Алергичната хрема: симптоми, отколкото да се лекува дете и възрастен.

Причини и лечение на алергичен ринит

Алергичната хрема е получил широко разпространение в днешно време, поради факта, че от година на година се увеличава броят на хората, които отговарят на патологична реакция на имунната система на попадането на алерген в организма. Това не е случайно, защото провоцирующим фактор може да действа, всяко вещество, органично или изкуствено синтетичното. С развитието на технологиите брой потенциални алергени само ще се увеличи. Страдат от това заболяване както възрастни, така и деца. Голяма роля при това има наследствен фактор.

Характеристика на алергичен ринит

Начин удари алерген в организма са следните:

 1. Хранително-вкусовата, когато алергени са храни;
 2. Медицински, в резултат на прием на лекарствени средства;
 3. Въздушен;
 4. Инсектный, при който алергия се развива в отговор на ухапване от насекоми;
 5. Болт, при непосредствен контакт с кожата на пациента.

Прояви на алергия във всички тези случаи могат да се различават. Най-характерно алергичен ринит именно при контакт с алергени от въздуха.

Алергени в този случай могат да бъдат:

 • цветният прашец на растенията;
 • двустаен прах;
 • пух и животни;
 • вещество с остра миризма, спрейове, парфюмы.

Обаче и при други механизъм на удари алерген в организма също може да се развие ринит.

Симптоми на алергичен ринит следните:

 1. Запушване на носа;
 2. Наличието на проливни стекловидных секрети;
 3. Кихане;
 4. Сърбеж в носа.

В някои случаи до данни симптоми на настинка при алергия се добавят наличие на кашлица, затруднено дишане, обриви по кожата, сърбеж, развитие на конюнктивит. Освен това като

да се различи алергичната хрема от простудного, ще история като.

Там, където се наблюдава ясна връзка влошаване на състоянието на здравето с излагане на алерген, и има наследствен фактор, най-вероятно, че става въпрос за хрема при алергии.

Освен изброените факти инфекциозен процес се развива остро, особено на вирусната природа, придружени от наличието на интоксикация, когато е налице отпадналост, болки в ставите, липса на апетит, висока температура. Наличието на тези симптоми, ще ви помогне в решаването на въпроса, как да се различи алергичната хрема от простудного.

Алергичната хрема при грудничка има своите особености. Лъжа те, че му се налага да предоставим освен ринит инфекциозен произход с физиологичен хрема, без дестинация лекарства.

Симптомите на алергична хрема при дете на същите, че и възрастен. Консултация от специалист тук е изключително необходимо. Диагнозата, за да се справят с причината за появата на симптома, да назначи адекватна терапия, изхождайки от възрастта на детето, трябва да педиатър в тандем с алерголог.

За изясняване на диагнозата могат да се извършват лабораторни изследвания, което позволява по-точно да се определят причините за болестта.

Методи за диагностициране на алергичен ринит

За диагностициране на алергичен ринит при дете използват следното:

 1. Общ анализ на кръвта;
 2. Определяне на нивото на специфичен имуноглобулин E в кръвния серум.
READ  Боли пъпки и температура 37 - 38 - причини и лечение

По отношение на диагностициране на алергии повишаване на нивата на еозинофилите, изчислено по общия анализ на кръвта, могат да свидетелстват в полза на алергична природа на болестта, въпреки че методът не е точен. Эозинофилия се също при гельминтозе.

Що се отнася до определяне на нивото на имуноглобулини, E, то тази техника е изключително информативен, дава възможност за по-автентично потвърди конкретен алерген. Освен това, с помощта на тест-плоча, може да се проведе идентификация на няколко алергени. Противопоказания при неговото провеждане няма. Той може да се извърши във всяка възраст или състояние на пациента.

Децата след 5 години и възрастни към тези обследованиям могат да се добавят кожни тестове. Този метод е прост, удобен, достъпен, информативен. Въпреки това, освен децата му не може да се използва за диагностициране на алергичен ринит при бременност и в период на обостряне на заболяването, тъй като той може да причини увреждане на здравето на пациента.

При наличието на сериозни придружаващи заболявания също се възползват от аллергопробами рисковано.

Насоки за лечение на алергичен ринит

Ако диагнозата е уточнен, алерген идентифициран, това е актуален въпрос, как да се лекува алергичен ринит.

Всяко алергично състояние се развива, когато е потенциално опасно вещество попадне в организма, където и стартира патологическую реакция антиген-антитяло, сопровождающуюся освобождаване на големи количества биологично активни вещества, хистамин и серотонин. Следствие от това е развитието на възпалителни промени в организма. Въз основа на това, лечение на алергичен ринит трябва да включва:

 1. Изключение алергени (элиминацию);
 2. Определяне на лекарства, насочени към намаляване на дейността на хистамин и намаляване на воспалительной реакция;
 3. Определяне сламка в носа, притежава съдосвиващо действие;
 4. Провеждането на специфичната имунотерапия;
 5. Провеждане на превантивни дейности.

Най-ефективният начин да се изключи алерген е промяна на мястото на пребиваване, ако реакцията се празнува на цветния прашец на растенията.

В противен случай пациентът се развива поллиноз — заболяване, характеризиращо се сезонността и свързани с цъфтеж на някои растения населеното място.

Ако поради някакви причини такива драстични промени в начина на живот да прекара няма възможност, тогава се прибягва до превантивни дейности, заключающимся в това, че през пролетно-летния период трябва да се ограничи излагането на открито, за провеждане на дневна мокро почистване на помещения, редовна смяна на горната дреха, вземане на душ след всяко посещение на улицата.

В случаите, когато развитието на ринит, свързани с попадение пух, вълна, молекули аерозоли в по-горните дихателни пътища, тук превантивни дейности ще бъдат по-ефективни. Достатъчно е изключено тези предмети от бита.

READ  Как да изберете най-доброто лекарство за настинка

Това може да е домакински или портретно прах, козина и пера на домашни животни или папагали, храна за риби. Често се налага да се откажат от любимите миризми парфюмов, някакви инструменти, битова химия, ароматизатори за въздух, дезодоранти.

Освен това трябва да се придържат към хипоалергенна диета, дори и в случай, че механизмът на развитие на алергии, свързани с храните. В случая с новороденото деца предполага по-късно въведение прикорма, прилагането на специални хипоалергенни смеси. По-внимателно трябва да се подхожда към избор на плодове за приготвяне на сокове.

Антихистаминови средства — това са лекарства, които въздействат директно върху биологично активни вещества, като по този начин, намаляване на клиничните прояви.

Използването им е ограничено до странични ефекти.

При продължително приемане на лекарства от тази група предизвикват пристрастяване. Освен това се отбелязва сънливост, нарушение на вниманието, сухота в устата, поради което тяхното приложение в педиатричната практика, може да бъде ограничено. За лечение на алергичен ринит при възрастни се използват капки за нос аллергодил и гистимет.

В тежки случаи, когато е обезпокоен от силен алергичен ринит, както проведено лечение е неефективно, назначени от гормоносодержащие лекарствени средства за локално действие.

Медикаменти на избор са флутиказон или авамис.

Предвид наличието на странични ефекти, а също така и за развитие на привикване, тези капки не могат да се прилагат дълго време, и имат ограничение на възрастта. Бременни също е показано прилагане на тези лекарства, само ако рисковете, свързани с прием на по-ниски, отколкото отказ от тях. В този случай е необходима съвместна консултация гинеколог и алерголог и други специалисти.

Запушен нос при рините е свързана с развитието на оток на лигавиците, причината за която в този случай се превърна в алерген. Определяне и същи лекарства, действието на които е насочена към свиване на кръвоносните съдове, а оттам и намаляване на отока, силно обосновано.

Наистина, прилагането на сосудосуживающих назални капки води до бързото развитие на ефект. Слизетечение намалява, запушване на носа минава.

Въпреки това, за локално приложение, тези лекарства имат ефект върху кръвоносните съдове на целия организъм, който се проявява повишаване на кръвното налягане, развитие на тахикардия, прекъсвания в работата на сърцето.

Твърде бързо се развива и пристрастяване към него, когато, въпреки продължаващата прием на лекарството, състоянието се влошава. Поради факта, че лечението на хрема при алергии могат да заемат дълги месеци, прилагането на сосудосуживающих капки е доста ограничено.

По-голямо разпространение на тези лекарства, получени при лечението на инфекциозен ринит, продължителността на който не надвишава 7-10 дни. Изброени група лекарства имат само симптоматично действие.

Най-ефективният метод за борба с алергични ринити при възрастни, в момента е специфична имунотерапия (СРС). Метод се състои във въвеждането на минимални дози алерген в организма на пациента в продължение на дълго време, развивайки по този начин, води до пристрастяване.

READ  Прополис от хрема за деца и възрастни

При децата до 5-6 години имунна система само продължава своето формиране. Освен това въвеждането на алергени обикновено се случва подкожно. Именно тези факти са пречка за провеждане на СРС на децата.

Бременността е противопоказание за използването на този метод. Ограничение може да бъде и влошаване на състоянието на пациента, причинено от допълнително концентрацията на алерген във въздуха, когато идва сезонът на цъфтежа на опасни растения. Друг важен недостатък на специфична имунотерапия е продължителността на провеждане, растянутая на 3-5 години.

За ефективно лечение на алергичен ринит е необходимо спазването на режима на влажност и температурата в помещението, за да не даде възможност на лигавицата на носа пересушиться и, следователно, да се присъединят вторична бактериална инфекция.

Температурата в спалнята трябва да бъде не по-висока от 20-21 градуса. Спазването на влажност на достатъчно ниво може да се постигне с помощта на овлажнители или подручными средства, като съд с вода. Най-често това е необходимо в периода на експлоатация на водни батерии, прекалено высушивающих въздух.

Тези прости предпазни мерки са особено важни за лечение на алергичен ринит при деца, структурата на носните ходове, което се различава малък диаметър, което означава, по-малко активни изхвърлянето на секретите. Застой и съща тайна предизвиква промяна в консистенцията, образуването на крусти.

Запушен нос при това се засилва, а състоянието се влошава. Така че освен антигистаминного лечение, прием на сосудосуживающих средства, детето показва процедури, насочени към запазване на вискозитета на секретите на достатъчно ниво. Това могат да бъдат промиване на носа с физиологичен разтвор, средство за «Аквамарис» или други аптечными разтвори, приготвени на базата на морска сол.

Сред част от пациентите са получили разпространение на средства от народната медицина за лечение на алергии. Към тях се отнасят отвари и запарки от билки, като коприва, хвощ, дафинов лист, на мумията.

Еднозначен отговор тук няма.

Но да се прибягва до този метод на лечение, трябва да се консултирате със специалист, тъй като много билки първоначално могат да бъдат алергени и, следователно, само да влоши състоянието.

Що се отнася до деца, то в този случай може да се разглежда само традиционната терапия, тъй като дори минимални дози фитопрепаратов могат да се окажат токсични за бебето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec