Некариозные поражения на зъбите — класификация — лечение при деца

Некариозные поражения на зъбите — без значение как те се случват, отколкото са причинени и колко са опасни

Темата на нашата статия – некариозные поражения на зъбите. Това, което те са, отколкото са причинени и колко са опасни. Някои са генетично обосновани, други зависят от състоянието на майката по време в света на плода, други пък са причинени от лекарствени средства и токсични вещества. Да Не забравяме и травми и други проблеми.

За съжаление, много хора нямат представа, отколкото са причинени от тези или други нарушения, водещи до увреждане на зъбите. Надяваме се, че нашите неща ще ви помогне да се разбере по-добре в тази тема.

Как са класифицирани некариозные поражения на зъбите?

Класификация некариозных поражения на зъбите, създадена Век Патрикеевым още в края на шейсетте, разделя ги на възникнали преди и след никнене на млечни. До никнене на млечни възникват следните проблеми:

 • флуороза ендемична;
 • наследствени нарушения на развитие на зъбите;
 • аномалии на никнене на млечни и развитие на зъбите;
 • гипоплазия и хиперплазия на емайла.

Некариозные поражения на зъбите, възникнали след никнене на млечни съществуват такива видове:

 • v дефект;
 • наранявания. Механични, химични, термични;
 • ерозия;
 • бързо стираемость;
 • плака и пигментация;
 • гиперестезия;

До некариозным увреждане на твърдите тъкани на зъба, възникващи след никнене на млечни, се отнася и некроза.

Има и друга система за класификация, предложена от Федоровым и Дрожжиной. Приета тя през 1997. В нея влязоха и медикаментозные и токсични нарушения на развитие, получени преди и след никнене на млечни.

Гипоплазия на зъбния емайл

Проучване на некариозные поражения на зъбите при деца, ние сме убедени в това, че гипоплазия се среща в медицинската практика едва ли не повече от всички други нарушения. Какво е това? Това е дефекти и петна по повърхността на зъба. Поражението може да обхваща също и дентина. Срещат случаи на изостаналостта на тъканите на маса. Защото трябва да се използва общият термин «гипоплазия».

Причината за такова нарушение са проблеми с обмена на вещества в организма на майката. На първо място – повреда на водно-солен и протеиновия обмен. Това води до факта, че зъбите на детето първоначално се формират неправилно.

Токсикоз при майката, както и болест на самите деца в ранна възраст (рахит, ендокринни смущения, диспепсия). В повечето случаи засегнатите зъби, резци и първите моляры.

Гипоплазия е:

 • двойно по – впечатлен от 1 зъб;
 • системна – обхванати всички зъби или групата им, формировавшаяся в определен период от време;
 • алопеция – засяга няколко в близост до стоящи или едновременно оформени зъби.

Гипоплазия – необратимо явление. Ако има място на поражение на тъканите на зъба, тя няма да изчезне от само себе си. Няма да помогне в този пасти за зъби, гелове и капы с составами за една реминерализираща.

Трябва да се подчертае такова явление като тетрациклиновые зъби. Лекарства от тетрациклиновата и редица други медикаменти може да предизвика трайно оцветяване на емайла или на цялата корона. Нещо повече, тези вещества често водят до недоразвитию емайл.

Лечението се съчетава няколко методики. Това е и реминерализация на емайла и реставрация на зъбите.

 1. Използват специализирани пасти за зъби.
 2. Прилага електрофореза с глицерофосфатом калций.
 3. Предписват витамин-минерални комплекси.
 4. Выписываются хапчета «Кламин».

Хиперплазия на емайла на зъбите,

Ако гипоплазия — това е недостатък, а хиперплазия – излишните тъкани. Има следните видове:

 • эмалевая капка;
 • эмалево-дентинная капка;
 • с поредици в периодонте (Родригес-понти);
 • внутризубные.

Се лекуват само пришеечные эмалевые капки. Техните зашлифовывают, след което на пациентите се предписва курс на лечение за възстановяване на емайла на обработанном сайта.

Флуороза

Поражението на зъбите, причинено от интоксикация с флуорид. Последният когато съдържанието на водата и храната в големи количества, стават вредни за организма. Членка разрешава концентрацията във вода до 1,5 мг на литър. Но вече при 1,3 мг риска от заболявания флюорозом се издига до нивото на 20-30%. Ако в организма попада от 1,5 до 2,5 мг флуор с всеки литър течност, вероятността да се получи отрицателен ефект се равнява на 40%.

В последните десетилетия на флуор започва да се използва за пречистване на водата, в състава на пасти, храни и хранителни добавки. Такова количество не е за човешкото тяло в норма. Това води до негативни последици, и се стигне до отравяне.

Флуоро – силна отрова, който е в състояние да унищожи костни и мускулни тъкани, опасни за сърцето.

Лечението зависи от вида и формата на флюороза. Прилага витамин / минерални комплекси, препарати на базата на фосфор и калций. За премахване на необратими последици от увреждане на зъбите могат да се използват фасети, фасетки, запълващи материали.

Аномалии в развитието на зъбите

Ако детето страда туберкулоза, рахит, инфекциозни заболявания в периода на развитие на зъбите, вероятността от нарушения, аномалии на форма, размер, разположение на зъбите, както и броя им. Една от честите прояви е адентия – частично или пълна липса на зъби.

Аномалии на форми и цветове най-често се проявяват в зъбите постоянно привеждане в съответствие хапят. Те, както е известно, започват да се образуват не по внутриутробный период, а вече след раждането.

Наследствен фактор в некариозных поражения на зъбите

Никога не си струва да хвърля един такъв момент, като наследствеността. Некариозные поражения на зъбите от този тип са няколко вида гипоплазии и аплазии, гипокальцификации емайл, несъвършен амелогенез несъвършен дентиногенез несъвършен одонтогенез. Често по време на лечението трябва да инсталирате коронки. На първо място, протезируются моляры и премоляры, след това – резци и кучешки зъби.

Стираемость на зъбите

Изтриване на зъбите може да бъде както физическо, така и паталогическим. Стираемость на зъби винаги е различна. Тя зависи от привеждане в съответствие хапят, минерализация на емайла, други причини. Се проявява под формата на реакции на температурни/химични/механични дразнители.

В процеса на зъбите променят своята естествена подплатени анатомична форма. Интересното е, че изтрити парцели рядко са засегнати от кариес. Това се дължи на факта, че естествените кухини и канали, в които се събират обикновено бактериите, ще бъдат изтрити. С течение на времето се променя захапка. Това води до заболявания на тмс.

V дефект

Много често срещано явление в стоматологичната практика. Ние науката не е все още точен и единно мнение за причините за възникването на този тип некариозного поражения на зъбите.

 1. V дефект най-често засяга вестибулярные повърхността на зъбите.
 2. Определят приэмалевую и придесневую форма.
 3. V дефект, за разлика от кариес, може да се развива с години и дори с десетилетия.
 4. Дълбочината на дефекта 2 мм и по-провежда реминерализующая терапия, а след това зъб пломбируется.

Ерозия на твърдите тъкани на зъба

Ерозия на твърди тъкани — това е процес на загуба на емайла и дентина. Такова нарушение може да бъде причинено от няколко често не са свързани помежду си фактора:

 • механично увреждане на твърда четка или паста с висока абразивностью;
 • химично увреждане при злоупотреба с цитрусови плодове. Сок разяжда емайла;
 • ендокринни фактори. Често причината са заболявания на щитовидната жлеза;
 • подагра;
 • нервните и психосоматични заболявания.

Лечението зависи от причината на възникване. Първо трябва да мине диагностика, за да се определи какви промени в организма на пациента са оказали влияние върху състоянието на тъканите на зъба. След отстраняване на причините може да започне премахването на външни прояви:

 • курс реминерализующей терапия,
 • запълващ материал,
 • протезиране,
 • инсталирането на фасетите и люминиров.

Некроза на твърдите тъкани на зъбите

Некроза на емайла, често срещани при пациенти с гипертиреозом, тиреотоксикозом, особено в периода на бременност. Към факторите, влияещи върху неговото развитие, включват различни заболявания, които засягат ЦНС, ендокринни смущения, излагането на токсини, радиация, химикали. Некроза може да покрие пришеечную и/или вестибулярную повърхност на зъба. Лезии, често са подобни на кариозные. Защото някои специалисти смятат некроза форма на кариес.

Лечение:

 • добавки с калций вътрешно и под формата на приложения;
 • съвет, използването на антиоксиданти;
 • възстановяване с помощта на стеклоиономерных цимент.

Гиперестезия твърда тъкан на зъба

Може би, самият термин вас са запознати, но много хора са се сблъсквали лично с този проблем. Това е чувствителност на зъбите, причинено от различни фактори. Далеч не винаги подобни прояви, свързани с развитието на кариес или заболявания, които засягат тъканите на пародонта. Често се разглежда като един от основните прояви при эрозиях на емайла и стираемости. Зъбите могат да реагират на:

 • температурата;
 • кисели, солени, сладки храни;
 • механични дразнители.

Преди да се пристъпи към лечение, е необходимо да се определят причините за болестта и да се премахнат първо ги. По-нататък може назначен реминерализующая терапия. Също така са отстранени от диетата храни, които могат да доведат до влошаване на състоянието на пациента.

Може да се прилага за нанасяне на слой фторлака. Вътрешно се приемат таблетки калциев глюконат и други кальцийсодержащие лекарства.

Както виждате, има много видове некариозных поражения на зъбите. Всяка от тях има своите причини и може да се лекува индивидуално. В някои случаи се откриват множество едновременно протичащи заболявания. Ако имате опит в лечението на подобни заболявания, оставят коментари. Като се регистрирате, вие ще получите от нас бюлетини с интересни новини!

Видео — Некариозные заболявания на зъбите, възникнали в периода на формиране и след никнене на млечни

READ  Възпаление на периоста: опознай врага, за да го победят

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec