютюнопушенето може да намали вероятността от развитие на патология. Навременното откриване на заболяването улеснява по-нататъшното лечение, така че се препоръчват превантивни на редовен преглед.

Разновидности локализация, форма и размер

Място на локализация на дпх е слюнчените, подчелюстная, подъязычная и малки слюнчените жлези в устната кухина. Освен това, опухолевое образование може да се развие с дясната или лявата страна.

Освен това, в момента има следната класификация на видовете аденом на слюнчените жлези:

 1. Плеоморфная эпителиальная се характеризира с бавен растеж, но, въпреки това, може да достигне големи размери, често се появява в областта на околоушной слюнной жлеза, в последния етап от аденом, може да се превърне в злокачествен.
 2. Базальноклеточная – може да бъде също и множествена. Външно прилича на възел, малък по размер, плътен, хомогенна структура. Тази форма е склонна да се превърне в злокачествен, доста често рецидивирует.
 3. Каналикулярная – най-често при хора над 60-65 години. Често локализуется на горната устна или вътрешната страна на бузите. При тази симптоматика не е изразена. Външно този вид аденом прилича на перла.
 4. Сальная може да има абсолютно всички размери и форми. Място на локализация на този тип образование — бузите, подчелюстная зона и слюнчените област. Заболяването протича доста болезнено, така че диагностициране на болест могат да бъдат и самостоятелно. След лечение рецидивирования не се случва.
 5. Аденолимформа – тумор, вътре в която се намира на лимфа. Ръст тази форма аденомі доста бавен. Най-често появата на аденолимформы при мъжете, отколкото при жените. В началните стадии На аденом се развива почти незабелязано. Новообразование е гъста или еластична структура, с ясно специални граници.

 6. Моноформная аденом е много силно сходен с аденолимформой. Единствената разлика е липсата на мезенхимальных тъкани. Подуване на тази форма е със светъл цвят и се състои от големите клетки.
 7. Аденокарцинома – тумор с злокачественный характер, се образува в малки или по-големи слюнчените жлези. Прогнози в този случай са доста неблагоприятни.

По-често, други се развива полиморфная или плеоморфная аденом на слюнчените жлези. По-големи размери, тя се различава в последните стадии на развитие.

Освен това, точно в този случай тя може да се превърне в злокачествен. Аденом има вид на гъста капсулированного възел кръгла или овална форма, в който се намира течността, светло на цвят, фибробласти и лимфоидные клетки.

При оперативно лечение на патология резултата е доста благоприятно, ако се лекува произведени своевременно. От близък на местоположение по отношение на лицевым нервите извършва премахване трябва да е само от висококвалифициран специалист. Други методи на лечение, тази форма не предполага.

В някои случаи по време на развитието на плеоморфной аденом, може да има болка в областта на ухото. Ако тя трансформировалась в злокачествен, а след това симптоматика може да включва и тройничный нерв, в резултат на което се наблюдава асиметрия на лицето.

Ако туморът е с добро местоположение, това също може да бъде честван проблеми с говора и дискомфорт по време на преглъщане.

Върху трансформацията На плеоморфной аденом показва бързото разрастване на клетките, неподвижност тумори, твърдост, увреждане на нервите и на лимфните възли и язви по кожата в областта на слюнной жлеза.

При липсата на лечение могат да се развият следните усложнения:

 • поражението на лицевите нерви;
 • рецидив, често това е свързано с непълно обезвреждане на дпх;
 • конвертиране на плеоморфной аденом в карциному;
 • сухота в устата;
 • при неправилно проведената операция се случва синдром на Фрея, това е промяна на кожната пигментация, близо до ухото воали тъмни.

Клинична картина

Почти винаги в началните стадии заболяването протича доста бавно. Изключително рядко този процес е скоротечный характер. В

редки случаи на новообразувания возникаю от двете страни. Освен това, се отбелязва редица симптоми:

 • новообразование на овална или кръгла форма;
 • бугристость или гладкост на повърхността образование;
 • болезнени усещания при палпация;
 • плотноэластическая консистенция;
 • сухота в устата, намалено отделяне на слюнка.

Процедурата може да варира в зависимост от мястото на локализация. По този начин, се отбелязва следната картина:

 1. При дпх околоушных жлези се празнува подуване, болезненост. Ако опухолевое образование в големи размери, а след това сдавливается лицето нерв, затова се празнува болка в една част на лицето, където се намира туморът, също е възможна парализа на лицевите мускули и парестезия на кожата.
 2. Ако аденом на локализуется в областта на подчелюстных жлези, чрез тумори кръгла форма, с по-закръглени контурите.
 3. При заболяване на малки жлези се празнува болковият синдром, парализа на лицевите нерви, пареза, както и малоподвижность тумор възел.
 4. Ако туморът се развива в областта на подъязычных жлези, тогава възниква усещане за чуждо тяло в устата си. В случай, когато аденом достига големи размери, могат да се появят проблеми с говора и затруднено хранене.

Диагностични методи

За диагностициране на това заболяване изисква цял комплекс от инструментални и клинични изследвания. Задължително се провежда история като. При проверка важна роля играе размерът на тумора, нейните контури, място за образование и консистенция.

Природата на тумора позволяват да се определят такива методи за научни изследвания, като УЛТРАЗВУК, радиография и сиалография.

Естеството на засегнатите тъкани се определя с помощта на биопсия, пункция сайт и цитологического изследване на намазка.

В случай, че аденом на трансформировалась в злокачествен, за поставяне на диагнозата е необходима компютърна томография и изследване на лимфната система.

Методи за лечение на заболяването

В традиционната медицина, има само един метод на лечение на дпх слюнной жлеза – това е операция. Преди провеждането на операцията, се изискват повишаване на имунитета, възстановяване на протеинови обмен и премахване на вирусни инфекции. Тези фактори оказват влияние върху ефективността на хирургическа намеса.

В народната медицина също има ефективни средства, но те не лекуват болестта, а само ще помогне за облекчаване на отоци и повишаване на

способността на организма да се съпротивлява на патология. Избор на средства за лечение трябва да се извършва само под наблюдението на специалист.

Лечението в домашни условия може да се извършва билки. От тях се произвеждат мехлеми и компреси. Най-ефективен е жълтурчета.

Използва се за лечение на 3 супени лъжици изсушени, жълтурчета, които са пълни с 300 мл вряща вода. След това сместа още веднъж се довежда до кипене и се влива повече от 3 часа. Компреси се прилагат към засегнатата област на час. В денонощието процедура трябва да се провежда не повече от четири пъти.

За лечебни цели се използват компреси от бучиниш. За тази цел е необходимо да се вземат около 20 грама растения с всичките му компоненти и се налива същото количество 90% алкохол.

Лечение може да се извършва само след 2 седмици инфузия на средства, като предварително го отфильтровав. До крайния настойке трябва да добавите толкова, колкото предварително перетертой моркови.

Компрес отлежало в засегнатата част на няколко часа. В седмицата трябва да се провежда 3 процедури. За ефективността на компрес е повече, се препоръчва да се пие прясно изцеден сок от моркови. Също сок от моркови може да се прилага компрес, без добавяне на каквито и да било компоненти.

Лечение на дпх могат да се прилагат мехлеми. За приготвяне на ефективно средство може да се използва 100 грама свинска мас, за предпочитане пресен. Към него се добавят 20 грама предварително нарязан камфора.

Всички компоненти трябва да се разбърква се добре и се справи с този мехлем засегнатата област, след това на върха трябва да подавате парче лен. След няколко часа лен се отстранява, а остатъците не впитавшейся мазила се отстраняват с вода, без използването на козметични средства.

Последици и превантивни мерки

В повечето случаи прогнозата за лечение положителен, ако става въпрос за доброкачествени тумори. В този случай на заболяване рецидивирует рядко.

Ако туморът трансформировалась в злокачествен, а след това пълно излекуване е възможно само в 25% от всички случаи, а за рецидив на 45%. В 50% от аденом на метастазирует. Най-агресивно продължение при тежки случаи подчелюстной област.

При оперативно отстраняване на тумора, които вече са на 5-7 ден можете да правите шевове.

Като такива профилактика не съществува. Единственото нещо, което можете да направите, за да намалите риска от развитие на аденом – това е воденето на здравословен начин на живот.

Препоръчително да се приемат витаминни комплекси, също така да се консумират продукти с голямо съдържание на полезни минерали. Храненето трябва да бъде балансирано. По този начин не само ще намалите риска от развитие на аденом, но и да запазят здравето като цяло.

READ  Скайсы на зъби - цена и монтаж на декорации

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00084 sec