Хиперплазия на венците: диагностика, лечение и възможни усложнения

Хиперплазия на венците какво е това, отколкото да рискуваш? Това заболяване е често срещана сред възрастните хора, но в случаи на генетична предразположеност може да се срещне и при деца до десет години. Хиперплазия представлява абнормно разрастване на десневых тъкани с пълно или частично покритие коронковой част на зъбите, което предизвиква усещане за дискомфорт при хора и деликатно почистване на устната кухина.

Хиперплазия на венците и нейните видове

Това заболяване не се отнася до увреждане на зъбните тъкани, обаче, влиза в категорията на зъбите. Какви видове се случва хиперплазия на венците? Определят два вида заболявания:

 1. генерализованный фиброматоз;
 2. ограничен фиброматоз.

Генерализованный фиброматоз (хиперплазия на венците) — това е сливане на множествени огнища на възпаление в едно цяло. Туморът се затваря коронковую част от зъбната редица почти напълно. Разпространението се локализират в различни части на устната кухина, може да се появи и от двете страни. Тумори имат закръглена форма, се различават плътна структура и лъскава повърхност.

Ограничен фиброматоз е очаговым и представлява плътно образование, покрывающее коронковую част на предния зъб. За разлика от генерализированной форми на разрастването на десневых тъкани се случва около един зъб. При деца тази патология пречи на смяна на млечните моляров постоянни. При работеща форма фиброматоза се развива остеопороза и се унищожават межзубные преграда.

В съответствие със степента на развитие на патология се разграничат три вида хипертрофия:

 1. начална фаза — възпаление на папили;
 2. патология на покрива 1/2 част от повърхността на зъба;
 3. покритие на венеца 2/3 от повърхността на зъба.

Разрастване и задебеляване на венците, увеличаване на папили в основата характеризира на първо степента на хипертрофия. На този етап липсват признаци на възпаление и болезнено усещане. Пациентът не забелязва промени в устната кухина, въпреки, че цвета на венците се променя — те придобиват по-ярък цвят.

За втората степен се характеризира промяна папили под формата на валяк, който обхваща значителна част от короната на зъба. Този етап на заболяването става по-забележим при санировании на устната кухина: по време на миене на зъбите се появява кръв. Разбухшая венците пречи на прочистване на зъбите, се появяват болезнени усещания при допир до промяна сайта.

За трета степен на хипертрофия е характерна появата на опухшей част на венците кровоточащих грануляций. Покритие коронковой част на зъба може да достигне режещи ръба и се затварят дъвченето на част от зъб.

Причини и симптоми на хиперплазия на

Първият признак на патология е усещането, че се издуват десневых тъкани, промяна в цвета на венците и попълване на межзубных периоди увеличившейся в цялост кърпа. По-късно се случва покритие тумор част на зъба.

READ  От какво се появява зъбен камък: причини и как да го махна

Причините за тази патология не е била изяснена. Може би заболяване носи генетичен характер и съответства на хормонални промени в организма. Първите прояви на дадено генетично заболяване на венците се случва подуване на десневых папили по време на никнене на млечни зъби при детето.

Също провокират гипертрофию може и прием на лекарства. В този случай на заболяване не носи фиброзный характер. Други причини за проява на патология:

 • по време на пубертета;
 • по време на бременност;
 • при аномалии на привеждане в съответствие хапят;
 • при аномальном разположение на зъбната редица;
 • при заболявания на кроветворной система;
 • при липса на хигиена на устната кухина: камъни, плака върху зъбите.

Какви лекарства може да доведе до свръхрастеж на десневых папили? Хиперплазия може да се появят при прием на циклоспорина и фенитоина. По наблюдения на лекари патология може да се появи и като следствие от неконтролируемото приемане на хормонални средства, а също и блокери на калциевите канали.

Причина за хипертрофия може да се превърне в намаляване на имунитета на фона на инфекциозни възпалителни процеси в организма. При лекарствена форма хиперплазия се появи кървене възли червен цвят, които с течение на времето растат и покриват значителна част от повърхността на зъба.

Механизъм на проявление на заболяването не е напълно выяснен. Клиничната картина се състои от следните елементи. В основата на съединителната тъкан е колаген. Растежа на здрава съединителна тъкан на венците се случва по-бавно растежа на нормалните клетки. При патологическом промяна на меките тъкани на венците започва активно разрастване на клетките на съединителната тъкан, която произвежда голямо количество колаген и други елементи. Именно колагена и запълване на вътрешното пространство фиброматозной тъкан, образувайки тумор.

Усложнения

Хиперплазия на венците може да бъде придружена от съпътстващите заболявания. Обрасли съединителната тъкан нарушава нормалното функциониране на цялата устна кухина. Последиците от патология могат да бъдат:

 • разрастването на зъбен камък;
 • атрофия на костта на горната челюст;
 • стрес на зъбите;
 • загуба на зъбите.

Увеличаване на съединителната десневой тъкан води до увеличаване на десневых джобове на зъбите. Такава патология затруднява качественото почистване, и в джобовете на натрупват остатъци от храна. Не отдалечените частици храна се натрупват бактерии, образуващи плака, а след това въз основа на него е формирането на зъбни камъни.

READ  Лечение на кандидоза на устната кухина при възрастни и деца: топ 5 на средства

При тежки случаи настъпва атрофия на костта на горната челюст. На пациента рассасываются межзубные преградни стени и альвеолярный отломък. Тъканите на венците стават в насипно състояние и не могат да задържат зъба, което става причина за преждевременна загуба на зъб или на зъбната редица.

Диагностика и терапия

Хиперплазия на венците не се счита за възпалителни процес в тъканите, така че методи за медикаментозно лечение не се прилага. В същото време, разрастването на съединителна тъкан не се счита за тумор и метастази не се създава. Кървене на венците, характерна за хиперплазия, често се възприема за въвеждане в експлоатация или възпаление на венците, което е погрешно. Самолечение на пародонтит не дава желания резултат, така че за изясняване на диагнозата е по-добре да се обърнете към зъболекар.

За точното поставяне на диагнозата се използва рентгенова снимка на венците. За изключване на други форми на заболяване на венците се извършва допълнително гистологический анализ.

При лекарствена форма патология не се изисква лечение: десневые тъкан приемат първоначалната си форма след прекратяване на приема на лекарствения продукт, да причинява заболяване.

В други случаи се извършва ексцизия разросшейся тъкани хирургично чак до периоста, под местна упойка. Терапия може да се извършва и чрез безкръвна с помощта на лазер. Предимство на лазерна намеса е:

 • изключение травматичности;
 • най-висока точност за отстраняване на тумора;
 • попутное унищожаване на бактерии;
 • бързо оздравяване на тъканите.

Предимство на лазерно лечение на разположение. Първо, методът изключва кървене: лазер веднага запаивает на кръвоносните съдове. На второ място, високата точност на отстраняване на засегнатите тъкани изключва травматичность съседните парцели. Освен премахването на разросшейся на съединителната тъкан, лазер унищожава всички видове бактерии и санирует устната кухина.

Възможно ли е рецидив на разрастване на тъканите? Такава възможност има, тя не зависи от качеството на извършената операция. Самопроизвольное разрастването на съединителната тъкан може да се повтори отново, и пациента да се наложи повторно отстраняване на новообразувания. Частично предотвратяване на тази патология, при цялостно саниране на устната кухина и регулярни посещения в зъболекарски кабинет за проверка.

Прилагане на народна медицина

Методи на народното лечение е в случая с гиперплазией не ефективни са мистериозен, обаче, са полезни като съпътстващи основното лечение средство. Се прилагат растителни и билкови екстракти с антибактериални свойства за изплакване на устната кухина.

Рецепта №1

Нарежете на ренде пресни цвекло, в каша добавете една лъжица масло от морски зърнастец и направете приложението на венците. Запази състава трябва да е 20 минути сутрин и вечер преди настъпването на подобрения. Използвайте фино ренде.

READ  Причините крошения зъби - методи за лечение и премахване на

Рецепта №2

Добре почиства устната кухина от бактерии дъвки от прополис. За рецепта вземете пчелен восък (75 гр) и се разтваря на водна баня. В още топлия състав добавете една лъжица чист мед, 5 капки етерично масло от маточина и 5 капки пресен лимонов сок. Когато маса се втвърди, нарежете я на филийки. Това средство помага и при силна простуда и усложнения под формата на кашлица.

Рецепта №3

Нарежете на ренде корен от хрян, добавя се 0,5 л вряла вода и се оставя да престои под капак 60-65 минути. Процеженной инфузията трябва да изплакнете устната кухина с сутрин и преди лягане. Този инструмент може да се пие за пречистване на кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Състав унищожава бактериите, заздравява венците тъкан и се бори с възпалението.

Профилактика на заболявания

Една от причините възпалителни образувания на венците е липсата на хигиена на устната кухина. За да не позволите на възпаление, както следва:

 • намаляване на консумацията на сладки храни;
 • санировать устната кухина след хранене;
 • да се отървете от вреден навик на тютюнопушенето;
 • смяна на зъбни протези, не е плътно до венеца.

Чести перекусы между основното хранене може да доведе до увеличаване на зъбен камък, който води до патология десневых тъкани. За да не позволите на дадено явление, е препоръчително да се изключи перекусы между храненията или да използваш конец за зъби след хранене. Добре почиства устната кухина и зъбите дъвки.

Пушенето е една от причините за патология десневых тъкани, тъй като нарушава кръвообращението на венците. Също така пушенето пречи на бързото възстановяване.

Как могат да повлияят на нестандартни зъбни протези върху здравето на венците? При постоянно триене на протеза за десневую плат възникват процеси на възпалителен характер.

За венците и зъбите са здрави, се препоръчва да се посещават зъболекарски кабинет, два пъти в годината, дори и ако няма причини за прибягване. Някои патологични процеси, които не се идентифицират себе си с болка в първо време, може да забележите само експерт при проверка на устната кухина.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00115 sec