Защо детето криви зъби и как да се определи захапка

Без изключение, всички родители искат да видят своите деца красиви, гладки и здрави зъби. Един от най-важните фактори за правилното развитие на челюстната система е хапка — начин на затваряне на зъбите.

За съжаление, все още в ранна детска възраст детето може да се формира захапка, при която зъбите затворен необичайно, не съответстващи на позицията на централната бр.

Причини за нарушение на привеждане в съответствие хапят

Причините за появата на неправилно привеждане в съответствие хапят водят началото си още в ранна детска възраст:

 1. Това може да бъде твърде продължителен кърменето, тъй като от определена възраст в детска диетата задължително трябва да присъства твърда храна, осигуряваща достатъчна тежест за дъвчене апарат.
 2. Често захапка, а по-късно и криви зъби се появяват при деца, които са на изкуствено формула хранене,

  тъй като при кърменето на детето прави много движения на челюстните, за сметка на това, е равен на размера на долната челюст към горната. При хранене от шише долната челюст не е включен и изостава в размери и развитието.

 3. Ако бебето често страдат от заболявания на УНГ-органи, това също може да се образува захапка. Настинка, запушване на носа и дишането през устата води до нарушения на растежа на лицевата част на черепа и на развитието на челюстите.
 4. Своята роля в оформянето на привеждане в съответствие хапят играят и вредни детски навици. Твърде често и дълго използването на биберон-залъгалка, навика да хапе или смучене на различни предмети, пръсти и т.н.

В правилната захапка може да повлияе на преждевременната загуба на млечните зъби, или точно обратното, ако основната зъб расте през още не выпавшим мляко. В Нарушение на условията за растеж на нови зъби се дължи на недостиг в организма на калций.

Ако към момента на отстраняване на млечен зъб зачаток местното още не прорезывается, а след това на освободившееся място започват да се измести другите зъби, в резултат на начални местни зъбите се случва в условия на стесняване на челюстта и зъбите започват да «отменят» един на друг.

Според статистиката около 90% от децата страдат от нарушения на привеждане в съответствие хапят, около 10% от тях се нуждаят от спешна консултация ортодонт. За съжаление, повечето родители не смятат захапка са проблем и се обръщат към специалист, само ако нарушението засяга естетическата страна на въпроса.

Кой в групата на риска?

Към групата на риска трябва да се отдаде на децата на няколко категории:

 • децата, в чиято семейство някой вече има болестно захапка (наследственост);
 • детето е с увредено носового дишане (риниты, аденоиди);
 • ако се наблюдават проблеми в гръбначния стълб и нарушение на стойка;
 • децата, които страдат от хронични заболявания, като диабет.

Възможностите за развитие на отклонение от нормата

Сред варианти за развитие на неправилно привеждане в съответствие хапят се открояват следните нарушения, се срещат най-често.

Дълбока захапка

Разположението на челюстите, при който горните резци припокриват долните повече от 1/3 от височината им. Дълбоката захапка е изпълнен сериозни проблеми със здравето — нарушена работа на дихателната система, се появяват проблеми при пережевывании на храната, видът / размерът на предните зъби, носят върху себе си прекомерно натоварване и вследствие на това преждевременно, ще бъдат изтрити.

Ако корените на млечните зъби не рассосались навреме, зъбите не се налага в срок, съответно постоянен зъбите трябва прорезаться извън зъбната редица.

Това е често срещан патология, когато вторият близо за млечни зъби започва да расте на корен на зъб. Причината за това е, най-вероятно е недостатъчно дъвчене натоварване на челюстта, липсата на твърди храни в диетата на бебето.

Решение на проблема ще стане спешна консултация при ортодонт и премахване на двете млечни зъби, това, за което расте на постоянен зъб и симетрично му.

Често се появяват млечни зъби при детето започват да растат неправилно. В този случай само един зъболекар може да разкрие, имате ли нужда от корекция този проблем, защото често временните зъби се нареждат сами по малко растеж на бебето и за разширяване на челюстта.

Но понякога причината за изкривявания на млечни зъби трябва да се търсят още в ранна детска възраст. Ако регулирате растеж на зъбите с помощта на прехода на правилната храна, вече не е възможно, лекарят ще предпише носенето на специални ортопедични лекарството.

Млечните зъби падат и винаги има шанс, че с тях ще си отиде и кривина. Но какво да правя, ако постоянните зъби също са започнали да растат на криво?

Причината може крыться в пренесени в детството заболявания, слаб имунитет, нарушения на стойката на тялото. Често зъбите не могат да прорезаться правилно поради липса на място в челюстта.

Дистальный захапка

Още една от най-често срещаните аномалии — така наречените дистальный захапка, при която горната челюст е развита много повече, отколкото по-ниска.

До такава патология развитие на привеждане в съответствие хапят водят пренесени соматични заболявания, заболявания на носоглътката. Неравномерното развитие на долната челюст води до логопедическим проблеми и изключително бързото износване на задните зъби, така че е необходимо своевременно да се обърнете към зъболекар, за да го назначи лечение съответно възрастта на детето.

Как да се определи отклонението на по-ранен етап?

Грижовни родители внимателно да следят състоянието на зъбите на детето си и да започнете да се притеснявате, ако забележите никакво външно отклонение от нормата.

Специализирани трудно да се определи, има ли проблем в развитието на зъбите, диагноза може да се постави само на зъболекар. Но и самите родители по някои симптоми могат да разберат, че има нарушение на привеждане в съответствие хапят и е необходима консултация ортодонт.

На какво трябва да обърнете внимание:

 • диша детето носа или най-често уста;
 • дъвче ли различни елементи;
 • колко пряка от него поза.

Явни симптоми на нарушение са такива външни признаци, като компенсация една от челюстите напред или назад, голяма цепка между зъбите, е прекалено плътно разположение на зъбите един към друг.

Когато детето се оплаква от болки в челюстта и лицевите мускули, сложността в употребата на храна, често травмирует езика и бузата си отвътре, трябва незабавно да посетите зъболекар.

Формирането на правилното привеждане в съответствие хапят от ранна детска възраст

Най-често родителите сами може да предотврати образуването на неправилно привеждане в съответствие хапят детето от самото му раждане:

 1. Както беше посочено по-горе, кърменето само по себе си кара на долната челюст се развива пропорционално, но ако

  кърменето е невъзможно, за изкуствено хранене трябва да се използва специален биберон-залъгалка, в която дупка така, че при консумация на храната се движеше челюстта, както и при кърмене.

 2. Запази бебето при хранене трябва да е толкова, колкото ако се намираха на кърменето.
 3. Трябва да се ограничи и срокът на ползване се счита за празна карта, отучать от нея на бебето е препоръчително вече в 9 месец живот.
 4. Твърда храна трябва да се прилага в диетата на бебето според неговото развитие, тъй като малко дете трябва да работи челюсти, дъвченето на движение ще образува не само правилната захапка, но и равни зъби.
 5. Внимателно следете навици на вашето дете и своевременно отучайте го мъча играчки, моливи или си смуче палеца, всички тези незабележими любопитни факти сериозно влияние върху формирането на челюстите. Ако не се получава да се справят сами, тогава трябва да се обърнем към невролог, който ще ви предпази бебето от непроизвольных движения.
 6. При отходе за сън трябва да се наблюдава детето да спи в различни пози и разбира се, да се обърне внимание на дишането си, ротовое то или носа, не хърка ли дете. Ако е затруднено дишането с носа си, трябва навреме да посетите лекар-оториноларинголога или да се консултирате със специалист, който приучит бебето да диша с носа си, с устата си затворена, чрез курс на специални упражнения.
 7. По време на никнене на млечни зъби трябва да се извършва масаж на венците, за корекция на растежа на зъбите, и, разбира се, навреме се лекува болните и кариозные зъби.

При нормално прикусе горната челюст трябва да действа от дъното на разстояние, равно на половината от корони, и горните зъби трябва да смыкаться със съответните зъбите на долната челюст.

Определяне на точността на привеждане в съответствие хапят може само на специалист-ортодонт, за да го посетите трябва да бъде, когато детето достигне възраст от 5-6 години, когато ще започнат да се появяват първите американските зъби, след това, ако е необходимо лекарят ще предпише лечение.

Корекция на криви зъби

Струва си да се забравя, че за коригиране на болестно привеждане в съответствие хапят има за цел не само външната красота, усмивки, процедурата е необходимо за опазване на здравето на зъбите.

Цели на лечението:

 • премахване на дефицит на места за растежа на зъбите;
 • корекция на местоположението на челюстите;
 • подреждане и преместване на неправилно изправени местните зъбите в правилното положение;
 • външната красота усмивка.

Корекция на привеждане в съответствие хапят трябва да се прави точно в тази възраст, когато започват да прорезаться коренните зъби. Първо, трябва да се проведе лечение на всички зъби, които изискват от вас да се отървете от кариес и заболявания на венците, напълно санировать устната кухина.

Че може да направи модерни ортодонти?

Благодарение на съвременните технологии при ортодонти има много начини, коригиращи захапка:

 1. В най-ранните етапи на лечението се извършва с помощта на лечебна гимнастика, курсист лицевите мускули. Съвсем

  малките пациенти могат да предписват на специална вестибулярную плоча-залъгалка. Но тези методи се прилагат само по време на формирането на временно привеждане в съответствие хапят.

 2. Децата на възраст от 5-10 години ортодонт, най-вероятно ще ви предпише носенето на сменяеми преортодонтических трейнеров или плочи. Основният плюс на такива устройства — носи само няколко часа на ден и по време на сън, при това тяхната ефективност е безспорен. Трейнеры за облекчаване на кашлицата на детето от вредни орални навици, например, прикусывания устни, а също така ще помогнат за правилния растеж и изглаждане на зъбите.
 3. За по-големите деца, след пълна смяна на млечните зъби, вышеозначенные методи вече не са подходящи и за лечение се прилагат брекет-система. Типичното устройство помага на придвижване на зъбите в правилното положение и представлява малки замочки, които са монтирани върху зъбите и са свързани помежду си дъга. Лечението отнема дълго време, за неговото прекратяване се препоръчва носенето на ретейнера, който ще ви помогне да зъби в естественото си положение, тъй като те по принцип са склонни към компенсира.
 4. В някои случаи се налага екстракция на постоянни зъби, което в по-голямата част от лекарите се опитват да се избегне. Премахване на принудителна мярка и може да се наложи ако зъбите растат твърде тясно и няма пространство за растеж на нови. В редки случаи, за лечение на тежки аномалии се извършва оперативна намеса, лицеви хирург.

Корекция на криви зъби включва две посоки: лечението на които провокират заболявания и профилактика. За предотвратяване на появата на неправилно привеждане в съответствие хапят, трябва своевременно да се лекуват болните зъби, много е важно да те дошло време са били на мястото си.

Според показанията на лекаря трябва навреме да изтривате болни зъби, при това понякога за изключване на дефекти трябва да се замени с дистанционно изкуствен зъб.

Разбира се, трябва да се спазва хигиена на устната кухина, правилна диета, профилактика на хронични заболявания.

От най-ранно детство трябва да се ваксинират детето си умения за грижа за устната кухина и изкореняване на лоши навици, свързани с локализация на различни предмети в устата си. Тези прости мерки ще помогнат за предотвратяване на продължително и скъпо лечение.

Захапка — проблем, свързан не само с устната кухина, но и която упражнява влияние върху работата на много други органи.

Затова е много важно внимателно да се следи развитието на детето и за предотвратяване на заболявания на привеждане в съответствие хапят, защото много по-лесно да поправите всички недостатъци в ранна възраст, докато не се появи костно-мускулна система, тъй като по-късно да повлияе на разположение на челюстите ще бъде почти невъзможно.

Коригиране на привеждане в съответствие хапят — това е не само външна красота, но и осигуряване на добро здраве на вашето дете.

READ  Защо е необходима пътеки и на езика и на какви нарушения на нея са присъщи на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec