Как да се повиши имунитета на възрастен човек, и как работи имунната система на организма

Имунната система на организма зависи от много фактори.

Приемът на лекарства не е в състояние да повиши защитните функции на възрастен човек, ако работата на нервната или ендокринната система е изложена на риск.

До тридесет години голяма част от населението на среща с патогенните вируси и микроорганизми, които са в състояние да навредят на здравето.

Повечето от добре познатите инфекциозни заболявания при човек има имунитет благодарение на ваксинацията.

Но това не означава, че възрастните не трябва да се засили имунната ви система.

Затова всеки трябва да знае, как да се повиши имунитета на възрастен човек, за да се чувствате винаги весело и да не се разболеят.

Имунната система на човека представлява комплекс от механизми, които позволяват да се противодейства на негативно влияние на околната среда (микроорганизми, инородным тела).

Има специфични и неспецифични имунитет. Първият се нарича комплекс на защитни реакции на клетъчно ниво, съдържащо човек с появата на светлина. Неспецифични, т.е. адаптивни се появява след като организмът се е срещал с този или онзи патогенным микроорганизми и успя да го преодолее. Именно благодарение на откритието на адаптивните функции на клетките са били разработени първите ваксини от смъртоносни вирусни инфекции.

Адаптивен имунитет от своя страна може да бъде активен (произведени след инжектиране на малки количества от вируса или са претърпели инфекция) и пасивен (инжекции синтезирани лабораторна чрез антитела или прехвърляне на полезните бактерии детето по време на кърмене).

Естествения имунитет на организма се осигурява чрез синтез на природен активен протеин на интерферон, който активира, след като постъпва сигнал за поглъщане на чуждо тяло.

Изкуствен, на свой ред, зависи от качеството на вложените антитела, действие, насочено към унищожаване на определен вид патогенни бактерии.

Имунната система е отговорна за способността на тялото да устои на отрицателен ефекта върху организма от външната среда. Съответно, колкото по-силна имунна система, толкова по-малко човек е предмет на чести вирусни и бактериални инфекции. Ето защо е толкова важно да се знае как да се повиши имунитета на възрастен човек. Ако защитните функции на организма са силни, тогава рискът от заболяване намалява с няколко пъти, дори и по време на сезонни епидемии.

Фактори, които могат да причинят значителни вреди на имунната система възрастни може да се дължи на:

 • Нервните на състоянието си, психическо и физическо преумора, неправилно ежедневието.
 • Курсове на терапия, за да осигури прием на имуносупресори (при трансплантация на органи или автоимунни заболявания).
 • Химиотерапия, облъчване.
 • Злоупотребата с алкохолни напитки, тютюнопушенето и употребата на наркотични вещества.
 • Специални състояния или хронични състояния: бременност, ХИВ, диабет, бессимптомные вирусни инфекции передающиеся на полово предавани инфекции (херпес, HPV).
 • Прекалено уважение към собственото им здраве. Странно е, но не може да се печелят придобит имунитет, не да го изложи на определени рискове в разумни приделах. Именно за това са предвидени и някои техники на втвърдяване.

Освен това, на интензивността на защитна реакция на организма в един или друг вирус, бактерия зависи от времето на годината, изложени ли тялото на хипотермия, достатъчно ли витамини за подержания нормалната работа на всички системи. Друг важен фактор е, колко е активен човек, както често се случва на открито. Слънчевите лъчи се активира продуцирование на витамин D, който участва в синтеза на имуноглобулин, така че, през лятото на имунитета, може да даде по-силен отпор на вирусни инфекции.

Към черта слаба имунна система може да се дължи на следните симптоми:

 • Постоянна слабост, безсъние, чести нервни сривове.
 • Висока чувствителност към сезонните инфекции (ОРИ, грип, ангина, възпаление на дихателните пътища).
 • Сънливост, слаба степента на фокусиране, ниска ефективност.
 • Чести нарушения на стомашно-чревния тракт (гадене, затрудненная дефекация, чревни инфекции, диария).

Как да се повиши имунитета в домашни условия: основни правила

Има редица вещества, които могат положително или отрицателно да повлияят на имунната система, които се наричат с общото понятие имуномодулатори.

Така че колкото и да се повиши имунитета в домашни условия може с помощта на правилното хранене, си струва да се знае кои храни да включите в диетата си. Те могат да бъдат природен и синтетичен произход. От своя страна имуномодулатори разделени в два класа иммуносупрессоры и иммуностимуляторы.

Към природните иммуностимуляторам включват храни, богати на витамини и антиоксиданти, които от своя страна са в състояние да стимулира размножаването на полезна микрофлора и производството на интерферон. Знаейки списък на такива продукти, може по естествен начин да помогне на своя тялото да устои на негативно влияния на околната среда. Правилната и балансирана диета ще помогне за насищане на клетките с всички необходими вещества, необходими за борбата с патогенните микроорганизми.

READ  Скипидарная мехлем за кашлица: ефективност, показания и въздействие върху организма

Изборът на правилната методика на втвърдяване ще помогне да се избегне переохлаждений и переутомлений. До закаливанию се налива студена вода или контрастен душ, спортни тренировки, стимулация на дихателната система. Избор на метод на втвърдяване трябва да бъдат внимателни, хората са имунно-компрометирани или при наличие на хронични заболявания на интензивна тренировка и резки промени в температурата могат само да нараняват.

Здрав сън в продължение на 7 часа — учените потвърждават, че е важно не само продължителността на съня, но и времето от деня, в което човек спи. Сънят с продължителност седем часа, започна преди полунощ в състояние напълно да се възстанови изразходвани сили през целия ден. Ако си лягат след полунощ, а след това тялото ще се изисква 30% повече време за възстановяване на средства.

Никотин, алкохол и наркотични стимулантите предизвикват победи всички органи и системи на организма, включително и имунната.

В идеалния случай човек трябва да се консумират по 2 литра течности през деня. Недостатъчен прием на вода, предизвиква застой на продукти на разпадане в клетките, и по този начин намалява тяхната защитни функции. Данните, спазване на препоръки, ще се избегнат много проблеми, свързани с намаляване на защитните реакции на организма. За здравето не страдат от обичайните житейски перипетий, стрес, сезонни болести и всичко друго, необходимо за поддържане на имунната система с помощта на природни стимуланти.

Всеки знае за опасностите от полуготови тестото на хляб и хлебни изделия, сладки напитки и други храни богати на захар и эмульгаторами и хранителни добавки. Но се изключат тези храни от диетата не означава да се хранят правилно, тъй като повишаване на имунитета в домашни условия е възможно при редовна консумация на храна, богата на витамини, полезни киселини и антиоксиданти.

Протеинови храни, не само ускоряват обмяната на веществата, но и допринасят за активиране на синтеза на имуноглобулин, включително и протеини интерферон човек, който в случай на попадане на инфекция в клетки, който атакува патогенни микроорганизми. Към тези продукти включват храна, богата на животински протеини (месо, свинско месо, млечни продукти). Не трябва да забравяме и за начина на приготвяне, протеинът в месото по-добре запазена, ако му се пече във фурна или приготвена на пара. Много полезно, особено през зимния период са орехите, освен протеини, съдържа още много активни микроелементи, които допринасят за укрепване на кръвоносните съдове и нормализиране на процесите на регенерация на клетките.

Мазнините имат лоша слава, тъй като допринасят за наддаване на излишни килограми. Но да знаят за разликата между вредни и полезни холестерол, могат значително да подобрят собственото си здраве и да не навреди на фигурата. В диетата трябва да се използват наситени мастни аминокиселини (съдържат в морската риба, авокадо и ядки). Много полезни микроелементи са растителните масла (слънчогледово, маслиново, ленено), но поради високата калоричност от тях най-добре отговаря на салати.

При термична обработка, по време на пържене около 80% витамини, съдържащи се в масла се унищожават. Не по-малко полезно да ядат млечни продукти, съдържащи животински мазнини (натурален извара, сирене, ряженка, кефир). Хората с риск от затлъстяване употребата на мазни сирена, трябва да се ограничи до 40 грама на ден. Поздрави на въглехидрати, те също се разделят на полезни и вредни. Полезни (сложни) въглехидрати дават възможност на човек по-дълго изпитвам чувство на ситост и дават необходимата енергия на човек.

Прости въглехидрати не носят никаква полза, тъй като бързо се преработват и повишават нивото на захар в кръвта. Сложни въглехидрати са богати на зърнени храни с ниско съдържание на скорбяла, зеленчуци и плодове. Най-силен иммуностимуляторами са храни с високо съдържание на витамин С (киви, портокал, зеле, спанак, лимон).Обичайните десерти, по-добре да се замени с сирене в глинен съд, със сушени плодове, мед с ядки и дребни сладки от естествени продукти.

Как да се повиши имунитета на организма лекарствени средства

Така че колкото и да се повиши имунитета на организма е трудно един захранването, има определен броят на най-търсените лекарства, действието на които е насочена към привеждане в норма на имунитета на човека.

READ  Бронхиална астма: функции, симптоматика, живот с болестта

Свещи Галавит — се препоръчват за използване в случай на присъствие на различни заболявания с цел подобряване на функции, защита и предотвратяване образуването на повторна изява на заболяването.

Иммунорикс — благодарение на присъствието в състава на многобройните экстрактам швейцарски лечебни билки, способни да се възстанови загубените сили след продължително приложение на антибиотици.

Лаферон и Лафиробион — най-търсената сред слабата половина на човечеството, въздействие комплекси, насочени към избавяне от гнойна инфекция, генитален херпес, едновременно с това е чудесен метод за предотвратяване на образуването на злокачествени тумори в матката.

Иммунотон (сироп) — е отлично решение на проблема за присъствието на ангина в детска възраст поради наличието на естествени растителни компоненти (ехинацея, сибирски женшен).

Анаферон (под формата на инжекции) — има в състава на готови антитела, основната функция на които е да се бори с различни видове увреждания се използва, като правило, само като профилактично средство.

Амиксин ПР — представлява най-ефективното противовирусное и иммуномодулирующее лечебно средство, способно за минимален период от време се преодолее всички присъстващи вируси и да се укрепи с всички защитни функции на организма.

Иммунопюс (таблетки) — специалисти прибягват до използването на това лекарство след провеждане на химиотерапия, облъчване и при эпидемиях, а норма се определя чрез специални проучвания, е изключително противопоказан за приложение без лекарските препоръки.

Иммунал — този разтвор се радва на особено популярност чрез присъствието си в състава на ехинацея, изисква предварителна консултация с лекуващия лекар, тъй като има няколко доста сериозни противопоказания, например, период е в света на детето. Промяна на показателите на нивото на захар в кръвта и сърдечна недостатъчност.

По този начин, има много начини, как да се повиши имунитета на организма. Важно е да запомните за задължителна консултация със специалист, тъй като самолечение може да доведе до влошаване на общото състояние на здравето и необратими последствия.

Отколкото може да се засили имунитета на възрастен: народни средства

Освен медикаментозна терапия, трябва да знаете, отколкото може да се засили имунитета на възрастен човек. За тази цел може да се прилагат методи от народната медицина, които също се характеризират с висока ефективност, особено в следоперативен период на възстановяване на организма и в резултат на прилагането на химиотерапия.

Най-популярният и ефективен се счита за така наречения витамин отвара.

За създаването му ще отнеме няколко доста прости съставки:

 • плодове от шипка (в сухо състояние) — повече от 10 лъжици;
 • листата на малина или касис — в размер на 2 лъжици;
 • лимон;
 • малко количество мед (изключително естествен).

В процеса на готвене започва с отваривания първия състоящ се от речник литра вода, а самият процес на готвенето трябва да продължи не по-малко от два часа. Лимон заедно с коричка трябва да се реже на части по-малки размери и след това внимателно се разпадна с помощта на обикновена мелачка за месо.

Получената смес трябва да бъде поставен в контейнер от стъкло листа, заедно с градинка и мед, след което се изсипва всичко това е гореща отвара от шипка. В резултат на получения напитка се препоръчва да се влеят в продължение на три дни в достатъчно тъмно място. Може да се консумират по две лъжици сутрин и вечер преди хранене.

Още една добра рецепта се смята за комбинация на мед с чесън. За извършване на необходим един лимон, директно чесън и около 200 грама мед. Чесънът трябва да настържете на ренде, след което към него се добавя предварително перемолотый лимон и мед. Поученная смес трябва да бъде, както следва перемешена и бъде предадена в специален съд с плътно капака. Може да се използва ежедневно по две лъжица преди ядене. Да се съхранява сместа се препоръчва единствено на хладно място.

Много жени, намиращи се в интересна позиция или за упражняване на кърмене, не винаги знаят, отколкото може да се засили имунитета на възрастен човек. В този случай е напълно безопасно прилагане на различни лекарствени съставки: ехинацея, чесън и джинджифил.

Ехинацея е особено подходяща за хора с повишена чувствителност на организма, и всякакви отвари могат да бъдат произведени както от прясно растение, така и от сухота, важно е стриктното спазване на инструкции. Освен това, тази билка е в състояние да възстанови ефективността на стомаха и черния дроб. За приготвяне на достатъчно залейте една супена лъжица от растения 300 мл вряла вода и се довежда до готовност чрез водна баня. В рамките на следващите 30 минути смес се препоръчва да се затопли, като се разбърква непрекъснато. След като сместа се охлади може да се приема на гладно по две лъжички на ден.

READ  Възможно ли е лечение на бронхит с помощта на горчичников

Не по-малко полезен се смята консумацията на пресни зеленчуци и плодове. В този случай предварително трябва да се консултирате със специалист. Можете да настържете морковите и добавите в нея малко зехтин, студено пресовано и в последствие да се консумират преди хранене. Може да се консумират ябълки, съвместно с мед.

Още един ефикасен метод се смята за ароматерапия. Освен подобряване на имунната система се извършва възстановяване на лигавицата на дихателните пътища и значително подобрява цялостното настроение.

Благодарение на тези компоненти се активира функционалността на мозъка, плюс към всичко това е осигурено предупреждение за появата на различни заболявания на дихателните органи.

Как да се повиши имунитета на детето си в домашни условия на лекарства и народни средства за защита

Много родители се сблъскват с този проблем, как да се повиши имунитета на детето си в домашни условия. За целта можете да се възползвате от множество достатъчно ефективна методи.

Закаляване — важно е, че процесът на rubdowns и приемането на въздушни бани е постоянен. Специално внимание трябва да се обърне областта на гърлото. По-добре, ако бебето ще е ежедневно след нощен сън изплакнете го с хладка вода, като предварително му е необходимо малко слънчоглед. Този процес се препоръчва да се започне със стайна температура, малко по-късно намаляване на градус.

Обикновено, понижаване на имунитета, придружени дисбактериозом. Важно е, че млечните продукти директно за домашно приготвяне на постоянно) в диетата на бебето. Може да се консумират всякакви отвари от билки и смеси, богати на витамини, обаче за тяхното приготвяне трябва да прекарват значителна част от времето.

Прясно изцедени сокове. Могат да се използват вече с полугодовалого възраст. Тъй като в чист вид те са твърде концентрированы, им се препоръчва да се разрежда с преварена вода. Най-голямо количество витамин с присъства в цитрусовите плодове фрешах и сок от нар има способност да се повиши нивото на хемоглобина. Не се считат за по-полезни сокове на зеленчуци, например морков или цвекло.

Плодови напитки и плодове. Сезон такива деликатеси се смята за летния период. В този случай процесът на възстановяване се извършва ежедневно. Плодове могат да се консумират заедно с мед, мляко или сметана. С много разнообразни плодове могат да бъдат събрани в бъдеще (замразяване). Така, през зимата може да се приготви чудесен и безумно вкусна плодова напитка.

Освен от този метод за повдигане на имунитета на детето, родителите прибягват до използването на лекарствени средства, за което ние ще говорим по-долу.

В момента има огромно количество начини, как да се повиши имунитета на детето си в домашни условия. Много родители предпочитат използването на различни витаминни комплекси.

Най-търсени се считат за Иммунал, Виферон, Циклоферон и Анаферон. Много специалисти твърдят, че истински и доказани данни за въздействието на тези комплекси не, въпреки че те са сравнително по-често се предписват в първоначалните етапи от развитието на вирусни заболявания. Голяма полза от тези средства се постига в момент на приложение като превантивна мярка, особено в случаи, когато е възможен контакт с болни деца.

Що се отнася до формата, а след това най-удобно се считат за ректално свещички.

Друга група са така наречените бактериални препарати, в състава на които има минимална доза причинителите на някои инфекциозни заболявания. Осигурителни IRS-19, Бронхомунал и Имудан. Важно е да не забравяме за предварителна консултация с лекар.

Има и иммуностимуляторы. Те имат растителен произход. Към най-често включва echinacea purpurea (не винаги дава положителни резултати), жен-шен и лимонова трева китайски. Данни комплекси имат свои отрицателни качества, които се крият в липсата на нещо, за да даде тялото, а само се стимулира имунната система на човека, че може значително да се удължи периода на възстановяване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00110 sec