Подвижна протеза Пеперуда: идеалното решение за замяна на един или два зъба

Подвижна протеза Пеперуда се отнася към групата на временните зъбни конструкции, и са определени изключително за толкова време, но ще бъде постоянна протеза.

Този тип конструкции има друго име – иммедиат протеза.

Този вид протезиране намерил широко приложение в стоматологията.

Какво представлява иммедиат протези?

Пеперуда — тя е подвижна временна конструкция, която се използва с цел да се определи до отдалечени зъб за периода на извършване на основен протеза, най-често такава протеза се инсталира на един зъб, по-рядко на два.

Изглежда иммедиат като обикновен зъб, от двете страни на който са разположени специални стойки под формата на «крылышек». Именно поради тази форма на протеза и получил името си.

Временен зъб служи като защита за венците от повреда в една от областите, където е отстранен зъб. Също така изпълнява и естетическа функция.

Се използва в случай, ако в бъдеще е планирано инсталиране на корони или имплант (обикновено на преден зъб).

Именно му често се използва за премахване на обхвата на предните зъби, тъй като последните могат да се доставят морални страдания, това се отнася особено за нежния пол, за които външната красота играе важна роля в живота.

Видове протези

Въпреки ограниченията на използване на този дизайн, протеза пеперуда се подразделя на два вида:

 • за частично протезиране;
 • за пълно протезиране.

Първият вид протези се използва в случай, ако трябва да затворите просвет с цел задържане на място на здрави съседни зъби за този период, докато е направена от постоянна протеза или коронката. Вторият, от своя страна, е заместител на цяло зъбната редица и се използва по време на подготвителния етап преди да инсталирате за постоянно протеза.

Също така е различно и материалът, от който са изработени пеперуди. Те могат да бъдат найлонови и акрил. Протези от найлон се характеризират с изключителна мекота, гъвкавост и лекота. Акрилни повече са за всички физически и евтини.

В последно време популярност започна да набира иммедиаты и от мека хипоалергенна пластмаса.

Характеристики на решения

В съвременната стоматология се използват дизайн на два вида, които се различават един от друг материал кламмеров. Те могат да бъдат изпълнени от метал или пластмаса. В първия случай трябва да сме подготвени за факта, че при усмивка ще ги види. Въпреки това често ги избират заради тяхната надеждност.

Що се отнася до пластмасови задържащи куки, а след това протези с тях могат да се припокриват като на запазване на зъбите, така и на участъци от лигавицата на устната кухина, която се намира в непосредствена близост директно до мястото на дефекта.

READ  Как да се засили зъби, ако те са унищожени: подробна информация

Освен това, някои проекти имат леко разширение основа, която се простира към небето с обратната страна на зъбната редица.

Площ на тази част е много малка, но служи за увеличаване на стабилността на протезата. Това допринася и използването на специални фиксирането на крем.

Показания и противопоказания за инсталиране на проекти

Препоръчва се използването на пеперуди в следните ситуации:

 • при необходимост от възстановяване на дъвченето на функцията на зъба, но трябва да се помни, че прекалено твърда храна може да навреди на протеза;
 • за запазване на меките тъкани след операцията за отстраняване на зъба, в резултат на което натрупването им за инсталиране на постоянна протеза не се изисква;
 • за възстановяване на целостта на зъбната редица, което ще подобри естетиката усмивки;
 • когато има нужда от заместване на липсващия зъб, за да спаси находящие до органи, с оглед на присъствието на пародонтозата;
 • при извършване на подготовка на меките тъкани за инсталиране на постоянно импланта (не винаги можете да направите това веднага след изваждането на зъб).

Като такива противопоказания при инсталиране иммедиата не, обаче, има фактори, които могат да попречат на това, освен това, че е изключително технически характеристики на устната кухина:

 • деформации на челюстните кости, които могат да бъдат както вродени, така и придобити;
 • разрушени съседните зъби, поради което липсва възможност за фиксиране на протезата.

Никакво отрицателно въздействие върху тялото протеза, не е било.

Как протича процесът на производство и монтаж на

Целият процес преминава през няколко етапа, като лекар ясно спазва максимална точност в изчисленията, иначе протеза просто не се побере в уготовленное място за него.

Основните етапи на производство са:

 1. Теглене на слепка със здрави зъби, когато това е необходимо спазването на всички изисквания за неговия размер. Гласове се прави, преди да извадите

  повреден зъб. Решение за инсталиране на временна протеза се взема точно в този период.

 2. Производство техници точно копие на дистанционно зъб по това слепку, който им придаваше лекар. Се използват за това, полиамид, акрил или пластмаса, а също така се формира планина (за това се прибира отливки от съседните здрави зъби).
 3. След направата на протеза, не веднага да се инсталира на място. Зъболекар първо се прави примерку, тъй като винаги е необходимо индивидуализиране на текущата ситуация (в периода на производство в устната кухина на пациента може да се случи да се промени).

Протеза абсолютно не се усеща от пациента. В движение той не е придирчив, му е лесно да се снимате сами за почистване.

Ако протеза произведен за замяна на няколко зъби, на работа са почти идентични, въпреки това вниманието, което зъболекар обръща на зъбите, служители опора за протеза, трябва да бъде по-строг.

Ако те са в затруднено положение, по време на носене на протезата могат да се появят неприятни усещания. Коригиране на ситуацията ще помогне използването на временна протеза от найлон, тъй като той е по-гъвкав и мек.

Предимства и недостатъци

Очевидни преимущества на този вид протезиране са:

безопасността на съседните зъби, тъй като те остават напълно необработени (нито преди да инсталирате корони, нито по време на монтиране на форма на протеза), всички манипулации се извършват със себе протеза;

 • висока естетичност предвид натуральности изкуствен зъб (вижда се само в случай, че при производството на клямерров се използва метал);
 • скорост на производство: целият процес отнема няколко дни (при първото посещение се извършва гласове, във второто – на пациента вече е инсталиран протеза, при използване на лят скелет може да се наложи допълнително нагласяване);
 • възможност за използване като временна (за зарастване на рани след изваждане на зъб и преди планираната имплант, който е отсрочена за определен период от време) и постоянна дизайн, и производство на протеза може да е още преди да извадите зъба, което ще ви позволи да го използвате веднага след извършване на манипулация (това ще позволи на пациента да не изпитвате дискомфорт, което възниква при наличието на лумена);
 • възможност за използване при заболявания на венците;
 • хипоалергенност;
 • лекота на използване;
 • лекотата на грижите;
 • малка цена;
 • дълъг срок на експлоатация.

Въпреки че много от очевидните преимущества, да не забравяме и за недостатъци. Техните макар и значително по-малко, но те могат да повлияят на избора.

По-специално, недостатъци са:

 • използването на метални куки (тази конструкция е направена в случай, когато пластмасови кляммеры не са в състояние добре да затегнете протеза на съседните зъби);
 • липса на поемане (наблюдавани са много рядко се дължи на индивидуални особености на структурата на челюстта).

Във всеки случай, решението за целесъобразността на използването на протеза приема само от лекар на базата на направения преглед и последващо лечение.

Срок на експлоатация

Като цяло, тази конструкция се използва като временна мярка. Именно затова тези материали, които се използват при производството на протеза на Пеперуда, се избират по такъв начин, че пациентът не се чувствах дискомфорт по време на неговото носене.

Срок на експлоатация зависи от времето на производство на постоянни импланти и може да варира от две седмици до шест месеца. Обаче използват такива протези могат много по-дълго.

По време на носенето на този проект временна протеза с лекота може да се поддържа хигиена на устната кухина, тъй като тя може да се свали и да се носят самостоятелно.

На практика пациентите

Протеза Пеперуда доста търсен в стоматологията, че се потвърждават от многобройните отзиви на пациенти.

След автомобилна катастрофа загубих част от предния зъб. Всичко щеше да е нищо, но ми предстои да бъде свидетельницей на сватбата на най-добрата ти приятелка. И, естествено, в тази си форма, там ще се появи не може. Обърнете се в стоматологична клиника, лекарят ме посъветва подвижна протеза пеперуда. Направихме го доста бързо, никакви неприятни усещания не е веднага. Той просто ме спаси.

Ирина, 23 г.

Проблеми със зъбите при мен почти никога не е била на зъболекар ходих само за рутинни проверки. Но след това започнаха проблеми с един от ножовете. Лечение отняло много време, усилия и пари, но в крайна сметка все още го изтрили. На импланта няма пари, лекарят препоръчва да се постави иммедиат на време. И аз нито веднъж не съжалих. Удобно и съвсем евтино.

Светлана, на 47 години

Експертно мнение

Много от пациентите се отказват от сменяеми протези, твърдейки, че то е това, което се появява чувство на дискомфорт и се нуждаят от ежедневна отнемане им за почистване. Но в действителност това не е така. Ако протеза произведен в съответствие с размера на челюстите, никакви неприятни усещания не. Това допринася и използването на меки материали като найлон или от мека пластмаса.

Валери L., стаж 9 години

Цена на въпрос

Разходите за производство и монтаж на пеперуди в различните клиники е различно, и може да варира от 5,5 до 25 хиляди рубли. Зависи от цената

престиж клиника, ниво и професионализъм на работещите в нея зъболекари и зъботехници.

Що се отнася до използваните материали, а след това намаляване на разходите е възможно чрез смяна на пластмаса в метал при производството на куки.

Тази стойност не се счита за ниска за временна протеза, но много от пациентите могат да го носят с години, което значително намалява дизайн.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00062 sec