Капа от бруксизъм — ефективно лечение и профилактика на естествена светлина чрез стриване зъбите

Много хора се сблъскват с проблема на естествена светлина чрез стриване на зъбите по време на сън, но не определят това явление като болест.

При официалната медицина друга версия. Заболяване, характеризиращо се с триене на зъбите и сжиманием челюстите, се нарича бруксизъм. Това е не само стоматологичен проблем, но и свидетелство за нарушения на съня.

Какво е капа?

Назубная капа представлява подвижна ортодонтический апарат. Той е изработен от гъвкава пластмаса и има специална форма. В повечето случаи дизайнът на ясна и достатъчно гъвкава, за да пациентът не почувствах никакъв дискомфорт при носене.

Материалът, от който са изработени устата охрана, хипоалергичен, се състои от съвременните биополимеров. Апаратът издържа достатъчно силни натоварвания, дълго време не се поддава на деформация. Капа престава да се усеща след около час след носене, лесно за почистване, ако е необходимо, без труд може да се оттегли.

Съвременната ортодонтия предлага на устата охрана на всеки цвят. Може да се направи си индивидуално, на базата на техния цвят на зъбите на клиента. Освен това, в тях при желание се нанася дори модели или надписи. Има проекти двухчелюстные (едновременно в две челюсти) и одночелюстные.

Какво трябва да знаете за скърцане със зъби

Бруксизъм — скърцане със зъби и рефлекторно стиска челюсти, най-често се проявява по време на сън. По-рано се е смятало, че тези неволни действия, които не се отразяват на здравето и не са сериозна заплаха. По-късно е доказано, че това е по-скоро вреден навик.

По време на сън, когато съзнанието си почива, работи подсъзнанието. Именно тя поддържаме широк диапазон на механизма за дъвчене и компресия на зъбите.

Според заключения на Американската Стоматологична Асоциация, с бруксизмом е изправен всеки четвърти жител на планетата.

Точните причини за възникване на заболяването все още не са известни. Но специалистите се наведе към това, че има причинители:

 • прием на стимуланти;
 • злоупотреба с алкохол;
 • за пушене;
 • стрес;
 • психични разстройства;
 • проблеми на стомашно-чревния тракт.

Функционални възможности паста за накладки

Скърцане със зъби през нощта води до негативни последици, т. к. човек в това време не може да контролира движенията на челюстта. Натиск върху зъбите при патологическом скрежете десет пъти повече, отколкото при обичайните дъвчене.

READ  Какво може да се направи, ако след изваждане на зъб остана shard

Има два варианта за справяне с проблема: въвеждане на специални инжекции с ботокс в мускулатурата на челюстите и носенето на нощен устата охрана. Последният вариант дава сто процента гаранция за запазване на зъбите. Това е специална конструкция, която не трябва да се бърка с каппами за привеждане в съответствие или за избелване на зъбите.

Функцията нощен оклузивна устата охрана:

 • намаляване на налягането и напрежението на лицево-челюстна апарат;
 • да се забрани на преместване на зъбите;
 • защита на зъбния емайл от чипове, пукнатини, износване;
 • профилактика на нарушения на привеждане в съответствие хапят;
 • нормализиране на съня;
 • гаранция за безопасност на ортодонтски конструкции (ако има такива).

Скърцане със зъби може да предизвика главоболие, дискомфорт в областта на шията и гърба, безсъние, капа постоянно се реагира на компресия на зъбни редове, отколкото елиминира дисбаланс на мускулите, подобрява координацията си, отпуска челюст. Освен това, те се използват дори и за предотвратяване на симптомите на нощна апнея.

Капа не третира от бруксизъм, а само предпазва от негативни последици.

Какви решения се предлагат?

Разликите една устата охрана от друга могат да бъдат начин за тяхното производство или за други цели.

По предназначение капы, които се прилагат при бруксизме, се делят на три вида:

 1. Дневни. Такива проекти се използват при осложненном зъбни скрежете. Когато човек не спи, той може да контролира процеса на сжимания-разжимания на челюстта, но в някои случаи това е невъзможно. За това се определя капа, което трябва да се носи в продължение на целия ден. Апаратът не се вижда, когато говорите, ви позволява да се ядат храни, без дискомфорт, не нарушава става.
 2. Нощни. Тези проекти се използват само по време на сън. Да ги носят на ден не може да бъде — това може да предизвика сериозни проблеми челюстно-лицева апарат. Пациентът сам носи ги, преди лягане и след събуждане трябва да се оттегли. Капы за сън, които се прилагат при бруксизме, като правило, са видими, но това не създава проблеми, т. к. човек в съня си, с никой не се свържете.
 3. Резонирующие. Такива апарати се използват при осложненном на заболяването и в спешни случаи. Те не само предпазват челюстта и зъбите, но и притежават лечебни свойства.
READ  Четка за зъби Air Flow: отзиви и цените за процедурата

По начина на вземане на проекти, са:

 1. Стандартни. Изработват се по определен образец и готов за употреба. Може да предизвика дискомфорт.
 2. Термопластические. Такива устата охрана се извършват от специален материал. Те трябва да се потопят в гореща вода преди употреба. Това се прави, за да се омекоти материал, да, обличане на зъби, конструкцията е взел тяхната форма и твърди в това положение.
 3. Индивидуална назубная капа се прави по слепку на пациента. Тя е най-удобна в чорап и не причинява неприятни усещания.

Производство и технически въпроси

За носенето на дизайн е ефективен и удобен, трябва да се спазват правилата за изработката на апарата. Основна цел при това — плътно прилепване към зъбите и целостта на корпуса. Без чакъла и выпирающих парцели.

Както вече споменахме, можете да си купите готов дизайн, но използването му може да се окаже не толкова удобно и безрезультатным. Така че по-добре да отидем в стоматологичен кабинет за извършване на индивидуална устата охрана. Тази конструкция се извършва с оглед на индивидуалните особености на структурата на челюстта и зъбите на всеки пациент.

Материал служи като пластмаса, която полимеризуется под налягане. За дизайн на селото е, трябва да стреля отливки с една или две челюсти, в зависимост от специфични проблеми.

Главни технически акценти вземане на правилното устата охрана:

 1. Теглене на най-хвърля. С помощта на слепочной лъжици зъболекар обработва повърхността на зъбите и челюстите на гъста еластична маса. След сгъстяване на зъбите се формира индивидуален печат с мрежа.
 2. Гипсова модел. В зъботехническа лаборатория на готовия за печат с мрежа нанасят гипсовую смес от вода и прах от гипс. Тя се втвърдява, а след това от caked модели се формовочную маса.
 3. Директно производство. Материала, от който ще бъде изработена капа, може да бъде под формата на еластични плочи или на хомогенна маса. Го поставя в формовочный апарат, в който под налягане и с температура около +140 градуса, произведени капа. След това я ламинируют, ограничаване на няколко слоя специално средство, тя да бъде гладка и стегната. В крайна сметка се оказва дизайн с меки вътрешни стени и солидна външна повърхност.
READ  Дъвка за скоби - повишаване на ефективността на лечението

Готови каппу предават лечащему лекар, той кани пациента и примеряет си. Ако всичко е направено правилно, — човек сам ще може да свали и инсталира на машина, без усилия и дискомфорт. Ако има някои неточности — апарат изпратен за преразглеждане.

Характеристики на грижи и съхранение

Съдържанието на проекти в чистота — това е основната грижа за каппой. Я се измиват на течаща вода (понякога сапунен разтвор), след това се почиства с помощта на четка за зъби и паста. Измийте слушалката и отново може да се използва.

Да се съхранява капуа в плътен съд с дупки за вентилация. За да се гарантира дълъг срок за експлоатация, трябва да я защитава от въздействието на високите температури (това може да стане причина за деформация), редовно инспектира предмет на целостта. При посещение на зъболекар каппу също така се препоръчва да се покаже на лекар.

Средният живот на нощния капы от шест месеца до една година. Ако се занимаваме с усложнен бруксизмом, конструкция трябва да се сменят по-често.

Цена на въпрос

Цена назубного апарат може значително да се различават, така, готови устата охрана от бруксизъм, които можете да закупите в аптеката, и за които не се изисква

няма допълнителни разходи за монтаж, струва около 2000-2500 лв.

Дизайн, изработени по индивидуални параметри, струват по-скъпо. Те включват разходите за материали, разходите за гласове и глина модел на работа на зъботехническа лаборатория и формовочного апарат, а също и работа на специалисти в тези участъци и, разбира се, редица посещения при зъболекар. Тази капа ще струва 5000-10000 лева.

Капа — най-ефективното средство при бруксизме. Предварително след като се грижи за състоянието на темпоромандибуларната става и зъбите, пациентът ще получи не само защита на здравето, подобряване на благосъстоянието, но и ще запази естетиката на външния си вид.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec