Изваждане на зъби по време на бременност: да или не? Разгледайте тук!

Изваждане на зъби по време на бременност

Феята на болката се появява през целия живот, най-често, когато не я чака. Проблеми може да започне дори на тези, които внимателно и постоянно се грижи за зъбите си. Но има житейски период, когато зъбите са особено уязвими – това е бременност. Вынашивание на детето за женското тяло – деликатен момент, в който се случват различни промени. Зъби – не е изключение. Изчерпването на калций, spendable за нуждите на формиране и поддържане жизнеспособността на плода, което по време на света да се компенсира напълно, почти е невъзможно, води до проблеми със зъбите, които нямат място в реалния живот жените.

Може ли да изтриете зъб бременна

Въпросът е актуален и неясни. Има различни мнения по този въпрос, тъй като в света на медицината, така и в компанията на хора, далеч от медицината.

Защо при бременни се развалят зъбите, и те попадат в групата на висок риск?

Таблица. Причини за появата на проблеми със зъбите при бременни

Причината Прояви

Първата и основна причина. Заради него е разрушен емайл на зъбната тъкан е изложен на кариозным победи.

На хигиенни процедури за почистване на устната кухина трябва да се третират сериозно, на всяка възраст, ако те е грижа за здравето на зъбите. Но в период на бременност грижа трябва да бъде специален. Това често не се вземат под внимание бъдещи майки, продължава да си миете зъбите, както и преди бременността.

Въпреки това в периода на света трябва да се избират специални макаронени изделия – на билки, калциран, флуорирани. Също така е необходимо промиване на устната кухина освен това, с помощта на четка за конци, ополаскиватели.

Ако лекарят е назначил ви витамини и минерални комплекси, не трябва да се пренебрегва и ги приема. Допълнителен прием на тези вещества компенсира в известна степен липсата им и ще намали вероятността от проблеми със зъбите, макар и не премахване доста.

Има всичко, което иска – това е прерогатив на бременната, приети за правило в нашето общество, често води до нарушения на минералния обмен. Разумно консумацията на вредни вещества и задължително постъпването в организма с полезни – това е единственият начин да се осигури всичко необходимо не само тялото си, но и тялото на бъдещото си дете, без да се вреди за състоянието на собствените си органи.

За това, че се лекува зъбите бременни възможно и необходимо, стоматолози и гинеколози вече са се съгласили. Да, има ограничения и характеристики, но като цяло лечението е показано почти през целия период е в света. Но, за съжаление, твърде често, когато се подчиняваме на общественото мнение, бременна жена не отива да се лекува зъбите, да се отложи решението за стоматологични проблеми за по-късно, след раждането. Във връзка с това възникват ситуации, когато в средата на бременността е необходимо един зъб да изтриете, тъй като се лекува, вече е късно.

И тук зъболекарите, гинеколози, акушеры и лекари изразиха противоречиви мнения относно възможността за изпълнение и за сигурността на тази процедура.

Важно! Бременността не е противопоказание за стоматологическому намеса, ако тя се проведе по правилата, в съответствие с всички норми за сигурност и употребата на наркотици, да не причинят вреда на плода. Но за изваждане на зъби – хирургична операция, която се провежда с прилагане на упойка. И тук вече възникват значителни ограничения.

Първи триместър – последния триместър

Най-високи рискове от стоматологична намеса първоначално и окончателно фаза на бременността, наречени първи и последен триместром.

 1. В началото се случва запомнете и началото на формирането на всички органи на детето – висок риск да наруши някакви процеси и да провокира стоматологическим намеса бъдещите патология. Тук против премахването и на недостатъчно лечение на зъба, действа гинеколози.

 2. В края, особено при сложно бременност – голяма е възможността да предизвика преждевременно раждане или раждане на нарушението. В този период акушеры категорично не се препоръчва лечение с упойка и вадене на зъби.

Но какво да правя, ако състоянието на зъба е доведена до крайност, плат свива, става влошаване, чреватое възпаление, загнаиванием, бременна изпитва постоянна болка и стрес? В края на краищата, болка, страх, стресови състояния се предават на бебето и могат да станат фактори, провоцирующими нарушения на психиката.

Важно! Съвременни лекарски практики все повече клонят към това, че издържат на силна болка и изложени на рискове, гнойни възпалителни процеси, за вынашивающей плод за жените е много по-опасно, отколкото да преживеят хирургическа намеса и операция за отстраняване на източника на инфекция.

Бременност днес не е една добра среща забраната, нито за лечение, нито за изваждане на зъба, ако терапевтични или хирургическа намеса, се признава за необходимо.

Гинеколози-акушеры, които внимателно се отнасят към стоматологическим вмешательствам в организма на бременната се препоръчват силно провеждане на лечение/изтриване на зъбите, само след като срокът на бременността ще достигне 14 седмици. В това време на плацентата почти създадена, минимално уязвима и може да предпази бебето от въздействия отвън. Период, в който най-благоприятно производство на стоматологични манипулации, завършва с настъпването на 34-та седмица на бременността. По-късно, в навечерието на раждане, рязко се увеличава вероятността от развитие на заболявания и стрес, тестовите бременна в кабинета на зъболекаря, с голяма вероятност може да предизвика преждевременно раждане.

Всички тези разумни граници се отнасят за случаите, когато положение търпи, и стоматологично или хирургическа намеса може да изчака разрешение от плода. Но ако няма възможност за отлагане на лечение или отстраняване на зъба, ако болката непоносима, или процес на никнене на млечни зъба мъдрост придружени от началото на перикоронарита, или да възникнат други опасни за здравето на жените ситуация, се подложи на операция за изваждане на зъба, трябва да се извършва незабавно и в никакъв срок.

Как става отстраняването на зъба по време на бременност

Процедурата се различава от обичайните за премахване, но не драстично. Самото изваждане на зъби се случва по същия начин, като при изпълнението на стандартна операция. Отличие – на етапа на диагностика, обучение, и при провеждане на анестезия.

 1. На първо място, за очаквания посещение при зъболекар трябва да се постави в известност на гинеколог, който води вашата бременност.

 2. На второ място, зъболекар на рецепцията, трябва веднага да докладвате за това, че сте бременна, за да назовем точния срок и всички налични проблеми, патология и нюанси, които ще бъдат препоръчани за озвучиванию вашия гинеколог.
 3. На трето място, лекар трябва да извърши пълна диагностика на състоянието на устната кухина бременна пациентка, не само на визуален оглед или словесни описания на естеството на проблема.

 4. На четвърто място, диагностика, трябва да се проведе безопасни методи. Не може, например, да се направи рентгенова снимка. Необходимо е да се ползват за снимка на устната кухина радиовизиографом. Апарат също произвежда облъчване, но това е много по-ниска, отколкото при рентгенова апаратура.

 5. На пето място, Изтриването се извършва само под местна упойка и само с помощта на лекарства, разрешени по време на бременност. Обща анестезия не бива да се случва.
 6. На шесто място, за избора на упойка, трябва да се доближава максимално внимателно. По-добре, ако едно лекарство за анестезия ще се качват от съвместните усилия на гинеколог, зъболекар или хирург. Дозиране трябва да се извършва строго в съответствие със срока на бременността и физически показатели на пациентката.

В съвременната стоматологична практика има и анестетични средства, няма да донесе вреда на плода, тъй като те не проникват през плацентата. Но това е в случай, когато плацентата се формира. Освен това, стресът от екстракцията може максимално да наруши време на бременността, чак до нейното прекъсване, на първия и последния месец на света.

Между другото. Моляры-«осемте»,наречени така на мъдреците, се изтриват при бременни жени само в случай на сериозни усложнения, свързани с тяхното състояние и растеж. След тяхното отстраняване голяма е вероятността от развитие на усложнения, които трябва да се справят с тях, ще се нуждаят от прием на антибиотични лекарства. Това трябва да се помисли преди да се вземе решение за премахване на зъб мъдрост у жената, вынашивающей на детето.

Показания за изваждане на

Разбира се, просто така, нито един човек не отидете на хирург изтриване на зъб. Но, като бременна, жената стои особено добре си помисли, преди да вземе решение за операция. Във всеки случай, окончателното решение за това, провежда ли хирургическа намеса, трябва да се лекари. Но да отидете на зъболекар, ако имате болки в зъб, трябва да е задължително, особено ако сте бременна.

Показания за провеждане на операция за отстраняване на зъба в бременната.

 1. Постоянен, дълъг, остър зъбобол. Тя може да предизвика болезнен шок.

 2. Наличието на хроничен или остър възпалителен процес.

 3. Наличието на огнища на инфекции в устната кухина.

 4. Подобряване на кариес с болевым синдром (в кариозной кухина може да присъства златист стафилокок, който ще донесе проблеми и на майка, и на бебето).

 5. Зъбен абсцес, гнойное възпаление на зъбната или десневой тъкан.

 6. Подобрение на болковият синдром на повишена температура.

Съвет. Извършва изваждане на зъби по време на бременност трябва да се фокусира не върху състоянието на пациентката (бременност), а като следвате показания за неотложна стоматологическому или хирургически намеса.

Как да се избегне премахване на зъб

Разбира се, ако има възможност да не се извършва премахването, по-добре да го избегнем. Това Как да го направите? Не позволите на състояние, което води до хирургична намеса. Внимателно да се отнасяме към здравето си, трябва всеки човек, но особено повишено внимание се изисква здраве по време на бременност.

Качествена профилактика на стоматологични заболявания преди и по време на бременността не само ще помогне да се подобри състоянието на устната кухина на майката, но и ще попречи на развитието на стоматологични заболявания при нероденото дете.

Съвет. Една година преди планирана бременност трябва да се започне на зъболекар, особено, ако преди посещения при лекар са нередовни, и състоянието на устната кухина не е идеално.

Какво да правите за здравето на зъбите трябва, следвайки различни превантивни дейности.

 1. Правилно миене на зъбите, за да го превърна в навик.

 2. Използвате паста за зъби, които съдържат (по отделно) флуор, калций, билки (противогингивитное действие), редуващи се един с друг и обичайните превантивни паста.

 3. Не се ползват преди настъпването на бременността и по време на неговото избелващи пастами, тъй като те могат да разрушат зъбния емайл, както и за нейните средства за възстановяване на организма не е достатъчно.

 4. Трябва да се лекува всички зъби, да се премахне и най-малкото увреждане.

 5. В превантивните мерки да дългосрочното защитно покритие на емайла срещу кариес.

 6. Да се спазва режим на правилното хранене, в резултат на което организмът ще бъде наситен с всички необходими елементи.

 7. Компенсира дефицит на минерали с помощта на прием на специални комплекси, препоръчани от гинеколог.

Бъдещите майки трябва да помним, че здравето на зъбите на детето започва с правилното развитието на плода. Когато започва формирането на всички органи на плода, в това число формира му зубочелюстной апарат. И от това, колко здрави са зъбите при майка ми, до голяма степен зависи здравето на зъбите на бебето.

Видео — Може ли да се зъби по време на бременност

READ  Как укрепване на венците: комплекс от мерки, приложими в домашни условия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00185 sec