Герпетический стоматити при деца-причини, симптоми и лечение

Герпетический (вирусен) стоматит – това стоматологично заболяване, което се проявява като болезнени язви по лигавицата на устата и устните си.

В момента почти няма хора, в кръвта на които не обнаруживался този вирус. Според статистиката герпетическим стоматитом поне 1 път в живота си боледуват 90% от населението на планетата.

Удря в тялото веднъж, вирус херпес остава в кръвта завинаги, най-често выскакивая в устата, по езика и по устните. Яде имунитета на човека силен вирусът може да «просидеть» в организма цял живот и не се прояви. Въпреки това при намаляване на защитните сили на организма заболяването веднага «вылезет» навън.

Провеждане на лечение герпетического стоматит трябва задължително, като стреля в себе си болестта може да предизвика сериозни усложнения.

До усугублению болест може да доведе до преохлаждане или обратното прегряване на организма. И В двата случаи защитните сили на организма силно намалява.

Защо херпес вирус атакува вашето дете?

Ако едно дете е заразен с вируса на херпес, това още не означава, че той е в устата се развиват стоматит. Най-често причина за възникването му е намаляване на защитните сили на организма.

Има случаи, когато децата са били заразени с херпес в момент, когато те страдат от някакви други заболявания или веднага след като се възстанови.

Доста често е причина за развитие на вирусния стоматит при децата става в самия херпес, а някакви вече съществуващи такива стоматологични заболявания, например, кариес, възпаление на венците и тъканите на пародонта.

В този момент зъболекари са следните предрасполагающие фактори за развитието на стоматит:

 • наличието на рани, изгаряния или драскотини по лигавицата в устната кухина;

 • изсушаване на лигавицата на устната кухина при обезвоживании;
 • нарушение на хигиената на устната кухина;
 • смущения при инсталиране на зъбни протези;
 • спазването на строга диета, — бери, недостигът на микроелементи;
 • ендокринната патология на обхвата;
 • преминаването на курса химиотерапия;
 • наличието на съпътстващи заболявания, като гастрит, злокачествени тумори, анемия. СПИН.

Според някои данни тласък на развитието на герпетического на стоматит при децата може да бъде използването на прекалено агресивна паста за зъби за възрастни.

Как се предава вирусен стоматит

Герпетический стоматит – изключително заразна болест. «Улов» на вируса на детето може да е през всичко: хигиена елементи, личн играчки, прибори и т.н., И навсякъде: на улицата, в кафене, в детската градина, в училище, у дома или в здравни заведения.

Вирусът на херпес симплекс може да се предава въздушно-капково чрез връзка или чрез кръвта. Доста често децата се заразяват горестным стоматитом по време на контакти с животни, тъй като домашните любимци често носят вируса на косата. Или на лигавиците.

Най-често с него се сблъскват децата, чиято възраст е по-малко от шест месеца. Понякога вирусът на херпес става причина за появата на цели епидемии в градините и училищата.

Типични характеристики

Отличителен симптом на вирусен стоматит от други форми на стоматит са множество обриви по лигавиците на устната кухина. Обикновено те имат вид на мехурчета, пълни с течност.

В състава на тази течност включва огромно количество от вируса на херпес. Тези мехурчета могат да се натрупат, така и да бъдат разпръснати един по един. Размерите им могат да варират.

При остра форма на болестта, човек усеща силна обща слабост. Децата, болеющие вирусни стоматитом, постоянно плаче и капризничают.

При много пациенти с това заболяване, увеличени лимфни възли, обриви, които преминават на област на лицето. Ако детето има заразени с вируса на животното, след това към всички симптоми може да бъдат добавени тук все още има болки в ставите и симптомите на интоксикация.

Симптоматика в зависимост от етапа на

При навременна диагностика и правилно лечение, премахване на вирусен стоматит може за 2 седмици. Тази болест се различава бавно развитие, по отношение на които процедурата постепенно се увеличава.

Симптоми герпетического стоматит, в зависимост от степента на нарушението:

 1. Първият етап. Леко увеличение на телесната температура. Доста често този знак остава незабелязано. Зачервяване на лигавицата на устната кухина и появата на малки мехурчета в устата. Най-често те локализируются в областта между устните и венците.
 2. Вторият етап. Телесната Температура се повишава до 38 градуса. Възниква слабост, апатия, главоболие. Обривът се разпространява в други области, в някои области се образуват кървене язви.
 3. В третия етап на температурата на тялото се повишава до 39 градуса, обрив може да се разпространи по цялото лице. Освен това на болния обикновено се придружава от кръвоизлив от носната кухина, трудности при преглъщане, болки и болезнени усещания в мускулите.

Остра и хронична форма на нарушение

Каква е разликата течението на болестта в остра и хронична форма?

Остър вирус поставя в него — да живеят нормално спрял

Обикновено, набито герпетический стоматит се развива и при деца, които за първи път в живота си се сблъскахме с вируса на херпес. Тази форма на заболяване е присъщо за децата на най-малките деца. Хроничен стоматит – това е рецидивирующая форма на болестта.

Заслужава да се отбележи, че основният източник на замърсяване на бебета е майка на дете и неговите близки роднини, които постоянно целуват бебето, оближе устните лъжички, а след това отново се хранят. Герпетический стоматити при деца протича, така също и при възрастни.

Остър вирусен стоматит – това е начална герпетическая инфекция. Най-често тя се случва при деца на възраст от шест месеца до 3 години.

Това явление се обяснява с факта, че в тази възраст детето губи антитела към вируса се получава с майчиното мляко. При 90% от децата симптоми на остър стоматит не са ярко изразени, докато при останалите 10% заболяването протича много тежко.

Хронично рамките на нарушения на

Тъй като веднъж след като получи заболяване херпес вирус остава в организма за цял живот след това винаги съществува висок риск от рецидив и прояви на стоматит в устата и на устните си. Най-често това се случва в моменти, когато организмът е отслабена.

Тласък на развитието на хроничен вирусен стоматит могат да станат:

 • преохлаждането, настинка;
 • недостигът на хранителни вещества;
 • алергични реакции;
 • стрес;
 • употребата на лекарства, които влияят негативно на имунната система;
 • влошаване на заболявания на УНГ-органи;
 • наранявания на устната кухина;
 • наличието на огнища на инфекции в устната кухина;
 • дишането през устата.

Хроничен герпесный стоматит протича, така също и остър. Единствената разлика е липсата на интоксикация при хронична форма на заболяването.

Диагностика на заболяването

Обикновено може да се постави диагноза зъболекар не е трудно, въпреки че в някои случаи на пациенти все пак се налага да минават някои

процедурата.

Първо лекарят трябва да разберете е сблъсквал ли по-рано детето с вируса на херпес. С тази цел лекарите обикновено внимателно проучване на здравна карта на детето.

След този специалист трябва да направи оценка на характера на лезии на лигавицата на устата. Освен това стоматологът трябва да попитам родителите като потоци заболяване до лечение в болница.

При изготвянето на заключения от проверка, записи в медицинска карта и оплаквания на пациента, лекарят може да определи вида на вируса е предизвикало стоматит, форма на заболяването, характера на течението, а също и сцената, в която тя се намира.

Ако това се окаже малко лекарят може да предпише на пациента цитологическое, вирусологическое и иммунное преглед. Едва след това зъболекарят назначава лечение и наблюдение на динамиката на протичане на болестта.

Комплекс на медицински мерки

Методи на лечение герпесного на стоматит при децата са същите, както и при възрастни. Разликата може да бъде само в доза лекарства.

Принципи на терапия

Лечение на стоматит е антивирусно и общ. Въпреки това, за постигане на най-добри резултати се препоръчва да се комбинират техники.

Противовирусное лечение на вируса на херпес по устните и устата включва в себе си тези принципи:

 • лечението на болестта при първите му признаци;
 • антивирусните лекарства трябва да се прилага не само локално върху засегнатите области, но и върху целия лигавицата на устната кухина;
 • използват антивирусни лекарства, трябва не по-малко от 3-5 пъти на ден;
 • при угасании симптомите на болестта на антивирусните лекарства е отменена.

Цялостното лечение се състои от:

 • за обогатяване на организма с витамини и микроелементи;
 • отделянето на токсини;
 • използването на антивирусни средства под формата на таблетки или инжекции;
 • употреба на антихистамини;
 • при съгласие на педиатър – прием на лекарства за стимулиране на имунитета.

Определяне и прилагане на

Лекарства, които се предписват с цел терапия при стоматити:

 1. За премахване на дискомфорт по време на приема на храна лекарите предписват болкоуспокояващи лекарства, като Стоматидин,

  Лидокаин, Бензокаин.

 2. За премахване на възпалението лекарят обикновено предписва Холисап, Каметон, Пиносол.
 3. Освен това зъболекарят може да предпише лекарства, стимулиращи както на вътрешния, така и на местния имунитет. Данните средства може да се използва както перорално, така и локално.
 4. Като антивирусно лекарство при стоматити при деца най-често се назначава от Ацикловир.
 5. Във вътрешността често се предписват витамини, например Азбука или Элевит.
 6. Като иммуномодулятора се прилага Анаферон, Иммунал и Виферон.
 7. При съгласие на лекуващия лекар възможно прилагането на хомеопатични лекарства, различни отвари и ликьори. Толкова добри резултати при лечението на болестта показват лайка, градински чай, липа и дънната платка.

Възможни сложността и усложнения

Доказано е, че децата, дори и без лечение са способни да оздравее за 10-12 дни. Въпреки това, приемът на лекарства може няколко за ускоряване на този процес.

При деца с герпесным стоматитом често се развива герпетический конюнктивит – гнойно-язвенное заболяване на очите, причинено от вируса на херпес. При липса на лечение на дадено заболяване може да стане причина за слепота.

Освен това отказването от храна е поради болезнените усещания по време на дъвчене може да стане причина за дехидратация. Загуба на телесна маса и като следствие от още по-голямо влошаване на имунитета.

Не много хора знаят, но вирусът на херпес симплекс може негативно да се въздейства върху нервните влакна на човека. Всичко това е в резултат на това може да доведе до частично или пълно парализа, тежки патологиям на ЦНС.

Най-доброто лечение — липсата на

За съжаление, напълно да защити вашето бебе от вируса на херпес е невъзможно. Въпреки това, ако инфекцията все пак се случи трябва да се направи всичко възможно, за да вирусът остава в неактивна форма. За това трябва внимателно да се спазват правила за хигиена.

Ако детето има остра форма на герпетического стоматит, той трябва да се отдели отделна купа. Това ще помогне да се избегне разпространението на вируса на други членове на семейството. При наличието на херпес на устните не се препоръчва да се целува дете, или една или физически с него контакт.

И най-важното – укрепване на имунната система, което е в достатъчно сън и почивка, правилно хранене, спорта, умерен престой на слънце. При добри защитни сили на организма на детето могат да се избегнат не само стоматит, но и много други заболявания.

READ  Люминиры cerinate - усмивка като личности

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec