Фарингит и ларингит: разлики, особености, причини и заболявания на процедурата

Есента и зимата — тези дни на годината, когато се повишава честотата на простудными увреждания, сопровождающимися малоприятной симптоматикой, по-специално дискомфорта и болезненностью в синусите, увеличаване на температурата на тялото, недомоганием, болки в гърлото, кашлица и слаб.

Най-често срещан заболявания воспалительной природата фаринкса и ларинкса се отнася фарингит и ларингит. При възникване на такива прояви много хора са се устремили към лекар, за да разберете какви са разликите фарингит и ларингита. Данните на болестта, само на първи поглед може да изглежда безобиден. В действителност, ако навреме не се започне лечение и да тегли до последното, е възможно развитието на усложнения.

И тогава терапията ще бъде много по-трудно и длительнее. Патология на воспалительной природа, характеризиращи се с увреждания на лигавицата на гърлото, се нарича фарингитом. Заболяването е придружено от появата на фона на възпалителния процес, болезнено кашлица, першения в гърлото, повишаване на температурата и неразположение. Често патология е усложнение на грипа, ОРИ, ринит. Локализация на възпалението — задната част на фаринкса.

Че за ларингита, след това тази заболяване на дихателната система се характеризира с развитие на възпаление на ларинкса. Освен това, отбелязва разпространението на възпалението на гласните струни. За разлика от фарингит, ларингит, на първо място е придружено от пълна или частична загуба на глас. Освен това идват оплаквания за появата дрезгав и лающего кашлица, сухота в гърлото, слабост, главоболие.

Температура при тази патология се повишава до 38 градуса. Често заболяване е усложнение на грип, болки в гърлото или възпаление на сливиците, скарлатины. За да се развие фарингит може абсолютно всеки човек. И двете заболявания могат да протичат в остра и хронична форма. Развитието на остър фарингит обусловливается често се установи в тялото на вируса: аденовирус, цитомегаловируса, вируса на Епщайн-Barra.

Най-опасната причина за развитието на фарингит — стрептокок група А. Често този микроорганизъм засяга малки деца и поради липса на терапия води до плачевно последици. Остра форма на възпаление на лигавицата на фаринкса възниква на фона на алергична реакция, както и наличието на такива заболявания, като рак или рефлукс на стомаха.

Че за хронична форма на фарингит, след появата на патология провоцируется:

 • чести остри респираторни инфекции;
 • переохлаждениями;
 • травмированиями;
 • патологиями на ендокринната система: диабет, хипотиреоидизъм;
 • хормонални трясък;
 • наличието на вредни навици: пушене, злоупотреба с алкохолни напитки.

Фарингит може да бъде катаральным (характеризира се с гиперемией задната част на фаринкса), субатрофическим (придружени от изтъняване и формирането на задната част на фаринкса сухи кори) и гипертрофическим (се характеризира с увеличение на размерите на отделни области на лигавицата на фаринкса).

Фарингит и ларингит, разликите, които се крият не само в локализацията на възпалителния процес, но и причините за развитието на по — опасни заболявания, изискващи незабавно лечение. Важно е да се разбере, че преминаването остра форма, като ларингита, така и фарингит, в хронична, тя далеч не е единственото последствие заболявания. Възможно е и развитието на сериозни усложнения.

READ  Алергичната хрема: причини за възникване и възможните усложнения

Че за ларингита, след появата на заболяването може да се дължи на:

 • пренесени простудными и инфекциозни заболявания;
 • претоварване на гласните струни, заради пеене, викане, силен разговор. Такъв ларингит наричат лекторским;
 • переохлаждением;
 • употребата на студени напитки;
 • хронични заболявания на носоглътката;
 • хормонален дисбаланс;
 • ирационален прилагането на антибактериални лекарства;
 • наличието на вредни навици;
 • повреди във функционирането на СЧ;
 • патологиями на ССС;
 • често намирането на прашни и замърсени места.

При заболявания, като фарингит и ларингит, разлики и в тяхната симптоматике. Фарингит е придружено от появата на подпухналостта, зачервяване и болка в гърлото, гадене, першения в гърлото, запушване на носа, осиплости глас, главоболие, зачервяване на очите, слезоточивости, суха кашлица.

Хронична форма на патология е придружено с всички по-горе проявления. Само за разлика от остър фарингит, хроничен, на процедурата, изразени по-слабо. Освен това заболяване е придружено от усещане за «буца в гърлото» и болезнена кашлица. Симптомите на ларингита и фарингит няколко подобни. Но и разликите също са на разположение.

Ларингит се характеризира с:

 • промяна глас, чак до пълна загуба;
 • усещане за парене и сухота в гърлото;
 • кашлица с изхвърлянето на храчки;
 • недомоганием;
 • значително увеличаване на температурата на тялото;
 • втрисане;
 • усещането чужеродного тяло в гърлото;
 • парене, сърбеж, болезненностью по време на преглъщане;
 • трудно дишане;
 • умора.

Има няколко вида хронична форма на патология. Ларингит може да бъде катаральным, гипертрофическим и атрофическим. При катаральном се празнува гиперемия и задебеляване на лигавицата, непълно свеждане на гласови връзки, както и появата на малки количества слуз по повърхността на лигавицата на ларинкса. Че сравнително гиперпластического ларингита, след което тази форма се характеризира с растежа на лигавицата тъкани, както и на формирането на тумори. При атрофическом ларингит се наблюдава изтъняване на выстилающей ларинкса тъкан.

Най-опасната форма от всички представени, е хипертрофична, тъй като силно разрастване на тъкан, изпълнен от образуването на ракови клетки и преобразуването на обикновен възпалителен процес в злокачественный. Специална форма представлява остър подсвязочный ларингит или фалшиви зърнени култури. Този вид патология се характеризира с появата на обширни симетричен оток в подскладочном отдел на ларинкса, задух, осиплостью гласове, крясъци кашлица. Често пристъп на кашлица възниква през нощта. Продължителност на инфаркт е различна — от няколко минути до няколко часа.

Разликата фарингит и ларингита е значителна, патология, се различават:

 • Локализирането на възпалението. При фарингит, засегнати глътка, а при ларингит — ларинкса и гласните струни.
 • Проявления. Водещ знак за ларингита — загуба на глас, фарингит, — интензивни болки в гърлото.
 • Общото течение. При фарингит не се отбелязва понижаване на трудоспособност на човека, тъй като температурата се увеличава леко, и само в първите дни на развитието на патология. За ларингит такъв не може да се каже, защото, като температурата се повишава значително и човек трябва да спазват режим на легло.
 • Кашлица. При фарингит и кашлица възниква вследствие на першения в гърлото някъде към третия ден от момента на проявление на първата симптоматика. При ларингит кашлица възниква веднага.
 • Патогени. Независимо от факта, че провоцируются двете патология, както вирусите, така и бактериите, фарингит по-често се случва на атака. При ларингит такава статистика няма.
 • Продължителност на течението. При правилна и навременна терапия излекува напълно фарингит успява в рамките на една седмица. Лечението на ларингита по-дълго. Добре се получава след около половин седмици.
 • Лечението. Се третират заболявания по различни начини. За лечение на фарингит, понякога е достатъчно локално лечение. А ето от ларингита без прилагането на антибактериални средства, едва ли ще успее да се отърве.
READ  Общо описание на хроничен синузит: симптоми, причини, лечение

Лечение на двете заболявания трябва да е подходящо и навременно. Възлага прилагането на един или друг метод или на приема на определено лекарство може само от квалифициран специалист. Не си струва да се отдадете на самолечение или да приеме без знанието на лекар народни средства.

Неправилното лечение може да доведе до плачевно последици, особено в случаите, когато не е известен точна диагноза. Лечение на всяка патолози ВДП, независимо дали тонзилит или трахеит, фарингит или ларингит, разни. Това е лекарство, което помага при една болест, може да навреди при друг. Освен това, не по-малко важно е по време на лечението да се спазва диета. Правилното и балансирано хранене е важна част от терапията.

От ларингит се различава от фарингит: диагностирование и тактика терапия различни методи

Преди да започнете терапия на заболяването е важно да се знае точно диагноза. С тази цел освен проучване, събиране в медицинската история и разглеждане с помощта на ларингоскопа, може да назначи провеждане на микроларингоскопии, заключающейся в изучаването на лигавиците под микроскоп.

Ако има подозрение за злокачествен тумор образувания, се извършва ограда биологични материали. Се различава от ларингит фарингит, не само локализирането на възпалението и симптоматикой, но и за лечение. Също така е Важно да предоставим ларингит и фарингит от трахеита и други заболявания на ВДП. Лечение може да се извършва единствено след инсталиране на точна диагноза.

При фарингит често се назначава от прилагането на:

 • антисептични медикаменти;
 • аналгетици;
 • антипиретичен средства;
 • противоаллергических лекарства;
 • витамини.

Ако развитието на фарингит, провокирани гемолитическим стрептококком група А, се назначава прием на антибактериални лекарства. От ларингит се различава от фарингит, знае само от лекар, и, следователно, само той може да се вземат на лечение. При възпаление на ларинкса, затронувшем гласните струни предписват прилагането на инхалации и изплакнете.

Освен това, се назначава от прилагането на васкуларни, противовъзпалителни средства. Антибиотици се назначават в случай, че причина за ларингита — бактерии. При атрофическом ларингит предписват прилагането на средства, с хидратиращо действие и помага в разжижении храчки и облекчаване на кори. При тази форма се предписват витамини и йодсодержащие средства.

READ  Намалена температура на тялото на човека – причини, лечение и какво да направя

При гиперпластическом ларингит терапия трябва да бъде поетапно. Първо се вземат мерки за премахване на възпаление и едва след това за нормализиране на функционирането на ларинкса. Ако консервативната терапия не доведе до положителни резултати, особено що се отнася до хипертрофична форма на ларингита, след което се извършва операция. На последния етап на терапия ларингита — фонопедия, подобряване на възстановяването на работа на ставните връзки.

От ларингит се различава от фарингит, а също и как да се лекува заболявания, може с точност да се каже специалист. При първата симптоматике патология трябва незабавно да отидете в болница. Като при ларингит и фарингит трябва редовно да изплакнете гърлото, се прилагат инхалации и бани, а също така да се консумират повече топли напитки. Ларингит и фарингит различни симптоми и причини.

И двете патология достатъчно сериозни и изискват незабавно лечение. Не по-малко важно е спазването на диета. Препоръчва се употребата на витамин обогатена продукти.

Храненето трябва да е често, но малки порции. Препоръчително е изключение от хранителния прием на твърда храна, която може да нанесе вреди на възпалена лигавицата.

Храната трябва да бъде топла. От солени, пикантни, пикантни и кисели храни трябва да се откажа.

Лекарите съветват да въведете в диетата на растителни масла. Те допринасят за осигуряване на лигавицата на презареждане, както и предотвратяване на разпространението на инфекциозен процес в по-дълбоките отдели на дихателната система. Много хора се радват на алтернативни начини за лечение на ларингита и фарингит. При данни патологиях на максимален терапевтичен ефект може да се постигне единствено при прилагането на традиционното лечение. Нецелесообразное прилагането на народни средства за защита, изпълнен не само за развитието на алергия, но и усугублением наличната патология.

Ако желание за лечение на фарингит или ларингит с помощта на алтернативната медицина трайно, трябва да се ръководи от съветите, които да намалят рисковете малоприятных последствия:

 1. Не бива да се използват агресивни средства.
 2. При съмнение за алергия от прилагането на народни средства най-добре да се въздържат.
 3. Не се препоръчва самостоятелно да се увеличи пропорционално и доза форми.
 4. Не може да се замени компоненти.
 5. Преди да се приложи това или друго средство, задължително трябва да се запознаете с наличните показания и противопоказания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00143 sec