Защо на венеца се образува шишарката и как да се отървете от натрупване

Бум на венеца може да се появи по различни причини. В зависимост от тях ще бъде насрочено за правилното лечение. Игнорирате появата на такава образование на венците не си струва да е проява понякога може да е сигнал за сериозно заболяване.

Натрупване могат да бъдат по-малки размери и не предизвиква дискомфорт и болки. Има пъпки с бяла точка в центъра, които боли и от тях излиза една неприятна миризма. По форма те могат да приличат на грахово зърно или дори бобови зърна.

Топките могат да бъдат еластични или меки. Ако на венеца се появи бум с гной, тези израстъци се наричат гнойник.

Защо растат подутини там, където им несвойственно?

Появата на пъпки по венеца може да се дължи на недостатъчна хигиена на устната кухина или с някаква болест:

 1. Най-честата причина за тази симптома е зъбната плака, която обикновено не само причинява кариес на зъбите, но и разпространява инфекция на венците. Процесът на заразяване води до възпаление на венците.

 2. Неправилно лечение на зъбния кариес може да даде усложнение, в резултат на което ще се появи възпалителен процес на венеца.
 3. Хроничен пародонтит води периодично заточване, което води до появата на образувания на венците.
 4. Изкуствени зъби или протези чрез кратък период от време след инсталация може да се дава такъв симптом. Възпалителен процес във венеца възниква поради лоша антисептичен обработка на инструменти или устната кухина по време на лечебния процес.
 5. Начален флюс се проявява в появата на малки подутини на венеца около зъба, която много бързо се разраства и се възпалява.
 6. Киста на венеца се проявява такъв симптом.
 7. Свищ – честата причина за появата на израстъци. Гнойное образование във венеца търси изход навън и образувала бучка. В нея на центъра се формира свищ, чрез който гной излиза навън.
 8. В Следствие на травма. Този симптом се провежда с течение на времето сами.
 9. Онкологические заболявания водят до метастазам в челюстта и появата на изпъкнали образувания.
 10. Фибропапиллома (доброкачествен тумор).

По време на немарливи миене на зъбите може да възникнат малка травма, която впоследствие води до предотвратяване там инфекция и като следствие от появата на прыщиков на венците.

Особености на клиничната картина

Появата на топки на венеца може да се придружава от определена симптоматикой или изобщо не донесе дискомфорт. Дори ако натрупване на венеца не се притеснява, а след това му задължително трябва да се лекува.

По-често твърда бучка на венеца дава за себе си знае и причинява болка с различна степен на интензивност. Тя може да даде лош дъх.

И това образование на венеца може да попречи на приемането на храна. В случай на силен нагноения клечка дава висока температура и общо нарушение в състояние на човека.

Ако на венеца се появи свищ, това най му е симптом, ще бъде изтичане на гной, който просто е невъзможно да не забележите. Киста дава изтръпване на мястото си образование и дори не много силно главоболие.

Първите прояви и предвестници на образувания на венеца могат да бъдат зачервяване на венците и тяхното кървене. Стрес на зъбите също може да започне на мястото на появата на натрупване.

Всички тези симптоми е сигнал за това, че трябва за кратко време да отида на зъболекар, за да се избегнат усложнения.

Подход за лечение на

Лечение на конуси по венеца ще зависи от причината за появата им.

Травма, като фактор-провокатор

При травматични гематомах специално лечение не е необходимо, ако не е повреден самия зъб. Най-често такова образование преминава постепенно от себе си.

Наличието на свища

Диагностициране на свищ е възможно с помощта на рентгенова снимка.

Лекарят може да прецени ситуацията и да вземе решение за съхраняване или изваждане на зъба.

Наред с лечението на кариес трябва да се прилагат мерки за намаляване на свища, лечението е в няколко задължителни дейности:

 • често изплакване достатъчно топъл физиологичен разтвор – основно средство за намаляване на възпалението на венеца и активно да извежда гной навън.
 • зъболекар е задължително да е много внимателно почистване на канали и обработва кухина специално средство, което унищожава бактериите и не се развива възпаление;
 • понякога се назначава терапия с антибиотици, за да се избегне по-нататъшна инфекция;
 • след пълна обработка и почистване на канали ги пломбируют, и след няколко дни се поставя постоянна пломбата.

След всички процедури се случва достатъчно бързо зарастване на свища. Ако този симптом възниква около вече запломбированного зъба, а след това на зъболекар трябва да я анализирам и да направим всички необходими дейности. След което налаживается нова пломбата.

Лечение на киста на

Ако вашия лекар няма възможност да се обърнат веднага след появата на кисти на венеца, това може да се избегне хирургическа намеса и използване на медикаментозно лечение или поверхностную операция.

За тази цел под местна обезболиванием надрезается киста и прибира от там цялата гной. Ако възникне необходимост, налаживается шев.

При работеща форма на заболяване се нуждаят от по-сериозно лечение – операция:

 1. Цистэктомия се извършва за премахване на кисти напълно и едновременно иссекается част от корена, върховете на болен зъб.
 2. Гемисекция предполага премахване не само на кисти и на върха на зъба, но и някаква част от самия повреден зъб. След такава намеса трябва да извърши възстановяване на зъба с помощта на коронку.

Да се вземе решение за начина на лечение на кисти могат лекар след прекаран рентген и допълнителни анализи. За облекчаване на състоянието

при първите признаци на появата на кисти може да се използва няколко народни методи на лечение:

 • дръж се малко количество сусамово масло в устата в продължение на 5-10 минути;
 • налагане на запор върху тампон от марля, пропитанного няколко капки сусамово масло;
 • изплакнете с разтвор с добавка на прополис.

Терапия на хроничен и остър пародонтит

Всяка форма на пародонтит трябва да се лекуват само при зъболекар. В домашни условия може само облекчаване на остра болка или по време на провеждане на лечение при д-р паралелно в домашни условия изплакване на устната кухина отвари от билки.

Преди всичко, трябва да се отпушат каналите. Освен това, този процес се извършва на етапи. Всеки път, когато трябва да се разшири канали, почистете ги и полагане на антисептик.

Понякога след такова лечение е необходимо да оставите един зъб, без да е постоянно пломби за 3-6 месеца. Това се прави, за да видите няма ли отново воспаляться засегнатия зъб.

За качественото лечение на пародонтит в отворени канали са положени лекарства на базата на антибиотик. Промяна на това лекарство в канала трябва да се веднъж на няколко дни.

Флюс — много неприятно явление

При поява на флюс обжалване на зъболекар трябва да е първият ефект.

Ако трябва да изчакам до сутринта или на работния ден, а след това при силни болки може да се вземе обезболяващо средство и колкото се може по-често, изплакнете устната кухина на физиологичен разтвор.

Първа помощ в домашни условия

Ако появата на подутини върху венеца, трябваше да почивен ден или през нощта, за да се премахне болката и малко облекчаване на възпалението може да се използват няколко техники:

 1. Да се вземе обезболяващо средство. По време на неговото използване е необходимо ясно да се спазват интервали от инструкции между отделните избегне предозиране.
 2. Изплакнете содовым разтвор с добавка йод значително ще успокои болката и възпалението на венеца. И на такъв разтвор

  ще се извади на гной от свища.

 3. Гаргара с настойка от прополис, полезни при всички видове шишарки на венеца и видимо подобрява състоянието на зъбната редица.
 4. Сок от червена боровинка може да помогне за временно облекчаване на положението – за намаляване на болката и премахване на силно възпаление.
 5. Използването на зъбни капки се разреши в изключителни случаи. Много често ги използват не може, иначе може да изгори лигавицата на устната кухина.

Може да се опита да приложи компрес от кубчета лед, ако студ не причинява силна болка и пулсации на зъба.

Сами изложи и вычищать натъртвания е забранено или може да пренасят инфекции в кръвта и да се получи инфекция.

Профилактика и усложнение на заболяването

Ако навреме не се обърнете към зъболекар, може да се получи сериозни усложнения. Много опасни гнойни пъпки.

Ако навреме не се лекува, а след това на гной може да започнат да разрушават костта. И при контакт на гной в кръвта може да я заразяване.

Ако не се лекува периодонтит, то той премине в хронична форма. Всички се появяват израстъци при неправилно тяхното лечение или от неговата липса, води до загуба на зъба.

За профилактика на тези усложнения и развитие на тежки заболявания трябва ясно да изпълнява няколко правила:

 1. Важното е, да се спазва хигиена на устната кухина: почистване на зъбите 2 пъти на ден, използването на конци за зъби и течности за изплакване.
 2. Четката за зъби трябва да се сменя не по-рядко от един път на шест месеца и е препоръчително да се използва електрическа четка. Я

  използването намалява риска от развитието на образувания на венците.

 3. Периодично изплакване на устната кухина с билки може да възстанови нормалния бактериален баланс. Използването на прополис като превантивна мярка може да помогне да се избегне появата на възпалителни процеси на венците.
 4. Посещение на зъболекар трябва да бъде редовно, поне веднъж на шест месеца. Трябва да се вземе за правило да ходят на лекар, дори и ако нищо не се притеснява. Тази мярка за превенция помогне за идентифициране на различни проблеми в устната кухина-на ранните етапи. След това лечение ще се случи по-малко болезнено и с най-малко финансови и нервни разходи.

Всички образованието на венците изискват специално внимание и навременно лечение. В домашни условия може само да се предприемат някои мерки, които ще дадат възможност да се облекчи състоянието, до посещение при зъболекар.

READ  Избираме детска паста за зъби: преглед, оценки от зъболекари и родители

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00123 sec