Прогнатический хапка — видове, диагноза, методи за премахване на

Прогнатический захапка

Аномалия прогнатического (или на дисталния) привеждане в съответствие хапят (окклюзия) се формира в резултат на неправилно затваряне на челюстите. С горната челюст е изместена напред. Често тази аномалия често — при 15% от децата на юношеството и 30 % от възрастните хора по отношение на цялата структура зубочелюстных аномалии.

Разновидности на прогнатического привеждане в съответствие хапят

Лекари-ортодонти класифицират съществуващите разновидности прогнатического привеждане в съответствие хапят по техните клинични прояви и изпускат от следните форми, при които:

 • увеличава верхнечелюстная кост, а нижнечелюстная се развива нормално;
 • до края не се развива нижнечелюстная кост, а верхнечелюстная кост се развива нормално;
 • увеличава верхнечелюстная кост и в същото време не получава пълноценно развитие на нижнечелюстная кост;
 • горната челюст погрешно се развива, сжимаясь от двете страни.

Важно! Посочената класификация се прилага само за възрастни населението. Смята се, че детската захапка се формира преди окончателното преместване на зъбите.

Причини за появата на прогнатического привеждане в съответствие хапят

Причините, които предизвикват аномалии привеждане в съответствие хапят, са много и е важно да се съсредоточи върху тях, разработвайки план за лечение.

Каква е причината за образуването на прогнатической запушване? Защо в началото на челюстта, а след нея и зъбите променят нормалното си положение? Учените смятат, че дистальный захапка е доста може да се развие вследствие на:

 1. Наследствено предразположение, развиваща се в болест, под въздействието на външни фактори на около 80%. Специалисти установиха, че дистальный захапка е доминиращ аспект на наследствеността.
 2. Заболявания, настъпили в майчиното и-ранна възраст и са свързани с нарушения на обмяната на калций — най-вече на рахит. За много години на проучвания, около 60% от децата, които страдат от рахит, по-късно са се сблъсквали с аномалии на привеждане в съответствие хапят, включително и случаи на формиране на прогнатического привеждане в съответствие хапят.

 3. Заболявания отоларингологических органи, в нарушение на носното дишане, които могат да включват: всички хронични риниты, аденоидиты, случаи на промени преграда на носа, уголемяване на сливиците, редовни респираторно-вирусни инфекциозни заболявания.
 4. Аномалии в развитието на костните тъкани, челюстта наранявания, включително получени в процеса на преминаване през родовия канал, нарушаване на стойка, аномалии в развитието на опорно-двигателния апарат.
 5. Несвоевременного отстраняване на моляров, укорочения езиковата юздите.
 6. Наличието на някои вредни навици, например, смучене на пръста, или зърното-пустышек, закусывания устни.
 7. Липса или недостатъчно присъствие на твърди продукти в диетата.

Обърнете внимание! Още една възможна причина за образование прогнатического привеждане в съответствие хапят, според лекарите, в изкуствена формула хранене. Челюстная система на новородени деца има редица особености. Например, на долната челюст са разположени зад горните с образованието сагиттальной цепка — дължина до 10 мм. По-късно те се изравни позицията, подпомогнати кърмене и придобиване на дъвкателните умения с въвеждането на твърди продукти като прикорма. Детето, което се хранят чрез завъртане на бутилката, не се полагат достатъчно усилия в процеса на смучене, в следствие на което растежът на нижнечелюстных кости затормаживается, които не получават нужната стимулация.

Процедурата прогнатического привеждане в съответствие хапят

Дистальный захапка не е локално разположен, а изключително сериозен и многостранен проблем, който има множество симптоми, които оказват влияние върху различните системи на организма.

Всички необичайни симптоми, бр обикновено разделени на категории:

 1. Внутриротовых, водещи до функционални нарушения.
 2. Лицеви, което води до естетически проблеми.

Освен това се срещат случаи на прогнатической запушване в областта на стойка, към който се отнасят прояви:

 • сколиоза;
 • сутулости;
 • постоянен наклон на главата надолу;
 • и плоскостопия;

Дете с дистальным захапка

При дете, което има прогнатический хапят чрез следните признаци:

 • данните за напред на горните предни зъби;
 • нарушение на общите пропорции областта на лицето;
 • невъзможността сомкнуть горни и долни резци, между които има процеп;
 • промяна на профила, приобретающего дъно;
 • наклон на горните резци към небето. В този случай цепка не се определя;
 • наполовина отворена уста, изглаждане носогубных гънки;
 • в някои случаи скрученность на ножовете, напомнящи на вентилатора;
 • приподнятость на горната устна, отчитане на челюстта напред;
 • припокриват долните резци горните;
 • нарушение на местоположението на всички зъби, разположени отстрани;
 • скосен и уплощенный вид на брадичката, нижнечелюстной ъгъл под нормата;

Цялата съвкупност на лицевите и внутриротовых симптоми не се наблюдават в едно и също време. Обикновено запис на 2-3 точки, в зависимост от определена форма на прогнатической, бр.

В хода на живота, човек с тази аномалия, трябва да се адаптира към прогнатическому прикусу, а основната трудност се крие в естетическата страна на нещата.

Освен това е важно да се има предвид, че други последици от нарушена привеждане в съответствие хапят скоро ще се усети. При прогнатическом прикусе определено страда зубочелюстной апарат, възникват смущения във функционирането на дихателните органи и артикуляцие.

Хората, страдащи от тази аномалия, изпитват значителни затруднения в дъвченето на процесите и елементарни функции гризе парчета храна. Сомкнуть челюстите им изглежда почти невъзможно и по този начин основната работа смилане на храната отива на заден зъбите, които са изложени на риск образование кариозен парцели. Хората с прогнатической окклюзией могат да изпитат дискомфорт в процеса на разговор предвид липсата на подвижността на челюстта.

Може да има криза и болковият синдром, когато се опитва да се усмихне или сглотнуть, повтарящи се болки в слепоочията. Тези симптоми се формират вследствие на неестественности местоположението на ставите, обединяващи височные, кости, с нижнечелюстными.

По-късно, при липса на предприети съответните мерки, признаци започват да напредват, като накара човека да страда. Децата с дисталния окклюзией се сблъскват с нарушения на речта на характера, които доста трудно се поддават на отстраняване.

Ако да, болестта в себе си, тя няма да забрави да ги отрази спад на самочувствието и психологически проблеми, които могат да причинят проблеми в зряла възраст.

Диагностика на аномалии привеждане в съответствие хапят

В съвременната стоматология внушителен брой методи за диагностициране, които могат да разкрие точната разновидност на прогнатической запушване и причината, предизвика появата на аномалии.

Лекари-ортодонти, с голям опит, способен да разкрие признаци на дисталния привеждане в съответствие хапят визуално. На първо място те обръщат внимание на разположението на зъбни редове един спрямо друг, в размерите на челюстите и за наличието или липсата на сагиттальной цепка.

Въпреки това постановка на диагнозата се извършва само след провеждане на тестовите процедури зубочелюстного апарат и добавка на някои други методи.

Методи за диагностика

Провеждане на телерентгенографии е основен метод за диагностика, прилагани днес лекари-ортодонтами. Я използват за изследване на рентгенцефалометрических данни, а именно съотношението на количествата и местоположението на костите и другите тъкани в областта на лицето. Също така се използва томография — многопластова рентгеновскую картина — в за сертификата наличието на аномалии и за идентифициране на местоположението на времето и нижнечелюстных на ставите.

Метод рентгенография доста разпространен в областта на стоматологична диагностика и е доста рутина изследване, но дава възможност да се изследват дъвченето мускулите и да се оцени състоянието на ставния апарат.

Электромиографию и реографию се използва за диагностика на тонус дъвкателните мускули. Допълнително се използват диагностична модел, която е копие на челюстта на пациента, която се произвежда от гипс, съответно произведени с най-хвърля на челюстта. Този метод на диагностика е достатъчно информативен, и в същото време е простичък и евтин. Обикновено се използва за това, за да предоставим формата на дисталния, бр.

Видео — Дистальный захапка, изместване на долната челюст

Лечение прогнатической запушване при деца

В детска възраст аномалии привеждане в съответствие хапят могат сами да се съвземе, след като бъдат отстранени всички възможни причини за появата им. Най-добрите резултати се постигат тези, които започнах да правя корекция на аномалиите привеждане в съответствие хапят още в ранна детска възраст, до образуването на постоянни зъби. Мнение ортодонти е обединена в това, че по-млади от децата, толкова по-вероятно е победа в борбата с аномалии на привеждане в съответствие хапят.

Лечебни процедури са насочени към повишаване на активността на процесите, които влияят върху растежа на нижнечелюстных костни тъкани, а също и за премахване на причини, доведе до формирането на прогнатической, бр. Тези процедури са изключително важни, защото навременното им употреба може ефективно и бързо да се отървете от проблема за нарушена привеждане в съответствие хапят.

Ако предприетите мерки не работят, а след това прибягват към комплексно лечение, което включва:

 • специална ортодонтическую апаратура, която носят в себе си, като периодично премахване;
 • специална гимнастика за мускулите (миогимнастику);
 • нормализиране на дихателните движения през носа и т.н.

Обърнете внимание! В някои случаи се отстранява сверхкомплектные зъби.

Честотата на възникване на аномалии при децата

По-долу в следните таблици са представени данни, двама учени, изучавших прояви прогнатического привеждане в съответствие хапят.

И. Г. Шамаева (1970)

Възраст Процентното съотношение на
2,5-4 години 13,7%
5-6 години 8,26%

Z. I. Долгополова (1974)

Възраст Лихви
2 години 4,8±0,8%
6-7 години 7,4±0,8%

Съответно по Шамаевой процентът на аномалии с напредването на възрастта намалява, а по Долгополовой получаваме обратното. Според най-новите изследвания на данните Долгополовой повече отговарят на реалността и честотата на прояви на прогнатического привеждане в съответствие хапят с възрастта само се увеличава.

Основната цел на лечението на анормалните привеждане в съответствие хапят се свежда до отстраняване на деформации и грешно съотношения на зъбни редове. По този начин е показано на приложение:

 • пластиночных апарати, които са заснети;
 • силиконови гуми;
 • трейнеров (двухчелюстных кап, направени от еластични материали);
 • LM-активатори;
 • миобрейсов (силиконови апарати) и др.

Обърнете внимание! Такива подвижни тела са ефективни само тогава, когато ясно се спазва режим на носене — обикновено те трябва да се носят определено време на ден и в продължение на цялата нощ.

Лечение прогнатической запушване при възрастни

Челюстта възрастни вече не се поддават на корекция на плочи, защото тъканите вече са оформени. На помощ им идват различни системи скоби, които не са заснети. Конструкцията им — извивка, краищата на която се свързват специални замочки.

По разположението на тиранти е разделена в категория вестибуларния, които са монтирани на външната част на зъбите, и на категорията лингвальных, които са прикрепени към вътрешната част. Според вида на използвания материал за производство на отделят следните сортове брекет-системи:

 1. Метални. Притежават висока якост и надеждност, но често дискомфортны в чорап се различават ниски естетически.
 2. Керамични. Не са податливи на окисление и не са толкова забележими на зъбите, но увеличават време на лечението, предвид специални грижи, се различават сложността на процеса на премахване и високи разходи.
 3. Металокерамични. Не са податливи на окисление, но изисква редовни грижи и оттеглянето си също е свързано с някои трудности.
 4. Пластмасови. Притежават добри естетически качества, но не гарантират висока якост и понякога слабо мрежа с зубными редовете.
 5. Сапфировые. Се отличават с висока здравина, не са алергични, имат добри естетически, но цените са много високи и изисква специални грижи.

Обърнете внимание! Има няколко златни и платинени брекет-системи, но ги прилагат по-скоро, за да се съсредоточи своята финансова стойност.

Брекет-системи, направени отделно за всеки отделен човек, като се има предвид модел на челюстта.

Тиранти създават напрежение, предизвиква зъби се изправи на мястото си. Това е дълъг процес, на който влияят възрастта на човека, състоянието му костните тъкани и тежестта на аномалии. Презрамките са определени за срок от 3 до 4 години. След като ги извадите определят допълнителни ортодонтски приспособления, наричани ретейнерами, които носят още по-дълго, за да се предотврати връщане на зъбите в по-ранните места.

Обърнете внимание! В сложни случаи е показано хирургическа намеса

READ  Натрупване на венеца при бебето - причини и лечение

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec