Нормалната температура при грудничка и на детето от 1 месец до една година

Норма на температурата при кърмачета

Малките деца се нуждаят неусыпного внимание на родителите му. Разбира се, по време на редовни прегледи от лекар-педиатър прави заключение за състоянието на здравето, а при необходимост назначава лечение. Обаче между посещения от специалист, детето изцяло зависи от знанията на мама и татко за това, каква трябва да е нормалната температура при грудничка и когато си струва да се подозира наличието на треска.

За това, че температурата на тялото по-високи от нормалното при грудничка на 4 месеца или в друга възраст е вероятен признак на заболяване, познати на всички родители. Треска – един от най-честите причини за повикване на «бърза помощ» или личния педиатър. При това повечето жалби идва при увеличаване на температурата до 37,0–38,5 °C и само при някои пациенти (около 5-7% от случаите) показатели по скалата на термометъра да надвишава 39,5 °C. Грешна преценка за температура може да стане причина за необосновано използване на антипиретичен средства или физически методи за охлаждане (предварителен арест за длъжници вода, студени бани). Знаете за това, каква трябва да е нормалната температура при дете на 1 година и по-млади, трябва за всички възрастни.

Температурата на тялото е мярка на хомеостазата, т.е. постоянството на вътрешната среда на организма. Запазване на нормата на температурата на 1-месечно бебе помага да се гарантира правилната работа на всички функционални системи, а при необходимост (например, в случай на проникване на болезнетворного патогени) избутване термоустановочную точка и активиране на механизмите на имунна защита. Показателите на нормална температура при 4-месечно бебе се определят теплопродукцией, това е производството на топлинна енергия от организма, а също и излъчвателна, която представлява начин за регулация на загряване на кожата и вътрешните органи, и отговаря за навременното «reset» на топлина в околната среда. Теплопродукция се извършва с помощта на биологично активни химически вещества, топлината, зависи от физическите процеси.

Център терморегуляции локализуется в хипоталамуса, който е част от главния мозък и включва:

 • област «термостат», където са съсредоточени термочувствительные невроните;
 • област термоустановочной точки;
 • област, отговорни за продукти и възвръщаемост на топлина.

Брой произведени на топлина зависи от много фактори и регулира нейроэндокринными механизми; в процесите на управление на теплопродукции участват хормоните на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, а също и симпатический отдел на вегетативната нервна система.

Най-бърз вариант продуцирования топлина – активиране на мускулна работа. В спокойно състояние теплопродукция зависи от окислителни процеси, които протичат в черния дроб и мускулите.

За запазване на нормална температура при грудничка на възраст 2 месеца това е важно броят на кафява мастна тъкан. Все температурата механизми са стимулирани от влиянието на посочените по-горе за биологичните вещества и системи.

Топлината зависи:

 • от съдова тонус и интензивността на кръвообращението в кожата и мукозните мембрани;
 • от честотата на пулса и дихателните движения;
 • от интензивността на отделяне на пот.

Процесът на потене е много важен за регулиране на натрупването на топлина в организма, тъй като изпаряването на 1 мл на вода от повърхността на кожата, дава възможност за нулиране на количеството топлинна енергия, равно на 2,5 кДж. Регулация на този механизъм зависи от функционалната активност на хормоните на щитовидната жлеза и редица други фактори. Нормалната температура на 6-месечна възраст на детето се определя от баланса между теплопродукцией и излъчвателна.

READ  Високата температура не някой се отклонява – какво да правя

Видове температурата на тялото

Нормалната температура при 3-месечно бебе, като и при деца в друга възраст, се разделя на шел и температурата на ядрото. Под черупки се разбират кожата и слизестите тъкани, покриващи достъпни външен разглеждане на устната, а в основата се наричат вътрешни органи. Норма на температурите «вън» и «вътре» при 6-месечно бебе е значително по-различен: когато в резултат на измерване на «топлина» на върховете на пръстите, равно на 25 °C, разликата в сравнение с вътрешните показатели за изпълнение е над 12 °C.

Температура на ядрото е най-близо:

 • аксиллярная температура;
 • ректальная температура;
 • оральная температура.

Аксиллярная термометрия се осъществява с помощта на контакт термочувствительной повърхността на градусника с кожата под мишниците област. Нормалната температура при 5-месечно бебе с такъв вариант на измерване по-долу «вътрешната» с 1 градус.

Ректальная температура се определя при въвеждането на термометъра в ректума. Струва си да се отбележи, че този метод термометрии се смята за един от най-точните, но едновременно с психологически дискомфорт на пациентите.

Нормалната температура при дете на 9 месеца трябва да бъде по-висока аксиллярной на 0,5–0,8 °С. Понякога разликата може да достигне до 1 градус и дори 1.2 градуса.

Температурата, определена при измерване в устната кухина, се нарича устна. Норма при 5-месечно бебе е различно от под мишниците на 0,3–0,6 °C. за Да изпълни термометрию, се нуждае от специален орален термометър (често се предлагат под формата на зърната).

Може да се измери и тимпаническую температура (в ушната кухина). От 2-месечна възраст на детето е нормална разлика стойности в сравнение с аксиллярной – от 0,6 до 1,2 °C. Показатели тимпанической термометрии позволяват не само да се определи общото състояние на организма, но и разкриват наличието на възпалителен процес (отита) при норма температурата при 4-месечно бебе на едно ухо и локална хипертермия в друг.

Не трябва да забравяме, че всеки човек има собствени физиологични «рамка» на температурата на тялото. Норма от 2-месечна възраст на детето не винаги да съвпадат с общоприетите.

Повече от 10% от населението на планетата показатели термометрии могат да се възприемат като по-високи при абсолютно нормално здраве и липсата на каквито и да било промени в състояние на здраве. Понякога висока температура на тялото (става дума за субфебрильных цифри до 37,9 °C) се наблюдава при пациенти постоянно; в такъв случай може да се говори за конституциональных характеристиките на терморегуляции.

Стойности на температурата

Каква трябва да е нормалната температура при дете на 6 месеца, или в друга възраст? Както бе споменато по-горе, има различни начини термометрии и показатели зависят от избрания мястото на измерване. За да не се объркат, когато се определя за норма аксиллярной температура при 3-месечно бебе (както при новородени и деца до 6 месеца) приема средната стойност 36,8 °C.

READ  Мононуклеоза при възрастни: симптоми и лечение, начини на заразяване

При подробния разглеждането на данни термометрии при новородени е необходимо да се подчертае, че нормалната температура от първите дни и грудничка от 1 месец, живот не може да бъде постоянно една и съща. Тя се определя в рамките от 36 до 37 °C (аксиллярные област), при него се допускат колебания до 0,4 °C по-долу и по-горе на всяка стойност. Ако измерването се извършва в ухото, ректално или орално, получените резултати се сравняват с аксиллярной температура.

Показатели ректалната температура на новороденото първоначално се намират в границите на 37,7–38,2 °C. През първите няколко часа след раждането те са намалени с 1,5–2 °C, след което постепенно се увеличава.

Съществуват понятия транзиторной хипотермия и хипертермия, които се отнасят към граничните състояния. Температурата се понижава на известно време след края на раждането, а транзиторное се повиши до 39 °C се наблюдава в продължение на 3-5 ден от живота. Нормалната температура при грудничка на възраст от 3 месеца не може да се изрази само постоянна точен брой, какъвто и да е начин, нито е произведено измерение.

На горната граница на стойностите аксиллярной температура:

 • с 6 до 12 месеца – 37,5 °C;
 • с 12 месеца до 3 години – 37,5 °C;
 • от 3 до 6 години – 37,0 °C.

Също така в някои от препоръките на общите норми термометрии за кърмене на детето: 37,5 °C, при ректальном или орален измерение, 37,0 °C при измерване под мишницата. Ако температурата на детето е на 5 месеца, под или над по-високи от нормалното 0,5 °C и повече, това се разглежда като признак на висока температура. Долната граница на нормата – 36 °C.

«Фалшива» треска

Сред причините, водещи до увеличаване на температурата на тялото, без наличието на патологични промени, може да се нарече:

 1. Тревожност, плач, вик.
 2. Липсата на физическа активност.
 3. Недостатъчно количество течности.
 4. Сух горещ въздух в стаята.
 5. Многопластова топло облекло.

Когато детето е на 2 месеца присъства мотор възбуда, плач, безсъние – температурата се увеличава в сравнение с нормалната. В такъв случай е важно не толкова резултатите термометрии, колко идентифициране на първичните причини за безпокойство и нарушения на съня. Малките деца не могат да разкаже за своите оплаквания, а плачът служи като средство за привличане на вниманието, ако бебето е гладно или и за него нещо го боли. Не бива да бързаме с жаропонижающими средства – първо трябва да се изключи вероятността за заболяване или нараняване. Здраво дете на възраст под или над 3 месеца температурите ще се върнат към нормалното след отстраняване на дразнещи фактори (хранене, смяна на памперси).

Родителите трябва да се помни, че участва в подвижни игри, изобилие от гореща храна – причини за промяна на нормалната телесна температура при дете на 3 години в посока на повишаване. Не трябва да приемате термометъра веднага след физическо натоварване.

READ  Бактериална и вирусна хрема - симптоми и лечение при деца и възрастни

При децата температурата механизми все още не са се формирали напълно и резултатите термометрии в голяма степен зависят от влиянието на външни фактори. Сред причините за «фалшиви треска» посочват по-висока температура на околната среда. Перегреванию допринася твърде топли дрехи, липсата на вентилация, сух горещ въздух, недостатъчен брой употребляемой течност.

Физиологични промени температурна крива в посока на подобряване на показателите на най-изразени вечер (между 17 и 19 часовника). Нормалната температура на детето от 1 месец, живота все още е нестабилна, е склонна да се промени след хранене, промяна на тампон, разходки.

По този начин, оценка на нормалната температура на детето е на 4 месеца или в друга възраст е необходимо, спомняйки си за особеностите на детския организъм и чувствителност към въздействието на външни влияния.

Правила термометрии

Измерване на аксиллярной температура ртутным градусником трябва да се извършва при спазване на следните правила:

 1. Ръцете трябва да бъдат сухи, чисти и топли, за да не плашат детето преди началото на процедурата.
 2. Термометърът трябва да се съхранява за основна, по-широка част. Не може да вземат на върха, пълни с живак.
 3. Да се разклаща уред трябва няколко пъти без прекомерно напрежение в ръка и натиск върху стъкло.
 4. Марка на скалата след разклащане трябва да падне под 35 градуса.

Преди термометрией трябва да се област пазва на предмета на възпалителни промени.

Нормалната температура при дете на 7 месеца, зависи от състоянието на кожата в мястото на измерване.

Техника термометрии:

 • премахване на излишната влага, внимателно вытерев подмышечную на ликвидатора суха чиста кърпа;
 • да осигури плътен контакт термометър и кожата (следва да се избягва контакт с дрехи, бельо);
 • без усилия забожда рамото към гръдния кош, за да го държи уреда;
 • оценка на резултата след 10 минути.

Ако термометър в контакт с мокра кожа, нормална температура при дете на 8 месеца или по-млади може да се разглежда като намалена. На валидността на резултати влияе също отместване на градусника: грудничка 5 месеца нормални стойности на температурата се нарушава при неплотном прижатии термометър, честа смяна на положението на тялото.

Когато температурните стойности в рамките на денонощието се променя, устанавливаясь на ниво на средни, високи и ниски граници, това не е причина за безпокойство. Нормалната температура на детето на 2 години или по-млади може да достигне до 37,5 °C. За правилната оценка на състоянието на данните термометрии трябва да се съпоставят с наличието или липсата на патологични симптоми.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00129 sec