Флуороза на зъбите: причини и методики за лечение при деца и възрастни

Флуороза на зъбите — причини, особености и методи на лечение на заболяването

Добре дошли на вас, скъпи читатели. Днес сме подготвили за вас една нова интересна тема. Става дума за подобно нарушение, като флуороза на зъбите. Вие ще научите, какво е това, по някаква причина възниква, отколкото да се лекува. При всеки заболяването е изключително важно да се разбере, какво точно води до появата му. В края на краищата премахването на симптомите – далеч не е най-добрият вариант помощ на пациентите.

Диагностика. Диференциална диагноза

Заболяването се диагностицира при визуален преглед. Освен това често го открива не си зъболекар, а педиатър. Достатъчно детето си отвори устата, веднага става ясно, че зъбната емайл удивена. Флуороза на зъбите се отнася до некариозным увреждане на емайла. В края на краищата го появата водят не от бактерии, размножающиеся в устната кухина.

В диференциално диагностициране на често може да има трудности, особено при млади специалисти. Те са объркани флуороза с други видове лезии на емайла, включително:

 • ерозия;
 • тетрациклиновые зъби;
 • гипоплазию;
 • несъвършен амелогенез;
 • кариес в процес на бели петна.

Кариозные лезии обикновено са локализирани. Докато флуороза, рядко засяга само един зъб. Го огнища се появяват веднага след никнене на млечни от постоянни зъби и да имат по-масов характер. На първо място, са засегнати резци и кучешки зъби, премоляры и моляры – по-малко.

Видове, форми флюороза

Сега има няколко методики за класификация флюороза. Първата създадена в края на четиридесетте Rv Габовичем. Тя споделя заболяване на 4 степента на увреждане на емайла.

 1. I степен – малки ивици и/или петна върху емайла. Размер – не повече от 1/3 от повърхността на зъба. Изумени обикновено резци, моляры, премоляры.
 2. II степен – коронката на зъба се удари с 50%. Интересното е, че в този етап на зъбите почти не са податливи на кариес. Това се дължи на голямо количество флуор, съдържащи се в емайла.
 3. III степен – на емайла и дентина силно засегнати от (повече от 50% от повърхността на зъба). Повишена стираемость, чупливост на твърдите тъкани на зъба. Петната придобиват кафяв оттенък.
 4. IV степен – се появяват огнища на ерозии. Често те се сливат в по-големи петна. В тежки форми на формата на короната на зъба е нарушен.

На следната класификация се появи по-късно. Я предложи Век Патрикеев.

 1. Дисплазия (зъбите не се губят тъкан) – трън, меловидно-крапчатая и штриховая форми флюороза на зъбите.
 2. Гипоплазия (загуба на тъкан). Се проявява в меловидно-крапчатой, эрозивной и деформирующей форми.

Флуороза на зъбите в разбити форма прилича на ивици и щрихи на коронке на засегнатия зъб. С течение на времето те се сливат в петна. Меловидно-крапчатая форма се проявява под формата на меловидных петна, нанесен на коронке. Повърхността на такива формации грапава.

Эрозивная и деформирующая форми – най-опасните от съществуващите. При тях върху емайла се появяват огнища на ерозия, нарушена захапка, е налице по-висока стираемость.

Флуороза на зъбите може да бъде ограничен (локализирани) и генерализирано. В първия случай на заболяване засяга отделни зъби. Най-изложени на такива промени централните резци на горната челюст и първите моляры. Това се дължи на няколко фактора:

 • възрастта на детето;
 • състоянието на организма;
 • момента на получаване на големи дози флуор.

Ако концентрацията на флуор е превишен с 1-2 г. на живот, изумени от обикновено резци и първите моляры. Форма на поражение – локализиран. С третата година от живота по-често се наблюдават локализирани флуороза, удря втората моляры и премоляры.

 1. Това е състоянието на зъбния емайл е необратим.
 2. Една форма флюороза не се отива в друга.
 3. Степента на поражение на организма винаги е индивидуална за всеки пациент.
READ  Лидокаин в стоматологията: прилагането на действия и противопоказания

Причини и особености флюороза на зъбите

Причините флюороза зъбите са добре проучени. За първи път в медицинската литература подобни симптоми са описани още през 1890 година. Въпреки че най-вероятно ги записваха и по-рано. Разберете, че флуороза, свързани с излагане на флуор, успя само през 1931 година. Въпреки че още в началото на 20 век италиански лекари приемат, че такива промени на емайла могат да бъдат причинени от или вулканична прах или токсични ефекти от някои химически съединения.

През 30-те години на миналия век учените Смит и Чърчил от САЩ успя да потвърди, че високи дози на флуор, попадащи в организма, водят до необратими промени, сред които се отнася и за флуороза. Ако в периода на развитие на зъба в организма постъпва флуорът в големи концентрации, това води до demineralize, така и към гиперминерализации емайл. Повърхностен слой става порест.

Локализирани огнища флюороза често се записват в региони, в които масово се използват фтористые връзка за торове. В 60-та в такава ситуация се наблюдава масово.

Да Не забравяме и за това, че източници на приходи на флуор в организма винаги са няколко:

 • водата, очищаемая флуорид;
 • ополаскиватели и пасти за зъби;
 • хапчета;
 • продукти от животински произход – черен дроб, агнешко месо, свинска мас, жълтъците на яйцата, морските видове риба;
 • продукти от растителен произход – цвекло, зеле, пшеница;
 • чай и кафе.

С помощта на флуор за пречистване на водата и в различни продукти е свързано с няколко скандала. Имаше дори за заговор. В известна степен това е така. Защото масово използване на флуор е изгодно промышленникам, производство, които се изхвърлят във водата в невъобразими количества. Рециклиране на толкова много опасна отрова – задача трудна и скъпи. А тук предлагался идеалният изход.

В крайна сметка ние получихме най-висока концентрация на флуор във водата, почвата, храната, отглеждани на земята, обработен фтористыми торове. Да ни рекламират фторсодержащие пасти за зъби.

В много региони човек получава много повече от 1.5 мг флуорид на литър, разрешени от законодателството. А в продължение на няколко години това води до различни нарушения в организма, сред които флуороза на зъбите – далеч не най-лошото. Ако съдържанието на това вещество достига 2,5-6 мг на литър, вероятността да става много висока (50% и повече).

Често в медицинската практика се среща такова явление като професионален флуороза. Има професия, пряко свързани с работата в предприятията, където се съхраняват, преработват, неподлежащи на рециклиране флуор в различните съединения. Предпазване на персонала от поражение трудно. В подобни ситуации специалист може да препоръча смяна на работното място, тъй като флуорът в големи концентрации води до тежки патологиям.

Флуороза на зъбите в детска възраст

Учените смятат, че, докато е в утробата на майка си, бебето е в по-голяма степен е защитен от флюороза, отколкото след раждането. Това се дължи на защитни функции на плацентата, която притежава голям брой различни съединения. Най-податливи на заболяване, възрастова група 3-4 години. Ако тези деца от момента на раждането, се намират в райони с високо съдържание на флуорид във водата и почвата, вероятността от появата на дефекти на емайла е много висока.

Засяга обикновено постоянни зъби. Обаче при по-големи концентрации на флуор може да се появи флуороза на млечните зъби.

Податливи на заболяване са не само деца, но и юноши. Те емайл още не укрепна. Нейната минерализация на достатъчно ниска. Флуороза на зъбите при децата се наблюдават по-често, отколкото случаи на заболявания в зряла възраст. Това зависи от общата устойчивост на организма, минерализация на емайла и други фактори.

READ  Причини, симптоми и методи на лечение на абсцес на зъб

Профилактика флюороза

Тъй като повече от всичко на флуор идва от питейната вода, трябва или да смени източник за получаване на вода, или микс от няколко източника. Например – да се ползват артезиански вода, получена от кладенци. В планинските и северните региони с тази цел се разтопи вода от ледниците. Съществуват и методи за премахване на флуор от водата.

В същото време, проблемът е достатъчно сериозен. Специалистите са наясно, че зоната на флуорид-эндемии е невъзможно напълно да се осигури качествена питейна вода. Защото основният акцент трябва да се направи в помощ на децата в периода на развитие на зъбния емайл.

Ако през първите осем години от живота на детето редовно, да пие вода от други източници поне няколко месеца в годината, изнасят го за лятото в «чисти» региони, риск от заболяване от флюорозом ще бъде в пъти по-малко. Децата също са необходими курсове витамин минерални комплекси. По-специално, необходими са витамините D, С и калций в легкоусвояемых форми.

Методи на лечение флюороза

Разбира се, ще ви е интересно да научите, как за лечение на флуороза на зъбите. Има няколко техники, ефективност на прилагането на които зависи от формата и тежестта на заболяването. При леки форми се прилага избелване на зъбите. След него се предписва курс на една реминерализираща или извършва реставрацията. Възстановяване на зъб могат да бъдат както с помощта на запълващи материали, така и с използване на ортопедична конструкция.

Разбира се, избели зъбите изобщо не разрекламированными пастами, а специални стоматологическими разтвори – пергидролем, пероксидом пероксид, със смес на водороден пероксид със солна киселина и т.н.

На първо място, на повърхността на зъба внимателно да борави. С нея трябва да се премахне мека и твърда плака. След това зъб просушивается, се обработва с разтвор на фосфорна или солна киселина. След това се лекуват с вода и отново се сушат. Важно е, че на него в този момент не попадне слюнка. След това лечение, пациента трябва да се въздържат от приема на храна в продължение на два часа. Нататък се извършва реминерализация с помощта на 10% р-р глюконат. Продължителността на тази процедура е от 10-15 до 20 минути. След 1-2 дни трябва да се консултирате със специалист за извършване на повторна процедура. Но този път киселина не се лекуват с цялата коронку зъб, а само за онези части, които са променили цвета вследствие на поражението на флуорид.

Броят на процедурите е винаги индивидуално. Един на пациентите липсват четири посещения, за другите трябва да се разшири курс до 10 или дори 15-20 процедури. По време на лечението флюороза назначен вътрешен прием на лекарства калций, а също и «Ремодента».

След шест месеца курсът се повтаря. Обикновено до този момент на повърхността на емайла вече са видими нови пигментирани пятнаю

Назначени реминерализующие пасти за зъби. След курса има смисъл да се използва слой фторлака за защита на емайла от увреждане. Ако пациентът регистрирани эрозивная или деструктивная форми флюороза зъби, корони, засегнатите зъби възстановяват композитами или ортопедични конструкции. Ако част на короната е повреден, отломалась, има смисъл да се прилага габър.

READ  Почистване на зъбите активен въглен: ползи и избелващ ефект

Таблица. Спираме дарителската деминерализацию на зъбния емайл, в домашни условия.

Стъпки, снимка Описание действия

На първо място трябва да се преразгледа своята диета. Всички кисели/сладки храни – както и тези, които съдържат нишесте – са отлична хранителна среда за бактериите. Освен това, дори и напитки, в които няма захар, също могат да бъдат кисели.

Минимизируйте количество лека закуска през деня, за да не се «хранят» бактерии твърде често.

Ако има възможност, всеки прием на храна се препоръчва да се свърши сиренето. Последният намалява количеството на киселинност на устната кухина (на зъбната емайл отслабнала в това число и заради това).

След като се употребяват кисело/сладко храна или напитки, устата трябва да се изплакват с чиста вода. Освен това, всички кисели напитки е препоръчително да се пие само през сламка, за да се намали въздействието на течности върху зъбите.

Опитайте се да се използва за почистване само четка, с мека щетину. Ако четка ще бъде здраво, вие рискувате да навреди на зъбите.

Не забравяйте, че някои заболявания значително намаляват гама от възможности за укрепване на зъбния емайл, защото непременно обсъдете този въпрос с вашия лекар. Например, хроничната сухота на устната кухина (слюнката – това е един вид «ремонт» материал за зъби), може да се казва на медикаменти, антигистаминными средства и дори на обикновените вино. При киселини в стомаха на емайла на зъбите изгорени с киселина, поднимающейся в хранопровода и дори в устната кухина.

От време на време в пастите за зъби съдържат глицерин, мешающий укрепване на зъбите. Това вещество покрива повърхността лепкав слой, поради което слюнката не може да взаимодейства с емайл и укрепване на нея. Проверете си паста за зъби.

Възможно ли е да се отървете от флюороза у дома?

Лечението в домашни условия е невъзможно. Не съществува билки, настойки, народни средства за защита, които да върнат на вашите зъби естествен вид и води с наднормено флуорид от организма. Ако ви предлагат някакво «чудо на живот» наркотик, паста или гел с капой, който, за заверка на продавача, да ви спаси от флюороза, това е лъжа. За съжаление, в домашни условия лечение на резултата, няма да даде, колко да сте платили. Единственото изключение е покана у дома зъболекари с цялото необходимо оборудване.

В този завършим нашия преглед за флюорозе при възрастни и деца. Оставяйте коментари, моля, пишете ни и не забравяйте да се абонирате за бюлетин!

Видео — Флуороза на зъбите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00170 sec