Приложение на Хлорхексидин за изплакване на устата след изваждане на зъби

След извършване на операцията по изваждането на болен зъб зъболекар полага в дупката тампон, напоен с лекарство. Това гарантира пълно потискане на жизнената дейност на патогенните микроорганизми, а също и спомага за бързото образуване в дупката на кръвен съсирек, защита на тъкан от по-нататъшно разпадане.

Някои лекари след екстракцията препоръчват изплакнете устата с Хлорхексидин, но при спазване на определени срокове и препоръки от специалисти.

Обаче, след час-два анестезия минава, се развива оток на венците, а след това и цялата бузата » распухает, се появява непоносима болка. В такава ситуация човек забрави за получените съвети. Започва трескаво и непрестанно изплакнете устата с народни средства за защита: сол, сода бикарбонат, а след това и лечебни антисептици и антибиотици.

Това е невъзможно, тъй като неправилно провеждане на процедури за обработка на устната кухина да доведе до извличане на фракция защитни левкоцитите и макрофагите, натрупали за дупката, остави повредената тъкан на венците и нервите голи и отзивчиви към болезнетворным бактерии. Както и някои лекарства и изобщо сожгут мазен, ако те се разтварят във висока концентрация. Също така е възможен сериозен алергичен колапс.

Защо много зъболекари препоръчват след изваждане на зъбите изплакнете устата с точно Хлорхексидин, струва ли си да го използвате и как да го направя? Винаги ли ви полезна тази процедура?

Гаргара с цел и с ума

Срокът на действие на лекарствения продукт обеззараживающего препарат, който се прилага стоматолог за вендузи инфекция в дупката на зъба, формирана след екстракция, на около 12 – 24 часа. След това защитните свойства антисептично средство намалява.

Тъй като ежедневно, човек яде, пие, диша, то той получава отвън разнообразни инфекциозни микроорганизми, които могат да

да предизвика нагноение рани ден по-късно след изваждане на зъб. Така че, изплакване Хлорхексидин е необходимо за следните цели:

 • за да се предотврати развитието и разпространението на инфекции в устната кухина;
 • с цел бързото унищожаване на инфлуенца бактериална флора;
 • за да не травмирующего тъкан прочистване на раните от остатъците от храна от кладенците;
 • за да обезболить, намаляване на подуване на венците;
 • за ускоряване на регенерацията на клетките.
READ  Анальгин при зъбобол: механизъм на действие и начини на прилагане

Препоръчва се приложение на Хлорхексидин след екстракция на зъби, на увредените кариес, зубным камък, както и при наличието на други заболявания на устната кухина.

Задължително трябва да се използва медикамент в случай на провеждане на екстракция на фона на протичането на инфекциозните заболявания на горните дихателни пътища, където патогени са злостные патогенни микроорганизми: при ангина, бронхит, пневмония, туберкулоза. Както и паротите, отите, сифилисе, много други заболявания.

Защо точно Хлорхексидин, а не друго лекарство?

Важно предимство на препарата е по-широка гама обеззараживающей активност срещу всички болестотворни микроби, които атакуват организма, отслабва операция:

 • бактерии;
 • гъбички;
 • вируса на херпес симплекс;
 • хламидия.

Празнуват и на други полезни свойства на лекарственото средство:

 • висока устойчивост е запазването на защитната обеззараживающей филм антисептично средство в продължение на 24 часа във всякаква среда;
 • повишаване на температурата на разтвора в процеса на обработка повишава активността на лечебни свойства на препарата;
 • заявление за сигурност, за деца, бременни и кърмещи жени, възрастни хора;
 • противовъзпалителни свойства на едни от най-активните и най-ефективните сред тези медикаменти.

Изплакнете наркотик оттук бързото намаляване на подпухналостта и помага за възстановяване на тъканите.

Как да се извърши процедурата — професионален подход

Непосредствено след операцията антисептик не се прилагат, тъй като д-р вече достатъчно шлифова повърхността дупка и край на венците.

По-късно, след около един ден (а в случаи на развитие на инфекцията през 12 часа) е възможно и дори необходимо да изплакнете устата си с прилагането на Хлорхексидин, но при спазване на следните задължителни условия:

 1. Използвайте само готова воден (0,05%) разтвор, който може да се закупи от аптека. Разрежда себе си антисептик висока концентрация е невъзможно, тъй като неправилно развъждане може да допринесе за изгаряния на лигавиците.

 2. Не можете да изпълнявате първите три дни активно изплакнете с бульканьем, е необходимо само да наемат 15 мл Хлорхексидин в устата си и леко се напоява им парцелът дупки, по-късно няколко минути и половина сплевывать. Може да бъде няколко пъти по малко се развявам на бузата в посока на рани, а след това повдигнете главата си обратно. Такива действия ще се избегне разрушаването на кръвното защитен куп вътре в дупката.
 3. Нормално активно изплакване се разрешава след 3 – 4 дни.
 4. Броят на процедурите се определя от лекар с оглед на сложността на премахване и хигиенни състояние на лигавиците на устната кухина, но при нормални условия на изплакване на Хлорхексидин се извършват не по-често от 4 пъти на ден, курс до 5 дни.
READ  Хлорхексидин - универсален антисептик за устната кухина

Ако подпухналостта, гиперемия и болката не премине, паралелно се появи отвратителна миризма, то най-вероятно е започнал гнойный възпалителен процес. В такъв случай спешно нужда да се обръщат за лечение към стоматолог.

Ограничения за прилагането на

Основно противопоказание за използването на Хлоргиксидина е алергия (индивидуална чувствителност) към активното вещество.

Освен това, трябва да се вземат предвид тези ограничения:

 • не може да комбинира използването на Хлорхексидин с прилагането на друго антисептично средство за изплакване, а също така народни средства: сол, сода за хляб, отвари от билки;
 • в този период е строго забранено пиенето на алкохол;
 • използването на паста за зъби е допустимо един час по-късно, след като антисептичен обработка на устната кухина.

С повишено внимание и само с разрешение на зъболекар може да се прилага Хлорхексидин за изплакване от бременни, кърмещи жени и деца.

Избягване на усложнения за здравето, използването на Хлорхексидин съвместно с прием на други лекарствени средства, предписани от пульмонологом, алерголог, дерматолог, може би само след консултация с тези узкопрофильными специалисти.

Трябва да спрете прилагането на лекарството в случай на поява в устата, обриви, мехури, язва. Може би, това е опасно прояви на алергии.

Безценен помощник

Спектър на приложение антисептично достатъчно широк — той е търсен в хирургия, стоматология, гинекология, дерматология, при УНГ заболявания.

Лекарството оказва ефективно обеззараживающее действие в следните случаи:

 • при обработката на изгаряния, открити рани, на подуто измръзнало място;
 • за изплакване при стоматити, гингивити, пародонтите, кариесе;
 • при ангина, фарингит, ларингит, герпетическом поражение на лигавицата на устата;
 • за обработка на засегнатия епител при гинекологични, урологични заболявания, хемороиди, а също и сифилитических язви.
READ  Паста за зъби Президент - разновидности, отзиви за качеството и цената

Хлорхексидин се прилага с цел унищожаване на инфлуенца микрофлора за обработка на ръцете на лекарите, стерилизация на медицински инструменти и оборудване, а също и на повърхности, предмети, когато термична дезинфекция не е разрешено. В домашни условия могат да се почистват антисептик детайли небулайзеров.

Висока ефективност антисептично потвърдена от повече от 60 години медицинската практика, но има и някои недостатъци: с вкус на медикамент е различен горчивина, а феята на емайла и дентина след употреба на лекарства под формата на течност за изплакване може да бъде по-сив и кафяв цвят. Въпреки това, с течение на времето цветът се възстановява, а горчивият послевкус е възможно стерпеть, за да се избегне гнойного възпаление.

Най-важното условие — да се прилага медикамент единствено по предписание на лекар и при стриктно спазване на инструкциите му.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00468 sec