Защо трябва да се сменя четката за зъби и колко често трябва да си купите нов?

Продължителната употреба на една и съща четка за зъби може да доведе до доста плачевно последици, а защото своевременно трябва да се промени. Първо, изношенная четка за зъби става само неефективна, а от друга страна, на нейния щетинках се натрупва луд броя на бактерии и почистване на зъбите такава четка се превръща в процеса на тяхното замърсяване.

Ако продължи да се насладите на износени четка за зъби, а след това има риск от развитието в устната кухина на стоматит, освен това, тя може лесно поранить венци, такава четка оставя петна по зъбите, а това е благоприятна среда за развитие на кариес.

Специалисти отдавна са се събрали на същото мнение за това, колко често и през кое време трябва да се сменя четката за зъби и стигна до временно спиране на период от три месеца.

Въпреки това, срокът за нейната работа може да зависи от материала, от който са изпълнени продукт. Така, пластмасов косъм служи по-дълго и тя може да даде «сте» до четири месеца. Популярни днес бамбукови четки се сменят по-често, защото в тях по-бързо се натрупват вредни организми. Индустрията за здраве и красота пуска четки, които с цвета си ворсинок сами сигнал за това, че им е време за ориентиране.

Когато все още се нуждаят от нова четка за зъби?

Заедно с това, има случаи, когато смяна на четка за зъби е необходимо да не се дължи на срока му на експлоатация. Например, четка препоръчително е да сменяте след инфекциозни заболявания, както и ако видите, че нейният външен вид оставя много да се желае. Смяна на четката не може да нарани и след всяко пътуване, дори ако тя е в калъф.

READ  Изваждане на зъби по време на бременност: да или не? Разгледайте тук!

Обикновена четка за зъби сама ще ви кажа, когато е време да го смениш:

  • четината счупен и стърчат в различни посоки;
  • в основата на плавниците се появи неприятна плака;
  • плесенясал дръжка;
  • четка е загубила «своята» твърдост;
  • в нея са се появили пукнатини;
  • е замърсена повърхност залепени парцели щеточки.

Четка «продава» за промяна на още и тогава, когато падне върху мръсен под, тук измиване със сапун и вода няма да помогне.

И още много често в семействата на всички четки са в една чаша, е по-добре да не го правим. В такъв случай те се «обменят» микроби, така че точно сега маркирайте всяка щеточке си е чисто и сухо място.

Каквото и да беше, както четка — това е предмет на лична хигиена и тя изисква специални грижи. След всяка употреба задължително изплакнете с и суха четка за спасительницу.

Пазете зъби в отделна чаша, а по-добре купете си специален държач, четината задължително трябва да са насочени нагоре.

Пътувайки, положи четка в специален калъф, а когато се завърнах вкъщи, заменете я с нова. Не трябва да използвате предпазител дома си, това може да бъде допълнителен разсадник за размножаване на бактерии.

Много зъболекари препоръчват да има две четки, така че те могат да изсъхне, а веднъж седмично щеточки трябва да се държат в антибактериальном разтвор за изплакване на устата.

При особено внимателни грижи се нуждае от електрическа четка за зъби. След всяка употреба внимателно изплакнете с цялата конструкция, дори може да се разглобява я парче по парче, дюза с четина също промяна на не по-рядко от веднъж на три месеца, въпреки че индикаторът за себе си казва, когато сменяте главата.

READ  Начални зъби при деца: последователност преди година, симптоми

Чиста, качествена и удобна четка за зъби — това е гаранция за здравето и красотата на вашата усмивка, не забравяйте за това!

MAXCACHE: 0.39MB/0.00092 sec