Висока температура без симптоми (признаци на настинка) възрастен и дете

Температура при деца и възрастни без симптоми

При оплакване за неразположение познатия жест – докосване с длан към челото и бузите, тъй като лихорадящего лице кожата става топла на допир. Повишаване на температурата на тялото се счита за верен признак на болест, и обикновено това отговаря на реалността. Но в редките случаи, хипертермия остава единственият симптом. Възниква естествения въпрос: ако неразположение – не е задължителен спътник на треска, защо тогава се появява висока температура без видима причина?

Какво е треска

Висока температура характеризират като неспецифични болестния процес, състоящ се в повишаване на температурата на тялото в сравнение с нормалните стойности под влияние на биологично активни вещества (пирогенов).

Неспецифичность треска означава, че механизмите и външни признаци съвпадат при заболявания с различна етиология. Също така треска е защитен приспособительной реакция и се дължи на преструктуриране терморегуляции.

Да се говори за треска могат да бъдат в различен контекст, като се има предвид появата на класификация на инфекциозните заболявания отделен раздел, посветен на трескава заболявания. Също така повишаване на температурата на тялото се възприемат като синдром на хипертермия, проявяващо се в изолация или в комбинация със симптомите на патологията. Треска по степен на повишаване на температурата тялото се разделя като:

 • субфебрильная (от 37,2 до 37,9 °C);
 • умерено фебрильная (от 38 до 38,9 °C);
 • фебрильная (от 39 до 40 °C);
 • гиперпиретическая (над 40 °C).

И свинете се различава според продължителността на потока:

 • една мярнала се за миг (от няколко часа до 2 дни включително);
 • къса, остра (от 2 до 15 дни);
 • подострая (от 15 дни преди 1,5 месеца);
 • продължително, или хронична (по-1,5 месеца).

Повишена температура неизвестен генезиса нарича хипертермия, която се наблюдава в продължение на 3 седмици или се проявява в рамките на 2 седмици периодично от 4 епизода и повече, при това да се постави точна диагноза не може поради липса на други видими признаци, освен висока температура без симптоми.

Да се определи причината за треска с помощта на стандартните диагностични техники, лабораторно-инструментални тестове невъзможно.

Причините за асимптоматична треска

Висока температура без симптоми на настинка или някакво друго заболяване може да е сигнал за временни нарушения терморегуляции, които не са свързани с патологическими промени в организма, но при това не изключва появата на болестта, представяйки себе си проява.

Струва си да се знае, че хипертермия и повишена температура – не винаги тождественные понятия. Физиологична хипертермия се дължи на нормална реактивност на организма и се наблюдава в случай на:

 1. На физическо натоварване.
 2. Консумация на прекомерно количество храна.
 3. Значителен емоционален стрес.
 4. Прегряване.

Висока температура без симптоми се счита за физиологичной и в първия триместър на бременността, освен ако няма признаци, сочещи към развитието на патология.

Треска може да се наблюдава като единственият симптом в продължение на дълго време, след което към нея се присъединяват повече специфични признаци. Затова взето се прави разлика конституциональную (обичайно) гипертермию, наречена също термоневрозом и висока температура при болест. Също повишена температура на тялото се идентифицира като треска воспалительной и невоспалительной етиология.

Конституциональная треска

Термоневроз е включен в списъка признаци съдова дистония (ВСД), която в момента не се разглежда като отделна диагноза. Висока температура без причина – типично

проявлението, обаче да се говори за термоневрозе е възможно само след изключване на други вероятни етиологични фактори.

Конституциональная треска – малко проучени, но често встречаемое състояние, свойственное обикновено младите хора. По-често това са жени с астеническим физика, които и по-рано могат да бъдат симптомите, включени в синдром на вегетативна дисфункция:

 • усещането за дискомфорт в областта на сърцето;
 • чувство за недостиг на въздух;
 • пристъпи на сърцебиене, промени в кръвното налягане;
 • хиперхидроза (обилно потене) и т.н.

Такива признаци са налице само по време на емоционален стрес, преживяване на силни емоции. Затова треска, причинени от ВСД, се проявява като висока температура, без други симптоми и се разглежда като отделна патология. Трябва да се подчертае, че показателите на температурата на тялото в такъв случай не надвишават 37,9 °C.

Хипертермия при деца

Висока температура без симптоми на настинка при детето си – явление, което може пъзел е не само родителите, но и лекар-педиатър. Въпреки това не трябва да бърза да подозират най-лошото. Първо трябва да се разбере, не дължи ли повишена температура често срещано явление и това често не принимаемыми предвид причини:

 1. Перегревание.
  Поддържане на баланс между теплопродукцией и излъчвателна – една от функциите на здраво тяло, но въздействието на външни фактори може значително да усложни неговото изпълнение. Когато детето е прекалено топло облечени, с няколко одеяла или в стаята е много горещо, нищо чудно в появата на хипертермия не, особено ако тези условия се съчетават. Според д-р Комаровского, висока температура без симптоми, в такъв случай може да достигне 38 °C и по-горе. От прегряване, особено страдат гръдните деца, които пазят от студ и течение, дори през лятото.
 2. Липсата на физическа активност.
  Когато детето е зает мобилна игра, особено през топлите месеци, температурата на тялото се повишава. Тя ще се върне към нормалния си стойност след известно време, но ако се сдобият с термометъра в момент, когато играе син спря да си поеме дъх – може да се получи достатъчно плашещи резултати.
 3. Транзиторная хипертермия.
  Характеризира се с увеличаване на телесната температура до 38,5–39,5 °C и по-високи при дете на 3-5 ден от живота си. Това състояние е функция период новорожденности, това е физиологичен

  процес, свидетельствующим за адаптиране към условията на външната среда. Въпреки това да влоши здравето на детето, може неправилно разположение на легла (в близост до отоплителни уреди, под лъчите на слънцето), сух и горещ въздух в помещението. Типичните признаци са тревожност, изразена жажда. Ако температурата е много висока, може да се появят повръщане, гърчове.

 4. Начални зъбите.
  Когато са зъби, температурата на тялото се повишава, като правило, до 38 °C. При разглеждане на устната кухина може да се види гиперемированные, отечные венците.

Забавяне на червата и задръстванията в червата каловых масите – състояние, което физиологичным се нарече трудно. Каловая интоксикация води до повишаване на температурата на тялото, така че ситуацията е разрешено само след отстраняване на запек.

Също вероятната причина за повишаване на температурата е на инфекция – вирусна или бактериална. Въпреки че в познатия представянето на инфекциозен процес е придружен от ярки симптоми, а в някои случаи те липсват. Рязкото повишаване на температурата на тялото е характерно за:

 • начало на вирусна инфекция (симптомите в този случай се появяват няколко часа или дори дни);
 • розеолы (внезапна экзантемы);
 • асимптоматична бактериурии.

Внезапно экзантему се отнасят към вирусни заболявания, тя се наблюдава при деца на възраст от 9 месеца до 2 години. Температурата се повишава, като се досетите от името, внезапно и без никакви симптоми, обяснява този скок не откриват нито родителите, нито лекар.

Хипертермия продължава около 3 дни, но може да остане и до 6 дни, след което температурата се нормализира, сменяясь обрив. Затова е важно при асимптомной свинете да се оцени състоянието на детето, до началото на медикаментозна терапия, която може да се окаже напълно безполезно.

Бессимптомная бактериурия, т.е. инжектиране на пикочните пътища каза за евентуален патологическом процес в бъбреците, пикочния мехур. Според д-р Комаровского, висока температура без симптоми на настинка повече от 5 дни – това е декларация за провеждане на изследвания на урината. Откриване на признаци на патология е възможно само в случай на прилагане на методи за лабораторно-инструментална диагностика.

Възпалителна треска

Промяна на температурни показатели може да даде инфекционно-възпалителни процес, а също и някои други патологиями, списък на които е представен по-долу:

 1. Туберкулоза.
 2. Септичен ендокардит.
 3. Новообразувания.
 4. Коллагенозы.
 5. На огнища на хронични инфекции.

Туберкулозата е бактериална инфекция, която която може да се намира, с изключение на белите дробове, на черния дроб, перикарде (околосердечной чанта) на лимфните възли. Дълга треска се превръща в единственото ясно определяемым знак за наличието на патологичния процес и може да продължи няколко седмици.

Висока температура без симптоми при възрастни отличава туберкулоза внелегочной локализация, особено ако изумени мезентериальные възли, серозные черупка.

Септичен ендокардит – инжектиране и възпаление на эндокарда, на вътрешната обвивка на сърцето, выстилающей сърдечни камери. Процесът е бактериална природа, причиняващи най-често е стрептокок. Ако при болния се наблюдава траен вариант на заболяването, преди появата на специфични клинични симптоми може да отнеме около 3 седмици и дори повече.

Тумори с различна локализация, например, лимфогранулематоз, както и гемобластозы могат да станат причина за треска. Обосновка за поставяне на диагноза се появява само след биопсия (вземане на изследване предполага, че засегнатите частица тъкан) или други специфични тестове.

Коллагенозы – това е дифузни заболявания на съединителната тъкан, морфологични промени, при които се засягат коллагенсодержащие влакна. Към групата на коллагенозов се отнасят системен лупус еритематозус, узелковый периартериит, дерматомиозит и др

Старт на патологичния процес понякога започва с прояви на гипертермического синдром. Характеризират се с белег течение, може да протече бавно, така че не винаги е възможно да се съпоставят един с неспецифични признаци на болестта.

Хронична инфекция, например, синузит (възпаление на синусните кухини), често се наблюдават без изразени клинични симптоми. Пациентът има оплаквания за дълго продължаващото повишаване на телесната температура, което изисква внимателно събиране в медицинската история (сведения за живота на професионална дейност, пренесени заболявания).

Дентална патология, по-специално, грануломи, разположени на върха на корена на зъба, подбуждащи към висока температурата без признаци на настинка. Промени могат да бъдат открити само след извършване на рентгенологического изследвания.

Като говорим за висока температура без симптоми на настинка възрастен или дете, трябва да се съсредоточи не само върху числова стойност температурни показатели, но също така е и вероятността от въздействието на факторите на околната среда, анамнестические данни, които ви позволяват да ограничите кръга на диагностично търсене.

Висока температура без симптоми тийнейджър може да даде ниво на физическо натоварване или стрес при преминаване в нов клас, а свинете в малкото дете е в състояние да натолкнуть на мисълта за нагрее прекомерно. При повишена температура на тялото, която да не бъде отстранен переодеванием, обилно пиене, проветриванием площи и се запазва дълго време, трябва да се консултирате с лекар.

Оценка на състоянието на пациента и следене на промените в динамиката е най-правилната тактика при неизвестна етиология хипертермия.

READ  Главоболие при гайморите и си начини на лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00128 sec