Фотоотбеливание зъби: преглед на технологии с видео, сравнение на резултатите със снимка

Фотоотбеливание — това е най-модерната техника за професионално высветления на емайла, което се извършва с помощта на специални разтвори и гелове, активируемых специална ултравиолетова, led, галогеновой или лазерна лампа.

Тази техника дава възможност за избелване на емайла до 12 тонове на едно посещение. В зависимост от особеностите на структурата на зъбите на пациентите могат да се облекчи емайл за едно посещение, или да мине по-съхраняващи курс от три процедури. Осветление с помощта на ултравиолетови лъчи обикновено се дава на добре забележим резултат.

Принцип за избелване на зъбите с използване на специални лампи е проста — използва се специален разтвор, дейността на които повишават, като действа върху него ултравиолетова или друга форма на радиация с дължина на вълната около 450 нм.

В състава на гела е включен водороден пероксид, или неговите производни активни антиоксиданти. Тези вещества проникват в повърхностния слой на емайла , а след това да се разпадне там под действието на електрически крушки за вода (или друга неутрално вещество) и атомарный кислород, който реагира с пигмента, окисляя и осветляя му.

Предимства и недостатъци на методика

Фотоотбеливание има редица предимства в сравнение с другите начини за професионално избелване:

 1. Сигурност. Тъй като процедурата се извършва от квалифицирани специалисти и за нея се използват специално защитно оборудване (салфетки, течен коффердам), риска от развитие на усложнения некроза на лигавицата е равна на нула. Също така използването на специални светоактивируемых форми има по-малко агресивно въздействие върху емайла от химическата осветление.

 2. Предупреждение усложнения. Почти винаги след процедури фотоотбеливания лекарите се нанася върху повърхността на емайла специални лакове, съдържащи натриев флуорид. Тези средства насищане на тъканите с флуорид и не позволяват на нефт разтопява от нея, която служи за профилактика гиперестезии и кариозного процес.
 3. Бърз и съществен резултат. Избелване на зъбите със специален гел и лампа позволява да се облекчи емайл 12 тона, а най-дългият курс е три сеанса.
 4. Подобряване на състоянието на хигиената на устната кухина. Професионално почистване на зъбен камък — задължителен етап от подготовката на процедурата. Това е не само естетичен подобрява техния вид (зъбите стават с 1-2 тона по-светъл и по-добре изглеждат като цяло), но и помага за намаляване на възпалението на венците, за сметка на изчезване травмирующего представител, както и намаляване на броя на микроорганизмите в устната кухина и да се създадат условия, които пречат за образуването на нови бактериални колонии.

Но наред с предимствата, тази техника има и някои недостатъци:

 1. Относително високата цена. За провеждане на фотоотбеливания е необходимо скъпо оборудване, което прави този метод по-скъпо в сравнение с други начини на офис осветление эмалевого покритие.
 2. Развитие на свръхчувствителност. При някои пациенти се дължи на слабата минерализация на емайла или малката си дебелина избелване води до развитие на гиперестезии. Това обаче може да се избегне, ако вашият лекар предварително ще покрие зъби фторлаком, както и ще ви предпише за сутрешното почистване на зъби, които съдържат стронций (за чувствителна на емайла).
 3. Нарушение на правилата за експлоатация или използването на неподходящи лампи може да доведе до изгаряния на маса и дори пульпиту. Ако лекарят останат такива лампа, която е в състояние на силно загряване на тъканите, той е изпълнен с развитието на термичния пульпита тъй като експозиция под ультрафиолетом за избелване — не по-малко от 15 минути. Към този грозному усложнение може да доведе на първо място, използването на лампи за лечение на пломби вместо специални лампи за избелване на зъбите.
READ  Какво е иригатор и как да използвате устройство за хигиена на устната кухина

Кои крушки се прилагат?

Използва 4 видове лампи:

 • led — безопасни за употреба, тъй като не се загрява тъканите; може да облекчи емайла на 5-7 тонове след 3 процедури по 8 минути; пример за такава система — Luma Cool;
 • лазерни използват радиация в диапазона 488-514 нм, те допълнително увеличават плътността на емайла до 40% и ви позволяват да я облекчи до 7-10 тонове за едно посещение (лазерни снопове използва система за избелване Beyond);
 • халогенни лампи, в съчетание с led се използват в системата Beyond Polus;
 • uv — най-ефективни, но опасни системи, при които е възможно прегряване на тъканите; за една сесия може осветление до 10 тонове, особено ултравиолетовите лъчи се прилагат в системата за избелване Zoom 3.

Всичко, което се случва?

Технология за избелване зависи от използвания пероксидного гел, както и от вида на използваната лампа. Въпреки това подготовката за отбеливанию зъбите винаги минава по схемата за единно:

 1. Лекар казва на пациента за цената на един или друг вид избелване, неговата ефективност и възможните последици.
 2. Д-р проучване на пациента и извършване на проверка, въз основа на които определя първоначалното състояние на емайла. На този етап е възможно провеждането на FER-тест, който показва степента на минерализация.
 3. Въз основа На получените данни лекарят определя, има ли противопоказания за отбеливанию зъби, и кой метод ще бъде най-ефективен и безопасен. След това лекарят дава на пациента препоръки относно самата процедура и подготовката за нея.
 4. След това, като предпочитания от вас метод е избран, лекар разказва за възможните усложнения, особеностите на диета и други предпазни мерки за след избелване.
 5. Преди началото на процедурата д-р провежда вдигане на камъни. Това е задължителен етап на обучение, след него при някои пациенти се наблюдава осветление на емайла на 1-2 тона.

Самият процес на избелване зависи от използваната светлинна система.

Технологията Beyond:

 • в очите на пациента се поставят очила, за да предпази ретината от UV-лъчи;
 • след това произвеждат подготовка на устната кухина — устни, покрити със специален балсам, определят щечный ретрактор и салфетки, които ще защитават устните и бузите.
 • на десну лекар нанася течен коффердам, който след засвета фотополимеризующей лампа ще стане резинообразной консистенция;
 • върху зъбите се нанася специален състав — избелващ гел Beyond ll, Beyond Max;
 • след това в устата се изпраща лампа Beyond, се провежда изложба на светлина в продължение на 12 минути, а цялата процедура се провежда в 3 етапа.
READ  Подуване на венците: причини и методи за премахване на възпалението, рецепти

За облекчаване на технологията Zoom лекар:

 • провежда обучение на устната кухина и носи очила на очите на пациента, също използват щечный ретрактор, салфетки, течен коффердам;
 • нанася гел върху всички повърхности на зъбите на горната и долната челюст; освен перекисных съединения средство съдържа аморфен калциев фосфат, което го прави въздействие върху емайла по-малко агресивни;
 • произвежда светлинна активация на гел, продължителността на засвечивания — 15 минути, след това гелът се нанася и активират светлина още 2 пъти; по този начин, общата продължителност на процедурата — 45 минути.

При използване на система Luma Cool лекар:

 • обличане на пациента предпазни очила, а също и внимателно да изолира лигавицата на устната кухина с помощта на ретрактора, салфетки, течен кофердам;
 • нанася избелващ гел;
 • лампата на уреда определя така, че да отразени зъбите на горната и долната челюст;
 • експозицията под лампа продължава 8 минути, след което цикълът се повтаря още 2 пъти; общата продължителност на процедурата по избелване — 24 минути.

Кой метод да избере: преглед, резултати и препоръки

При избора на метод за избелване важна роля играе степента на потъмняване на емайла и неговата дебелина, както и степента на минерализация.

За леко изсветляване на емайла или при нейната слаба минерализация, подходящи led, лазерно или галогеновое избелване. Led и лазерно въздействие се считат за най-щадящими.

За зъбите със силна пигментация и голяма дебелина на емайла е подходящ за избелване на емайла ультрафиолетом, което ви позволява да получите максимално изразена и бърз ефект.

За да се оцени ефективността, както и да се сравнят резултатите след прилагането на всички методи, по които се провежда фотоотбеливание зъбите, ще помогне на нашата фотогалерия на пациенти преди и след процедурата, както и техните мнения.

Осветление с помощта на система за Бейонд — до и след процедурата

Фотоотбеливание Beyond Polus — резултатът е очевиден

Избелване на Увеличение е резултат от процедура до процедура

Система Luma Cool в действие

Преди Около 3 месеца реших, че е крайно време да се сбогува със своя жълт цвят на зъбите — грозно, особено за момичетата. Почитав за различните начини за избелване, определена на светлина.

След като отидох в клиника, лекар на разположение разказа ми за това как ще се проведе процедурата, какво трябва да има ограничения в диетата, какви последствия могат да възникнат. Но аз бях изпълнен с решителност.

Д-р ми беше казала лазерно избелване, като каза, че емайла при мен не е много силна, а лазер — това е най-сигурният метод.

След процедурата бих сравнила цвят на емайла, снимки «ПРЕДИ», и беше приятно изненадан — зъбите са станали много по-бели! Няколко дни след избелване е малко боли от студено, но аз соблюдала препоръки — ползва паста за чувствителни зъби, избягва багрилни продукти. И благодарение на това все още се радвам на ефекта от тази процедура. Аз съм много доволен, тъй като сега вече е сигурен в себе си на 100%.

READ  Причини, симптоми и лечение на фистула на венеца при деца

Нина, 29

Съгласие за избелване на зъбите ультрафиолетом. Зъбите са станали, разбира се, не фарфорово-бели, но бели, като и се искаше. Първите дни на болка от студено бе силен, трябваше да се обърнат към лекар, за да обхване зъби фторлаком.

След това проблеми почти не се появява. Сега вече 4 месеца минаха. Зъбите леко се помрачи, но това е от това, че не се придържаме стриктно диета. И така — супер, за важно събитие, да и угодят на себе си — най-после!

Лен, 31

Осветлила зъбите преди два дни. Емайл имам дебела, но жълто. Веднага помолих лекаря покриване на емайл лак след процедурата. Мога да кажа, че въпреки че зъбите понякога боли, нищо ужасно, както пишат някои, нямам. Емайл стана по-бели, макар и не съвсем бели картофи.

Аз сега соблюдаю диета, не ям и не пия багрилни продукти, чисти зъбите с паста с флуор. Понякога малко ноют, ако яде сладолед, но с него може да се примири. Или не е сладолед… Но положително — море! Не разбирам, защо по-рано не е направила?

Карина, 27

Не е подходящ за всички

Противопоказания за използване на някой от горните методи на избелване:

 • психични разстройства и общесоматические заболявания в период декомпенсации;
 • състояние на силно изразена имуносупресия;
 • заболявания на ТМС;
 • влошаване на хроничните заболявания СОПР или остри заболявания на лигавицата (са афтозен и герпетический стоматиты, гъбична инфекция, прояви на полово предавани инфекции, пародонтит);
 • ниска резистентност или тънки емайлирани;
 • множествен кариес;
 • пукнатини на зъбния покритието;
 • пульпит и периодонтит — предварително се изисква санация на устната кухина.

Последици и усложнения

Сред възможните последствия:

 1. Гиперестезия възниква като резултат от въздействието на окисляющего гел за деминерализованную емайл, — е нормално след избелване. Проявява с болка от пиенето на студено, горещо, сладко-кисел, която работи веднага след отстраняване на стимул. За избягване на гиперестезии се препоръчва да се покрие зъби фторлаком след процедурата, както и използването на пасти за чувствителни зъби.
 2. Термичен изгаряне на маса възниква при нарушаване на технологията на избелване или прилагане на неподходящи лампи. Се характеризира с остра болка, която се усилва през нощта и не се провежда самостоятелно. Такова усложнение не е нормално и изисква незабавно лечение при зъболекар.
 3. Термичен изгаряне на лигавицата — се проявява эрозиями, придружено от болка и парене на меките тъкани на устната кухина. При този епител може да отслоиться под формата на бял клапа, оголване на болезнени ерозии. Това състояние изисква лечение и не възниква, ако всичко е направено правилно.

Цена

В зависимост от ползвания хардуер цената на фоотбеливание варира от 6-8 до 25 хиляди рубли.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec