Защо се извършва кюретаж периодонтално джоба: спецификата на процедурата

Една от стоматологични проблеми — образуването на камъни и други отлагания в пародонтальных джобовете си, премахването на които трябва да се извършва в най-кратки срокове.

Причините за такова нарушение са и храна, без правила, и вода, без качество (а по-често – подмяна на другите, сладки напитки), и елементарно непознаване на техники за правилно миене на зъби, и хронична инфекция на устната кухина, смещающая химично равновесие в устата в кисела посока.

И много малко има на планетата щастливците, които не знаят, какво е зъбен камък – тази масивна, като вросшая в зъб «кора» в точката на преход коронки в десну, нежно именуемом маточната на зъба.

Зъбният камък е кражба на вашата красота и здраве

Но освен чисто естетически дискомфорт, зъбният камък е и крадец, залезшим в чужд джоб. Джоб, произвеждан между ръба на венците и маточната зъб, наричан десневым или пародонтальным – щелевидное пространство, което има норма на дълбочина от 2-3 мм.

Какво е кражба на зъбен камък? Нито много, нито малко – живот на зъба. Обрастая кръг шийката на зъба (тук дебелината му е минимизиран), зъбен камък, продолжаясь надолу (с постепенно намаляване дебелината на слоя), «се гмурка» в десневой джоб.

Тук дебелината му слой постепенно се спуска на не, и на схема-намаляване на ясно му се вижда «клин», по отношение на постепенното нарастване надолу истончающийся и «отдирающий» десну от шийката на зъба.

Когато дълбочината на периодонтално джоба увеличава камък до 4-5 мм, за прирастания венците на зубу е напълно достатъчно облекчаване на този твърда паста за «кора».

Но колкото повече време минава, толкова по-силно изложени на зъб: първо – до шийката, след което започва разкритие на корените му. Зъб, все по-слаба свързани с венеца, се тресе все по-силна и дори може да падне.

За да се предотврати това явление и да се стимулира прирастание венците на зубу, при дълбочина на периодонтално джоб в 5-7 мм и се произвежда премахване на зъбен камък с полиране обнажившихся корените. Но условията на живот не се променя, и при продължаване на растежа на утайката проблемът става още по-сериозни.

По причина на налягането на зъбен камък на тъканта на венците тя бавно atrophies, «сеанси», «залязва», падане височина.

Постепенно намалява и дебелината на тази, покриваща челюст тъкан, и започва атрофия на костната тъкан дупката, в която е потопен зъб – свива вече не е само голи зъб и венците около него, страда цялата челюст.

READ  Некариозные поражения на зъбите, тяхната класификация и методи на лечение

При достигане на дълбочина на десневого джоба на 7-9 мм да спаси положението може само спешна кюретаж периодонтално джоб, който започва с отнемане на твърди зъбни отлагания, отнемане на които не може да се отложи.

Различни методики

Кюретаж на периодонтално джоба е възстановяването на неговата структура, както и функциите на зъбите, венците и челюстите чрез микрохирургического намеса.

Постига тази цел, като почистване на десневых джобове не само от камък между зъбите и венците – тук се натрупва и омекотена цимент на зъба, и гной, и микроби.

Се случва тук и образование гранулиране тъкан, която съдържа голямо количество на остеокластите – клетките, причиняващи рассасывание на костната тъкан.

В зависимост от дълбочината на поражението на венците и обема на оперативна намеса има кюретаж периодонтално джоба вътрешен и външен.

Каква е разликата два метода?

При открито кюретаже, производимом при дълбочина пародонтальных джобове от 4 до 6 мм, за да се гарантира широк достъп на оперативното пространство се прави дисекция на венците с отслоением си шев, след произведена почистване на джобовете на десну се налагат шевове.

При кюретаже на закрито (почистване на периодонтално джоба на дълбочина от 3 до 4 мм) дисекция на венците не се извършва.

Безусловно предимство методика се състои в това, че тя позволява да се осигури не само почистване на десневых джобове, но и радикална санацию микробни огнища, недостъпни при терапевтични методи на лечение, и това е огромен плюс за лечение на зъбни инфекции.

Но всеки начин на кюретажа има и «минуси»:

 • при открито възниква необходимостта от производството на операция с всички произтичащи от това негативни усещания и възможните последици;
 • при затворено обработка десневого джоба се извършва «на сляпо» и тъй като пълна гаранция за високо качество не може да бъде.

Етапи на затворените кюретажа

За извършване на това микрохирургического намеса могат да се използват както механични, така и ултразвукови инструменти, както и антибиотици локално (не системен) действия.

Етапи стъпка по стъпка:

 • визуална и рентгенографическая оценка на състоянието на проблемните зъби и прилежащия към него парцел венците;
 • прилагане на местна упойка;
 • почистване на кухини пародонтальных джоба (без дисекции тъкан на венците);
 • полирующая пилинг на корените на зъбите;
 • нанасяне на обработени повърхности антисептично средство.

Възможности на метода са ограничени технически (работа «на сляпо), така и по обем работа (обработка на джобове не повече от 2-3 зъба наведнъж).

READ  Паста за свищ: методи на лечение при възрастни и деца

Време на провеждане/брой процедури: не по-малко от 1 час/ — 1 път в годината, без възрастови ограничения.

Почистване на джобовете на венците отворен метод

Освен дълбока одит и ефективно почистване на пародонтальных джобове открит кюретаж ви позволява да възстановите целостта на костната тъкан на венците.

Операцията включва обучение под формата на отнемане на видими зъбни отлагания, предварително противовъзпалително терапия, шинирования (ако е необходимо) групи на зъбите, а също и комбинация с антибиотикотерапией.

Етапи на пречистване на десневых джобове:

 1. Оценка на състоянието на проблемните зъби с прилежащи към него сегмент на венците, състояща се от 7-8 на зъбите (рентгенографическая и визуална).
 2. Произведени (под местна упойка) дисекция на лигавицата на венците по линия на межзубных папили (с цел да се появявам вратовете, участващи в процеса на зъбите) и ексфолиране на слизестата обвивка на зъбите и костите венците с образованието на двете си лоскутов.
 3. Радикална почистване на вратовете и корените на зъбите от зъбен камък (ултразвуков скалером) и терени за гранулиране тъкан (хирургични кюретами).
 4. След извършване на обработка на антисептик повърхности на корените на зъбите и венците в засегнатата кухина се прави трансплантация – «презасаждане» костеобразующего материал: кост собствена или донор, кости животински или синтетични материали. Трансплантацията не само ви позволява да се засили зъбите на венеца, но и стимулира регенерацията на венеца собствена костна тъкан.
 5. Крайната фаза на операцията е да се върне на лоскутов венците на място чрез зашиване на тяхното (едновременно използване на фуги в межзубных интервали) и налагане (на 3 дни) асептической десневой превръзки за защита на оперированной област. Премахването на шевовете се извършва по-късно от 10 дни след операцията.

При кюретаже десневых джобове, произведенном с използване на лазерен апарат, ефективността на операцията се увеличава многократно за сметка на:

 • висока степен на стерилността на оперативното поле;
 • бързо коагулация на тъканите с ниско кръвно загуба;
 • повишаване на нивото на управляемост на процесите, протичащи в работно поле.

Как се провежда лечението на джобове на венците:

Възможност за усложнения

При затворено кюретаже пародонтальных джобове усложнения са малко вероятни.

След провеждането на открит намеса, сготвени операция тъкан, могат да реагират на механично и химично дразнене:

 • отечностью и местната болезненностью;
 • възпалителни промени;
 • повишена чувствителност (в случай на отстраняване на изменившего своите свойства на цимента и дентина на зъба).

Мнението на експерт

Като специалист, който е трудно да се нарече един начинаещ в тази област на медицината (опит услуги стоматолог-хирург повече от 10 години), се смятам за: прилагане на затворените кюретажа е оправдано само в най-началните (не е трудно сериозна патология) случаи.

READ  Глоссалгия: симптомите, причините и методите за лечение на глоссалгии език

При дълбоко зашедшем процес се говори за ефективността му не трябва – тук средство на избор винаги е бил и до днес порите, остава открит кюретаж пародонтальных джобове, което позволява провеждане санацию устната кухина бързо, ефективно и радикално.

Съвременните същите възможности на метода (вакуум, лазерен, криогенный) позволяват да се направи операция, още по-малко травматичной и намаляване на броя на усложненията.

Савелиев, Ю Г, г. Санкт-Петербург

Трудно е да убеди пациента в необходимостта от такава «мръсна» работа, като открит кюретаж пародонтальных джобове.

Но след лицезрения рентгенографии бедственной картини собствени зъби и да видите непознати снимки, направени преди и след шест месеца след извършване на операция, пациентът се съгласи на такава радикална мярка. След това казва «благодаря». И винаги е хубаво!

Владимир, зъболекар (гр. Мурманск)

Веднага след прекарана операция…

Отзиви на пациенти, на които е проведено кюретаж пародонтальных джобове.

Дълго издържа шатающиеся зъби, но лекарят е убеден, че делото е поправим. Кюретаж – нещо не много приятно, но сега дъвча смело! Благодаря ви, докторе!

Dv Егоров, 44 г, г. Норильск

Отидох на една ужасно дълга операция (за ремонт на шест зъбите отне два часа и половина) – кюретаж на зъбите на долната челюст.

Насмотрелся на различни подредени страхотно вид инструменти, след това дълго не можа да затвори устата си, зъбите си много дълго всички се почувствали, ныли – нито се яде нормално, нито дим. Нали и хвърли! Сега зъбите не залитат, да и се усмихвам, не е срамно. Който иска да се откажат от пушенето… малко по-скъпо, разбира се, но – с гаранция!

Николай, 52 г, г. Екатеринбур

В РУСИЯ си струва… Но си заслужава!

Цената на затворените кюретажа периодонтално джоба (един) средно 1390 лв.

Открит кюретаж (един зъб) струва 2690 лв. (в цената е включена стойността на които нямат аналози шовного материал и материал за трансплантация в тъканта на венците).

Но отзиви от благодарни пациенти убеден: това не е твърде скъпо.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec