Как изглежда обрив на кожном покривка при червеи?

Внезапно или непрекъснато повтарящо появата на всякакви кожни обриви не трябва да бъдат оставяни без внимание. И съвсем без значение, при деца или при възрастни. Особено това се отнася и за случаите, когато обрив по кожата на произход поради наличието в организма на червеите. В края на краищата, то свидетелства за проблем, от която трябва да се отървем колкото се може по-бързо.

Причините за това явление е

За мнозина остава загадка защо при гельминтозе често се появяват обриви по кожата. В действителност подобно явление е много лесно да се обясни. Факт е, че глисти живеят в червата и удари го лигавицата. В резултат на това в нея могат да попаднат достатъчно големи парчета несмляна храна, което провокира повишаване на нивото на еозинофилите в кръвта. Именно те, изпълняващи защитна функция, се реагира на стимула, и поради това по кожата на човек се появяват обриви.

Освен това, ситуацията се усложнява и от факта, че в организма при наличието на глисти започва производство на имуноглобулин, Т.е. Той е в състояние да увеличавате всяка проява на алергична реакция.

Още една причина за появата на акне при гельминтозе – разпределението на паразити и токсини. Тялото се отървава от тях чрез кожни воалите, което и провокира образуването на пъпки, черни точки и други неприятни явления.

В случаите, когато паразитите са твърде много, те могат да закупоривать червата. В резултат на това тялото страда поради невъзможността за пълноценно да се освободи от продукти на жизнената дейност. Всичко това се отразява и върху състоянието на кожата. Освен появата на нея уртикария, акне и други видове белези, тя се превръща в отпусната и придобива неживата жълтеникав оттенък.

READ  Правила за обучение на гастроскопии

Как изглеждат обриви при гельминтозе?

Обриви по тялото с червеи при децата и възрастните може да се прояви под формата на:

 • акне;
 • уртикария;
 • големи гнойни фурункул;
 • экзематозных обриви;
 • папули и папиллом.

Глисти в организма на бебето може да стане причина за атопичен дерматит.

Как се променят обриви?

В зависимост от стадия на развитие на гельминтоза обрив може да промени външния си вид или просто изчезват в някакъв период. Общо има три етапа на болестта:

1. Остър.

2. Латентен.

3. Хроничен.

Първият етап е придружено от силни алергични реакции и, като резултат, върху кожата се появява обриви, възпалени пъпки (папули), уртикария. Освен това, е възможно появата на отечностей в областта на лицето или на цялото тяло. Това се дължи на факта, че в този период глисти активно обитават тялото и паразитират в червата, черния дроб или белите дробове.

Обриви при червеи по време на тази фаза може да не донесе абсолютно никакви неудобства. В повечето случаи сега тя е безболезнена, не сърби и не се бели. Освен промените върху кожата на пациента може да започне да се притеснява от непрестанното кашлица, главоболие, смущения в работата на стомашно-чревния тракт, нарушение на зрението. Продължителността на тази фаза е в рамките на два месеца.

Скрит фаза на обрив по кожата може напълно да изчезне. Същото се отнася и за всички останали симптоми на заболяване. Продължава период на «затишие» от седмици до няколко месеца.

Последният етап гельминтоза – хронична. Глисти при възрастни хора и деца в този период започват активна дейност, снася голямо количество яйца. Скоро от тях се появява много нови ларви.

READ  Как се проявява язва на стомаха? Основните симптоми

Клинична картина на този етап е изразена много ярко. Деца и възрастни могат да започнат да се оплакват от нарушения в работата на червата (запек, диария), задух, гипертермию. Върху кожата отново активно се появява обрив, а този път тя може да носи различен характер, като се започне с почти невидими петна и завършва с големи папилломами. В практиката на някои дерматолози присъстваха случаи, когато в папулах дори са ларви, на червеи.

Какви глисти провокират обриви?

Самото понятие «гельминтоз» предполага наличието в организма паразити. Но не всички от проучен досега на глисти могат да станат причина за алергични реакции. Затова трябва да се обърне внимание на тези видове, които са в състояние да провокира появата на кожни обриви.

Така че, глисти у деца и възрастни, които предизвикват алергични реакции, както следва:

 • стронгилоиды;
 • трихинела;
 • описторхи;
 • кръгли червеи;
 • pinworms;
 • парагонимы;
 • giardia;
 • токсокары;
 • фасциолы;
 • hookworms.

Дирофиляриоз

Този медицински термин не е широко разпространена и се диагностицира доста рядко. За заболяването е характерно поражение на организма подкожными червеи-паразити. При това те могат да бъде позволено да се заселят както под кожата, така и във вътрешните органи. Всеки един от случаите ще бъде последвано от специален симптоматикой.

При поражение на вътрешните органи обрив може да се появи само периодично. При това у болния се намират оплаквания за повреди в работата на СЧ и незначителна загуба на коса. Да се определи истинската причина за неразположение може само с помощта на ултразвуково изследване.

При тежки случаи паразити епидермиса тяхното присъствие става ясно. По кожата се появяват пъпки, които могат да се разболеят и се бели. Освен това, в рамките на деня обриви се движат по тялото на няколко милиметра. Това се дължи на факта, че хелминти се придвижват във вътрешността на тялото. При този червеи могат да се пипат направо през кожата.

READ  Възможно ли е да се консумира алкохол при гастрит?

Не си струва да се опита да реши проблема сам! При възникване на нужда веднага да се обърнат към паразитологу. Той насочи болния за отдаване на всички необходими анализи и ще вземе решение за по-нататъшно лечение. Веднага трябва да се подготвят за това, което тя може да се намира както в медикаментозна терапия, така и в операциите.

Болен е много важно да запомните, че при наличието на червеи в организма безполезно да се бори с проблемите на кожата: высыпаниями, акне, крапивницей, дерматит и така нататък. Нито един от лекарства местните експозиция няма да доведе до абсолютно никакъв ефект. Така че, за отстраняване на заболяването си струва първо да се отървете от дълбоките причини за нейното появяване, а именно – паразити. И тогава в най-скоро време всички обриви, ще изчезнат сами.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00103 sec