Киста в носа пазва: симптоми, диагноза и лечение

Честото хрема, чиханье, недостиг на носното дишане — симптоми, които са характерни за заболяване на носа. Но рядко е някой да подозира, че причина за неприятни явления могат да бъдат израстъци в носа пазвите. Да ги диагностицира много трудно и често болестта се открива случайно, при инструментальном проучване кухини на носа.

Шарообразное благоприятен за образуването на лигавицата, локализующееся вътре в една от носните кухини, наречени кисти. По редица медицински данни, това заболяване се среща при 10% от населението на планетата. Някои хора живеят с кисти целия си живот, дори не подозира за неговото наличие, а други — обрасли тъкан на лигавицата води до сериозни нарушения на функцията на носа.

Кисту в носа пазва се разделят на подвидове патология. Ако новообразование създаден от лигавиците, това говори за истинска или ретенционной кисте. Образование, създадено от други тъкани, се счита за псевдокистой или невярна. Одонтогенная киста възниква на фона на възпаление на корена на зъба. Това образование се намира на дъното на челюстен синусите, а други — на върха.

Киста се развива в резултат на запушване на канали, осигуряващи изход секрет от жлези на повърхността на лигавицата. Тъй като механизъм за хидратиране на вътрешните тъкани в носа продължава да работи, а след това под натиска на този процес лигавица изгорял, а течността запълва отвътре. По този начин кисту може да се характеризира като кухина, съдържаща патогенную течност.

Киста на локализуется в следните кухини (синусите) на носа:

 • верхнечелюстные (гайморовы);
 • предна придаточная;
 • решетеста лабиринт;
 • клиновидная придаточная.

Причини и симптоми на кисти в носа си пазва

Причини за образуването на кисти в носа пазва много. Най-честите фактори, провоцирующими болест, са настинка (хрема) и синузит от различни видове.

Освен инфекциозни заболявания на носа са следните причини:

 • алергичен ринит;
 • наличието на полипи в носа;
 • аномалии в структурата на носа;
 • възпалителни процеси в горната челюст.

Симптоми на кисти в носа пазва сходни с хронични форми на заболявания на носната кухина в напреднал стадий: синузит, разгледани при синузит, ринит и други. Но при определена съвкупност прояви на заболяването може да се характеризира с наличието на новообразувания.

READ  Влияние на температурата на човешкото тяло

Подозрение за кисту оправдано при следните симптоми:

 • често главоболие;
 • носното дишане е затруднено;
 • периодично възниква болка в областта на очите и на горната челюст;
 • често възникват синузит: фронтит, синузит, сфеноидит;
 • в носа е оформена лигавицата гнойное съдържание на жълт цвят;
 • от една ноздрите изтича прозрачна течност с кехлибарен цвят (характерен симптом при прекъсване на кисти);
 • в подглазничной област възниква оток;
 • ако кистата е голяма, тогава начинът на човек или неговата снимка, за да можете да видите явната липса на симетрия на лицето;
 • възникват неприятни усещания, чуждо тяло;
 • усещане за натиск вътре в носа се засилват при навеждане на главата надолу, в дълбочина при гмуркане, при полет със самолет.

Диагностика и методи на лечение

Въз основа само на добрия, болести на носа и оплаквания на пациента, не може с точност да се каже — има киста в пазвите на носа, или не. Затова трябва да се консултирате с вашия лекар за извършване на диагностични изследвания.

Най-разпространеният метод за диагностика на кухини на носа — рентгенова снимка. Това е инструментално изследване лекарят предписва на първо място.

В случай, когато рентгенологический снимка не е ясен или са необходими уточнения, провеждането на допълнителни изследвания:

 • компютърна томография;
 • биопсии, кисти;
 • эндоскопию;
 • гайморографию.

Подобрената диагностика на кисти, ще помогне на лекаря да определи размери образование, точно локализиране в кухината на носа, бактериологические, биохимични и цитологические показатели тъкан.

Ако го киста в носа пазва, а, задавайки си въпроса, «Опасно ли е това?» трябва да се разбере, че всеки болестния процес или образование нарушават нормалното функциониране на организма. Докато кистата се намира в латентно състояние, тя не оказва съществено влияние върху работата на органа, но във всеки един момент може да стане причина за сериозни усложнения.

Нанесете няколко методики на лечение на кисти в носа:

 • премахване на кисти;
 • набоде на носа със синусите;
 • народни средства.
READ  Рязко се е повишила температура без симптоми при деца и възрастни

Премахване на кистозна образование от носната кухина — най-ефективният метод да се отървете от него веднъж и завинаги. Така лекар, на първо място, предлага такъв вариант за решаване на проблема. Но ако кистата е малка по размер и не представлява заплаха за нормалното функциониране на носа, а след това можете да използвате други методи на лечение. В този случай се изисква постоянно наблюдение за състоянието на кистата.

Отстраняване на кисти от носа на синусите се извършва по няколко начина:

 1. Класическа операция. Технология операция включва премахване на образование чрез разрез под горната устна. Този начин е най-травмиращо, тъй като причинява значителни щети на стените на синусите и белези тъкан в мястото на разреза. Рехабилитационен период се понася трудно. Нарушена целостта на синусите не се възстановява напълно, което допълнително провокира възпалителни процеси.

 2. Ендоскопска операция. Всички манипулация за отстраняване на кисти се провеждат чрез естествен достъп — на носните ходове. В носа се поставят хирургически инструменти и миниатюрна камера, която показва изображението на устната носа в монитора. Тъй като лекар е добър преглед на мястото, където е локализиран киста, а след операцията се провежда възможно най-внимателно, без значителни повреди на тъканите. Предимства на метода: малка травматичность, не се използва обща упойка, операцията е бърза, възстановителния период е лек. Цената на ендоскопска операция по-горе, но меко въздействие върху плат и липсата на странични ефекти правят тази операция е по-привлекателна.

Набоде носа на синусите за лечение на кисти се прилага рядко. Ако образованието пробива, след което течността ще изтече, и болният ще усети облекчение. Но след известно време киста се възстанови.

Към народните методи за лечение на кисти на лекарите се отнасят по-различен начин. Някои смятат, че това помага за облекчаване на неприятните симптоми, други са категорично против такива методи, считайки ги за опасни. Във всеки случай, преди да използвате народни методи за лечение на носа, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Сред рецепти от народната медицина в борба с кисти специално място е отделено сок от алое и циклама. Алое перфектно третира всяко възпаление, а циклама допринася за по-добро отхождению натрупани в носа слуз. Не по-малко популярно средство смятат мумията. От него се приготвя капки, смесване с вода и глицерин в съотношение: 2 гр на мумията, 1 супена лъжица. л. вода и 1 чаена лъжичка глицерин.

Насочен за лечение към одонтогенной кисте не се извършва. След премахване на болестта на киста на зъба се провежда самостоятелно.

Усложнения и профилактика

Киста в носа пазва не рядко става причина за различни усложнения. При възпалителни заболявания на носа, тя лесно става заразени. В този случай в устната образование възниква гной и заболяване на симптоматике е подобен на синузит, а понякога допринася за възпаления на самите синусите.

Кистозное образование да растат, до размера на синусите са напълно, ако закрием си.

Недостиг на носното дишане доставя не само дискомфорт, но и причинява силна болка, спазми на кръвоносните съдове. Ако кисту не се премахне, тогава може да се кислороден глад, което води до нарушения на работата на сърдечно-съдовата система, явления апнея и влошаване на общото здраве.

Профилактика на образуването на кисти в носа пазва, преди всичко, трябва да бъде насочена към своевременно лечение на всички възпалителни и инфекциозни заболявания на носа и алергичен ринит. Именно патологични процеси в носа най-често водят до запушване на тръбите жлези и образуването на мехур от лигавиците.

Превантивни дейности:

 • предотвратяване на хронични заболявания на носа;
 • навременното отстраняване на полипи;
 • премахване или лечение на пациенти на зъбите;
 • изключването от контакт с алергени;
 • незабавен прием антигистаминов при алергичен хрема;
 • коригиране на привеждане в съответствие хапят при деца;
 • корекция на деформации на носната преграда;
 • прилагане на капки за нос по време на настинка.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00070 sec