Защо люлки температура – възможни причини и лечение на възрастни и деца

Скачаща температура при възрастни и деца

Температурата на тялото е един от показателите за функционирането на организма. Промяна на нейните стойности могат да бъдат като следствие от физиологични процеси, протичащи в организма, така и патологични. Въпреки това, което е вариант на нормата се счита показатели до 37 градуса, в продължение на деня могат да се празнува и конни надбягвания температурата на тялото. При тази минимална стойност се пада на сутрешното време, за 4-5 часа, връх температурни показатели — в 17 часа.

Конни надбягвания на температурата на тялото в продължение на деня могат да се дължат на физиологичен състояние на органи и системи, когато съживяване на тяхната работа придружени от повишаване на температурата. По време на същия сън, когато тялото е в покой, се случва намаляване и температурни показатели, така че конни надбягвания телесна температура от 36 до 37 през ден при възрастни и деца, може да се разглежда като вариант на нормата.

Физиологични състояния

Освен на сън и будно състояние колебания на температурата на тялото в продължение на деня могат да се дължат и на други процеси, като:

 • активното физическо натоварване;
 • прегряване;
 • процесът на храносмилане;
 • психо-емоционалното вълнение.

Във всички тези случаи, може да има изкачване до субфебрильных цифри. Никаква корекция в този случай не се изисква, тъй като се дължи това повишаване на физиологичен състояние на организма.

Изключение могат да бъдат само тези случаи, когато хипертермия придружени от допълнителни симптоми като дискомфорт в областта на сърцето, главоболие, поява на обриви, диспнея, диспепсических оплаквания. В тези случаи трябва да се консултирате със специалист, тъй като хипертермия може да бъде и проява на алергична реакция, и съдова дистония, и ендокринни заболявания и др

Причините субфебрилитета при жените

Физиологични причини се дължат и на конни надбягвания температура при бременност. Във връзка с промяната на хормоналния фон на жената в този период, което се дължи на увеличени изработката на прогестерон, достатъчно често се отбелязва повишаване на температурата на тялото до субфебрильных цифри. Обикновено това се наблюдава през първия триместър, но достатъчно често и в продължение на цялата бременност. Опасност, когато люлки температура при бременност, могат да се извършват само при наличието на допълнителни оплаквания за наличие на катаральных явления, дизурических, появата на болки в корема, обриви. В тези случаи трябва консултация от специалисти, за да се изключат заболявания, причинени от патогенните агенти, и да назначи правилното лечение.

READ  Грудничок задушава носа, но соплей не – какво да правя?

Промени в хормоналния фон се дължи и на наличието на субфебрилитета при жените след овулацията. Често те са придружени от допълнителни симптоми като раздразнителност, отпадналост, главоболие, за засилване на апетита, наличието на подпухналостта. Ако с началото на менструацията подобни оплаквания преминават, а след това в допълнителни обследованиях не е необходимо една жена може да се чувстват спокойно, обръщайки се към гинеколог само при влошаване на състоянието.

На база температурата на тялото и при климактерическом синдрома, също определена промяна на производство на хормони. Пациентката при това се оплакват от горещи вълни към главата, изпотяване, раздразнителност, повишаване на кръвното налягане, смущения в областта на сърцето. Наличието на такива субфебрилитета е безвреден, но в комплекс с други оплаквания в някои случаи принуждава провеждане на гормонозаместительной терапия.

Хипертермия при деца

При деца с техните несъвършени терморегуляцией колебания на температурата през деня, могат да бъдат доста големи, както и прекомерно укутывание на детето води до хипертермия в резултат на прегряване. Освен това причини покачване на телесната температура при бебето, често са нерви, продължителен плач, прекомерна физическа активност. Основната отправна точка в необходимостта от вземане на някакви решения, които в тези случаи служи на общото състояние на детето. Ако няма допълнителни оплаквания, детето е активен, с добър апетит, родителите могат да бъдат спокойни, и да термометрию в друго време или по-добре по време на сън.

При липсата на симптоматика и проведено проучване на конни надбягвания температура при дете до 5 години може да се смята за вариант на нормата.

Термоневроз

При тийнейджърите може да скача температура при термоневрозе — състояние характеризующемся покачване на температурата до нивото от 37, 5, след стрес. Изясняване на тази патология е възможно само чрез премахване на по-сериозни причини за развитие на хипертермия. В съмнителни случаи е показано провеждане на аспиринового тест, подразумевающего прием жаропонижающего средства на височина на температурата и наблюдение на нейната динамика. При стабилни темпове по-късно от 40 минути след приема на лекарството може по-уверено да говорим за наличието на термоневроза. Подходи за лечение в този случай ще бъде назначаването на успокояващи средства, общеукрепляющих процедури.

Най-честите причини, когато люлки температурата на тялото при възрастни и деца са:

 • инфекционни и гнойни процеси;
 • заболявания с възпалителен характер;
 • тумори;
 • нараняване;
 • алергия;
 • автоимунно състояние;
 • ендокринната патология;
 • инфаркти;
 • гипоталамический синдром.
READ  Обрив и температура – причини и лечение

Точно такива инфекциозни процеси, като туберкулоза или абсцес най-често са причини за състоянието, когато люлки телесна температура от 36 до 38 градуса. Това се дължи на патогенезом заболявания. При развитието на туберкулоза колебание между сутрешната и вечерната температури може да достигне няколко градуса. В тежки случаи на температурната крива придобива гектическую форма. Подобна картина се наблюдава и при гнойни процеси. Температурите се издига до високи цифри, а при аутопсията инфильтрата в рамките на кратък период от време пада до нормални показатели.

Повечето и други инфекциозни и възпалителни процеси протичат с колебания в температурата през деня. На сутринта тя обикновено по-долу, ставане през нощта.

Влошаване на такива хронични процеси като фарингит, синузит, пиелонефрит, аднексити често протича с повишаване на температурата точно в нощта.

Тъй като хипертермия в тези случаи, придружени от появата на допълнителни оплаквания, трябва да се обърнете към специалист за провеждане на изследвания и назначаване на лечение на конкретно заболяване. Антибиотикотерапия, често давана при възпалителни заболявания, ще допринесе за нормализиране на температурата.

Хипертермия, дължаща се на опухолевым процес, в зависимост от локализацията на процеса, може да настъпи по различен начин, като скокове на температурата на тялото, или дълго време, за да се задържи на постоянна субфебрильном ниво. За изясняване на диагнозата в този случай е необходимо комплексно проучване, включващо лабораторную диагностика, софтуерни и хардуерни методи. Своевременно изискан диагноза може да допринесе за по-результативному лечение. Същите тези подходи имат място в хематология, където колебанията на температурата могат да се дължат на различни форми на лейкозов, анемиями.

Чести причини покачване на телесната температура е патология на ендокринната система. При тиреотоксикозе, протекающем с гиперфункцией на щитовидната жлеза, причина за прибягване до эндокринологу трябва да послужи като наличието на повече симптоматика, като отслабване, раздразнителност, плаче, наличието на тахикардия, прекъсвания в работата на сърцето. Определеното проучване освен общеклинических анализи, ЕКГ, ЕХОГРАФИЯ на органи включва изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, което позволява да диагноза и да назначи правилното лечение.

Принципи на лечение

Подходи към лечението на състояния, свързани с гипертермией, при възрастни и деца е подобно. Са, както те е, че за назначаване на лечение, трябва да разберете причината за развитие на тази симптоматика. За това в случай на поява на повишена температура на тялото трябва да се проведе изследване на пациента. След потвърждение на диагнозата лечението се назначава директно за уточненной патология. В зависимост от ситуацията тя може да бъде антибиотикотерапия, антивирусни лекарства, противовъзпалителни, хормонална, антихистаминови средства, общеукрепляющие дейности и др

READ  Тонзилит: инфекциозни или не?

Що се отнася до назначаването на антипиретичен средства, подход към тяхното предназначение е следното.

Тъй като повишаването на температурата е защитен механизъм, позволяващ на тялото по-бързо и по-ефективно да се борят с патогенни агенти, определяне на антипиретичен средства правилно, ако температурата на тялото не надвишава прага на допустимите показатели.

Обикновено определяне на антипиретичен лекарства се случва при повишаване на температурата над 38,5 градуса. При деца този праг може да бъде по-ниска. Според д-р Д. За Комаровского, ако люлки температурата в детето, първо трябва да се опита да понижи я по два начина:

 1. Пиенето на благоприятства увеличаване на потене, а оттам и възможности за топлинното излъчване.
 2. Осигуряване на хладен въздух в стаята. Това ще доведе до необходимостта от согревать вдыхаемый въздух, давайки при това топлина.

Обикновено предприетите мерки позволяват понижаване на температурата на 0,5-1 градуса, което води до подобряване на благосъстоянието на пациента в случая с простудни заболявания или дава възможност да се изчака резултатите от изследването, и да получите правилното лечение по повод на откритите патология. Тези принципи са приложими и за лечение на възрастното население.

Въз основа на казаното, конни надбягвания на температурата могат да се празнува като при физиологични състояния на организма, така и при патологични. За да се потвърди, че хипертермията в този случай неопасна, трябва да се изключат патологическую природата на този симптома. За това в случай на повишаване на температурата в рамките на няколко дни трябва да се обърнат за консултация към специалист, да положат изпит. При откриване на същите патогенни представител на лечение трябва да се прилага, като се започне от уточненного диагноза.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00085 sec