Какви инструменти се използват за изтриване на зъбите

В зависимост от степента на увреждане на зъбите, лекарят взема решение – да се запази или изтриване на един или друг зъб. Преди всичко, всеки лекар ще изследва общото състояние на устната кухина и, по възможност, се препоръчва да се запази или възстанови блъскането на парцели.

За съжаление, не винаги хората идват за помощ навреме. В резултат на тази нагласа е изтриване на един или няколко зъба.

В зависимост от тежестта на работата, историята на заболяването и резултатите от проучването, проведено от стоматологично лечение с помощта на обезболяващи лекарства.

Когато екстракция на зъба не се избегне?

В резултат на някои показания по-често възниква необходимостта от премахването на зъбите:

 • често хората идват вече с доста силна болка, поради което е невъзможно нито на нещо друго, се фокусира или да я премахнете, това говори за катастрофално поражение на зъбната редица;
 • има случаи, когато в рамките на или около зъбите се натрупва гнойное селекция, в резултат на което се появява такова заболяване, като периапикальный абсцес;
 • най-честата причина е кариес, силно пръснати по повърхността на зъбния, в резултат на което е частично и пълно разрушение на зъба;
 • не по-често се срещат заболявания на пародонта.

В случаите, когато няма възможност да се направи реставрация, почистване на засегнатата на зъбната редица, а също и при ретенировании или нарушаване на местоположението на зъби (извън зъбната редица, излишни), болеющие зъби са отстранени.

Зъболекарят използва специални медицински средства и инструменти при този вид хирургия. Най-често за премахване на зъби се използват само няколко вида инструменти – зърно, длето, клещи, люксаторы.

Основен инструмент — клещи, различни видове и форми

Хирургически щипки са 2 основни вида – корен, предназначени за отстраняване на корени, и коронковые, които се прилагат

за премахване на зъб с корона.

Корен клещи се отстраняват корените на зъбите, тъй като имат сечението на смыкании щечек. Ги разделят на няколко вида: S-образна, директен, байонетная, ниско-абориген. При всяка стоматологична операция се прилага една от тях.

Това зависи от разположението на наклона, под който трябва да работи:

 • ниско-абориген разновидност на машата: изтриване на всички зъби в долния ред на челюстта;
 • директен: за резци и кучешки зъби на горната челюст;
 • байонетная и S-образен вид: верхнечелюстные моляры, премоляры.

Клещите могат да бъдат тесни, който предназначенныы за премахване на тесните корони (нижнечелюстные резци, корени). По свой структурата а моларно всеки вид се различава постройка щечек и се отнася към три групи: нижнемалярная, едностранна верхнемалярная и левосторонняя верхнемалярная.

READ  Кръстосан захапка: причини, лечение, последствията

Например, нижнемалярной група щипчиков от двете страни на щечек има скок, който влезе в главната бифорукцию при леене.

При работа с долната челюст няма разлика между изтриването на зъбите лявата и дясната страни, затова се използват еднакъв вид инструмент.

При премахване на горния маляров идват пинсети с поставена шипом от една страна, втората страна е гладък закругление.

Специално за настаняване верхне-молярных корени, свързани с използването на едноименния вид на машата.

Когато се отстраняват ляво и правосторонние зъби верхнечелюстного редица инструменти се вземат с различни расположениями шипове на щечках, в зависимост от това, какви по-удобно да си служат във всеки конкретен случай.

Помощен инструментариум за специални случаи

Зърно, люксаторы и длето са необходими, когато се изтриват ретенированные зъби и корени. В стоматологична хирургия се прилага само някои от всички разновидности на асансьори:

 1. Асансьор У. Джеймс: има три вида – пряк, ляво и правосторонний, заоблен. Всички те се прилагат за сложни премахване на зъб или корени.
 2. Асансьор Крайера: предназначение, както и предишните видове, но има разлика във външния вид — триъгълен щечка с остър връх на края. Типични различия в правото и левосторонних проекти.
 3. Длето Купланда: използва се като инсталационен усилвател между алвеоларна кост и корени, за да разшири дупката, за по-лесно премахване или подмяна на растението. Много громоздок, за да работи за премахване, така че по-често се използват по-фини инструменти.
 4. Люксатор: лесно прониква в периодонтальную зона благодарение на остра шилообразной дизайн. При това нараняване альвеолярных костите е много ниско, което прави операция е много по-лесно. Днес лекарите често ползват вместо машата люксаторами.

Прилагане на форцепс

За различните групи зъби се предлагат различни по форма клещи. Всяка от тях има бранша (писалка), замъка и щечка (работна част).

Технически те всички си приличат помежду си, но имат някои разлики в конструктивни детайли. Възникнала тази необходимост разликите защото функционална възможност на всеки инструмент е ограничена и за друг вид операции е необходим най-подходящия от тях.

Броеве на горната или долната челюст се лекува, местоположението на зъба (брои на ъгъла на работа с него и сложността), са отстранени ли корени или коронки. Всяка от тях е щечек трябва да отговаря на определени структурата на зубика.

Начини за задържане на инструмента

Когато се отстранява един зъб, а след това лекар орудует дясната ръка, с помощта на маша за къдрене. Местоположение на пръстите трябва да бъде така, за да е удобно сдвигать и раздвигать щипцовые бранши.

READ  Анестезия в стоматологията за кърменето: за и против!

Държим на самите клещи специален начин, при който най-лесно е да ги насърчават под венците по дентална ос.

Основните начини держания щипчиков два:

 1. Держание две дръжки дясната си ръка с помощта на 1, 2, 3 пръста по този начин, при което те (пръстите), разположени между браншами, за да можете да ги слайд във всеки удобен момент. Когато дръжки са свързани, 4 и 5 пръстите на ръцете се почистват.
 2. Прилага се при работа с горната редица зъби: палец обхватывает една браншу, а 5 и 4 пръсти държат друга. Краищата трябва да се опира в дланта на ръката си, за да по-лесно е да насърчава инструмент. След това химикалки раздвигаются, 3 пръста бъде поправена, а след това се присъединяват отново заедно с пъти, 5, 4 пръста. Когато 3 пръст се отделя, след като клещи са наложени, свити всички пръсти, освен 2.

Процесът на екстракция на зъбите с помощта на асансьори

Асансьор се използва като рычажного инструмент. Конструктивно отделят няколко подвида, които се използват при различна сложност операции – за удобство и улесняване на процеса на отстраняване на повредени зъба: ъглов, прав, штыковидный.

При изтриване на първата и втората пръстите на лявата си ръка ухватывают альвеолярный отломък, дясна ръка с употребата на сила въвежда работната част на растението в периодонталното дупка, която се разширява под въздействието на инструмента.

Влакна пародонта при този скъсани. Силоз при това се върти. След като той влезе на дълбочина 4-6 мм, той се използва като лост и, с известно усилие на зъболекар, което се предава на щечку, зъб притиснат от алвеолите.

Почти същото се случва операция за отстраняване на ретинированных/полуретинированных моляров. Силоз тук се прилага пряко. За долните и горните по-добре да използвате фиссурный бор или длето, след което премахнете корени е възможно с помощта на асансьори. Останки от кореновата система се отстранява тесни дълги щипчиками (за верхнечелюстного реда) и ъглови асансьор (за нижнечелюстного реда).

Използването на люксаторов

Не мисля, че стресово състояние при екстракция на зъби се прави само от пациента. Често лекарите изпитват не по-малко силен стрес, особено, ако този процес се случва, не е толкова плавно, колкото бихме искали. Но защо е толкова трудно понякога да се извърши операцията:

 1. На първо място, това е свързано с разположението на костите отношение на корените.
 2. На второ място, периодонтальная сухожилие се стреми да запази зъб, независимо от неговата степен на разграждане или това е процес, който трябва да се изпълни. Това е основната му задача.
 3. На трето място, силно въздействие оказва атмосферното налягане, при което е много трудно да се извади зъб, ако е дупката все още не е напълнена с кръв или въздух. Този ефект е нещо подобно на действието на гравитацията.
READ  Дълбока захапка: видове, симптоми, лечение

Така че, за да не се вреди на пациента (както и на лекар) е създаден страхотен инструмент – люксатор. С негова помощ можете да прекарате изтриване много по-лесно и по-безопасно.

В работата се използва определен размер, който е най-подходящ за конкретния гръбначния стълб. Работна част леко се инжектира под десну под лек ъгъл.

Това разъединяющее колебания движение допринася за разделянето на влакната на пародонта, е дупката се разширява, което води до отстраняване на вакуум в тази област. Чрез този метод може да е много по-лесно извади зъб с клещи. Но ако коренът е само един, това те не са необходими.

Дръжка на инструмент, поставен в ръката по такъв начин, при който показалец се оказва върху работната повърхност в посока отгоре, а останалите пръсти е удобно обхващат браншу.

Движението се произвеждат леки покачиваниями инструмент не може да се подхлъзне при операцията, както и за по-точно въвеждане. По този начин, това е значително по-облегает целия процес, включително и за намаляване на размера на бъдещите рани след изваждане на зъб.

Използването на люксаторов за екстракция на зъб:

Независимо от това, по какъв инструмент се радва на лекар, трябва внимателно да проверите дупка с остатъци от корените, а също така добре се справят повърхността, че там не са никакви микроби. Обикновено зъболекар дава обеззаразяване на марля топчета, които след известно време трябва да се плюе.

Ако кървенето е много силно, тогава може да се наложи няколко пъти смяна на тампон от марля. В този случай, по-добре предварително да се грижи за него и да го купя от аптека, а след това да не трябваше нещо да се пита под все още оказва влияние на действието на упойка.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec