Сигурна хигиена след изваждане на зъб — кога и как можете да почистите с останалите?

Изваждане на зъби се извършва хирургично под упойка. Екстракция е същата работа, както и всяко друго оперативна намеса в организма на човека. Затова човек трябва да бъде готов не само към наркозу и някои временни ограничения в яденето, но и до реабилитационному период. Да, той мина безболезнено и не предизвика отрицателни последици, пациентът трябва да се придържаме към всички съвети и препоръки на зъболекар, които ще се отнасят до грижа за устната кухина преди и след операцията.

Първото нещо, което трябва да се обърне внимание на пациента лекар след изваждането на зъба — това как правилно да си мият зъбите и кога може да се премине към хигиенни процедури. Ако го направите погрешно, тогава човек може да се чувстват дискомфорт и болка, а ако е края, а след това и въобще да предизвика сериозни усложнения. В резултат на целия процес на заздравяване на венците бъде нарушен. В устата си ще започне да се развива инфекция, която може да доведе до развитие на сериозни усложнения.

Така че, може да зарази е дупката, което се допуска е крайно нежелателно. Има бактерии, започват активно да се размножават, което води до сериозна интоксикация на целия организъм. Това ще доведе до отравяне на кръвта и други огромните последици. За да не се предотврати, трябва да се обърне грижа за зъбите и устната кухина в следоперативния период повече внимание и време.

Когато премине към хигиенни процедури след екстракция?

Първия ден след изваждането на зъба е по-добре изобщо да не се докосват прооперированное място, изплакнете устата не, не си миете зъбите, тъй като това може не само да предизвика болка, но и да наруши процеса на оздравяване. В следващите няколко дни трябва да бъде много точна с храни, напитки, хигиената и други процеси, disruptor състояние на покой на венците. Няколко дни по-добре изобщо да не се докосват болезнено място, включително и четка.

Като се започне от втория ден след екстракцията, може бавно да започне да си миете зъбите с четка. Това се прави много внимателно и нежно, за да не се наранят раната. В следоперативния период, не се препоръчва да се прилагат различни течности за изплакване на устата.

Алгоритъм на действия за връщане у дома

Никакви усложнения, за спазването на хигиена на устната кухина след операция за изваждане на зъба да възникнат не трябва. Тук важното е да следвате всички препоръки и съвети на зъболекар. Към тях се отнасят:

 1. Веднага след пристигане у дома трябва да се сдобият с тампон от рани, който е лекар поместит там след екстракция. Ако кръвта продължава да се лее и не спира, трябва да се направи нов тампон, а след това да го промените на всеки 30 минути докато спре кървенето. Кръвта се поглъщат не се препоръчва, тъй като тя може да бъде позитивна.
 2. В първия ден след екстракция по-добре да не използвате четка, паста за зъби, конец или течност за изплакване на устата. Всички тези средства не помогнат естествения процес на зарастване на раните, а дори напротив, ще доведат до предотвратяване на инфекции в нея. В раната се образува кръвен съсирек, който не е промиване. Ако не се даде на този процес е напълно завърши и го разстрои за четка за зъби или нещо друго, в дупката ще попаднат нежелани бактерии.

 3. По-късно, ден след проведената процедура трябва да започне изплакване на устата с разтвор от вода и сол. Този разтвор ще ви помогне да отнемат от дупката всички бактерии и инфекции. За да направите това правилно, трябва да въведете в устата физиологичен състав, а след това бавно се наклони на главата надясно и наляво. Това ще даде възможност внимателно, но качествено почистване на цялата лигавицата. Сплевывать разтвор не трябва, а просто навеждане над мивката да се даде възможност на течността просто вытечь.
 4. На втория ден след изваждането на зъба може да се започне внимателно миене на зъбите с четка, но това се прави бавно и внимателно, за да не побеспокоить затянувшуюся раната. Най-добре да купите четка с мек дрямка, при това почистване на зъбите с кръгообразни движения.
 5. Ако лечебния процес преминава нормално, след това, на третия ден да използвате обикновена четка.
READ  Протефикс за зъбни протези - надеждна фиксация и почистване

Не забравяйте да почистите и езика, тъй като в него се натрупват остатъци от храна. Това дава възможност да се развиват бактерии, които могат да проникнат в раната и да се провокира възпалителен процес в него.

Характеристики на хигиена след екстракция «8-к»

Процесът на премахване на зъб мъдрост и период на възстановяване след операцията е по-различен от стандартния добив.

Ако не се спазват правила за хигиена на устната кухина в следоперативния период, в раната може да се инфектира, което ще доведе до альвеолярный остеомиелит. Това е възпалителен процес, който се развива в 20% от случаите след екстракция осмици. За да се предотврати трябва стриктно да се следват препоръките на лекар в рамките на първата седмица след операцията.

Грижи за устната кухина и зъби за почистване след екстракцията на мъдростта, произведени за следващата, рекомендуемому практикуващи стоматолози, алгоритъм:

 1. Промяна на превръзка или марля трябва според всички препоръки на лекаря. Ако при това от раната продължава да струйка кръв, а след това с тампон се сменя на всеки 30-40 минути. В случай, че кървенето не спира дори и няколко часа по-късно, трябва да се обърнете към зъболекар. Първите 1-2 дни от раната може да се открои малко количество кръв, която не надвишава няколко капки.
 2. Не можете да си миете зъбите в първия ден след проведената операция. Освен това, не могат да се насладят флоссом и течност за изплакване на устата няколко дни. Ако не спазвате това правило, може да се развие остеомиелит. При почистване на обикновена четка може да падне на кръвен съсирек, която е оформена в раната и не дава възможност на бактериите да проникнат вътре, или прекъсване на целостта на заварки на място операция.
 3. Почистване на кладенци, която е оформена след екстракцията на мъдростта, е строго забранено през първите 3 дни. Вместо използването на четки

  може да изплакнете устната кухина със специален соляным разтвор. В една чаша, наполовина пълен с топла преварена вода, за да се разтворят щипка обикновена готварска сол. Използване на целия разтвор за път.

 4. Един ден след екстракция може да започнете бавно, да си миете зъбите. Това трябва да е бавно и бавно, много внимателно, за да не навреди на съсирек и шевове. На първо време е препоръчително да заобиколят болезнено място страна. Процесът точно е преминала гладко, трябва да използвате четка с мек дрямка.
 5. В първите дни след екстракция по-добре да не сплевывать паста и след почистване на зъбите, тъй като това може да прекъсне кръвен съсирек в раната. Вместо това трябва да й даде възможност да се оттича в мивката. След това изплакнете лигавицата соляным разтвор.
 6. При извършване на хигиенни мероприятия не забравяйте за почистване на езика, на който също се съхраняват частици от храна, което може да предизвика размножаване на бактерии.

Когато и да може да изплакнете устната кухина след проведената операция за отстраняване на осмици:

Ако спазвате всички препоръки на лекаря за поддържане на устната кухина, зъбите и езика чисти, риск от попадане на инфекция в раната е много малък.

В случай на минимално съмнение в това, че бактериите са попаднали в раната и започна инфекция, трябва незабавно да се обърнете към лекар. Особено внимателно трябва да се следи температурата на тялото, процеса на гълтане и дишане, а също така, има ли гной в раната или в близост до нея.

Какво трябва да бъдат подготвени?

Има няколко тревожни ситуации, в които незабавно трябва да се обърнете към лекар:

 • наблюдава затруднено дишане;
 • невъзможно е нормално да поглъщат;
 • се повиши температурата на тялото;
 • появата на гной в дупката и около него;
 • увеличава подуване на мястото на провеждане на операцията.

Как да се облекчи състоянието в първите дни след операцията?

Следоперативния период ще мине бързо и безболезнено, ако се спазват всички правила за хигиена на устната кухина. Човек трябва да пие достатъчно течности и от повече почивка. По-добре да се ограничи себе си във физически упражнения и вдигане на тежки предмети.

Първите дни след операцията трябва да е мека и полужидкую храна. Например, кисело мляко, овесена каша или пюре. Тази храна няма да раздразнят лигавицата, а нейните частици не могат да се подават в межзубных пространства.

Освен това, тежки пушачи трябва да се ограничи себе си в този вреден навик в продължение на няколко дни. Тъй като пушенето ще пречат на процеса на възстановяване и зарастване на рани. Това също може да доведе до развитието на усложнения.

Ако човек е силен оток след операцията, а след това да го намали помагат студените компреси, които трябва да положим, за да бузата.

Накрая предлагаме практични съвети от хора, които вече се сблъскаха с премахването на зъбите.

След като са ми извадили зъб мъдрост, хирург строго каза не сплевывать кръвта, тъй като това ще забави процеса на зарастване на раната. Така че аз я набрах само на вода в устата и бавно я выливала над мивката. През ден 4 след операцията е много по-лесно.

Людмила, 24 г.

За облекчаване на болката след болезнена екстракция и да ускори заздравяването на венците, аз правих отвара от невен и полоскала им в устата. Само преди прилагането трябва да се охлади до стайна температура. По-добре преди да се изясни при зъболекаря може да се прилага това решение, или не. Но той ми помогна много.

Светлана, на 44 г.

След екстракция, трябва да се яде само меки храни и е желателно да се дъвчат в другата страна на устата. Това ще помогне за намаляване на риска от възпаление и намаляване на лечебния процес.

Свети Григорий, на 36 години

След отстраняването на един или няколко зъби важно да се придържаме към всички препоръки на зъболекар. Това ще помогне за правилното процеса на зарастване на рани и за бързото възстановяване. Освен това е много важно да се спазват правила за хигиена на устната кухина, а именно правилно почистване на зъбите, изплакване на устата соляным разтвор, да пиете нормално количество течности и не се претоварва себе си физически.

В следоперативния период, трябва да се предпочитат мека и лека храна. А тежки пушачи струва в даден момент да се откаже от своя навик.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec