Всичко за детски тиранти: защо и когато те могат да се поставят на детето?

Далеч не всяко дете отива на прием на зъболекар с удоволствие. Децата още не разбират, колко е важно да има красива, плоска усмивка. Но тези неща не ги разбирам родителите, така че те трябва да се следи за състоянието на устната кухина на детето, неговата венците и зъбите.

Незначителни нарушения в растежа на зъбите могат да приведат обикновена плоча, но при сериозни отклонения най-добре да се обърнат към специалисти и да използвате скоби.

Защо всичко това е необходимо на нашите деца?

Когато родителите са изправени пред избор, купуват ли скоби за детето, те трябва да се помни, че без консултация с лекар инсталиране на такива проекти, не се препоръчва. Това може да доведе до усложнения, а също и ненужни допълнителни заболявания.

Инсталиране на скоби, предполага наличието на определени медицински показания:

 • захапка и се нуждаят от корекция;
 • твърде малки или, напротив, големи разстояния между зъбите;
 • неравномерно корен на зъб;
 • разликата в развитието между горната и долната челюсти;
 • дисфункция на дъвченето на областта.

Тиранти, макар и да изглежда просто, ще помогнат да се определи кривина зъбите само с помощта на професионалист. Успехът на лечението зависи не само от степента на качество на дизайна, но и правилно оразмерени лечение и неговата последователност.

Разлика детски проекти от възрастни

Някои смятат, че да се поправя зъбите в зряла възраст вече е късно. Това мнение е доста често срещана грешка. Лечение на

зъби не може да бъде закъснял, вярно е, че в детска възраст «поправка» на зъбите е много по-лесно.

На възраст от дванадесет до осемнадесет години, нашата феята на системата се намира на върха на своето развитие. Това е, зъби вече са крепки, но податливы, за да се деформират.

Благодарение на това, поправка на зъбите в юношеството е период, е най-практичният избор. Лечението ще се проведе много по-бързо и безболезненней.

Заради «мекота» местни зъбите на детето, детски тиранти повече са устойчиви. Те не са належащи за зъби, при това, без да губи своя терапевтичен ефект. Още един приятен разлика е в цената — стойността и монтаж на скоби за деца на порядък по-евтино, отколкото за възрастни.

Как работят тези ортодонтски конструкции

Тиранти представлява сложна и слаженную система, но за корекция на криви зъби влияе само основната им част — дъга, която е направена от метал, която «запомня» формата си.

По време на инсталацията на тази форма на видимо се изкривяват, обобщавайки под изкривяване на зъбите. В процеса на лечение дъга непрекъснато се стреми да се върне към своята изначална форма и по начин, корекции на броя на зъбите.

Брави, скрепляющие дъга, в резултат на лечението, не засягат — те само държат дизайн.

Устройство на скоби

От какво са направени скоби и как те са подредени?

Подобна конструкция е въведена в употреба още в началото на миналия век. Американски ортодонти са измислили този инструмент, за първи път вдигане на този медицински проблем.

Оттогава ортодонтски конструкции значително видоизменились, но принципът на работа е останала същата. Сложна конструкция брекет-системата се състои от няколко елемента, а именно:

 1. Основният елемент на системата е на самия брекет (думата произлиза от англ. «скоба»). Той представлява малка замочек, приложено към зубу и не снимающийся в периода на лечение. Комплектът включва двадесет такива скоби, половината от които се използва за горната челюст, половината на дъното. В повечето случаи, лекувани веднага от двете челюсти.
 2. Никел-титановая дъга е уникален с това, че има памет за изначальную форма. Тя играе решаваща роля в корекцията на зъбите. При инсталиране тя лежи по цял искривлениям феята на челюстта, а в процеса на отправени заедно с нея. Често, дъга е изработена индивидуално. Тя може да има различна плътност и диаметър.
 3. Свързваща част от системата, лигатура, съставена от тел и гумен да звъни. Тя задържа между себе си различни части от дъгата.
 4. Специалист също може да препоръча използването на допълнителни части на скоби, като система, пръстени или ластични на веригата, ако е необходимо.
READ  Особености на възникване на възпаление на венците при деца: симптоми и лечение

От какво зависи цената?

Богатата история на брекет-системи, е създал много разновидности, подходящи за лечение на възрастни и деца. Има няколко критерии, по които скоби са разделени на видове.

Основните са:

 • материал за производство;
 • вид на замъци;
 • местоположение на замъци.

Материал на изработка

По първия критерий има три вида скоби:

 • сапфировые;
 • метални;
 • керамични.

Да започнем с това, че всеки тип скоби наполовина е керамично, тъй като в състава на дъга влиза никел и титан. Всеки вид се различават по материала, от който са изработени брави.

Средната цена на детски скоби в зависимост от материала система:

 1. Най-разпространеният и достъпен вариант — метални система. Те са най-забележими по зъбите, както и техните брави са съставени от титан. По отношение на лечение на този вид е най-ефективен. Цената им започва от 12 000 рубли.
 2. Предимството на керамичните скоби се състои в това, че те почти не се забелязва и съвпадат с оттенък на зъбния емайл. Обаче за децата, те едва ли са подходящи, тъй като керамика крехка и детето може случайно да разбият няколко брави. Цената на тези системи варира в диапазона от 20 до 60 хиляди рубли.
 3. Система от сапфир — най-удобен от всички. Те се отличават със своята якост и надеждност, а също така да съвпада с цвета на усмивки. Но те струват доста скъпо — от 35 хиляди рубли.

Лигатурные и самостоятелно регулиране, лингвална и вестибулярные

Също така са лигатурные и самостоятелно регулиране скоби.

Лигатурные тиранти, в днешно време почти са загубили своята актуалност. Те са здраво фиксирани положение замъци на всеки зъба, обаче налягането се разпределя неравномерно, от което детето често се чувства болка.

На тяхно място се стремят да заемат самостоятелно регулиране дизайн. Те изключват наличието на лигатури и позволяват да се регулира налягането на брави за зъби. При това, ефективността на лечението не пострада, но трябва да е на порядък по-често да посещават специалист, за да го контролира движението на замъци все зубному ред.

READ  Свищ на венеца - лечение медикаментозными и народни средства за защита

Последният критерий отделя вестибулярные и лингвална скоби. И двата вида са доста популярни и са еднакво ефективни. Те се различават само положението на замъци на зъбния ред.

Устройство на вестибуларния системи предполага позицията на замъци от външната страна на зъбите. Лингвална или невидими скоби напълно оправдават името си. Поради инсталация на ключалки от вътрешната страна на зъбите те са почти незабележими за околните.

Оптималната възраст за инсталиране на оротоустройства

Според специалисти, инсталиране на скоби, е възможно на всяка възраст, въпреки това, инсталацията на системата и видове проекти ще бъдат различни в зависимост от възрастта.

Брекет-системи, които могат да бъдат периодично да снимате, които се използват за лечение на детските зъби. Несъемные скоби се използват за тийнейджъри и възрастни.

И така, на каква възраст ортопеди препоръчват да се поставят скоби на децата:

 1. Началото на възраст от седем до девет години. Някои се осмеляват да инсталирате ортоконструкции още по-рано, но трябва да запомните, че тази настройка е опасно за здравето на устната кухина на бебето. Основната индикация за ранно изравняване на детски зъби са прорезание горните основните работни органи и техните достатъчна дължина, за да инсталирате брекет-система. По този начин, подобни системи ще спомогнат за детето е равен на зъбната редица, има благотворно влияние върху развитието на челюстта, както и за облекчаване на кашлицата от лечение в юношеска възраст. Но не забравяйте, че носенето на такива проекти в тази възраст може да повреди емайла! Така че лечението без сериозни лекарски показания не се препоръчва.
 2. Тийн възраст: от 13 до 18 години. Най-благоприятния период за лечение, тъй като именно тогава челюст на детето активно се увеличава, благодарение на проблеми с изкривяване се решават максимално бързо. Въпреки това, лечението се провежда с помощта на фиксирана конструкции, затова трябва да бъдат особено внимателни и да следят за хигиената на устата, за да се предотврати кариес и бели петна в областта на брави.

Консултация при ортодонт може да се извършва при възраст на детето три-пет години. Специалист ще ви помогне за идентифициране на проблема и да подскажат как и кога трябва да ги реши.

Какво да правим, ако детето категорично отказва да носи тиранти?

Тиранти наистина няма да ни красят усмивка на дете. Затова носенето превръща в истински ад за всяко дете или тийнейджър.

В този случай, да принуди детето да ги носенето просто невъзможно — но има много възможности за избор как да се направи лечението по-незабележими или поне леко да го украсяват.

Лингвална, керамични или сапфировые скоби ще се слее с оттенък на зъбите на детето и да бъдат абсолютно незабележими. Но далеч не всеки родител може да си позволите да ги закупите. Затова най-доброто решение ще тиранти с цвят лигатурами или изваяни ключалки.

Ако детето ви се страхува от болка, тя може да се успокои с факта, че самостоятелно регулиране на системата ще бъде за него почти не се забелязва и дискомфорт той се чувства няма.

Процесът на инсталация

Различни видове скоби са определени по различен начин, но основният принцип е един и същ: монтаж на апарат става вътре в устната кухина,

READ  Какво трябва да знаете преди да сложиш скайсы на зъби

така че да настроите дизайна сами е почти невъзможно.

Най-доброто решение ще бъде да повери това нещо стабилен специалист. Трябва също да се отбележи, че след инсталирането на такива проекти в никакъв случай не може да стреля до края на лечението.

Как да поставят децата скоби на зъбите — на целия процес на ясно и подробно описание на снимката:

Възможни усложнения

Усложнения при носене на скоби могат да бъдат причинени от редица фактори, от които най-често е неспазване на хигиена на устата по време на лечението.

По време на носенето на лечебната дизайн на детето могат да се появят:

 • силна болка в областта на зъби или венци;
 • алергична реакция на съставните компоненти;
 • появата на кариес;
 • нарушение на дикции;
 • отслабване на зъбния емайл.

След премахване на скоби, има много свободно пространство в броя на зъбите, което може да повлияе на допълнителен растеж на зъбите и ги компенсира.

Характеристики на грижи за дизайн

При носене изделието трябва да е правилно и внимателно да се спазва хигиена на устната кухина. Преди да инсталирате уреда, детето трябва да кажа няколко важни правила, при грижата за брекетами:

 • почистване на зъбите е необходимо не само сутрин и вечер, но и след всяко хранене;
 • продължителността на миене на зъбите трябва да бъде не по-малко от пет минути;
 • освен четки трябва да се използват специални уреди за почистване, като иригатор или ершик;
 • от ежедневна дажба трябва да се изключи бисквити, чипс и други «хрустяшки»;
 • струва си също така да се ограничи употребата на твърда храна и газировок с оцветители.

Думата телесна повреда на детето, но щастлив възрастен

«Подчитано» на специализиран форум.

В детството ми носеше тиранти. На мен ми беше съвсем малко години — общо дванадесет. Лечението е изненадващо бързо и безболезнено. Разбира се, най-първо стеснялась в тях да ходят, защото имах обикновени, метални, които отлично се вижда на зъбите. После свикнали, и съученици са престанали да обръщат внимание на това.

Болка, аз почти не усещах, но дълго време ми беше диво неудобно да яде и говори. Повече проблеми е след премахване на системата. Разбира се, на равно усмивка, не можеше да не радват окото, но постоянни преходи на лекар и рязко повишаване на чувствителността на зъбите е много утомляли.

Като цяло, аз се радвам, че родителите обеспокоились лечение моите зъби точно в тази възраст, защото сега мога да гледате резултат на това лечение. Зъбите ми ровны и крепки, а се нуждаят от постоянна грижа за брекетами ме научи винаги да се спазва хигиена на устата.

Валерия, 36

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec