Какво е реминерализация на зъбите: преглед на най-популярните средства и методи

Реминерализацией се нарича процесът, по време на който зъбния емайл насищане на важни минерални компоненти, възстановяване на твърдостта на повърхността на зъбите, както и извършват попълване на горния слой на полезни вещества, като действа в нея по химичен начин.

Когато е необходима процедура?

Другата към една реминерализираща е деминерализация – унищожаване на най-горния слой на зъбите, което се случва вследствие на поражението на кариес на зъбите. Едновременно с кариозными образувания се наблюдава появата на плака, зъбни камъни.

По тази причина на насищане на емайла необходимите минерали често се провежда успоредно с други процедури, насочени към възстановяване на устната кухина: премахване на зъбни камъни и отломки, избелване на зъбния емайл. Необходимо може да се окаже и лечение на такива заболявания, като гингивит и пародонтит.

Към причините, поради които трябва да се проведе минерализацию зъбите, се отнасят:

 • появата на зъбна плака;

 • повишаване на чувствителността на венците;
 • бързо стираемость на зъбния емайл;
 • генетично предразположение към нарушаване на баланса на минерали;
 • чувствителността на емайла към чувствата на ниски и високи температури, както и храна с наличието на висока концентрация на глюкоза;
 • санация на устната кухина (цялостно лечение на устната кухина) на последния етап;
 • процеса на възстановяване на зъбите след премахване на скоби и кап;
 • планова профилактика на процедурата за укрепване на зъбния емайл (препоръчват да извършват 2 пъти годишно).

В стоматологията това е един от най-ефективните методи за борба с нарушения на защитен слой на зъбите. Резултатът се постига бързо. Процедура е много ефективна в началните стадии на заболяването кариес.

За противопоказаниях

Както и всички лечебно-профилактичните процедури, тази има и противопоказания:

 • непоносимост към някои пациенти, използвани лекарства (алергични реакции);
 • не може поддавать фторированию зъби хора, страдащи от заболявания на задстомашната жлеза, заболявания на бъбреците и с нарушения на здравето, при които е забранено да се използват фторсодержащие лекарства.

Вариации по тема на минерализация

Реминерализующая терапия е такъв вид:

 1. Естествена коса — възстановяване на нивото на микроелементи в емайла на зъбите, без помощта на лекар. Необходими минерали може да се получи,

  сбалансировав храна, обогатяване на храната на вещества, необходими за крепост на зъбите. Също така важно е да се следи за хигиената на устната кухина.

 2. Изкуствена – процес, който се състои в нанасяне на паста за повърхността на сместа, включваща в своя състав, необходими за емайл микроелементи.
 3. Извършвано в домашни условия – процедура, която може да извършва всеки, който желае дом, като се прилагат ежедневно специални пасти за зъби, гелове.
 4. Професионална – манипулации за възстановяване на оптимално ниво на минерали в емайла на зъба, която държи на специалист в условия клиника.

Характеристики на естествения обогатяване на емайла минерали

Естествена реминерализация – процес, който се ръководи от самия орган. Ако констатируется недостиг на важни компоненти на зъбния емайл, запасите си, автоматично се набавят от храната.

Затова диетата на всеки човек трябва да бъде разнообразно и балансирано.

Значителна полза за крепост на зъбния емайл ще се храни:

 • извара;
 • мляко;
 • сирене;
 • боб;
 • боб;
 • ядки;
 • семена;
 • риба;
 • черен дроб.

Какво предлагат в клинични условия

Професионална реминерализующая терапия е необходима и тогава, когато организмът сам не се справи с наличния проблем.

Специалист изследва състоянието на зъбния емайл на пациента, назначава съответното лечение. Курс такива лечебни и профилактични процедури може да продължи от 5 до 20 дни.

Този процес преминава през няколко етапа:

 1. Почистване на зъбите преди процедурата.
 2. Обработка на глюконатом калций под формата на разтвор (при кариозен лезии на емайла).
 3. Покритие на зъбната повърхност със специален гел (при значителни вреди на зъбите се използва капы за тази процедура).
 4. Нанасяне на форми-катализатори.
 5. Електрофореза (физиотерапевтический процес на въздействие на постоянните електрически импулси с цел оказване на местния терапевтичния ефект).

Методи на една реминерализираща:

 1. Имплантиране на гидроксиапатитов – триене на зъбния емайл пюре, в състава на която влиза калциев фосфат. По този начин се напълни паста пукнатини, не допуска тяхното увеличаване.
 2. Които повишават резистентността на емайла за месец – процедура, по време на които зъбите са покрити фторлаком или гел с помощта на четка или специални cvr. В резултат на това лечение се намалява чувствителността на емайла.
 3. Електрофореза с разтвор на калциев глюконат – преместване на калциеви йони от разтвора на зъбния емайл под въздействието на електрически ток.

Как да се помогне на зъбите в домашни условия

Най-достъпни средства за обогатяване на зъбите необходими елементи са пасти и гелове. Стоматолозите препоръчват да се прилага форми за грижи за зъбите си от последните тестове на производителя.

Ефективни гелове и една реминерализираща паста за зъби в домашни условия:

 1. Elmex – паста за зъби, клинично тестированная европейските университети. Отлично се справя с първоначалните проявления на кариес, възстановява и проявява защитна функция.
 2. Lakalut alpin – паста за зъби, активно почистване на зъбния емайл, осигурява баланс на микроелементи.
 3. Apa Care – средство за грижа за зъбите, съдържащи медицински хидроксиапатит, заполняющий пукнатини в горния слой на покритието.
 4. Vivax Dent – гел, уменьшающий остротата на въздействието на киселини в зъбния емайл. Той е предназначен за борба със зъбния кариес, ерозия на емайла, повишена чувствителност на зъбите.
 5. R. O. C. S. Medical Минерали. Възстановява баланса на микроелементите в горните слоеве на зъбите, избелва зъбния емайл, насища четка за повърхността на калций, магнезий, фосфор.

Предимства на една реминерализираща в домашни условия:

 • не е необходимо посещения на клиники за извършване на всяка процедура;
 • можете сами да вземете лекарство, най-подходящата от цената;
 • възможност за провеждане на процедурата в удобно за вас време.

Манипулации по обогатяване на полезни вещества в най-горния слой на зъбите се използват гелове са както нанасяне на препарата върху зъбите от двете страни с помощта на четка за зъби.

След това известно време (това е посочено в инструкциите за употребата на всяко лекарство) е забранено да се пие течност и да се храни. Мият устата след изтичането на този период, не трябва.

От прилагането на профилактични пасти и гелове резултат трябва да се изчака около половин година. Това не може да се нарече недостатък провеждане на процедурата в домашни условия, тъй като ефектът се проявява постепенно.

Много от потребителите на тези хигиенни средства посочи, че белите предкариозные петна по зъбите изчезват, емайл става значително по-бели, но, естествено, това трябва да се очаква след известно време след началото на курса на лечение.

Трябва да се помни, че дори преди провеждане на начална една реминерализираща консултации от лекар-специалист е необходима.

Прилагането на реминерализующих гелове Скали Medical в домашни условия:

Експертно мнение

Думата лекари с дългогодишен опит.

Аз съм лекар-periodontist. С гел R. O. C. S. е позната от повече от 10 години. Аз препоръчвам това лекарство и като лекар-лекар, и като потребител. Започнете да ги използвате след раждането, забележи влошаване на състоянието на зъбния емайл. Не мога да кажа, че този продукт е панацея, но той предпазва от появата на кариес, отлично се справя с чувствителността на емайла!

Ина, Перм

В нашата клиника реминерализирующий гел е задължително да използваме след ултразвуковото почистване на зъбите. Това е необходимо за предотвратяване на повишена чувствителност на емайла към различни дразнители.

Особено препоръчвам този лекарството от бременни и кърмещи жени. Може да се използва както за профилактика, така и като част от комплексно лечение.

Иван Киров

От мненията на обикновените хора

Избор на коментари на потребителите, които използват реминерализирующие гелове и пасти.

Сынишке четири години, у нея се появиха признаци на ранно развитие на кариес. Да се използват гелове и паста за зъби в домашни условия не посмя, обърнах в клиниката към специалист.След разглеждане на зъбите на бебето е обявена за реминерализацию. Ефектът става забележим след три седмици на курса процедури в клиниката на: емайлирани е станала по-малко чувствителна, придобива по-добър вид.

Олга, Саратов

По време на бременност проконсультировалась с вашия стоматолог-гигиенистом за влошаване на състоянието на емайла, чувствителност към топла и студена продукти.

Бях посъветван да се възползват от реминерализирующим гел R. O. C. S. Medical Минерали. Много развълнуван нещо, което да може да се прилага при бременност и кърмене. Ефект приятно изненада: чувствителността на емайла, намалява, зъбите са придобили по-здравословен оттенък.

Останаха им по време на бременност и продължават да се прилагат след раждането на бебето. Чудесен продукт!

Елена, Москва

Моята дъщеря е само на 3 години, но на зъболекар по време на проверка забелязах на жълти зъби бели петна. Според него така започва кариес. Той посъветва да закупите специална реминерализирующую паста за зъби GC Зъб Mousse.

В резултат от прилагането на това средство ние сме останали доволни: петна не се увеличава в размер, зъбите не се развалят. Дъщеря с радост почиства зъбите, защото паста има прекрасен вкус.

София, Архангелск

Лекарят препоръчва да се прилагат паста за зъби Lakalut alpin за възобновяване на нивото на минерали в зъбния емайл. Отначало бях скептично настроени към този съвет, но паста все пак е придобил.

Резултатът ме изненада: емайл стана по-бял е, не изпитва вече болка, когато в устата си получава гореща или студена храна. Отлично средство! Препоръчвам го на всички.

Илия, Нижни Новгород

Че за какво?

Реминерализирующая терапия на зъбите в клиниката зависи от такива фактори:

 • броя на зъбите, които ще се поддаде на обработка (средната цена на услугата за една реминерализираща емайл един зъб 200-500 лева);
 • състоянието на зъбите (колкото по-висок етап на demineralize, толкова по-високи са цените на услугите);
 • използвани лекарства.

За изпълнение на тези процедури в домашни условия разходи ще бъдат много по-малки: паста за зъби с възстановителен комплекс от минерали на стойност от 90 на р., гел – 400р., балсам – от 300р.

Реминерализация – важното лечебно-профилактична процедура, за подобряване на подобряване на устойчивостта на емайла към заболявания на зъбния кариес.

Именно от тази болест, започват да се развиват много други. Затова трябва навреме да се започне устойчивостта терапия за твърдите тъкани на зъбите. Да се доверите на специалист или да извърши всички процедури в домашни условия – правото на избор на всеки човек.

READ  От опасно дълбока захапка и как да го оправя

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec