Детето скърца със зъби в съня — причини, начини за решаване на проблема

Почти от всяко трето дете на възраст под 8 години може да се чуе скърцане със зъби. Най-често това се проявява през нощта, по-рядко през деня. Нощен скърцане със зъби може да предупреждават за наличието на нарушения в детска организма и да има сериозни последици. По-възрастното поколение клони към това, че скърцане със зъби е първият знак за наличието в детския организъм червеи. Колко това съвпада с истината? Защо детето скърца със зъби? От заплашва скърцане със зъби детето на тялото? Как да помогнете на детето да се справи с проблема? Подробни отговори на тези въпроси можете да намерите в тази статия.

Ако детето скърца със зъби по време на сън

В медицината скърцане със зъби се нарича бруксизмом – в безсъзнание компресиране на зъбни единици, с техните трудности, който не е свързан с дъвченето функция зубочелюстной система. Ако детето скърца със зъби по време на сън той съвсем не е признак на някакво заболяване. В повечето случаи скърцане със зъби минава себе си по отношение на израстването на малко дете, но това не означава че проблема може да се остави на престъплението.

Скърцане със зъби се наблюдава както при здрави деца, така и при деца, като някои малформации или патология. Експертите отбелязват няколко фактора, които влияят на детето и които провокират появата на бруксизъм. Към тях се отнасят:

 • пережитые дете на редовно стресови ситуации или системна умора;
 • наличието на възпалителни процеси, свързани с аденоидами;
 • първите признаци на епилепсия;
 • процеса на формиране на патология привеждане в съответствие хапят;
 • начални зъбите.

Да помогне да се разберат причините за проява на бруксизъм ще помогне на подробно разглеждане на всички тези фактори.

Детето скърца със зъби, по причина на чести стресови ситуации

Все още нестабилна нервна система на детето реагира и на най-малкото фактори възбуда, която за възрастни може да изглежда гнет. Например:

 • пека с ровесниками;
 • смяна на училището или детската градина;
 • повишена активност на детето, преди да отиде за сън;
 • посещение на гости.

Също така децата много емоционално реагира на виковете на родителите. Това може да бъде като вик на детето, така и пека между възрастни. Влияят отрицателно на детската психика и компютърни игри.

Емоционалното вълнение дете се проявява непроизвольным стискиванием зубочелюстной система, провоцирующим скърцане със зъби. Все пак трябва да се забележи, ако детето скърца със зъби заради нервно напрежение или умора, а след това скърцане със зъби се проявява и през деня. Това обусловливается постоянно претоварване на нервната система.

Към стресови ситуации може да се дължи и случаи, когато грудничка отбити от кърмене. Смучене рефлекс + стресова ситуация, предизвикват временно скърцане със зъби при бебето. До три години симптоми изчезват.

Скърцане със зъби по причина, смущения в съня

Болестно нарушение на съня — най-честата причина за това, че детето скърца със зъби през нощта. Скърцане със зъби се извършва по същите причини, че и в първия случай – тялото на бебето не е в състояние да се отпуснете. В такива моменти детето се наблюдават промени в дишане, пулс и кръвно налягане. Други прояви в нарушение на съня: разговори посред нощ, вскрикивания и сомнамбулизм (популярно сън).

READ  Отколкото да се лекува стоматит в устата при деца

За грудничков, скърцане със зъби по причина, смущения в съня разпознават трудно. Тук могат да присъстват и други причини. И тук при по-големите деца, тези нарушения могат да бъдат подкрепени от кошмари. У детето се наблюдават неразумно възбуда и проблеми със заспиването. Подобно емоционално състояние на детето, трябва да се превърне в повод, за да посетите лекар, за невропатолога.

Скрипение зъбите по причина на техните начални

Скърцане със зъби по причина на никнене на млечни зъби се наблюдава при малки деца до години. В този период венците на бебето силно се подуват, са възпалени и сърбящи. Детето скърца със зъби по време на сън за намаляване на сърбежа. Така се създава скрипение може да се счита за опити да се почеше венците. След никнене на млечни всички зъби симптоми изчезват. Друга особеност на тази причини – скрипение липсва през деня. Това се дължи на факта, че това дете е съзнателно карти тормози го венците играчки или дръжки.

Проблеми с носоглоткой

Проблемът с скрипением може да се дължи на наличието на възпалителен процес аденоид. В резултат на този процес, ние малко дете се припокриват носните пътища, а означава и е нарушена тяхната проходимост на въздух. Симптомите на тези нарушения – хъркане и скърцане със зъби. Но ако хъркането дете може да играе само по време на сън, това скрипение в този случай ще се пуска и през деня.

Челюстно-лицевите патология под формата на нарушения на привеждане в съответствие хапят

При деца на възраст над 3 години скърцане със зъби може да се играе заради нарушения зубочелюстной система. Към тези нарушения се отнася за всеки вид болестно привеждане в съответствие хапят. Наклонени или криви отглеждане на зъбните единица погрешно контакт между себе си и прекомерна плътност на земята е благоприятна за възпроизвеждане на естествена светлина чрез стриване. Детето скърца със зъби, когато зъбните единица прорезаются в патологическом ред, допринася за плътното съприкосновение. За решаване на проблема се наложи консултация зъболекар (или ортодонт).

Скърцане със зъби по причина на напрежението

Когато в организма на човека отива на липса на важни елементи като калций, магнезий и на витамини от група B, възпроизведени судорожное свиване на мускулите. Този симптом може да се прояви във всички групи мускули, която включва и челюстта.

Скърцане със зъби по наследство

Някои специалисти твърдят, че ако детето скърца със зъби през нощта, то това е наследствено. Да се говори с увереност за генетична предразположеност не си струва, тъй като този модел не е напълно проучена.

Връзката между нощните скърца зъби при децата и епилепсия

Понякога на оплаквания на родители за това, че детето им скърца със зъби, лекарите препоръчват да се провери дете на епилепсия. Такова решение е напълно оправдано. В работата е в това, че признаци на епилептични гърчове не винаги са ярко изразени и видими за околните. Понякога само силно скърцане със зъби може да бъде симптом на малък инфаркт. Да опровергае или потвърди наличието на връзка между бруксизмом и епилепсия да могат квалифициран невролог.

Валидността на информацията за връзка глистной нашествия и скрипением зъби при детето

В известна степен нашите баби са прави, когато твърдят, че нощно скрипение на зъбите е доказателство за наличието на глисти в малък организма. Натрупването на паразити в жлъчните пътища и червата може да предизвика възпаление, провоцирующее перисталтиката (вълнообразни съкращения) на червата. Това предизвиква принудително смыкание челюстните мускули. Но гельминтоз такава тежка степен, в наши дни се намира трудно, особено в развитите страни.

READ  Протеза "пеперуда": изработка, монтаж, грижи

Понякога нощно скрипение зъбите се повтаря ден. Това също трябва да се вземат предвид преди да се вземе решение за лечение, или игнорировании проблеми.

Дневен, скърцане със зъби при бебето

Понякога родителите се обръщат към педиатър с проблема на ден скрипения зъбите при тяхното дете. В такава ситуация трябва да се обърне внимание – само ден детето възпроизвежда скърцане на зъбите или дори и по време на сън. Причината за проблемите си струва да търсите, когато скърцане се повтаря през нощта. Ако бебето скърца ден, това е по-скоро вреден навик, че малко дете, където може да видите и да опитате сами. В такъв случай вземете го от вредни навици, ще бъде много проблематично. Най-вероятно, че процесът на бебето хареса, болезнени усещания, той не причинява. В тази ситуация, за излизане-две.

 1. Може да се прибегне до валиден в семейството наказания, тъй като истории за увредена на емайла и вредите за организма дете вероятността да пропусне покрай ушите.
 2. Можете да опитате да игнорирате проблем, не служи на детето си вид, че е притеснен за възрастни. Деца до 6 години рядко да определи своето внимание върху един навик. Но ако се прилага сила и постоянно се съсредоточи вниманието на малко дете на проблем, той може на нея зациклиться и въпрос ще остане отворен още дълго време.

Избор на втория вариант (игнориране) родителите трябва да са сигурни, че проблемът скърцане на зъби е просто навик. Иначе детето си спестите негативните последици от бруксизъм.

Възможните последствия от скрипения зъби за бебе

Понякога родителите към скрежету зъби се отнасят спокойно. Това се отнася особено за млечни пасти за единици, които все още сменяться. Правилно ли е това решение? Последиците от бруксизъм:

 • увреждане на целостта на зъбната покритие (емайла), което предизвиква повишена чувствителност на зъбите;
 • нарушен определяне на зъбни единици в челюстната кост и се увеличава риска от загуба;
 • патология може да остане за цял живот и да има постоянен характер (в такива случаи зъбни тъкани источаются почти до корените);
 • при продължително скрипении на зъбите се появяват нарушения в височно-нижнечелюстном ставата;
 • в процеса на редовна компресия на челюстите може да пострада от вътрешна страна на бузите и езика, а това заплашва присъединяването на инфекция;
 • риска от проблеми със слуха;
 • чести болки в главата;
 • увеличава риска от промяна на външния вид и формата на лицето.

Постоянно напрежение на мускулите на лицето по време на скрежетания зъбите води до това, че детето иде боли главата. Освен това, такова напрежение не дава на тялото да се отпусне, и малко дете не почива пълноценно.

Какво да направя, ако детето скрепит със зъби през нощта?

Скърцане със зъби в ранна възраст има сериозни последици не води. Проблемът вече ще се отнасят до общото състояние на бебето – постоянно главоболие и болки в зубочелюстной система. На първо място родителите трябва да се проследи, колко често бебето скрепит зъбите. Ако това се случва рядко и непродолжительно – сериозни нарушения няма. Но когато скърцане със продължава повече от половин час и по няколко пъти на нощ – трябва да се търси причината за патология.

READ  Как да убие нерв на зъба - ефективните начини да оцелее през уикенда

Да се потърси помощта може да бъде до по детски лекари: невролог, стоматолог и педиатър. Те са установили причината за бруксизъм и се назначава подходящо лечение.

Сами може да помогне на детето по следните начини:

 1. Ако скрежетания на зъбите се дължи на нервно пренапрежение, можете да се възползвате от занимания за релаксация. Това може да бъде слушането на релаксираща музика, на тихо и спокойно четене, приемане на топли вани. В някои случаи може да се наложи консултации на психолог.
 2. Ако причината се състои в прорезывании зъби или пренапрежение на лицевите мускули – подходящи топли сухи компреси, които се прилагат към бузите на малко дете.
 3. Успокояващ ефект върху тялото на бебето действа топло мляко с мед, което е нужно е ежедневно да се пие преди лягане. Мляко може да се замени напитки от полезните плодове и билки (преди употреба да се консултирате с педиатър).
 4. За облекчаване на напрежението и да се отпуснете лицевите мускули, ще ви помогне масаж. На специално обучение тук не се изисква. Достатъчно ще бъде преди лягане удар в личния кръгови движения на лицето, бузите и раменете на детето.

Не боли да се направи на бебето и цялостен масаж, който ще помогне за облекчаване на стреса след перенасыщенного на събитията от деня.

Мерки за предотвратяване на бруксизъм

За предотвратяване на бруксизъм е необходимо правилно да направи ежедневието на бебето. Често промяната на режима на деня в правилния ред помага да се отървете от вече съществуващите проблеми.

Ежедневието на бебето трябва да се състои от следните елементи:

 • събуждане и не по-късно от 21 часа;
 • пълна дневна почивка;
 • пълноценно хранене (преди лягане на детето не прехранване);
 • след 7 часа за прекратяване на всички активни игри;
 • преди лягане да се изключи употребата на продукти, които стимулират дейността на нервната система;
 • задължителните вечерни разходки;
 • свързване на дете до лековитата физкультуре.

Скрипение със зъби по време на сън детето може да бъде последица на неговото емоционално напрежение в детската градина. На родителите си струва повече да се обърне внимание на детето, расспрашивая го за пройденном дъното. Ако бебето изразява своето вълнение, трябва да се постараем да се успокои и да се опита да реши въпроса с възпитател.

Всеки родител трябва да разбере – скрипение със зъби през нощта не е лош навик на детето. Това е по-скоро сигнал, че бебето се е влошило здравето и са се появили проблеми в здравето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00071 sec