Стоматит по време на бременност: правила за лечение и профилактика на

Стоматит по време на бременност

Стоматит – това е инфекциозно или алергично възпаление на лигавицата на устната кухина с признаци на катаральных, афтозных и улцерозен процеси. Причината за развитието на стоматит специалисти смятат образуването на имунни реакции в отговор на растежа на клетките, които той не може да разпознава и възприема като чужденец. Този процес провокира активност от лимфоидни клетки и развитието на характерните за стоматит симптоми. Заболяването често възниква при лица със слаб имунитет, които включват често болеющие деца, възрастни хора, пациенти, наскоро перенесшие инфекциозни заболявания и бременни жени.

Именно бременните жени ходят на риск за развитие на вирусен и бактериален стоматит, тъй като всички сили на организма харчи за запазване на бременност и правилното развитие на плода. Лечение на патология при бременни трябва да се извършва само под контрола на специалист, тъй като много ефективни лекарства не са подходящи за тази категория пациенти.

Как да разберем, че бременната стоматит?

Симптоматика на заболяването е винаги ярко изразена и се проявява веднага след развитието на патологичния процес. Към първата черта на заболяването са повишена температура, подуване на лигавицата на бузите, устните, венците, зачервяване.

Температурата обикновено е в диапазона 37,5°-38°c, но понякога може да се увеличи и до по-високи нива (до 39,5°С-39,8°С). Най-често подобна клинична картина се наблюдава при вирусен стоматит, който се пренася по-тежки бактериални форми на патология. В много редки случаи, температурата на тялото може да остане нормална или да бъдат на долната граница на субфебрилитета.

Около втория-третия ден се появяват и други симптоми на заболяването:

 • силно усещане за парене и изтръпване в устата;
 • образование малки раните и ерозии;
 • кървене на венците;
 • повишено клон слюнного тайна (гиперсаливация);
 • плътен налеп по езика, бузите и венците;
 • лош дъх.

На плаката на лигавиците може да има бял, жълтеникав или млечен цвят – цветът зависи от това, какъв вид микроорганизми преобладава в състава на инфлуенца флора на устната кухина. Бял налеп често се появява при кандидозном стоматит – грибковом поражение на лигавицата на устната кухина, причинени от активност и нарастването на дрожжеподобных гъби от семейството на Кандида. Ако сте бременна бактериални стоматити, плака най-често е тъмно-млечен или жълт цвят.

Важно! В някои случаи стоматит при бременни може да се прояви само малки язвенными участия в бял цвят и с леко зачервяване на лигавицата около тях. При наличието на всички симптоми, дори и ако те носят един характер, трябва да се обърнете към зъболекар или лекар, който се занимава с наблюдението на бременната жена.

Защо се появява болестта?

Основна причина за развитието на всички форми на стоматит – отслабване на имунната система, която не може да се справи с патогенните микроорганизми и да се противопоставят на въздействието на негативни фактори. Ситуацията се усложнява, ако една жена по време на бременността да продължат да се от тютюнопушенето – тютюневия дим влияе негативно на състоянието на лигавицата и в комбинация с естествен спад на имунитета, може да доведе до дълбоко поражение на епитела и развитието на улцерозен или травматичен стоматит.

READ  Защо сърбящи венци и как да спрете натрапчив сърбеж?

При жените, вынашивающих дете, предразполагащо фактор може да бъде недостиг на някои витамини, например, аскорбинова и фолиева киселина, витамини A, E, K, така че бъдещите майки трябва внимателно да следи за диетата и приема на определени лекар витаминни комплекси («Элевит Пронаталь», «Витрум Пренатал», «Компливит мама» и др.).

Голяма роля играе и промяна в хормоналния фон, което е свързано с усилване на синтеза на прогестерон – хормон, необходим за растежа и развитието на плода.

Към негативните фактори, които могат да увеличат риска от развитие на стоматит по време на бременност, също се отнасят:

 • оскъдна храна с много захар и прости въглехидрати;

 • използването на предмети за хигиена на устната кухина (ополаскивателей, пасти за зъби), в състава на които влиза натриев лаурил сулфат;
 • състояние, при което организмът губи много течности (диария, повръщане при силен токсикозе);

 • автоимунни заболявания;
 • желязодефицитна анемия;
 • лоша грижа за зъбите и венците.

Важно! Една от причините рецидивирующего на стоматит са злокачествени тумори, анемия, гърлото и шията. Ако една жена по време на бременност, регистрирани повторни случаи на стоматит, трябва да се обърнат към онколог за съвет.

Отколкото да се лекува?

Изборът на лекарства за лечение на стоматит по време на бременност зависи от това, какво точно е станало причина за болестта. Ако патология, предизвикани от вируси, терапия ще бъде в прилагането на антивирусни средства. Бременните всички лекарства обикновено се предписват под формата на средства за местните дейности, с минимални абсорбционными свойства.

Лечението на вирусния стоматит при бременни

Име на лекарството Форма на продукта Начин на приложение

Миро Нанесете върху засегнатите области и се оставя за 10 минути. Използва 4 пъти на ден.

Миро Смазване на парцели с язви и эрозиями 3 пъти на ден.

Миро Да се прилага върху болезнени зони 3 пъти на ден.

Гел Смазване на устата 4-5 пъти на ден (курс на лечение – до 10 дни).

Моля, обърнете внимание! В някои случаи, вашият лекар може да назначи жена перорален прием на средства с антивирусно и болест-модифициращи антиревматични лекарства действие на базата на производството на интерферон. Тази терапия се препоръчва за профилактика често болеющим на жените, както и бъдещи майки, живеещи в неблагоприятна климатична, околната среда или психоэмоциональной обстановка. Решение за целесъобразността на прием на медикаменти от тази група трябва да се вземат лекуващият лекар.

Гъбична инфекция на: отколкото да се лекува?

Не по-малко често срещаната форма при бременни е грибковый стоматит, който най-често се причинява от плесневыми или дрожжеподобными микроорганизми. Кандидозный стоматит често протича на фона на млечница и придружени от силен сърбеж, неприятна миризма и образуването на плътен бял налеп по повърхността на бузите, венците и езика.

Ако поражението приема обширна форма, на една жена могат да бъдат причислени антимикотические средство с широк спектър на действие под формата на таблетки и на капсули.

За локално лечение на гъбични стоматит могат да се прилагат средства на базата на леворина – антибактериални вещества, получени от продукти от жизнената Actinomyces levoris Krass. Към тези медикаменти се отнася противогрибковая мехлем и прах за приготвяне на разтвор за изплакване на «Леворин». В състава на схема на лечение обикновено са включени и двете лекарствени форми. Прах трябва да се разрежда с вода според инструкцията, и получения разтвор гаргара 3-4 пъти на ден. След процедурата засегнатите райони трябва да се мехлем.

Видео — Леворин: инструкция за употреба на хапчета, мазила, прах, аналози на лекарството

Още един безопасен за бременни лекарства, използвани за лечение на гъбични стоматит, – «една скрита» на базата на клотримазола. Средство се предлага под формата на разтвор за изплакване, лосион, крем и прах. Използват данните средства са необходими от 3 до 5 пъти на ден.

При необходимост лекарят може да предпише бременна и по-силни лекарства, например:

 • «Миконазол»;
 • «Fluconazole»;
 • «Пимафуцин»;
 • «Дактарин»;
 • «Микозон».

След края на лечението, лекарят трябва да вземе натривка от устната кухина и задръжте бактериологический сеитба, за да се уверите, че патогенна флора е напълно унищожена. Ако не го направите, заболяването може да премине в хронична форма с чести периоди на обостряне.

За какво да използвате, ако стоматит причинена от бактерии?

За лечение на бактериална на стоматит при бременни жени, се използват средства за местните дейности, с антисептични, антибактериални, антибактериални и антимикробни свойства. Добър резултат дават промивки с антисептични разтвори, като например, «Мирамистином», «Хлорхексидин», «Фурацилином». Разтвор «Мирамистин» може да се използва за локална обработка на язви и ерозии, поставяне на бутилката с лекарството дюза-спрей. Изплакнете устата с антисептици трябва 4-6 пъти на ден.

Терапия също могат да бъдат допълнени с антибактериални лекарства комбинирано действие, в чийто състав влизат растителни екстракти с противовъзпалителни, анальгезирующими и антимикробни свойства. Към тях се отнасят:

 • «Ингафитол»;
 • «Хлорофиллипт»;
 • «Ротокан».

Важно! Системни антибиотици при стоматити, назначени много рядко. Самостоятелно използване на лекарства от тази група може да навреди на здравето на жените и могат да повлияят отрицателно върху развитието на плода. Някои мощни антибактериални лекарства при бесконтрольном прием причиняват дефекти на формиране на сърдечния мускул, съдовата система и храносмилателните органи на плода, така че лечение на стоматит трябва да се проведе само под наблюдението на специалист.

Традиционните методи на Лечение

При леки форми на стоматит добри резултати дава прилагане на рецепти на алтернативната медицина. Всички те са безопасни за жени и плода (при условие на липса на алергия към използваните компоненти), и могат да станат добра алтернатива на аптека лекарства. По време на лечение, важно е да се следи за самочувствием: ако са се появили нежелани реакции, или състояние на жената се влоши, лечението трябва да се прекрати и да се потърси медицинска помощ.

Сок от пресни моркови

Известно народно средство за лечение на стоматит – изплакване на сок от моркови. За приготвяне на сок трябва да се използват пресни моркови, разказана без използване на химически торове. За едно изплакване е необходимо 1-2 моркова.

Изплакнете устата с моркови сок трябва да се 4-5 пъти на ден. Видими подобрения обикновено настъпват на втория ден от лечението. Курсът на лечение може да продължи до 7-10 дни.

Инфузия, кора дъб

Дъбова Кора – средство с изразено антибактериално и противовъзпалително действие. При използване на местния инфузия има умерено болкоуспокояващо действие, като помага по-бързо да се справят с болевым синдром и неприятни усещания по време на разговор и прием на храна. Средство за активно срещу повечето грам-отрицателни и грам положителни бактерии, както и на много гъбични организми и микроорганизми.

За приготвяне на инфузията, трябва да:

 • 20 г изсушена кора се изсипва 200 мл вряла вода;
 • покрийте с капак и да се влеят в продължение на 1 час;
 • прецедете с помощта на тензух.

Получившимся екстракт от изплакване на устата няколко пъти на ден до пълното отстраняване на патологични симптоми.

Моля, обърнете внимание! Дъбова Кора може да се използва не само за лечение на стоматит и дезинфекция на устната кухина, но и за укрепване на капилярите и профилактика на кървене на венците, която страдат почти половината от бременните жени.

Гел от алое

Гел от алое бързо зарастване на улцерозен поражението при стоматити, възстановява увредената лигавицата, спира растежа на бактериалната флора и намалява тежестта на болезнените усещания. За приготвяне на гел трябва да използвате листа, разположени по-близо до коренища.

 1. Лист внимателно откъснете или отрежете и се измива с топла течаща вода.
 2. Нарежете го по средата.
 3. От двете части на изваждането на месото (гел).

Гел от алое нужда за смазване на лигавицата на устната кухина от 3 до 6 пъти на ден. Лекарство има горчив вкус, така че е позволено да го смесват с малко мед, има противовъзпалително и успокояващо действие. Да се съхранява готов гел трябва да се съхранява в хладилника не повече от 6 часа.

Кора от нар

Бързо облекчаване на възпалението и възстановяване на целостта на лигавиците, при получаването на изплакване отвара от кори нар. За да го приготвите, трябва да 100-150 г прясно счукани кори сипете 400 мл вряла вода и се поставя на котлон. Варете на слаб огън в продължение на 20 минути, след което се охлажда и се прецежда.

Изплакнете устата 5 пъти дневно в продължение на една седмица – на този срок обикновено е достатъчно за пълното възстановяване.

Стоматит – неприятно и болезнено заболяване на устната кухина, което може да доведе до предотвратяване на инфекции на дихателните пътища и развитието на сериозни заболявания на дихателната система: бронхит, пневмония, трахеита. Лечение на стоматит по време на бременност трябва да е под контрол на лекар, тъй като дори и най-безвредни и ефективни лекарства могат да са противопоказни за бременни жени или може да предизвика нежелани реакции, изискващи корекция на лечебната схема.

Видео — Всичко за стоматит

MAXCACHE: 0.42MB/0.00087 sec