Терапия при описторхозе възрастен човек

Описторхоз – една от най-тежките форми на глистной паразитози, при която са засегнати черния дроб, жлъчния мехур, тръбите на панкреаса. Признаци често наподобяват симптомите на други заболявания. Как се случва диагностика и лечение описторхоза? Възможно ли е да се лекува заболяване в домашни условия?

Причините гельминтоза

Причинител на описторхоза – един малък плосък червей описторхис. Към този клас а метил включват двуусток и черен сосальщика. По тялото са нещастници, с помощта на които той определя на вътрешните органи. Храната служат на мазен секрет на жлъчните пътища, епител, червените кръвни клетки.

Описторхоз човек се развива след консумация на недостатъчно обработена риба, която съдържа възрастните паразити. Най-често описторхис живее в риби от семейство шаранови. При контакт с тялото на човека капсула с ларви се разтваря дуоденальным сок, червеи мигрират в тъканите на вътрешните органи.

При описторхозе често проба manta лъчи, дава положителен резултат.

Как се проявява гельминтоз?

Симптоми описторхоза се появяват след 2-4 седмици след инфекция, клинична картина може да бъде много разнообразна. Само след това може да изработи правилната схема за лечение на паразитози. При острата фаза на описторхоза рязко се повишава температурата, която е придружено от мускулна и ставна болка. При възрастен човек може да започне силна диария, повръщане, възниква дискомфорт в областта на дясното подреберья.

След острата фаза на гельминтоз преминава в хроничен стадий. Симптоми при възрастните се проявяват като болки в корема, появява се неприятен вкус горчив вкус в устата. При описторхозе човек не възприема пикантни и пържени храни, тъй като започват сериозни патологични промени в клетките на черния дроб и задстомашната жлеза.

Основните симптоми на описторхоза:

  • силна алергична реакция – на фона на продължителна интоксикация се появява сърбеж, уртикария, дерматит, конюнктивит;
  • нарушения в работата на храносмилателната система – гастрит, дисбактериоза, дуоденит, колит, диария, запек;
  • натрупване и застой на жлъчката се проявява като симптоми на хепатит, жълтеница, панкреатит, започват да се формират камъни;
  • вторичен иммунодефицитное състояние – чести настинки, вирусни заболявания;
  • депресия, промени в настроението, раздразнителност.

На възрастен човек бързо ослабва, влошава качеството на съня и апетита, върти и го боли главата. Понякога описторхоз се проявява внезапни появлениями субфебрильной температура.

Постоянно механично увреждане на лигавиците на вътрешните органи води до образуването на кровоточащих язви, започва дегенерация на клетките – това състояние се нарича предраковым.

Видове диагностика

Лечение описторхоза при възрастни е затруднено от липсата на характерните признаци на нашествия, симптоми на инфекция могат да чревната или вирусна инфекция. Точно да се постави диагноза и да разработят схема на лечение е възможно само след един месец, когато в каловых масите и дуоденальном съдържанието могат да се открият яйца на паразити.

В човешкото тяло описторхис да се размножават не може. Не са опасни за човека и незрели яйца от червеи.

Основни методи за диагностициране на:

  • клиничен и биохимичен анализ на кръвта;
  • дуоденальное наблюдение;
  • ЕХОГРАФИЯ на черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища;
  • серологические изследване на серума на кръвта;
  • копрограмма, PCR.

При първоначалното събиране в медицинската история лекар казва, в кой район живее човек, колко време яде малосольную или лошо обработени термично риба. Това помага за по-точно определяне на методи за диагностика, да се разработи подходяща схема на лечение.

1. Общ анализ на кръвта при описторхозе ще покаже лейкоцитоз, повишено количество на еозинофилите, повишена скорост на слягане на червените кръвни телца. В биохимично анализа се наблюдава ниско съдържание на общ белтък, албумин, промени в броя на чернодробните ензими.

2. На УЛТРАЗВУК ще бъдат видими дифузни промени и увеличаване на размера на черния дроб, разширяване на диаметъра на жлъчните пътища, на камъни в жлъчката. Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, органи на коремната кухина позволяват да се види патология във вътрешните органи.

3. Анализ на изпражненията при описторхозе трябва да се явя на 3 пъти с интервал от 5-7 дни, тъй като яйца на глисти не винаги успява да открие веднага. Яйца на паразити, се откриват и при анализа на дуоденального на съдържанието. PCR диагностика каловых на масите позволява да се установи ДНК описторхис.

4. При ELISA диагностика определят наличието на специфични антитела, които се появяват в кръвта при заразяване на хелминти. При остра описторхоза в кръвта се появяват имуноглобулини IgM, при хронично – IgG. Метод за надеждно в 80% от случаите на инвазия. Ложноположительный резултат е възможен при алергии, заболявания на органите на храносмилателната система, токсоплазмозе, трихинеллезе, фасциолезе.

Медикаментозно лечение

Лечение на възрастни включва в себе си няколко етапа. На подготвителния етап в продължение на 10-20 дни е необходимо за прочистване на червата с помощта на сорбентов и специална диета. Медикаментозными средства за премахване на симптомите на алергии, болковият синдром, спазми, възпалителни процеси, симптоми на интоксикация, да се предпише прием желчегонных ензими.

Специфично лечение описторхоза предполага прием противопаразитарных лекарства, фармакологично възстановяване на клетките на черния дроб по специална схема. Лекарства за унищожаване на обезпаразитяване имат висока токсичност, така че да ги вземе може само под лекарско наблюдение в болнични условия.

На последния етап на терапия с помощта на желчегонных лекарства, витаминни комплекси, ензими и билки възстановява работата на стомашно-чревния тракт. Ако навреме не се започне лечение описторхоза, погрешно разработване на схема на лечение, започват да се развиват различни съпътстващи заболявания – гнойни възпалителни процеси в жлъчните протоках, перитонит, хроничен панкреатит, цироза и първичен рак на черния дроб, на задстомашната жлеза.

Преглед на ефективни лекарства за премахване на признаци на описторхоза:

1. Празиквантел (Бильтрицид) – лекарство причинява парализа червеи, отслабва мембраната на клетките, хелминти умират. Възрастен се предписва в размер от 25 мг/кг, продължителност на лечението – на 1-3 ден.

2. Экорсол – притежава жлъчегонно, противовъзпалително действие. Той се препоръчва да се използва при рецидиве описторхоза. Продължителността на лечението е 7 дни, лекарството трябва да се приема три пъти на ден по 1 чаена лъжичка на половин час след приемане на храна.

3. Албендазол – нарушава храносмилателната система на червеите, какво ги предизвиква смърт. Възрастен се предписва 400 мл два пъти на ден, продължителност на лечението – 3 дни.

Основен медикамент за лечение на описторхоза – Бильтрицид. Недостатък – висока токсичност, голям брой нежелани реакции. По време на прием не може да кара кола, да работят на височина, изключени от пазара на всяка дейност, която изисква бързи реакции и повишено внимание.

Сред страничните ефекти често се наблюдават слабост, виене на свят, нарушение на координацията на движение. Препаратът може да предизвика усещане, сходно с пиянство, пристъпи на повръщане, влошаване на качеството на съня. Понякога се отбелязват повишаване на температурата, нарушение на работата на черния дроб, алергични реакции. Бильтрицид не може да се комбинира с алкохол, приемат по време на бременност и кърмене. Противопоказан за лечение при цистицеркозе очите, индивидуална непоносимост към компонентите на лекарства.

Как се лекува описторхоз самата къща?

Описторхоз в домашни условия може да се лекува с помощта на средства от народната медицина и специална диета.

Най-ефикасният начин за лечение на описторхоза – брезов катран. Схема на лечение:

1. Смесете 55 мл прясно мляко с 3-4 капки катран, пиене 9 дни, един час преди първия или последния прием на храна. За да направите пауза на 3 седмици, след което курс се повтаря още 2 пъти.

2. В първия ден се пие по 2 капки катран, всеки ден да увеличи дозата на 2 капки на 5 ден трябва да бъде 10 капки. 6 ден намали броя на лекарствени средства в същите пропорции. Лечението завършва на 9 ден от приема на 2 капки катран.

3. На 5 г сок от моркови или ябълково пюре добавя 1 капка катран, сместа се консумира преди лягане, да се измива с малко вода. Продължителност на терапията – 10-12 дни.

Специална диета при описторхозе за възрастни по време на лечение предполага частична диета, обилно пиене на течности. Позволено е да се консумират варенные, печени и парни ястия, разрешени от мед и растително масло в малки количества. Основата на диетата е, месо и риба нежирных сортове, мляко и млечни продукти, всякакви каши, сезонни зеленчуци и плодове. Хляб може да има вчера или малко подсушенный във фурната.

В домашни условия е възможно само за лечение на леки форми на описторхоза. Тежките форми на нашествия изисква постоянен лекарски контрол и ясна схема за прием на лекарства – това ще помогне да се избегне развитие на сериозни заболявания.

Превантивни дейности

Профилактика описторхоза има за цел да предотврати на навлизане на обезпаразитяване на организма при възрастни и деца. Инфекция се появява само при консумация на недостатъчно добре термично обработена риба, така описторхоз-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

Варя и пека риба трябва месните порции. Продължителност на термична обработка – 15-20 минути. Описторхис не понасят ниски температури, така че дълго замразяване при температура -28 градуса ще унищожи, в тялото на риба всички паразити. Продължителност на засола риба в концентриран солен разтвор е 10-40 дни. Категорично е забранено да се пие сурова вода, вода от неизпитани източници трябва да се вари в продължение на не по-малко от 10 минути.

Спазването на хигиенни правила – най-лесният начин, възрастни и деца, да се пази от глистных на клиентите. Ръцете трябва да се мият старателно и често.

Описторхоз – сериозно заболяване, което може да стане причина за тежки заболявания и онкологични заболявания. Лечението в домашни условия е възможно само в началните стадии на инфекцията, само когато започват да се появяват първите симптоми. Своевременната диагностика, за стриктното спазване на всички препоръки на лекаря, а правилното хранене ще помогне напълно да излекува заболяването, за да се избегне развитието на усложнения.

READ  Как да приема масло от морски зърнастец, при язва на стомаха?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec