Сиалоз — подуване на слюнчените жлези, заплашително асиалией

Сиалоз (сиаладеноз) – това е хроничен, рецидивирующий, безболезнен или леко болезнен двустранен оток на слюнчените жлези, без да има възпалителни или тумор произход.

Често е придружен от гипоптиализмом (нарушение на производството на слюнка) или асиалией (липса на слюновыделения).

Провокира причини

Фактори, благоприятстващи появата на сиаладеноза, не са съвсем ясни, болест може да има алергична, иммуногенное, хормонално или эндокринное произход.

Най-честата причина за сиалоза са системни заболявания, особено на хормонални нарушения, недохранване или нейрогенные разстройство. Към тях се отнасят:

 • — бери: пелагра, болестта бери-бери;
 • захарен диабет;
 • уремия;
 • эндокринопатия: базедова болест;
 • алкохолизъм;
 • други хормонални нарушения: менопауза и andropause;
 • заболявания, причинени от недостиг на храна (например, Квашиоркор),
 • муковисцидоза.

Фактор, допринасящ за проявление на заболяването, също е бременността, и употреба на някои лекарства.

Подуване на слюнчените жлези може да се случи дори и в случай на недостиг на витамини А, В, В. Подуване на жлези се регистрира и при тежка цироза на черния дроб – т. н. цирротический сиалоз, който се характеризира с еднопосочна опуханием жлези, което прогресира бързо в рамките на няколко дни.

Клинична картина

Типичните симптоми включват:

 • болка в слюнной жлеза;
 • промени в характера, състава и количеството на слюнката;
 • нарушена инервация на лицевите нерви;
 • основните признаци – промяна на размера на слюнчените жлези.

Увеличаване на размера на слюнчените жлези могат да се категоризират като ограничен или дифузна, се определя визуално и качество на възприятие чрез палпация.

При липса на ярки болезнени симптоми пациентът се обръща към специалист, занимающемуся патология на слюнчените жлези, най-вече поради естетически/козметични промени във външния си вид.

READ  Възпаление на венците под протеза за: лечение и профилактика

Этиопатогенез на тези заболявания е доста сложен, диагноза често се определя само след внимателно продължително медицинско изследване.

Степен на развитие на

Очертават 3 етапа на развитие на заболяването:

 • промяна на размера на слюнчените жлези невъзможно да се определи нито визуално, нито чрез палпация;
 • промяна на размера на слюнчените жлези не може да се определи визуално, но пальпация показва увеличение;
 • промяна в размера на слюнчените жлези се определя, както визуално, така и чрез палпация.

Сродни заболявания

В обхвата на сиаладеноза са включени следните заболявания:

 1. Болестта Микулича (саркоидный сиалоз) – това е болест неизвестна етиология, при която бавно и безболезнено се увеличава слюнката, слезные и околоушные жлеза.
 2. Синдром На Микулича. Подуване на слюнчените или слезных жлези по известни причини (злокачествени тумори със значително вовлечением лимфната система, хронични специфични възпаление на слюнчените жлези, доброкачествен лимфогранулематоз, влияещ върху слюнчените жлези, токсични реакция на йод, олово, живак, както и уремия).
 3. Болест На Сьогрен. Обща сухота на епителните повърхности (синдром на сухота, характеризиращ се с триада от симптоми – ксеростомия, суха кератоконъюнктивит, полиартрит, както и атрофия на лигавиците на устната кухина, повишено разрушаването на зъбите, болка в ъглите на устата, елегантен език, вульвовагинит, ксеродермия). Присъства и връзка с други заболявания на съединителната тъкан, ретинальным ацидозом, лимфомой. Усложнения включват панкреатит, плеврален излив, перикарден излив, васкулит, пурпуру, други коллагенозы, тиреоидит и лимфому.
 4. Синдром На Квашиоркора. Промяна на размера на слюнчените жлези се дължи на недостатъчен прием на калории, особено в случай на липса на протеини.

Диагностични критерии

На първо място, се извършва изследване чрез палпация.

Основната задача на диференциална диагноза се състои в предявяване на дялово увеличаване на слюнчените жлези. В рамките на тези цели се извършва с компютърна томография.

READ  Подуване след екстракцията: причини за появата, какво означава това и как се лекува

УЛТРАЗВУК се провежда за определяне на степента на промяна на размера на слюнной жлеза, намаляване/увеличаване эхогенности. Анализ на слюнката помага да се изключи наличието на възпалителен агент.

Лечение и прогноза

Лечение сиалозов зависи от основните предизвикваща съответния причини. В някои случаи, премахване на факторите, индуцирующих подуване на слюнчените жлези, сравнително бързо, което води до облекчаване на симптомите.

Това се отнася по-специално към хората с хранителни разстройства или с сиаладенозом, индуцированным фармакологично. В случаите, когато основната причина не може да бъде отстранен (цироза на черния дроб, эндокринопатия) или, ако тя не е инсталирана, терапия на заболяването е доста сложна и продължителна.

Без изключения се въвеждат режимни мерки и, парадоксално, сиалогоги (например, Пилокарпин, безрецептурные кисели суроватъчните пастилки за котки, дъвки и т.н.). Тези вещества не стимулира гърдата за по-нататъшно хипертрофия, а напротив, помагат да се освободи повлияха проучване на пелети зимогена.

Хирургична терапия не се прилага, с изключение на крайния увеличаване на слюнчените жлези, който е представител на един тежък естетически дефект.

Прогноза за в случай, ако не успее адекватно да контролира основната причина за заболяването, е доста добър.

Сиаладеноз – това е благоприятен заболяване с добра прогноза quod vitam (за живот) и сравнително добра перспектива quod sanationem (за излекуване).

От гледна точка на лекаря се вземат предвид широката обезценка на диагностична скала, тъй като подуване на слюнчените жлези може да се дължи не само широка гама от причинни фактори, но също така може да бъде симптом на много по-сериозно заболяване.

Всеки човек с безболезнено припухлостью слюнчените жлези се изисква проверка в специализиран център, тъй като една от първите стъпки е да се премахне дялово болест.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00141 sec